Ijk írta: ↑2020.01.24., pén. 11:04
... hab a tortán a projektorok különböző képüzemmódjai.
Ez kb. az egyetlen dolog, ami NEM gond a gyakorlatban ... ugyanis a jó projektor ott "kezdődik", hogy egyáltalán nincsenek "képi üzemmódok".
A valóban komoly gépnek csak "on" meg "off" üzemmódja van. Viszont amit "on" módban művelk a vásznon, az korrekt.
Ahogy én látom, egy gép "várható" minősége (szinte) FORDÍTOTTAN arányos a menüjében levő beállítások "számával". Kivétel a legprofibb gépek esete, de ott úgysem kérdés a minőség. Viszont a következő beállításokból minél több van (és minél többet kell őket "piszkálni") nekem annál kisebb a bizalmam egy gép felé (de persze ettől még csalódhatok pozitívan):
- Szürkeskála (RGB együttfutás). Ha a fehérpont D65-re állítása után a DLP szürkeskálája nem tökéletes azonnal, akkor ott valami komoly probléma van. Ebben az esetben viszont a szürkeskála "állítgatása" nem a kép beállítására, hanem a gép (szoftveres vagy hardveres) hibájának az elfedésére szolgál ... márpedig a kalibrálásnak nem ez a feladata ... és tipikusan nem is lehet vele megoldani ezt a problémát.
- Gamma. Lényegében azonos az előző ponttal. Ezzel is csak egyetlen esetben lehet probléma egy DLP esetén: ha a gép elektronikája (szoftveresen) el van rontva. Komoly gyártó gépével ilyen problémát én még soha nem láttam ... a gagyi gépek esetén viszont sajnos jellemző.
- Sharpness. Egy DLP projektor (és digitális jel) esetén ez felesleges. Analóg jel fogadása során lehet rá szükség, de ha a digitális kábelen fogadott képre is hatással van a beállítás, az gyanús. Az élesség állítása meghamisítja a kép tartalmát, tehát ez egyfajta TORZÍTÁS. Korrekt optikájú gép esetén erre nincs szükség, ha meg az optika gagyi, azt úgysem lehet így korrigálni.
- Szín "jellegű" beállítások (Hue, Saturation). Digitális jel fogadásakor ezek is feleslegesek. Ha a gépben van CMS akkor a színmegjelenítést ott kell beállítani. Ha nincs, akkor vagy azért nincs, mert a gép gyárilag rendesen be van kalibrálva (3 chip-es 720p gépek esetén láttam párszor ilyet) vagy akármit tekergetünk akárhova, úgysem lesz jó a kép. Én még soha nem láttam olyat, hogy ezek a beállítások lényegesen javítottak volna valamit ... és komoly gépek esetén nem is jellemzőek.
- Brightness, Contrast. Ezek alapvetően feleslegesek akkor ha digitális jelet kap a gép (hiszen a jel típusából a gépnek pontosan tudnia kell, hogy mi a "fekete-" és mi a "fehér" definíciója). Ezek ugyan minden gépben benne szoktak lenni (az analóg bemenetek kedvéért) de ha ezekhez a beállításokhoz hozzá is kell nyúlni (azaz NEM az alapbeállításon tökéletes a kép, ami pl. Barco esetén 50/50) akkor az minimum "gyanús".
Ja, mostanában a Barco megint tesz egyfajta "üzemmódokat" a lézeres gépekre, azonban ezek NEM a képet állítják, hanem a lézerek hűtésének a módját. Pl. "Silent" módban a gép kevésbé "erőszakosan" hűti a lézereket, így halkabb a működés (de melegebbek a félvezető lézerek, így csökken a várható élettartamuk ... de az még így is sokszorosa egy UHP lámpáénak).
Ha mostantól mindenki csak képi üzemmódok nélküli DLP gépeket venne, lehetne az bármelyik cég gyártmánya, kicsi lenne a valószínűsége a csalódásnak. Csak hát ezek újonnan drágák ... úgyhogy marad a használtpiac.