Kedveseim,
a lézer-foszfor fényforrással kapcsolatban végre van fejlemény: a Schott egyik embere el fog jönni hozzám "családlátogatásra" (úgyis Budapesten jár, akkor már hozzám is "beugrik"). A látogatástól azt várom, hogy végre elindul egy folyamat, aminek az eredménye a dokumentációk (és pár mintadarab) megszerzése lehet.
Alá kell írnom egy titoktartási nyilatkozatot, emiatt nem mindent írhatok le nyilvánosan, de annyit szerintem igen, hogy a telefonban elhangzott egy "nagyságrendi" ár a mintadarabokra vonatkozóan, ami teljesen reálisnak tűnt. Annyit szerintem leírhatok, hogy ez a lézer-foszfor statikus konverter valamivel drágább lesz ugyan, mint egy UHP lámpa, de (a projekt egyéb költségeit is figyelembe véve) az eltérés (szerintem) teljesen lényegtelen. Magyarul RACIONÁLIS lesz az ára a konverternek (főleg akkor, ha tényleg 100000 óra nagyságrendű élettartamra számíthatunk, akkor egy ebből épített fényforrás gyakorlatilag egy életre megoldja egy házimozis "fényforrás-problémáját").
Persze ahhoz, hogy ezzel a fényforrással a projektor vetítsen, lézerek is kellenek, de ezek meg "kibányászhatók" egy (szintén nagyságrendileg egy UHP lámpa áráért beszerezhető) használt projektorból. Plusz egy harmadik lámpa árát számolva a szükséges további alkatrészek (tápegység, hűtőbordák, stb.) beszerzésére, mondjuk 3db UHP lámpa árából van egy lézer-foszfor fényforrásunk. Kb. egy életre. Nekem ez "TECCIK" (ahogy a tévés reklámban mondták)!
Viszont egy átlagos házimozis egy élet alatt SEM vetít annyit, hogy 3db UHP lámpát elhasználjon (persze azért vannak "masszív" kivételek ... még nálunk otthon, a családban is! :-). Az meg különösen kérdéses, hogy a jelenlegi projektorát akarja-e valaki ennyit használni, hiszen pár év múlva a most még horror drága, gyárilag lézeres (és "rezgetett 4K") Barco gépek is ott lesznek majd a használtpiacon (és kb. senkinek nem fognak kelleni, így azok legtöbbje is kis hazánkban fog "landolni").
Szerintem pusztán az élettartam miatt NEM érdemes ebbe a dologba belefogni. Egyéb paraméterek viszont (számomra legalábbis) nagyon vonzóvá teszik a megoldást:
- "Tisztán" RGBRGB alapszínekkel vetítés lézer-foszfor fényforrással. Ilyen (1 chip-es) gép a kereskedelemben (tudtommal, jelenleg) még sokmillióért sincs (a lézeres gépek színkereke RGBY volt eddig mindig). Amíg ilyen gép nem készül gyárban, addig az egyetlen értelmes megoldás a házilag épített lézeres fényforrást betenni egy RGBRGB színkerekes gépbe.
- Kevés áramból termelni olyan (és CSAK OLYAN) fényt, ami (a kis szöge miatt) alkalmas a kontrasztos kép vetítésére. Erre egyetlen gyári gép sem képes ma még, így ezek csak komoly fény (és energia) elpazarlása mellett tudnak jó kontraszttal vetíteni. Az eredmény: zaj, meleg, rövidebb élettartam. Ebben a mi fényforrásunk minden gyári megoldást "verni" fog.
- A lézerekből legalább 20db lesz a gépben, amelyek egymástól (lényegében) függetlenül működnek. Ez nagy működési biztonságot jelent, hiszen ha az egyik meghal, a másik 19db tovább vetít. Egy UHP lámpa használata esetén viszont a lámpa hibája egyben a mozizás végét is jelenti. Pár hete "halt rám" egy vadi új UHP lámpa ... kb. 5 vetített óra után ... úgyhogy én ezt is komoly előnynek érzem.
- A lézer-foszfor fényforrással nem kell párszáz óránként kalibrálni a gépet, tehát nem csak a fényerő, de emellett a színek is stabilak maradnak sokezer órán át.
- Mivel ez a fényforrás egy alapvetően "külső" egység lesz, ha esetleg egyszer majd a projektorát valaki lecseréli az ember (pl. egy 2560 pixeles "masinára") akkor a lézer-foszfor fényforrás simán "átrakható" lesz az új gépbe. Magyarul a fényforrást csak egyszer kell megépíteni, azután sokáig használható, gyakorlatilag "gépfüggetlen" megoldás.
A fenti érvek összességét nézve szerintem már érthető, hogy miért lehet ez fényforrás (szerintem) egy nagyon komoly előrelépés. A kereskedelemben ma (még?) csak ipari használatra optimalizált megoldások kaphatóak, mi viszont építhetünk egy "velejéig" házimozira optimalizált fényforrást. Ez sokkal kevesebb áramból termelhet pont annyi fényt, amennyi az adott vászonra kell. Jobb kontraszt, nagyobb színtér, stabil működés, kicsi áramfogyasztás, referencia képminőség ... kb. az egyetlen dolog amit ez a rendszer nem "tud" majd, az a natív 4K megjelenítés (de azt más rendszer sem tudja ma még ... és ennek még így is élesebb, kontrasztosabb, színesebb lesz a képe, mint kb. bármelyik mai "pici-chip-4K" DLP projektornak).
Persze a fentiek egyben a megoldás hátrányait is jelentik azok számára, akik szeretik "cserélgetni" az eszközeiket. Többen kérdezték már tőlem, hogy pl. egy baba-Barco-t később mire lehet majd lecserélni, ha tovább akarnak lépni. Sokan nézek rám NAGYON szomorúan, amikor azt mondtam, hogy ha jobb "általános képminőséget" akarnak, akkor ... izé ... kb. semmire. Ha plusz "szolgáltatásokat" vár valaki egy géptől, akkor pl. egy nagyobb Barco (vagy akár egy 3 chip-es DLP) is jó megoldás lehet ... de NEM a képminőség miatt. A kisgépek hátránya a nagyokkal szemben CSAK a szolgáltatásokban van (kisebb lencseválaszték, lens shift csak függőlegesen van, egyetlen, kisebb lámpa van bennük, stb.) de a képminősége minden ilyen "komoly" gépnek (RGBRGB színkerékkel és jó optikával) alapvetően azonos (mivel mindegyik pontosan azt vetíti a vászonra, ami hátul a kábelen bement ... és ez más gyártók csúcskategóriás gépeire is ugyanúgy igaz ... csak azokat én kevésbé ismerem). Aki tehát szeret "cserélgetni", az szerintem ne is gondoljon ilyen gép megvásárlására, mert ezzel vége a "cserélgetésnek". De jellemzően eddig sem azok vettek ilyen gépet, akik cserélgetni akartak ... ahogy az apróhirdetéseket visszanézem... :-)
Egyetlen dologra azonban értemes odafigyelni! A ProjectionDesign/Barco gépei az F32/F22 generációval lettek VIDI lámpavezérlésűek. A korábbi gépek (Cineo30, F30, F20) esetén analóg lámpavezérlés volt a gépekben és a színkerék zöld szegmense lényegesen rövidebb volt (a vörös szegmens pedig hosszabb). A lézer fényforrás esetén (az UHP lámpától eltérően) eleve egyensúlyban vannak az alapszínek, tehát ehhez a fényforráshoz NEM optimális az ilyen "zöld-csökkentős" színkerék (lecsökken a fényerő). Sajnos a fizika/optika törvényei könyörtelenek ... a régebbi gépek használtpiaci árát elnézve viszont én még ezt sem látom nagy problémának, csak így több lézert kell majd hozzájuk használni. Mindenesetre ha valaki lézer-foszfor fényforrás használatát tervezi a jövőben (és ha ez lehetséges) akkor javaslom, hogy (legalább) "2-esre végződő" sorozatszámú (azaz VIDI-s) gépet válasszon, mivel ezek már optimálisan használhatóak lézer (vagy LED) fényforrással (is).
Kivétel az F12, ez a gép (vagy legalábbis a FullHD változata) egy megbízhatatlan vacak, a legtöbb ilyen gép (boot-segédprocesszor hiba miatt) "agyhalott" lesz még azelőtt, hogy az első tulajdonos leselejtezné. Mindaddig, amíg nincs bombabiztos megoldásunk a problémára, az F12 "tiltólistán" marad (azaz aki ilyet vesz, az magára vessen)! De ez a gép a lámpa gépen belüli pozíciója miatt amúgy is alkalmatlan lenne nagyobb fizikai méretű fényforrással való használatra ...
GyP