Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: venomer »

istvan01 írta:
2020.02.01., szomb. 08:27
venomer írta:
2020.02.01., szomb. 08:03
https://logout.hu/cikk/viszlat_flac/teljes.html

Istenem. Tényleg nem puffogásiból, de nehéz magamban tartani azt a soha ki nem kopó, ordas és oly' jellemző IT-tufaságot, amely ..nem nyugtat.
Megmérte és hallotta is -- vagyis nem hallotta, tehát úgy van.
Persze egy világtalannak felesleges magyarázni mit lát(na) ... ja de nem, mert a látásban korlátozottat jobban érdekli mit lát gyengén.
Érdekes egyébként, hogy ki miért inverz ami persze nézőpont kérdése. Talán ő is onnan indult, hogy valami volt a cél, végül a semmi jött ki és onnanstól ezt hirdeti. De ez már filozófia (és pszichológia). Vélhetően, mivel ha valamit nem hall, annak nem fog utána menni magától, mivel ugye nincs minek, ha meg a környezet nyomására vagy mezei disszonancia miatt (mások elalélnak, ő nem) jár utána és úgy sem jön ki semmi új, továbbra sem, hát, akkor mondhatjuk, hogy abszolútértéken működik a dolog, tartozott az ördögnek egy úttal. Dicséretes persze az egész, a maga módján.
Abból a szempontól érthető, hogy tényleg sok a pazarlás, az optimizálatlanság, csak mert ma már lehet és sok a marketing, nem csoda hát, ha az ember kétked. De nem csúsztunk bele háttérhatalmas-sátános zenei üzenetek témájába, az is valami (láttam amúgy beszédre, gondolkodásra komolynak ható embereket ilyenekről értekezni, nem volt zenei az a társalgás).

De hozhatnám a bort vagy akármi mást, ami komplett univerzumokat rejt, ténylegesen, mások számára meg semmit. Ez van megspékelve azzal olykor, hogy egyesek rövid úton idegemberré válnak a tapasztalási eltérés miatt. Valahogy egy megfoghatatlan valóságérzékelési különbségnek jön ez az egész ki. Semmi misztikumot nem akarok beleerőltetni. De van itt, aki egzaktul meg tudja írni, hogy valaki mitől kerül a látó oldalra, mások meg soha? Mondjuk a kiskori zeneinput az álatlában ki szokott jönni, hogy volt.

venomer
V.I.P.
V.I.P.

PgSpa írta:
2020.02.01., szomb. 17:30
A konyhai zenehallgatással kapcsolatban volt nemrég egy csalódásom: A szomszéd szobából (mondhatjuk nappalinak is) szoktam főzés közben zenét hallgatni, hol korongról (CD, SACD), hol rádióból (sajnos már csak net, zömmel Bartók). Mindig azért rinyált a család, hogy így túl hangos a zene. December elején vettem egy Huawei tabletet, amelyről azt olvastam a tesztjében, hogy a HK hangszórók hú de jók. Gondoltam, de jó lesz, vágom rajta a hagymát, közben szól a Bartók... Egyszer próbáltam, inkább nem hallgatok semmit... egyébként mintha azt olvastam volna valahol, hogy a berendezés hangjának kiváló fokmérője, hogy hogyan szól a szomszéd szobából...
Nemhifi vonalon - és persze a hifién is - vannak az ember életében titkos befutók, néha. Senki nem szól róluk, egyszer csak szembe jönnek - és akkor, meg utána jó. Minden ilyenre jut 20 keserű Huawei tabletét. Ami a tablet árának előlegének a megnevezése. Vagy talpbetét? Nem, maradjunk a tabletnél.
Láttam már boldog - és amúgy értő - embert blútusz eszközzel, 90s évekből visszamaradt csilivili portable hifivel. Nem kell túlerelni, ha bejön. Ha meg nem, akkor lásd amit te is tettél.
Sokan, a környezetből ott vannak eltévedve, hogy nem értik: nem igaz, hogy neked nem jó, hiszen az előző is ugyanolyan színű/márkájű/egyszeri valami volt. Ha embernél, párkapcsolatoknál érthető, hogy személyre szabott a dolog, akkor gép-ember síkon is illene, na de nem. A légiesen könnyeden vett többedrendszer vagy autórádió esetén is ugyanúgy áll a dolog, mint a görcsös összepakolású és tesztelésű nagynál. És vissza is köszönt a senki nem szól róla rész - nem véletlen.

Persze egyszeri alkalomkor, házibuliban, eseményen nem fog az ember csokornyakkendőben, feltartott mutatóujjal megálljt parancsolni önmagának és talán másoknak is, hogy hohhó, ez itt nem tökéletes, kérlek benneteket, vesszünk el a perfekt élmény hajszolásában és legyen az út a cél. :rolleyes:

venomer
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:
2020.02.01., szomb. 09:04
venomer írta:

Istenem. Tényleg nem puffogásiból, de nehéz magamban tartani azt a soha ki nem kopó, ordas és oly' jellemző IT-tufaságot, amely ..nem nyugtat.
Ez messze nem IT tufaság,
De az. Ne keverjük ide az általunk/akármilyen ember által cselekedett háttérzenélést, nem is értem hogy mosódott össze. Ilyen közegből jövök szakmailag, 20 éve hallgatom ugyanazt a szart, kinevelik egymást generációról generációra, mint valami rossz kovászt. Nem lényeg. Csak ne mondd, hogy nem jellemző, mert de és mindig ugyanaz és ugyanúgy. Holott elvileg egyéni megfigyelés. Hagyjuk.

Nyilván nem mindig főműsor a zene, jól el lehet lenni a már említett főzés vagy kertészkedés közben.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 429

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

A konyhai zenehallgatással kapcsolatban volt nemrég egy csalódásom: A szomszéd szobából (mondhatjuk nappalinak is) szoktam főzés közben zenét hallgatni, hol korongról (CD, SACD), hol rádióból (sajnos már csak net, zömmel Bartók). Mindig azért rinyált a család, hogy így túl hangos a zene. December elején vettem egy Huawei tabletet, amelyről azt olvastam a tesztjében, hogy a HK hangszórók hú de jók. Gondoltam, de jó lesz, vágom rajta a hagymát, közben szól a Bartók... Egyszer próbáltam, inkább nem hallgatok semmit... egyébként mintha azt olvastam volna valahol, hogy a berendezés hangjának kiváló fokmérője, hogy hogyan szól a szomszéd szobából...

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6002

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

wittao írta:
2020.02.01., szomb. 09:50
MR2 felveteleim mo3-ban vannak, nem talaltam meg oket sehogy sem jobb valtozatban (mondjuk nagy energiakat nem mozgattam meg ertuk), es teljes megelegedettseggel hallgatom oket, ha eppen ugy dobja a gep.
Lehet hallani a korlatossagukat, de elvagyok veluk. Spotify-jal ugyanez a helyzet, imadom hasznalni “fozes” kozben :)
Évekkel ezelőtt berippeltem a CD gyűjteményem egy részét 320 kbps MP3-ba. Autóban és repülőgépen való használatra, ugyanis ez az a két közeg, ahol telefonról (autó esetében usb stickről is) hallgatok zenét, viszont nincs kedvem minden utazás előtt az épp hangulatomnak megfelelőket rátölteni a telefonra/usb stickre... így viszont 4-5-ször annyi fér rá, tehát minden hangulatnak megfelelő gyűjteményt rá tudtam tenni már egy 32 GB-os stickre is, ami mindig ott “ül” a könyöklő alatti USB-dugaljban.
Ha valaki sokat autózik/repül és zeneszerető, akkor kell a zene a kocsiba is, esetleg a pár órás repülőúton is jobban alszom, ha zúg valmi a fülemben.
Az átlag autós “hifi”-n semmivel sem szól jobban a CD, mint a 320-as MP3, főleg ha hozzáveszük azt a tipikusan zajos környezetet, ami egy autóban menet közben előáll. Repülő: dettó. Zajos, és a legpraktikusabb akkor is egy agybadugós fülhallgató - amiből gy RHA T10i-m van, na azon még nem igazán hallani különbséget.
De itthon, csendes környezetben, a “rendes” rendszeren, a különbség “ég és föld”, és ehhez szerinem nem kell “képzett fül”.

Megjegyzem, hogy sokkal vitathatóbb ilyen alapon a CD (16/44.1) és SACD (DSD64) avagy a 16/44.1 PCM és mondjuk 24/96 PCM közötti különbség, ami már messze nem annyira egyertelmű, mint a FLAC és az MP3 közötti... és mégis ott van. Csináltunk már A/B tesztet CD-vel és SACD-vel (konkrétan ugyanazon hibrid lemezek CD és SACD rétegeivel, ugyanazon lejátszón), és a különbség A/B teszten is nagyon hallható, mindemellett már szerintem képzett fül kell ahhoz, hogy megmondja, melyik melyik. Tehát hallani a különbséget képzetlen füllel is, de nem-audiofülek számára nehéz eldönteni, melyik “jobb”.

De hogy az mp3 és a FLAC között (megfelelő rendszeren) ne legyen egyértelmű, melyik a jobb hangzás, az már meredek számomra. Ja, mellesleg IT-s fejlesztőmérnök vagyok.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8983

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

wittao írta:
2020.02.01., szomb. 09:50
MR2 felveteleim mo3-ban vannak, nem talaltam meg oket sehogy sem jobb valtozatban (mondjuk nagy energiakat nem mozgattam meg ertuk), es teljes megelegedettseggel hallgatom oket, ha eppen ugy dobja a gep.
Lehet hallani a korlatossagukat, de elvagyok veluk. Spotify-jal ugyanez a helyzet, imadom hasznalni “fozes” kozben :)
Én megvettem eredetiben, CD-n. Sajnos ott is nagyon silány a minőségük, pont olyan, mintha mp3 lenne, pedig a lehetőség meg lett volna rá, hogy jó legyen. Hallgatni éppen lehet, csak a minőség csapnivaló.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8983

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

“Az a baj az internettel, hogy sok téves információ kering rajta”
Petőfi Sándor
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7592

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

venomer írta:

Ez messze nem IT tufaság, egyszerűen a cikk írója semmilyen szinten nincs képben sem a koverterekben használt szűrők viselkedésével, sem az AD, sem a DA konverzióval kapcsolatban, továbbá azzal sem, hogy az mp3 tömörítés mit áldoz fel a hasznos jelből, ami egy szabványban rögzített dolog. :)
A hangi változások szubjektív megállapításához minden bizonnyal egy min ATC SMC25A-t használt közelről egy 130dB jel-zaj viszonyú koverterről akusztikailag korrekt lehallgató helyiségben.
Hogy van-e értelme a FLAC-nek, WAV-nak az MP3-mal szemben, az nyilvánvalóan hallgató és rendszerfüggő, általában véve nem eldönthető/eldöntendő kérdés, mindnek megvan a maga helye/funkciója.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Hozzászólás Szerző: lehoako »

istvan01 írta:
2020.02.01., szomb. 08:27
venomer írta:

Persze egy világtalannak felesleges magyarázni mit lát(na) ... ja de nem, mert a látásban korlátozottat jobban érdekli mit lát gyengén.
Szerintem sok rendszerbe elég a 320as MP3, ahhoz, ha csak azt akarjuk, hogy főzés közben menjen valami a szobában, ami azért kihallatszik a konyhába... :D

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3493

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

venomer írta:

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

cables írta:
2020.01.25., szomb. 22:25
Aszpirin írta:
2020.01.25., szomb. 11:43

...
De ez egy nagyon nagyon friss album, mit jelent, hogy “utcára kerülés előtt”? Még a boltokba kerülés előtt?
In business, a street date is the date a particular product is to be released for sale to the general public.

Egy kérdés. Gondolom a Tidal-on is ugyaz a WAV-ok vannnak, mint amit a kiadó küldött. A 2. szám mérete 129 403 110?
A Tidal-on FLAC-ok vannak, ami ugyanannak a kiadói PCM bitfolyamnak a veszteségmentes tömörítése, míg a WAV egy tömörítetlen formátum. A kettő teljesen egyenértékű (pontosan ugyanazt az információt tartalmazzák, és egymásba átkonvertálhatóak), de a FLAC-ok kisebbek méretben, ezért célszerű FLAC-ot használni streamelésnél, mert ez kisebb hálózati forgalmat generál.
Különben, ha WAV-ot is küldene a Tidal, akkor sem tudnám így megmondani a méretét... legalábbis nem egyszerűen.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2301

Hozzászólás Szerző: cables »

Aszpirin írta:

...
De ez egy nagyon nagyon friss album, mit jelent, hogy “utcára kerülés előtt”? Még a boltokba kerülés előtt?
In business, a street date is the date a particular product is to be released for sale to the general public.

Egy kérdés. Gondolom a Tidal-on is ugyaz a WAV-ok vannnak, mint amit a kiadó küldött. A 2. szám mérete 129 403 110?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Aszpirin írta:
cables írta:
2020.01.25., szomb. 10:12
goodman írta:
2020.01.25., szomb. 09:42

Tidal-on is fent van. ;)
Ott hallgatva hogy szól? CD-ről szinte jelenlét érzés...
Jól szól. Főleg a második szám :D Na meg a harmadik is :D Ez egy jó bebop album, ha valaki szereti a stílust. Olyan Gillespie-s. :D

Igen. A tájékoztatójuk szerint: NYC album release concerts Friday and Saturday, January 24 & 25 at Smalls

Szóval igyekezni kell ha nem akar valaki lemaradni a koncertről!

smalls.jpg
smalls.jpg (43.95 KiB) Megtekintve 3519 alkalommal

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7592

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Aszpirin írta:

Egyetlen bajom van vele, hogy a hallhatóan több mikrofonnal vett dobfelszerelés nagyon szét van panorámázva, hallgatói “fülszögből” nem hat természetesnek, ahogy hol balról, hol jobbról, hol középről jön a dob és a cintányér, attól függően, melyiket üti éppen.
Szét van, de nem vészesen. Nekem inkább a dobnál az arányokkal van bajom, de az se vészes, soha rosszabb felvételeket.

A mastering engineer Gene Paul történetesen dobos is. ;peace;
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

cables írta:
goodman írta:

Tidal-on is fent van. ;)
Jól szól. Főleg a második szám :D Na meg a harmadik is :D Ez egy jó bebop album, ha valaki szereti a stílust. Olyan Gillespie-s. :D

Egyetlen bajom van vele, hogy a hallhatóan több mikrofonnal vett dobfelszerelés nagyon szét van panorámázva, hallgatói “fülszögből” nem hat természetesnek, ahogy hol balról, hol jobbról, hol középről jön a dob és a cintányér, attól függően, melyiket üti éppen.

goodman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 504

Hozzászólás Szerző: goodman »

cables írta:
goodman írta:

Tidal-on is fent van. ;)
Nem tudom, nem hallgattam még bele.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

goodman írta:

Tidal-on is fent van. ;)

goodman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 504

Hozzászólás Szerző: goodman »

marconi írta:
2020.01.25., szomb. 00:06
cables írta:
2020.01.24., pén. 20:45
Néha (jó... gyakran) kapok jazz CDket még az utcára kerülés előtt. Ma kaptam egy olyan lemezt, ami hihetetlenül jól szól.
Szívesen elmennék vele összehasonlítani hogy szól stream vagy letöltött fájl alakban jó rendszeren.

Bailey.png
Ok, de honnan lehet letölteni? Ha ez megvan akkor nálam össze lehet hasonlítani.

Tidal-on is fent van. ;)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

marconi írta:
2020.01.25., szomb. 00:06
cables írta:
Néha (jó... gyakran) kapok jazz CDket még az utcára kerülés előtt. Ma kaptam egy olyan lemezt, ami hihetetlenül jól szól.
Szívesen elmennék vele összehasonlítani hogy szól stream vagy letöltött fájl alakban jó rendszeren.
Ok, de honnan lehet letölteni? Ha ez megvan akkor nálam össze lehet hasonlítani.
Szia! Este írtam a kiadónak és megkaptam az első két számot WAV fájlban is. A hétvégén megkereslek.

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 351

Hozzászólás Szerző: marconi »

cables írta:

Bailey.png
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Bailey.png
Bailey.png (293.15 KiB) Megtekintve 3268 alkalommal

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

Szégyenszemre eddig nem ismertem...

youtu.be/DvswW6M7bMo

:fekverohog:
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

lehoako írta:
2020.01.18., szomb. 09:53
Bár nem nekem szólt, sztem annyi tartozik a témához, hogy manapság egyre nagyobb a tömegkommunikáció hatása, agymosás, vásárlói ösztönzés, közösségi online média, stb.
Szerintem nem tartozik a témához, de nagyrészt egyetértek azzal amit írtál. Megvannak a mai kor problémái is. De ez már tényleg off. :-)

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

cables írta:
2020.01.18., szomb. 00:16
Na ez az, amire nincs esély. Az utókor - ha lesz egyáltalán - nem fog foglalkozni a múlttal.
Ez évezredekig így volt. A romantika előtt senkinek eszébe se jutott, hogy a régi idők zenéjét elő kéne adni. Persze volt antik kultúra meg antik műveltség, de például amikor Bach megkapta a kántori állását, kidobta elődje zenéit és biztos volt benne, hogy az övéivel is ugyanezt teszi majd az utódja. Egy zenésznek akkoriban a saját zenéit kellett előadni nem máséit. Mozart már régi zenének nevezte (J.S) Bach műveit, pedig még csak 50 év volt köztük az időtáv. Szakmai körökben esetleg foglalkoztak az elődökkel, de az, hogy nyilvánosan is elő kellene adni régmúlt szerzők zenéit, már modern, XIX. századi "találmány". Ha valamikor akkor éppen ma van az, hogy igenis foglalkoznak a múlttal, ráadásul feldolgozhatatlan mennyiségben és szinte ingyen megtalálható bármi, ami valakit érdekel.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”