Vinkler írta: ↑2020.01.11., szomb. 08:40
Én nem igazán értem, miért erőlteti a Tidal az MQA-t, amikor már a Qobuz, HRA Straming, stb HighRes FLAC-okat ad?
Egyelőre nagy az előny a Tidalnak (Qobuz HD-ben eléggé akadozik nálunk, és nekem nem igazán sikerült jobbnak érzékelnem a HighRes felvételek hangját a Qobuz-on, sőt a Tidal mindig jobb az én fülem szerint és az én szegényes rendszeremben. HRA Straming viszont egyértelműen jobb minőségű mint a Tidal, csak épp a választéka kb 1%-a a Tidal választékának).
Az MQA-t nem tudom megítélni, mert nem lévén MQA-renderer DAC-om, az MQA-k nálam semmivel sem szólnak jobban, mint a "normál" CD-minőségű cuccok.
Ezt akkor lehetne objektíven megítélni, ha lenne egy MQA képes dac-od (nekem sincs), akkor ő végezné a konverziót, nem a tidal valamit.
Egyébkent egy nüansznyival így is jobb az mqa szvsz.
[/quote]
Igen, ezért írtam, hogy az MQA-t magát nem tudom megítélni. Viszont beszteséges formátum lévén, nehezen hiszem, hogy jobban szólna, mint a Qobuz vagy HRA Streaming veszteségentes 24/96 vagy 24/192 FLAC-ja.
Nálam az első lépést a számítógépen futó lejátszó (Mac, Audirvana) elvégzi, és 24/96 vagy 24/192 PCM-streamet küld ki USB-n a DAC-nak, de spéci "MQA-renderer" DAC nélkül az én rendszeremen, az én fülemmel hallgatva nem szól jobban (igaz rosszabbul sem), mint ugyanazon album nem-MQA változata (Tidalon ugye a legtöbb MQA FLAC-ba kódolt album megvan nem-MQA FLAC-ban is, és a legdrágább előfizetéssel látni lehet mindkettőt).
A Tidal minőségével egyébként nagyon meg vagyok elégedve, már írtam, hogy szubjektíve (ismét csak az én rendszeremen, az én fülemmel megítélve) nálam a Qobuzon HighRes (24/96, 24/88.2) anyagai sem szóltak olyan jól, mint a Tidalon ugyanaz, normál 16/44.1 vagy 16/48 FLAC-ben.
A HRA már más tészta, az szubjektíve jobb, mint a Tidal, a HRA Streaming előfizetést meg is tartottam (A Qobuzt "dobtam"). A HRA viszont csak kiegészítés lehet a Tidalhoz, nem tudja helyettesíteni, mert a zeneválasztéka nagyon kis töredéke a Tidalénak.
Akárhogy nézzük, ma még "audiofil" felhasználásra a Tidal a legjobb ár/érték arányú szolgáltatás, de van nála jobb hangminőséget nyújtó, és pont emiatt nem értem az MQA-hoz ragaszkodást. Ha veszteségmentes tömörítéssel adnák azt, amit ma MQA-val, akkor valószínűleg minőségben is verhetetlenek lennének (csak nem tudom, mekkora a részük az MQA DAC-bizniszben, mert az úgy kihalna... most meg az emberek jó részének MQA-képes DAC-kell /jól látszik ez a hirdetésekben feltett kérdések alapján/).