LIMAR írta: ↑2020.01.14., kedd 13:17
A DSD pedig élni fog, ahogy a PCM is, csak nem kézzel fogható ezüst lemezeken.
A DSD-ben biztosak lehetünk?
Én a következőket gondolom, és itt felhívom a figyelmet, hogy ezeke NEM TUDOM, csak megpróbálom végiggondolni, tehát nyugodtan szóljatok le, ha valami nem így van.
Tehát:
Konzumer szemszögből DSD fájlok ma alapvetően két forrásból származhatnak
- SACD ripekből - akár legálisan, akán nem, de inkább utóbbi. Csakhát ha az SACD kihal, akkor az SACD-rip mint DSD-forrás kihal. Marad az addig összeszedett DSD-mennyiség, ami történetileg - akár a régi SACD-k fennmaradhatnak még
- esetleg olyan stúdiófelvételekből, amelyeket direkt DSD-be vesznek fel, és natívan forgalmaznak, lásd nativedsd.com illetve ezek is eljut(hat)nak az illegális forrásokig. Viszont - és ez is csak kérdés - tényleg ez a trend a stúdiókban? Mert az O.K., hogy a sávokat nyersen esetleg DSD-be rögzítik, de onnan kezdve már sokkal macerásabb dolgozni vele, és itt jön a PCM-be konvertálás, ha jól értem. És innentől kezdve, ha nincs már SACD, és DSD-streaming sincs (még) akkor mi értelme lenne a DSD-be visszakonvertálásnak? Bizonyított az, hogy a DSD valamilyen szempontból "felsőrendűbb", mint a nagyfelbontású és nagy mintavételezéssi frekvenciájú PCM? Egyszóval: érdekük-e a stúdióknak, hogy DSD-vel szórakozzanak, ha nincs már SACD? (Kivéve persze azon keveseket, akik küldetésüknek érzik, hogy "belenyúlásmentes" felvételeket készítsenek (mint pl. a KF-féle MyReelClub kezdeményezés/vállalkozás)
Amit hiányolok, az az internetes DSD streaming elterjedése. Bár a világ egyértelműen az internet-streaming felé halad (erre van piacképes igény), a nagy internetes streamerek nemigazán mozdulnak a DSD irányéába, pedig pl. DoP-t ugyanúgy lehetne streamelni akár veszteségmentes tömörítéssel is. Kisebb szolgáltatók már elkezdték ezt is, szóval hamarosan kiderül, mennyire piacképes a szolgáltatás:
https://forum.audiogon.com/discussions/ ... dsd-double