Ennél a felvételnél ahogyan már szó volt róla az volt az elképzelés hogy ugyanazt megpróbáljuk visszaadni amit a teremben ülők hallottak és ahogyan hallották. Bevallom őszintén nekem tele a törpöm az összes mutyulással a dinamikában, csak azért hogy egy zajos környezetben fejhallgatóval telefonról hallgatva is követhető legyen a történés. Ki nem állhatom mikor az énekes versenyt üvöltözik a hangszerével. Azt is mikor egy szál hegedű olyan "hangosan" szólal meg mint a nagyzenekar mellette :(ZolaBA írta: ↑2019.12.13., pén. 12:07.....
Arányaiban nálam ez a -20dB állás a szokásos zenékkel már "too much", ennél viszont az átlagos hangosság nem több, de komoly és élvezetes dinamika tartománnyal.
Szokás szidni a hangmérnököket, a dinamika kompresszálást, az EQ és egyéb huncutságokat, de valljuk be, -és persze nem felvágás-, hogy az átlag ember nem közel téri studió monitorokat meg mélynyomót hallgat valós 500Watt RMS-el, ezért ha nem lenne mit feltekerni vagy ha tekerném de nem adná, akkor maradtam volna a "fakó a zene" véleménynél, vagy csak hallgatnék én is![]()
Ott a valóságban nem ez zajlott, ami halkabb az halkabb is volt, ezt próbálja visszaadni a szalagon rögzített kétcsatornás mix is. Semmi belenyúlás nem történt a dinamikába, sőt a teljes felvételt ugyanazokkal a beállításokkal vettük fel, semmi módosítás nem történt a felvétel alatt! (45' 27" és 50' 26")
Minden beállítást a felvétel előtti beállásban illetve a próba alatt tettünk meg.
A dobon is el lehet kóricálni "-20dB szint" alatt, de simán lehet "+5dB szinten" is tolni rá (természetesen ugyanazokkal a beállításokkal a pulton). Varga Gábor és zenésztársai profik, tisztában vannak azzal hogy mit jelent a szalagos rögzítés és ez esetleg miket kérhet a zenészektől..... (például profizmust és tökéletes játékot :) )