Ja,én meg a linuxot nem ismerem annyira,de attól még működhet,nem is mentem erre a vonalra,adott volt egy rakás végfok.Azért ha sikerül,megoszthatod.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Akusztika a moziszobában
Re: Akusztika a moziszobában
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
De meg lehet oldani, miért ne lehetne :) A minidsp is digitális crossovert alkalmaz.
Linuxon én a pulseaudio egyik pluginjét használom erre, windowsra nem tudom milyen szoftverek vannak.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will
Gondolkodtam én is ezen a lehetőségen,de sajnos az aktív váltást nem tudod megoldani digitális úton,mindenképp a váltásokhoz már kell egy crossover egység.Egyszer csináltam egy ilyen összeállítást,de csak a frontoldalt tudtam összehozni így,mondjuk jól működött,egy pioneer lx 70-es volt,tulajdonképpen egy virtuális hangváltó is a kalibrációja része,nálam az OB falakat szépen összelőtte.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
Huh, értem :) Hát valóban nem a legegyszerűbb, de jó sok lehetőséged lesz az tuti. Én alapvetően elvittem volna a digitális jelet ameddig csak lehet, és csak a végén tenném át analógba.phyton71 írta: ↑2019.11.23., szomb. 22:18Minden minidsp(2x4-es) aktív váltóként üzemel,legalábbis most a frontokhoz,egyelőre eddig jutottam már amennyit tudok foglalkozni a rengeteg meló mellett az installációval,már az összes létező szoftvert leszedtem hozzá,még a zenei ambio-t isJester írta: ↑2019.11.23., szomb. 22:00Ezt a 4db minidsp dolgot kifejthetnéd. Ismerem a minidsp-t, jó cucc, de hogy használsz belőle 4-et? :)phyton71 írta: ↑2019.11.23., szomb. 21:51
Még új a dolog,de berendeltem 4db minidsp-t és full HTPC-s konfiggal hangkártyán keresztül mozizok,egyelőre a minidsp-t lőtem be frontokhoz,de folyamatosan kap minden csatorna belőle.Bonyolítja a helyzetet,hogy a hangsugárzók is aktív váltást kapnak szintén minidsp-vel,eddig fantasztikus,hogy mennyire egységes az egész.2-3-4-utas váltásokhoz is,ami tartalmaz eq-t,késleltetés-fáziseltolásokat,szubokat is kezeli.Nem mondom,hogy a legegyszerűbb módját választottam a mozi hang optimalizálására,de rengeteg lehetőség,potenciál van ebben számomra.
Ja igen,DIY hangsugárzók lesznek mindenhol,aktív váltással, természetesen minden hangsugárzó mérve lesz,előre jó összeválogatott hangsugárzókkal,hogy passzoljon a helyiséghez.![]()
Én úgy fogom most megoldani a DIY hangfalaim aktív vágását, hogy HDMI-n viszem ki a linuxon pulseaudioval előre megvágott és DSP-zett 2x3 csatornát egy házimozi erősítőre, és minden végfokkal külön hangszórót hajtok meg.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will
Minden minidsp(2x4-es) aktív váltóként üzemel,legalábbis most a frontokhoz,egyelőre eddig jutottam már amennyit tudok foglalkozni a rengeteg meló mellett az installációval,már az összes létező szoftvert leszedtem hozzá,még a zenei ambio-t isJester írta: ↑2019.11.23., szomb. 22:00Ezt a 4db minidsp dolgot kifejthetnéd. Ismerem a minidsp-t, jó cucc, de hogy használsz belőle 4-et? :)phyton71 írta: ↑2019.11.23., szomb. 21:51
Még új a dolog,de berendeltem 4db minidsp-t és full HTPC-s konfiggal hangkártyán keresztül mozizok,egyelőre a minidsp-t lőtem be frontokhoz,de folyamatosan kap minden csatorna belőle.Bonyolítja a helyzetet,hogy a hangsugárzók is aktív váltást kapnak szintén minidsp-vel,eddig fantasztikus,hogy mennyire egységes az egész.
Ja igen,DIY hangsugárzók lesznek mindenhol,aktív váltással, természetesen minden hangsugárzó mérve lesz,előre jó összeválogatott hangszórókkal,hogy passzoljon a helyiséghez.
De az aktív vágáshoz akkor is kellene egy sokkimenetes hangkártya.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1732
hangkártyás htpc-hez minek a minidsp? Ott az equalizer apo program ingyen.
Ezt a 4db minidsp dolgot kifejthetnéd. Ismerem a minidsp-t, jó cucc, de hogy használsz belőle 4-et? :)phyton71 írta: ↑2019.11.23., szomb. 21:51
Még új a dolog,de berendeltem 4db minidsp-t és full HTPC-s konfiggal hangkártyán keresztül mozizok,egyelőre a minidsp-t lőtem be frontokhoz,de folyamatosan kap minden csatorna belőle.Bonyolítja a helyzetet,hogy a hangsugárzók is aktív váltást kapnak szintén minidsp-vel,eddig fantasztikus,hogy mennyire egységes az egész.
Igen, ezt megtaláltam, de ez alapján ez csak analyzer. Mivel végzed a szobakorrekciót?
https://www.xtz.se/support/room-analyze ... #/software.
Nem teljesen értem ezt. A weboldal alapján nem egyértelmű, hogy ehhez kaptál egy DSP szoftvert is, vagy csak egy bemérő szoftver + mikrofon?
Köszi!
Nekem annyi éppen elég,csak az zavart meg,hogy még audioholics embere ios írta,hogy kell hozzá sorozatszám,lehet előző tulaja ezt már megtette,mert ez egy komplett rendszer nem csak egy mikrofon.
Nekem annyi éppen elég,csak az zavart meg,hogy még audioholics embere ios írta,hogy kell hozzá sorozatszám,lehet előző tulaja ezt már megtette,mert ez egy komplett rendszer nem csak egy mikrofon.
Egyébként ha nincs is sorozatszám alapján a mikrofonhoz kalibráció, attól még a szobakorrekcióhoz tökéletesen meg fog felelni, ugyanis kb 1 nagyságrenddel nagyobb hibák vannak a szobában mint amennyit a mikrofon hibázik. Simán fogsz mérni 10dB beszakadásokat meg kiemeléseket ha nincs jól kezelve a szobád akusztikailag, és ha azokat kikorrigálod, akkor lényegesen jobb hangot fogsz kapni. Nem azt fogod érezni, hogy mintha jobb lennephyton71 írta: ↑2019.11.23., szomb. 20:40Köszi!
Egyébként elég elismerően nyilatkoztt az audioholics is róla róla,mindent csinál egyébként rendesen,csak ez a fájl téma zavart meg engem is.
Köszi!
Egyébként elég elismerően nyilatkoztt az audioholics is róla róla,mindent csinál egyébként rendesen,csak ez a fájl téma zavart meg engem is.
Hát az meglepő lenne, akkor az nem igazi kalibráció
Nem ismerem az XTZ rendszerét, szóval bővebben nem tudok nyilatkozni róla.
Most letöltöttem egy másikat is,mert van egy a kalibráló rendszernek és külön a mikrofonnak is,de érdekes,hogy nem kéri hozzá a sorozatszámot.Létezhet olyan,hogy minden mikrofonjukhoz azonos fájl van?Jester írta: ↑2019.11.23., szomb. 19:10Gyanítom az a kalibráció a mikrofonra vonatkozik, így simán betölthetsz akármilyen kalibrációs filet. De ha nem akarod megtéveszteni magad, akkor a saját mikrofonod kalibrációját töltöd be a szoftverbe, különben fals lesz a mérés.phyton71 írta: ↑2019.11.23., szomb. 18:03Tegnap beüzemeltem az XTZ pro II kalibrációs szettet,de valami nekem furcsa,az audioholics azt írja,hogy sorozatszám alapján lehet letölteni a kalibrációs fileét,de nekem simán engedte a honlapon letölteni hozzá a fileét (Dirac) sorszám nélkül is.létezhet,hogy ez csak ennyi?
Gyanítom az a kalibráció a mikrofonra vonatkozik, így simán betölthetsz akármilyen kalibrációs filet. De ha nem akarod megtéveszteni magad, akkor a saját mikrofonod kalibrációját töltöd be a szoftverbe, különben fals lesz a mérés.phyton71 írta: ↑2019.11.23., szomb. 18:03Tegnap beüzemeltem az XTZ pro II kalibrációs szettet,de valami nekem furcsa,az audioholics azt írja,hogy sorozatszám alapján lehet letölteni a kalibrációs fileét,de nekem simán engedte a honlapon letölteni hozzá a fileét (Dirac) sorszám nélkül is.létezhet,hogy ez csak ennyi?
Csak beleolvastam az írásba, de annyit azért érdemes hozzátenni, hogy a sajnálatosan pongyola/magyartalan/szakmaiatlan iromány nem feltétlenül a felhasznált eszközöket minősíti. Ezt csak azért teszem hozzá, hogy a felületes olvasó, vagy aki szereti fekete-fehéren látni a világot ne húzza rá egyből minden cikkben említett dologra, hogy hülyeség vagy tévedés.fapaci írta: ↑2019.06.17., hétf. 07:49Csodálatos írás. Mégis melyik hozzáértő és/vagy magyarul beszélő ember képes ilyeneket írni, hogy... "A szoba vagy helyiség akusztikáján semmilyen program nem tud változtatni, csak beleszólni" ? De beidézhetem szinte bármelyik mondatát, mert majdnem mindegyik téves állításokat tartalmaz, ráadásul a szemléltetésként használt előtte/utána görbéknek semmi közük egymáshoz. Éljen a szólásszabadság!
szerk: most nézem, hogy júniusi hozzászólásra reagáltam.... :) na mindegy.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Jester 2019.11.23., szomb. 19:13-kor.
Tegnap beüzemeltem az XTZ pro II kalibrációs szettet,de valami nekem furcsa,az audioholics azt írja,hogy sorozatszám alapján lehet letölteni a kalibrációs fileét,de nekem simán engedte a honlapon letölteni hozzá a fileét (Dirac) sorszám nélkül is.létezhet,hogy ez csak ennyi?
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 741
Arra van szükséged, hogy legyen hozzá kalibrációs profilod. Az umik-1 legnagyobb előnye az, hogy sorozatszám alapján letöltheted ezt a file-t. Ha ehhez ilyen nincs, akkor kalibrált dB mérővel neked kellene létrehoznod, vagy beméretned valakivel.Red75 írta: ↑2019.11.10., vas. 21:43Decemberi szabadságom alatt volna időm játszadozni-méregetni a szobám, illetve a beállításokat, stb. a REW progival.
Kérdés: mikrofonra volna valami olcsóbb alternatíva az Umik-1-en kívül?![]()
Pl. ilyenre gondoltam: https://www.dj-sound-light.hu/omnitroni ... t-mic-9967
Nem hangstúdiót alakítok ki, tehát nem kell, hogy 100%-os legyen a mérések pontossága.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- Red75
- V.I.P.

- Értékelés: 844
Decemberi szabadságom alatt volna időm játszadozni-méregetni a szobám, illetve a beállításokat, stb. a REW progival.
Kérdés: mikrofonra volna valami olcsóbb alternatíva az Umik-1-en kívül?
Nem hangstúdiót alakítok ki, tehát nem kell, hogy 100%-os legyen a mérések pontossága.
Kérdés: mikrofonra volna valami olcsóbb alternatíva az Umik-1-en kívül?
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 741
Asszem ez még nem volt:
Rockwool Airrock LD (40kg/m3):
Rs=1068 Pas/m
100mm r=10.68 kPas/m2
120mm r=8.9 kPas/m2
200mm r=5.34 kPas/m2
Rockwool Airrock ND (50kg/m3):
Rs=1440 Pas/m
100mm r=14.4 kPas/m2
120mm r=12 kPas/m2
200mm r=7.2 kPas/m2
Rockwool Airrock HD (70kg/m3):
Rs=2076 Pas/m
100mm r=20.76 kPas/m2
120mm r=17.3 kPas/m2
200mm r=10.38 kPas/m2
300mm r=6.92 kPas/m2
400mm r=5.19 kPas/m2
És a hozzájuk tartozó kalkulátor: http://www.acousticmodelling.com/porous.php
Rockwool Airrock LD (40kg/m3):
Rs=1068 Pas/m
100mm r=10.68 kPas/m2
120mm r=8.9 kPas/m2
200mm r=5.34 kPas/m2
Rockwool Airrock ND (50kg/m3):
Rs=1440 Pas/m
100mm r=14.4 kPas/m2
120mm r=12 kPas/m2
200mm r=7.2 kPas/m2
Rockwool Airrock HD (70kg/m3):
Rs=2076 Pas/m
100mm r=20.76 kPas/m2
120mm r=17.3 kPas/m2
200mm r=10.38 kPas/m2
300mm r=6.92 kPas/m2
400mm r=5.19 kPas/m2
És a hozzájuk tartozó kalkulátor: http://www.acousticmodelling.com/porous.php
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Így szerettem volna megvalósítani eredetileg,tehát egy hanggátló fal,majd ez elé készítettem volna egy másik falat a beépítésnek.Na ezzel elleszek egy darabig mire kitalálom,hogy mi lesz a befutó megoldás.