Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Tctronic írta:
2019.11.11., hétf. 18:46
denesdr írta:
2019.11.11., hétf. 18:44
Vekengés, nem vekengés, engem főleg a drága, butik kábelek (nem)létjogosultsága érdekelne.
1. Definiáld hogy drága.
Mondjuk egy Nordost-tól bármi, de nem akarok senkit megbántani evvel, lehetne több tucat gyártót említeni.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

denesdr írta:
2019.11.11., hétf. 18:44
Vekengés, nem vekengés, engem főleg a drága, butik kábelek (nem)létjogosultsága érdekelne.
1. Definiáld hogy drága.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5134

Hozzászólás Szerző: fülelek »

ZolaBA írta:
2019.11.11., hétf. 15:27
denesdr írta:
2019.11.11., hétf. 14:08
Egyébként én nyitott vagyok, ha valahol lehetne például vaktesztet összehozni méregdrága illetve mezei kábeleket összevetve (az elméleti nagy kontraszt végett), én szívesen beneveznék rá.
Sokszor felmerül ez, és többeket érdekelne. Fel kell karolni a dolgot, egyáltalán nem lehetetlen.

Kell egy helyszín, mert az otthoni körülmények többnyire szűkösek egy legalább 10 fős teszthez. Egyből lenne egy jó ötletem is, Fülelek Zolinál ha meg lehet vele dumálni, Pomázon, kiváló akusztika, remek berendezések helyben, stb. Ha nem, akkor lehet más helyiséget bérelni, akár pl. mozitermet is :) Ezután össze kell szedni a tesztelők esetleg együtt érző fórumtársak között egy elfogadható rendszert, tesztelendő cuccokat és hajrá...

Ha te, vagy valaki felkarolja és belevágna a szervezésbe én segítek neki szívesen, de egyedül nem lennék bohóc. Ismerjük a véleményeket, mindig van mit kifogásolni... és a legvégén ott a cables jolly joker: nem akartuk, hogy jobban szóljon :D
Nyitva áll a bemutatótermem ilyen tesztek előtt. Lesz egy hangilag 20kHz-ig áteresztő fekete függöny, alulról megvilágítva, tudok készíteni földhurok mentes teszt célokra alkalmas kapcsoló ketyerét, amit előre le lehet tesztelni, mennyire szól bele a hangba. Jövő év januárjában lehet ilyen bulit rendezni nálam.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Az ízlésnek és a szubjektivitásnak (még) nincs SI mértékegysége. :D

gondolkodik.gif Talán az, hogy "ez egy hangyaf@sznyival jobb". ;) Ez egyenlő Egy szatyor pénz/ kíváncsisság
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

chord írta:
2019.11.11., hétf. 15:47
és nem tudunk semmit kimérni, ami közvetlenül és mindig összefüggene az adott rendszeren kapott hangjával, akkor minimum két eset lehet:
1. Nem áll rendelkezésre az a tudás, amely egy ilyen mérést, minden metrológiai vonzatával megalkosson...
2. Az a helyzet, hogy azért nem lehet kimérni különbséget, mert nincs különbség. Nincs...
Következetesen, hetek óta kihagysz egy harmadik lehetőséget:
3.: Nem is próbálja senki komolyan kimérni, mert nincs rá igény, pénz, akarat, stb
Az, hogy odamész a buszmegállóba és megkérdezed hol a fenébe van már a gulyásleves, amire mindenki szét tárja a kezét, nem azt jelenti hogy nem tudnak gulyáslevest csinálni.
Olyan dolgot kérsz számon a mérnökökön, amire valószínűleg senki nem kérte őket, vagy ha igen, akkor nyilván nem publikus, mert üzleti titok.
Sőt tovább megyek, olyan dolgot kérsz számon amit nem is tudsz definiálni, sőt még egyértelműen értelmezni se.
Egyetértek Fapacival abban, hogy 10 ember tíz különböző dolgot mond 10 rendszerben.
Sőt ugyanazt a rendszert meghallgatva is különbözőek a vélemények. Ahány ember, annyi vélemény lesz.
Igazából ha akarsz valamit a mérnököktől, akkor először a saját házunk táján rendbe rakni a dolgokat. Mert a te logikádat követve igazából a mérnök kérhetné számon, hogy mondhatja ugyanarra a kábelre az egyik ember, hogy hallgathatatlan, a másik hogy ez a legjobb, a harmadik meg hogy ugyanolyan mint a többi.

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 4993

Hozzászólás Szerző: pärt »

Ha egy szörnyű kataklizma elpusztítaná a világ összes kozmetikumát ( elgondolni is borzasztó :D ) és csak egy fajta, jó minőségű szappan maradna, összességében nem sokkal lennénk büdösebbek, koszosabbak. Talán hasonló a helyzet a kábelekkel is; bőven van ígéret, másik oldalról elvárás, de lehet, nagyon meglepődnénk, milyen jól el lehet lenni "a" kábellel.
Engem nem zavar ez a kusza sokféleség a tervezési elvekben, elméletekben, alapanyagokban. Sem samponban, sem kábelben. Aki "több nagyságrendnyi változást" vár tőlük, lelke rajta.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

chord írta:
2019.11.11., hétf. 17:15
Nekem, a baleknek, meg nem ez jutott,...
hanem ez,...
Részvétem. Ugyanakkora olyan vicces ez az egész hifi, hogy az adott feszültség és áramerősség mellett ez egy műszakilag megfelelő és korrekt kábelezés, csatlakozás és kivitelezés, aztán mégis milyen szarul esik :D
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

[quote=chord post_id=2433536 time=1573488930 és rohanni, lihegni, lecserélni azonnal, ez tűrhetetlen, főleg egy Spendorban, és mentem, és cseréltem és hittem a műszaki embereknek...
Ma már szerencsére nem.
[/quote]
Miféle műszaki emberke javasolta azt a cserét?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10993
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord írta:
2019.11.11., hétf. 13:33
A gond onnan jön, hogy a hangi különbözőséget nem tudják hozzárendelni a technikai paraméterekhez egyértelműen, akár az adott rendszernél, mert nincs rá megfelelő tudás/módszer/eszköz/stb.., vagyis, a tudásuk ehhez már kevés... két darab vezetékről képtelenek kimérni, hogy melyik szól jobban
No, ezzel már lehet valamit kezdeni, részben egyet is értek Veled, e téren valóban nagy a káosz, de...

Egyrészt az, hogy "melyik szól jobban", nem műszaki paraméter, így hát nem is mérhető műszaki módszerekkel. Mint tudjuk, ha ugyanazt a kábelt betesszük 10 rendszerbe és véleményt kérünk a tulajdonosoktól, kb 10 eltérő véleményt fogunk kapni. Ha szerencsénk lenne és e vélemények egybevágnának, abból már ki lehetne indulni és megkeresni a párhuzamokat a hallottak és a technikai paraméterek között. De nincs ekkora szerencsénk, ezért javaslom, ne hivatkozzunk erre a jó/rossz paraméterre, mert ez egy mérnöknek valóban megfoghatatlan. Nekem is az volt, amikor az általam hangosított koncertről 4, egymásnak teljesen ellentmondó beszámolót kaptam.

Az viszont jogos és szerintem is problémás, hogy bizonyos egzakt hangzási paramétereket sem feltétlenül tudunk műszaki paraméterekhez kötni. Ezzel valóban adósok maradtak a mérnökök, de gondoljunk bele, mivé vált volna a HiFi, ha ez megvalósul! Szerintem konkrétan nem létezne HiFi hobbi, hiszen nem lenne értelme tesztelni, csereberélni, rendszert "fejleszteni" (idézőjelbe tettem, mert a találgatás nem fejlesztés). Hallottatok már ventilátor, vagy klímaberendezés tesztről? Nincs rájuk szükség, mert adottak a műszaki paraméterek, ismerjük az elvárásokat, a környezetet, ezek alapján tudunk eszközt választani és előre tudjuk az eredményt, hacsak át nem vágtak minket. Ha ez a HiFi-ben is így működne, a gyártók és kereskedők 98 %-a már bezárhatta volna a boltot, néhány nagy multi uralná a piacot és létezne kb 5 féle erősítő, kicsit több hangdoboz, ráadásul ezeket nem frissítgetnék évente. Miért gyártanának többet, ha tudjuk a tutit?

Talán tévedek, de azt gondolom, ha erős érdek kötődne hozzá, műszakilag már feltárták volna ezt a kérdéskört. De érdek hiányában, sőt a meglévő ellenérdekek miatt nem zajlott és nem is lesz ilyen kutatás, mert tönkretenné a szépen tejelő cirkuszt. Sok vaj van a mérnökök füle mögött, de erről speciel nem ők tehetnek.

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

Aszpirin írta:
2019.11.11., hétf. 15:59
chord írta:
De nem. Az egyik vetít, hogy fú a teflon. A másik, hogy hatkilences réz. A harmadik, hogy ez mind l@f*sz, a geometria, arra kell figyelni. A negyedik belekeveri a hullámelméletet meg a kvantumfizikát. Az ötödik az régi leégett liftmotorból nyeri az anyagot, mert az a nyerő. A hatodik az simán csak legyint, hogy a selyem a Litze körül, az a lényeg. A hetedik azt mondja, hogy mind tévedésben vagytok, és az idióta forrasztásaitokkal elsz@rtok mindent, összeugrik a színpad, ilyen kicsire, a gambából cselló lesz, a zongorából meg harmonika... a nyolcadik meg azt mondja ereszkedő hangsúllyal, hogy az ezüst, ó, igen, az ezüst, ó, Kondo san, a kilencedik meg azzal kezdi, hogy a Nap, az üreges, és,.............stb...
Mondjuk ebben tényleg igazad van, a hifiben valahogy így van, és így bizony nehéz eligazodni (bár szerintem a fentiekben van egy adag marketing is, meg ugye mindig van az a pénz, amiért...). Láttam én már díszokleveles mérnököt is, aki eléggé fura dolgokat állított, de ebből még nem illene a mérnöki társadalom egészére lenéző verdiktumot hozni.

Szó nincs a mérnöki társadalom egészéről, ezt te is tudod.
Hifiről beszélünk.
Az audiofil cégek mindegyike mögött van mérnökember, és a főnökök általában nem sajtiparból vagy a szobafestők közül veszik a nyakukba a beosztást.
Műszaki emberek ezerrel.
És igen, nyomják a szöveget. És tekerik a drótot. Meg a ródiumot/aranyat/propoliszt a sarukra, mert meghúzod emberesen, másfél tonna erő szorítja a kontaktot, de nem, az nem elég, mert akkor is lesz ellenállás pici, mert korrodál az anyag, na ezt miafrászért nem lehetne kimérni, ha igaz...?:)

Nekem, a baleknek, meg nem ez jutott,

Kép

hanem ez,

Kép

és rohanni, lihegni, lecserélni azonnal, ez tűrhetetlen, főleg egy Spendorban, és mentem, és cseréltem és hittem a műszaki embereknek...
Ma már szerencsére nem.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára chord 2019.11.11., hétf. 17:18-kor.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

chord írta:
A gond onnan jön, hogy a hangi különbözőséget nem tudják hozzárendelni a technikai paraméterekhez egyértelműen, akár az adott rendszernél, mert nincs rá megfelelő tudás/módszer/eszköz/stb.., vagyis, a tudásuk ehhez már kevés.
Az űrtechnika korában azon agyalni, keményen, hogy a sodrott/egyeres a jobb drót, meg hogy miért?? Meg csatázni, hogy árnyékoljunk, vagy ne? Ezek mennek, és a nép, nem az, hogy bűnöst keres, de a fejekben a megoldási szálak azok nem a zöldségeshez vezetnek, meg nem a cukrászhoz, de nem is a marketingesekhez, hanem akik ezt megalkothatnák/-tták volna, akik az egész hatásmechanizmussal tisztában lehetnének, - a mérnökökhöz.
A kábeleket, amiket az emberiség használ elég jól ismerjük. Azon jut el az áram a házba, földrészek vannak összekötve velük, mindenféle analóg/digitális jel ment/megy rajtuk, mindenféle akár nagyon magas frekvencián, komoly tudománya van ennek az egésznek, ezért is tud működni, ezért is lehet tervezni egy adott használatra, követelményre, elvárásra kábelt, nem találomra megy a dolog, hogy próbáljuk, ki hátha jó lesz. Itt nincs mellébeszélés, működik, vagy nem.(működik hisz pl a kábelen bejövő internetet használjuk, hogy itt eszmét cseréljünk) Ennek egy nagyon kis része pl a studioban használt kábelek. Azok is megvannak köszönik, működnek használják őket és jók is, mert olyat még nem hallottam, hogy de szar ez a felvétel, mert X kábel volt bekötve.

Még kisebb rész a hifi kábelek tartománya. Ez is jól megvolt egy darabig anélkül, hogy nagyon a kábelekről szólt volna a dolog. Szerintem a mérnökök itt is megtették amit kell, voltak/vannak jó kábelek.
De ez az egész kábeles és hifis történet annyira nem egzakt, mármint látjuk hogy mindenkinek megvan a tök ellentétes véleménye. Vannak akik szerint nincs különbség a kábelek között, vannak akik szerint "ég és föld". Aztán egy vakteszten hogy van-e különbség(nem melyik a jobb kérdés) két kábel között a "nincs különbség" csoport hall különbséget, az "ég és föld" csoport nem. És ennek minden kombinációja. Vannak gyártók akik szerint fontos a kábel, árulnak is csilliárdokért, vannak hifi készülék gyártók, akik szerint meg nem fontos és kösd be azzal amit otthon találsz. Láttad Ákos stúdiós videóját, láttad milyen alapos, meg pici különbségre is figyel a mindenféle készüléke kapcsán és képes milliókat kifizetni egy jobb stúdiós berendezés miatt, de pl a hifi kábeleket kiröhögték a videóban. Más stúdiós arc meg másképp vélekedik.
Ha ennyire nincs egyetértés egy jelenség kapcsán akkor az vajon mennyire lehet nagy?
Ez egy mocsár. Persze hogy boldog boldogtalan próbál hasznot húzni belőle. Vannak DIY kábelkészítők, akik találomra próbálgatnak valamit és vagy lesz belőle valami, vagy nem. Vannak nagy kábelgyártók akik tudnak mögé rakni komoly marketinget és így tudnak nagyot szakítani.
Mérnöki tudás biztos lenne kezdeni valamit a helyzettel. Ismered a LIGO-t? Gravitációs hullámokat mérnek. 4km-en olyan pontosan tudnak hosszt mérni ami egy proton ezred része. Nem atom ezred része, egy proton ezred része. Gondolod nem lenne tudás mérnöki oldalról bármit megmérni? Csak minek egy olyan jelenséget mérni amiről még egyetértés sincs hogy van-e vagy nincs. És ki fizetné? A nagy kábelgyártó, aki így is el tudja adni nagy haszonnal a kábelét. Miért tenne ilyet?Hogy megszűnjön a mocsár? Csak veszthetne vele. Vagy ha meg is tette volna, szerinted tudnál róla? Miért mondana bármit?
Nem reális ezt a mérnökökre kenni.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Hozzászólás Szerző: lehoako »

ZolaBA írta:
2019.11.11., hétf. 16:06
chord írta:
De nem. Az egyik vetít, hogy fú a teflon. A másik, hogy hatkilences réz. A harmadik, hogy ez mind l@f*sz, a geometria, arra kell figyelni. A negyedik belekeveri a hullámelméletet meg a kvantumfizikát. Az ötödik az régi leégett liftmotorból nyeri az anyagot, mert az a nyerő. A hatodik az simán csak legyint, hogy a selyem a Litze körül, az a lényeg.
Marketing... amire hála az égnek vonatkoznak jogi, fogyasztóvédelmi szabályok. Nagy általánosságban, hogy a marketing szöveg nem lehet megtévesztő és nem állíthat olyat, amit nem tud igazolni. Minél nagyobb egy cég annál inkább komolyan veszi az előírásokat, annál inkább foglalkozik vele, mert nagyobb a hadoválás bírságkockázata. Míg egy diy gyártó azt állít amit nem szégyell a nagyok sosem beszélnek abszolút hangminőségről. Ahogy te is leírtad dicsekednek a felépítéssel, a drága anyagok felhasználásával és azzal, hogy x tesztközönség véleménye alapján jobb mint a saját olcsóbb szériás terméke. Azt a rengeteg hadovát nem a nagy gyártó, nem hivatalos kommunikációban mondja! Ők csak leírják, hogy pl. szűz német sellők kekerték a combjuk között, erre TE illetve aki olvassa teszi hozzá magában, hogy ezért rohadt jó. Vagy a tipikus undormány, a hifis teszt (értsd: reklám) cikkek. Ott megint saját véleményt ad elő az író, amit megtehet - és ő adja a szádba, hogy nagyon jó. De komoly gyártó sosem mond abszolút minőséget. Miért? mert hiába izzasztja a mérnökeit, azok nem tudják mérni a műszakilag indokolatlan luxus kivitelezést, és azt, ami a hallgató fejében alakult ki a marketing bullshit, a nagyra/jobbra vágyás, a pénzköltés csodás élménye és a felsőbbrendűségbe bevásárlás érzése által....
Attól még, hogy egy márka kimagaslik a tömegből és abszolút minőséget nyújt, nem kizárólag a veretős sznobok és a tyúxaros lábujjú újgazdagok vexik meg, hanem olyanok is, akik mindennapi szinten használják és (mint majdnem mindenkinek, nekik is) JOBB, mint bármi más.

Egyik legjobban szeretett mérnököm Walter Mandler, a manapság ismert Leica optikák mögött álló _ZS_E_N_I_.

https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Mandler

Főleg a Mandler's Significance-bekezdés a fontos szvsz.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

chord írta:
De nem. Az egyik vetít, hogy fú a teflon. A másik, hogy hatkilences réz. A harmadik, hogy ez mind l@f*sz, a geometria, arra kell figyelni. A negyedik belekeveri a hullámelméletet meg a kvantumfizikát. Az ötödik az régi leégett liftmotorból nyeri az anyagot, mert az a nyerő. A hatodik az simán csak legyint, hogy a selyem a Litze körül, az a lényeg.
Marketing... amire hála az égnek vonatkoznak jogi, fogyasztóvédelmi szabályok. Nagy általánosságban, hogy a marketing szöveg nem lehet megtévesztő és nem állíthat olyat, amit nem tud igazolni. Minél nagyobb egy cég annál inkább komolyan veszi az előírásokat, annál inkább foglalkozik vele, mert nagyobb a hadoválás bírságkockázata. Míg egy diy gyártó azt állít amit nem szégyell a nagyok sosem beszélnek abszolút hangminőségről. Ahogy te is leírtad dicsekednek a felépítéssel, a drága anyagok felhasználásával és azzal, hogy x tesztközönség véleménye alapján jobb mint a saját olcsóbb szériás terméke. Azt a rengeteg hadovát nem a nagy gyártó, nem hivatalos kommunikációban mondja! Ők csak leírják, hogy pl. szűz német sellők kekerték a combjuk között, erre TE illetve aki olvassa teszi hozzá magában, hogy ezért rohadt jó. Vagy a tipikus undormány, a hifis teszt (értsd: reklám) cikkek. Ott megint saját véleményt ad elő az író, amit megtehet - és ő adja a szádba, hogy nagyon jó. De komoly gyártó sosem mond abszolút minőséget. Miért? mert hiába izzasztja a mérnökeit, azok nem tudják mérni a műszakilag indokolatlan luxus kivitelezést, és azt, ami a hallgató fejében alakult ki a marketing bullshit, a nagyra/jobbra vágyás, a pénzköltés csodás élménye és a felsőbbrendűségbe bevásárlás érzése által....

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Aszpirin írta:
2019.11.11., hétf. 15:46
lehoako írta:
2019.11.11., hétf. 15:40
Lehet, h olyat tudott, amihez az itteni, fórumos mérnökeink ovisok? :quetionmark:
Ez nem lehet, hanem biztos.
Te pedig a tanítványa voltál, Padawan? :D

(mellesleg nézd meg, mivel egészítettem ki a hozzászólásomat, amit idéztél).
Igen, igyexem minél több alkotását megismerni, hogy tisztában lehessek tevékenységének hatásával a Világra.

Hitelesnek tartom, nyugodt és okos embernek.

Szebben reprodukált zene mértékegysége? Jobb hallgatni, ennyi. Nem kell mindent kockás papírra írni meg rögtön grafikont csinálni belőle... A jobb étteremből, a szebb fürdőszobacsempéből, a kényelmesebb futócipőből is azonnal grafikont kell csinálni? Nem kényszeres ez a "mérjünk meg mindent" egy kicsit???
Magánéletben nem szakbarbárság? :quetionmark:

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5979

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

chord írta:
De nem. Az egyik vetít, hogy fú a teflon. A másik, hogy hatkilences réz. A harmadik, hogy ez mind l@f*sz, a geometria, arra kell figyelni. A negyedik belekeveri a hullámelméletet meg a kvantumfizikát. Az ötödik az régi leégett liftmotorból nyeri az anyagot, mert az a nyerő. A hatodik az simán csak legyint, hogy a selyem a Litze körül, az a lényeg. A hetedik azt mondja, hogy mind tévedésben vagytok, és az idióta forrasztásaitokkal elsz@rtok mindent, összeugrik a színpad, ilyen kicsire, a gambából cselló lesz, a zongorából meg harmonika... a nyolcadik meg azt mondja ereszkedő hangsúllyal, hogy az ezüst, ó, igen, az ezüst, ó, Kondo san, a kilencedik meg azzal kezdi, hogy a Nap, az üreges, és,.............stb...
Mondjuk ebben tényleg igazad van, a hifiben valahogy így van, és így bizony nehéz eligazodni (bár szerintem a fentiekben van egy adag marketing is, meg ugye mindig van az a pénz, amiért...). Láttam én már díszokleveles mérnököt is, aki eléggé fura dolgokat állított, de ebből még nem illene a mérnöki társadalom egészére lenéző verdiktumot hozni.

Azt hiszem, én már nem is akarom megérteni a vájtfülű hifis társadalmat, annyi köztük is (nemcsak a mérnökök között) az ellentmondás. Vagy legalábbis mostanában eléggé alábbhagyott a motivációm, hogy megértsem. Amiket felsoroltál, hasonló jellegű összevisszaság (és egyet nem értés) van a hifis fogyasztói társadalom megmondóemberei között is, talán ezért van annyiféle különböző megoldás, hogy mindenkinek legyen olyan, ami jó.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

Aszpirin írta:
2019.11.11., hétf. 14:33
chord írta:
Itt van két darab vezeték, itt a rendszer, mérjük már ki, hogy mi várható, aztán ízlés szerint majd eldöntöm, merre haladok.
Megemlítenél, kérlek, egy pédát, hogy szerinted mi az, amit mérni kellene neked egy kábelen még ahhoz, hogy a "mi várható" kérdésre választ kapj?

(csak halkan jegyzem meg, hogy a hang, amit hallasz, az a hangszórókból jön egy teljes rendszer végén, nem egyetlen kábelből, illetve azt is, hogy a kedvenc hifis jelzőket pedig általában még maguk a hifisek sem tudják definiálni, annyira szubjektívek)
De hogy említeném, amikor arról panaszkodok, hogy nem képesek egy ilyen megbízható, szabványosítottan mérhető dolgot találni, ami lerántaná a leplet pl. a simán szélhámosokról?
Én is mérnök vagyok, de hidd el, fogalmam sincs.
De az, hogy van két drót, 5000-szeres árkülönbséggel, és nem tudunk semmit kimérni, ami közvetlenül és mindig összefüggene az adott rendszeren kapott hangjával, akkor minimum két eset lehet:
1. Nem áll rendelkezésre az a tudás, amely egy ilyen mérést, minden metrológiai vonzatával megalkosson, erről bátorkodtam írni alant.
2. Az a helyzet, hogy azért nem lehet kimérni különbséget, mert nincs különbség. Nincs. Akkor minden csak pszicho-akusztika meg kognitív disszonancia. Akkor e mögé felsorakoznának a mérnökök, kórusban, én meghajolnék. És nem piszkálódnék.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

lehoako írta:
2019.11.11., hétf. 15:40
Lehet, h olyat tudott, amihez az itteni, fórumos mérnökeink ovisok? :quetionmark:
Ez nem lehet, hanem biztos.
Te pedig a tanítványa voltál, Padawan? :D

(mellesleg nézd meg, mivel egészítettem ki a hozzászólásomat, amit idéztél).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Aszpirin írta:
2019.11.11., hétf. 15:26
lehoako írta:
2019.11.11., hétf. 14:45
C9H8O4, ez sok éve megy, nem az agyak szüleményeit kell vagy lehet megmérni, hanem, aha egy rendszerben egy kábelt kicserélek 1 másikra, a MÉRNÖKÖK rávágják, h nincs különbség, mert nem is lehet, mert nem tudják kimérni... és ugye, amit nem lehet kimérni, az nem is létezik...
Arra gondolsz, hogy pl. áthidalni ezüstdróttal egy 5 cm-es tápvezetéket a NYÁK-on, és a különbség "ég és föld"? ;)
Hogy is kellene "kimérni" a különbséget?

Viszont, ha annyira biztos vagy a dolgodban, hogy nem az agyadban van a különbség, akkor miért okoz akkora ellenállást egy vakteszt? Végülis bizonyíthatnád egyértelműen az igazadat, én meg nekiállhatnék végre egy neurális hálóval megtalálni a patternt, amit az "ég pés föld" méréséhez meg kell találni...
Valahogy megszervezzük, az Audio Physics nagyon jó doboz, simán átjön rajta akár ez is. De akár egy IC-csere is elég, hogy ne kelljen pákával NYÁKot közelíteni.

Félreérted, nem akarok bizonyítani semmit, szted miért vannak akár itt a fórumon is olyan rendszerek, amikben számít a kábel? Sznobériából? :D
Ha még nem tanulmányoztad volna ennek az elméletét, kezdd Hiroyashu Kondo életművével.

"Hiroyasu Kondo, the second son of a Buddhist priest, was a professor of electronic engineering and molecular metallurgy. He founded Audio Note in Japan in 1976, facilitating his desire to develop audio equipment capable of reproducing the essence of artistic performance captured in recorded music. He was often referred to as the "silver smith" for his revolutionary use of age annealed silver in his audio equipment. The Kondo ONGAKU amplifier will forever be a symbol of his success."

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

Pörög, a pár órával ezelőttihez...

Nem semmi, hogy ugyan azok a körök újra és újra. Egy évben min. 2x csont a "van e hallható különbség kábelek között". El vagyok keseredve, hogy tapasztalt, sokat hallott egyedeknél ez még mindig kérdés.

A "becsapódás bukfenc" természetesen ismert jelenség, az audió bölcsek pontosan ezért nem kapkodják el az ítéletet. Némi együttélés szükségeltetik a valós megismeréshez. Más-más napszak, idegállapot, felvételek, ellenpróba, asszony fül. De ez is már mennyire repeat... Aki nem hall difit, ennyivel egyszerűbb az élete.

Ettől függetlenül a kábeles kész átverés só folytatódik tovább. Mert hogy nem minden arany ami fénylik. Nagy biznisz. Rájöttek. Többen. A hintára jól fel lehet ültetni azokat, akiknek nem számít a pénz. Talán tényleg nem is hallják. De platina, arany, kígyó átmérő, Óanyag, űrtechnika és Japan stb..., tehát nagyon jó. Tisztelet a kivételnek, mind gyártó, mind felhasználó oldalon. :smile32:
.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

juliush írta:
2019.11.11., hétf. 14:52
lehoako írta:
2019.11.11., hétf. 13:50
Enyém is alkalmas zenét hallgatni, kb 5.90x5.90 és 4m belmagas, tégla, nálam is jól szólnak a hangszerek, kijönnek a nüanszok. Öszvisz kb 140 légköbméter, csak monitort merek betenni, álló túlterhelné.
A feketeöves akusztikusok majd kijavítanak, de konkrétan a fizikailag rendelkezésre álló volumen nemhogy alkalmatlan nagyobb hangfalakhoz, sőt! Ha mégis ilyet tapasztaltál, azt inkább érzem a geometriai sajátosságok, egészen pontosan az arányok számlájára írhatónak. Nem szerencsés, hogy a szoba két befogadó mérete megegyezik, a kb. 6 m-es szélesség és hossz 30-egynéhány Hz környékén jelentős kiemeléshez vezethet, amihez csatlakozik a harmadik méret miatti 40 Hz körüli újabb csúcs, amennyiben nincs célzottan csillapítva ebben a sávban, egy combosabb mélytartománnyal rendelkező hangfal okozhat "túlterhelt" benyomást!
De mondom ezt látatlanban, a pálya széléről belekotnyeleskedve, úgyhogy a tévedés joga fenntartva!
Cher Julien,

meghívásom változatlanul áll, amiket leírt azt ELMÉLETILEG köszönöm, dobozkám alja 41 Hz, ha gondolja, ne maradjon a pálya szélén! :smile32:

Ha megengedi, kis vizuális kedvcsinálás, sajnos csak netes kép és ne haragudjon, hogy fekete-fehér, tudja, ez a betegségem...:
4924607524_084b1c29ae.jpg
4924607524_084b1c29ae.jpg (33.76 KiB) Megtekintve 2044 alkalommal

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

denesdr írta:
2019.11.11., hétf. 14:08
Egyébként én nyitott vagyok, ha valahol lehetne például vaktesztet összehozni méregdrága illetve mezei kábeleket összevetve (az elméleti nagy kontraszt végett), én szívesen beneveznék rá.
Sokszor felmerül ez, és többeket érdekelne. Fel kell karolni a dolgot, egyáltalán nem lehetetlen.

Kell egy helyszín, mert az otthoni körülmények többnyire szűkösek egy legalább 10 fős teszthez. Egyből lenne egy jó ötletem is, Fülelek Zolinál ha meg lehet vele dumálni, Pomázon, kiváló akusztika, remek berendezések helyben, stb. Ha nem, akkor lehet más helyiséget bérelni, akár pl. mozitermet is :) Ezután össze kell szedni a tesztelők esetleg együtt érző fórumtársak között egy elfogadható rendszert, tesztelendő cuccokat és hajrá...

Ha te, vagy valaki felkarolja és belevágna a szervezésbe én segítek neki szívesen, de egyedül nem lennék bohóc. Ismerjük a véleményeket, mindig van mit kifogásolni... és a legvégén ott a cables jolly joker: nem akartuk, hogy jobban szóljon :D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

lehoako írta:
2019.11.11., hétf. 14:45
C9H8O4, ez sok éve megy, nem az agyak szüleményeit kell vagy lehet megmérni, hanem, aha egy rendszerben egy kábelt kicserélek 1 másikra, a MÉRNÖKÖK rávágják, h nincs különbség, mert nem is lehet, mert nem tudják kimérni... és ugye, amit nem lehet kimérni, az nem is létezik...
Arra gondolsz, hogy pl. áthidalni ezüstdróttal egy 5 cm-es tápvezetéket a NYÁK-on, és a különbség "ég és föld"? ;)
Hogy is kellene "kimérni" ezt a fajta különbséget? Te hogyan írnád le szóban, lehetőleg nem használva a "zeneibb", "megfogottabbak a mélyek", "levegősebb", "szélesebb/mélyebb színpadtér" stb hifis kliséket, aminek nagy részét még definiálni sem lehet? Milyen mértékegységet adnál a zeneiségnek, levegősségnek, mélyek megfopgottságának, színpadtér szélességének és mélységének stb?

Viszont, ha annyira biztos vagy a dolgodban, hogy nem az agyadban van a különbség, akkor miért okoz akkora ellenállást egy vakteszt? Végülis bizonyíthatnád egyértelműen az igazadat, én meg nekiállhatnék végre egy neurális hálóval megtalálni a patternt, amit az "ég és föld" méréséhez meg kell találni...

(Félre ne érts, nem azt mondom, hogy nem léteznek ezek a dolgok, csak azt, hogy a talán a pszichológia és a pszichoakusztika körébe tartoznak, ami bizonyos tekintetben igen, még gyerekcipőben jár.)
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2019.11.11., hétf. 15:36-kor.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

denesdr írta:
2019.11.11., hétf. 14:37
lehoako írta:
2019.11.11., hétf. 14:27
denesdr írta:
2019.11.11., hétf. 14:24

Arra, hogy az ember sokszor azt hallja (vagy látja, érzi stb.) amit hallani szeretne, vagy esetleg sugallnak neki, így sok esetben megkerülve a tudatosságot. Egy pszichológus ilyen dolgokhoz jobban ért szerintem, mint egy mérnök.
Másik vége a mondatnak. Mitől értene egy mérnök jobban a zenéhez meg a hifihez?
Csak nem ELŐÍTÉLET......?
:quetionmark: :quetionmark: :quetionmark:

Amúgy meg nem tudom, miért kéne ilyen vakteszt. Miért akarna Téged bármiről bárki meggyőzni? Ha jó a PCs tápkábel, hát jó mulatást vele. :smile32:
Mint már korábban említve volt, a mai hifi a mérnöki tudományon alapszik, bár lehet, hogy ezt sokan kétségbe vonják, de attól még szerintem ez így van.

Nem kell engem meggyőzni semmiről, csak kiváncsi vagyok azokra a dolgokra amiről jónéhányan ódákat zengenek de technikailag semmilyen magyarázat nincs rájuk, aztán ha vakteszten is hallanám a különbséget, akkor lehet elgondolkodnék drágább kábeleken.
Menj be egy bemutatóterembe és kérdezd meg, h van-e interkonnekt vagy tápkábel... Ha igen, kérd meg, h betehesd a sajátodat. Meg fogják engedni. Csak ne bazi nagy arccal menj be, hanem alázatosan, mintha a legelején lennél ennek és azt akarnád kimutatni, hogy tanulni szeretnél.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Ezúton kérek elnézést a pszichológusoktól, hogy azt állítottam nem értenek a hifihez, zenéhez. Csak azt akartam evvel mondani, hogy általában nem az a szakterületük, temészetesen ettől még érthetnek a zenéhez és a hifihez.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”