A mérnökök csak kiszolgálják azt, amire piaci igény van.
Érdekes módon a stúdiótechnikában, hangosítás technikában nagyságrendekkel kisebb a káosz, mert nincs rá igény.

A mérnökök csak kiszolgálják azt, amire piaci igény van.

Max Townshend készített egy kábel tesztert.lehoako írta: ↑2019.11.10., vas. 21:03Szerintem mind a 2 nagy kérdés. Ha jó a kábel a rendszerbe, akkor minél hosszabb, annál jobb. Járt nálam szimpla, 2 méteres OCOS hangfalkábel és a sajátom, 3m-es tripla szál, jobban tetszett. A kábelnek nemcsak az anyaga és a szerkezete, hanem a szigetelése sem mindegy. PVC nem olyan jó, szilikon, teflon jobb, levegő, vákuum mégjobb.
Aki vissza akar lapozni 5000 oldalt és mindent meg akar erről tanulni, annak jó mulatást, de először cseréljen ki egy IC-t a saját rendszerében, h meghallja, h meghallja-e. Ha igen, akkor lehet benne rendszerupgrade-lehetőség, de ha minden kábellel ugyanúgy szól a rendszer, akkor a komponensek jelenlegi színvonala nem követel meg válogatáskényszert...

Szerintem mind a 2 nagy kérdés. Ha jó a kábel a rendszerbe, akkor minél hosszabb, annál jobb. Járt nálam szimpla, 2 méteres OCOS hangfalkábel és a sajátom, 3m-es tripla szál, jobban tetszett. A kábelnek nemcsak az anyaga és a szerkezete, hanem a szigetelése sem mindegy. PVC nem olyan jó, szilikon, teflon jobb, levegő, vákuum mégjobb.peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 15:17![]()
Állj!
Nem a kábel minőség a kérdés, hanem az, hogy szedhet-e össze zavart, "veszhet-e" el a jelből, stb..., vagyis okozhat-e gondot?
Az 50. szülinapomon a kertbe kihelyeztem 2 kölcsön JBL akármi aktív dobozt..mgus írta: ↑2019.11.10., vas. 19:29Akkor a sok zaj búgott az erősítőmbe az 5 méteres XLR kábelen, mert nem kaptam rövidebbet. Ja és minden gyári szerelés volt. Az összeállítás, keverő - 2x5m xlr - sztereo végfok. Ezek szerint mégse tökéletes az XLR?

Színpadon, stúdióban 20-30 méteres XLR kábeleket használunk probléma nélkül. Nálad valami más gond lehetett. Lásd a hallássérült lábatlan bolha esetét...

Köszönöm! Jelenleg az XLR sajnos nem opció, és a kérdés is csak teoretikus egyenlőre.istvan01 írta: ↑2019.11.10., vas. 16:33
Ebben tényleg az XLR (valódi, ahol a kimenet és bemenet is rendes szimmetrikus, lehetőleg trafós 600ohm) kábelezés lenne a semleges megoldás.
Viszont RCA kábel befektetés előtt egy egyszerű próbát javaslok. Valami olcsó kábelfajtából szerelj össze egy db 1m, majd 6m hosszban. A kettő közötti differencia aránya kb várható márkás, 100eFT, vagy még drágább kábelfajtáknál is.

Akkor a sok zaj búgott az erősítőmbe az 5 méteres XLR kábelen, mert nem kaptam rövidebbet. Ja és minden gyári szerelés volt. Az összeállítás, keverő - 2x5m xlr - sztereo végfok. Ezek szerint mégse tökéletes az XLR?
Földhurok mint zavar forrás. Első egyszerűnek tűnik, az életben viszont elég összetett dolog. Ezért is nehéz ellene biztos megoldást találni, amikor megjelenik.

Sok zajt. Erre a problémára találták ki a szimmetrikus jeltovábbítást és feldolgozást (a mérnökök). A földhurok egy teljesen másik tészta.
Ebben tényleg az XLR (valódi, ahol a kimenet és bemenet is rendes szimmetrikus, lehetőleg trafós 600ohm) kábelezés lenne a semleges megoldás.peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 14:37Sziasztok!
Nem találtam jobb helyet (bár hosszasan nem gondolkodtam...) az alábbi kérdésnek:
Okozhat valamilyen gondot, hangminőség romlást, ha az előfok és végfok 5-6 m hosszú RCA kábellel van összekötve? (Feltételezve, hogy a kábel a többivel azonos minőségű)

Te, biztos láttál már 10-20 méter jelkábelt, mert ez a szakmádba vágó dolog, akkor már megkérdezem hogy mit tud összeszedni a vezeték ilyen hosszúságban?

Az ilyen célra készült kábelek árnyékolt (többszörösen is) kivitelüek, szerintem ez a titka, hogy ne szedjen össze semmit. Ebből a szempontból az alapanyag ill. anyagminőség nem fontos.peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 14:37Sziasztok!
Nem találtam jobb helyet (bár hosszasan nem gondolkodtam...) az alábbi kérdésnek:
Okozhat valamilyen gondot, hangminőség romlást, ha az előfok és végfok 5-6 m hosszú RCA kábellel van összekötve? (Feltételezve, hogy a kábel a többivel azonos minőségű)

Ez szép volt! Csak hát a földhuroknak nincs köze a kábelhosszhoz és a fonás/sodrás módjához.

Oké , biztos jobban vágod a témát én csak amatőr vagyok ezért kerülöm a rezet.cables írta: ↑2019.11.10., vas. 15:09Hát nem! Az OFC először is nem szerkezet, hanem egy hype-olt fém-minőség. Másrészt nem ez határozza meg egy kábel minőségét.mgus írta: ↑2019.11.10., vas. 14:58Kábeles kérdés.peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 14:37Sziasztok!
Jó minőségű kábellel nem lehet probléma, rosszal akár egy méter is lehet gond. Hogy hol kezdődik a jó minőség, legalább ofc szerkezetű kábelnek kell lenni.

Szerintem hangminőség terén nem lenne előre lépés, max komfort, praktikusság.peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 15:32Pont azért merült fel, mert akadna egy gyári szerelésű, a hosszához képest elfogadható áron, s így a későbbiekben a forrás-előfok kikerülhetne a hangsugárzók közül, a hallgatási hely mellé... Több helyen preferálják eztTctronic írta: ↑2019.11.10., vas. 15:26Akik aktív hangfalakat hajtanak ott a 2-3 esetleg hosszabb RCA (XLR) kábel teljesen elfogadott. Szerintem nem okozna hallható problémát, de én azért ennek ellenére kerülném. (Drága, ilyen hosszban nem biztos van gyári szerelés)peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 14:37Sziasztok!
Okozhat valamilyen gondot, hangminőség romlást, ha az előfok és végfok 5-6 m hosszú RCA kábellel van összekötve? (Feltételezve, hogy a kábel a többivel azonos minőségű).

Pont azért merült fel, mert akadna egy gyári szerelésű, a hosszához képest elfogadható áron, s így a későbbiekben a forrás-előfok kikerülhetne a hangsugárzók közül, a hallgatási hely mellé... Több helyen preferálják eztTctronic írta: ↑2019.11.10., vas. 15:26Akik aktív hangfalakat hajtanak ott a 2-3 esetleg hosszabb RCA (XLR) kábel teljesen elfogadott. Szerintem nem okozna hallható problémát, de én azért ennek ellenére kerülném. (Drága, ilyen hosszban nem biztos van gyári szerelés)peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 14:37Sziasztok!

mgus írta: ↑2019.11.10., vas. 15:22Ilyen hosszúságnál esetleg egy földhurkot tud összeszedni,de fonással vagy sodrással megszűnik.

Akik aktív hangfalakat hajtanak ott a 2-3 esetleg hosszabb RCA (XLR) kábel teljesen elfogadott. Szerintem nem okozna hallható problémát, de én azért ennek ellenére kerülném. (Drága, ilyen hosszban nem biztos van gyári szerelés)peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 14:37Sziasztok!

Köszi. Szerintem hasonló dologra gondoltunk.

Ilyen hosszúságnál esetleg egy földhurkot tud összeszedni,de fonással vagy sodrással megszűnik.peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 15:17![]()
Állj!
Nem a kábel minőség a kérdés, hanem az, hogy szedhet-e össze zavart, "veszhet-e" el a jelből, stb..., vagyis okozhat-e gondot?

cables írta: ↑2019.11.10., vas. 15:09Hát nem! Az OFC először is nem szerkezet, hanem egy hype-olt fém-minőség. Másrészt nem ez határozza meg egy kábel minőségét.mgus írta: ↑2019.11.10., vas. 14:58Kábeles kérdés.peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 14:37Sziasztok!
Jó minőségű kábellel nem lehet probléma, rosszal akár egy méter is lehet gond. Hogy hol kezdődik a jó minőség, legalább ofc szerkezetű kábelnek kell lenni.
Hát nem! Az OFC először is nem szerkezet, hanem egy hype-olt fém-minőség. Másrészt nem ez határozza meg egy kábel minőségét.mgus írta: ↑2019.11.10., vas. 14:58Kábeles kérdés.peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 14:37Sziasztok!

Kábeles kérdés.peterson írta: ↑2019.11.10., vas. 14:37Sziasztok!
BBC dobozok.