Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
Jó estét! Kérem ez a fapaci önreklám topik?
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2719
És ez itt (nem ?) a reklám helye.fapaci írta: ↑2019.11.05., kedd 19:12
Kedves pajtásom! Rendeltél-e már valaha is akusztikai mérést, tanácsadást bárkitől itt a fórumon? Tőlem biztosan nem. No de akkor honnan tudod, miként zajlik, miről szól, miből áll?
Garancia... Nem árulok és nem gyártok semmiféle akusztikai eszközt, kivitelezéssel sem foglalkozom, csak szolgáltatást kínálok, ami a tárgyalt esetben akusztikai mérésre, tanácsadásra, tervezésre terjed ki. Ennek ára, menete, feltételei ismertek, honlapomon, blogomon, fórumos topikjaimban megtalálhatók, nincs bennük semmi titok. Egy komplett tervezési csomag is olcsóbb az imádott kábeleidnél (amiket szerintem garancia nélkül vásároltál és ajánlasz bárkinek). Sok száz fórumtársnál és máshonnan jelentkező hobbitársnál jártam az elmúlt években és próbáltam megoldani az akusztikai problémáikat. Egyetlen olyan esetem sem volt, amikor a megrendelő azt mondta, hogy neki ez nem ért ennyit, rosszabb lett, csalódott, kéri vissza a pénzt. Ismétlem, egy sem volt. Rudi bácsi szokott emlegetni valakit, aki állítólag nem értette, amit nála műveltem mérés közben, de nem tudom, kiről van szó. Ennél negatívabb visszajelzés hozzám eddig nem érkezett. Van viszont több száz köszönő levelem, amikbe betekinthetsz, ha felém jársz. Szóval kérlek, engedd el ezt az önkéntes rendőri szerepet, mert nincs rá szükség!
Az esetek túlnyomó többségében lehet javítani a szoba akusztikáján átrendezéssel, a meglévő eszközök, bútorok, berendezési tárgyak felhasználásával, vagy új eszközök, burkolatok, textíliák, panelek bevetésével, de ezeket sem tőlem veszik. Kérésre ajánlok beszerzési forrásokat, de a házilagos kivitelezést is szoktam támogatni, sőt még mérni is megtanítottam eddig félszáz hobbitársat. Ajánlásokat adok, amikből a megrendelő dönti el, mennyit valósít meg, de minden esetben felhívom a figyelmét rá, hogy az általam ígért változás csak akkor fog bekövetkezni, ha minden javaslatomat megfogadja, betartja. Félmegoldás félsikerrel jár. Ha kér utólagos ellenőrző mérést, megkapja, de ritkán kérik, inkább a fülükre hallgatnak, amit én abszolút támogatok. Ha mégis kihívnak utólag, annak is örülök, mert eggyel több dokumentált referenciám lesz. Kb 5 %-os előfordulási arányú eset az, amikor érdemi javulás reális áron nem érhető el, ilyenkor ezt mindig megmondtam, vagy úgy, hogy "Ne nyúlj hozzá, jó ez így!", vagy úgy, hogy "Ez bizony reménytelen eset, nincs értelme költeni rá.".
Javaslom, lendüljünk tovább ebből a témából, mert már szörnyen kínos a makacsságod, a többséget meg már rég nem érdekli a történet. Ha komolyan szeretnél beszélgetni, tanulni akusztikai témában, gyere el valamelyik oktatásomra! Ha a végén úgy érzed, nem kaptál eleget, visszakapod a részvételi díjat, ahogy bárki más is visszakérheti, de még senki nem tette meg. No de akkor kiért aggódsz ennyire?

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10999
- Kapcsolat:
Kedves pajtásom! Rendeltél-e már valaha is akusztikai mérést, tanácsadást bárkitől itt a fórumon? Tőlem biztosan nem. No de akkor honnan tudod, miként zajlik, miről szól, miből áll?lehoako írta: ↑2019.11.05., kedd 17:52A bajom ezzel az egész akusztika megmérés-beállítás-panelezés-dologgal, hogy úgy gondolom, korrektséget, pláne garanciát csak max nyomokban tartalmaz. Fel kéne homályosítani sokmindenkit, hogy inkább közeltérizzen/fülesezzen, mert kb menthetetlen a szobaakusztikája. Mi van, ha csomót beleöl vki és rosszabb lesz a hang? Van ennek nyoma? Korrekt ennyire valaki, hogy elmondja már az elején, hogy figyu... hajthatsz, ahogy akarsz, nem fog kijönni, amire vágysz.
Garancia... Nem árulok és nem gyártok semmiféle akusztikai eszközt, kivitelezéssel sem foglalkozom, csak szolgáltatást kínálok, ami a tárgyalt esetben akusztikai mérésre, tanácsadásra, tervezésre terjed ki. Ennek ára, menete, feltételei ismertek, honlapomon, blogomon, fórumos topikjaimban megtalálhatók, nincs bennük semmi titok. Egy komplett tervezési csomag is olcsóbb az imádott kábeleidnél (amiket szerintem garancia nélkül vásároltál és ajánlasz bárkinek). Sok száz fórumtársnál és máshonnan jelentkező hobbitársnál jártam az elmúlt években és próbáltam megoldani az akusztikai problémáikat. Egyetlen olyan esetem sem volt, amikor a megrendelő azt mondta, hogy neki ez nem ért ennyit, rosszabb lett, csalódott, kéri vissza a pénzt. Ismétlem, egy sem volt. Rudi bácsi szokott emlegetni valakit, aki állítólag nem értette, amit nála műveltem mérés közben, de nem tudom, kiről van szó. Ennél negatívabb visszajelzés hozzám eddig nem érkezett. Van viszont több száz köszönő levelem, amikbe betekinthetsz, ha felém jársz. Szóval kérlek, engedd el ezt az önkéntes rendőri szerepet, mert nincs rá szükség!
Az esetek túlnyomó többségében lehet javítani a szoba akusztikáján átrendezéssel, a meglévő eszközök, bútorok, berendezési tárgyak felhasználásával, vagy új eszközök, burkolatok, textíliák, panelek bevetésével, de ezeket sem tőlem veszik. Kérésre ajánlok beszerzési forrásokat, de a házilagos kivitelezést is szoktam támogatni, sőt még mérni is megtanítottam eddig félszáz hobbitársat. Ajánlásokat adok, amikből a megrendelő dönti el, mennyit valósít meg, de minden esetben felhívom a figyelmét rá, hogy az általam ígért változás csak akkor fog bekövetkezni, ha minden javaslatomat megfogadja, betartja. Félmegoldás félsikerrel jár. Ha kér utólagos ellenőrző mérést, megkapja, de ritkán kérik, inkább a fülükre hallgatnak, amit én abszolút támogatok. Ha mégis kihívnak utólag, annak is örülök, mert eggyel több dokumentált referenciám lesz. Kb 5 %-os előfordulási arányú eset az, amikor érdemi javulás reális áron nem érhető el, ilyenkor ezt mindig megmondtam, vagy úgy, hogy "Ne nyúlj hozzá, jó ez így!", vagy úgy, hogy "Ez bizony reménytelen eset, nincs értelme költeni rá.".
Javaslom, lendüljünk tovább ebből a témából, mert már szörnyen kínos a makacsságod, a többséget meg már rég nem érdekli a történet. Ha komolyan szeretnél beszélgetni, tanulni akusztikai témában, gyere el valamelyik oktatásomra! Ha a végén úgy érzed, nem kaptál eleget, visszakapod a részvételi díjat, ahogy bárki más is visszakérheti, de még senki nem tette meg. No de akkor kiért aggódsz ennyire?
LIMAR írta: ↑2019.11.05., kedd 18:41Bárányhimlős voltál a felvitelin?![]()
Ps.:
....gondolom, hogy nem matematikából és fizikából szedted össze.....
Az én időmben még csak 20+20 pont volt a maximum. Úgyhogy a 124-re nincs rálátásom.
Minden esetre tiszteletre méltó, ha valaki bármiből is a maximum felett teljesít az adott szisztéma szerint.
Az már kevésbé, hogy ezt mire hasznosítja.

Most rohannom kell, a poént köszönöm, kapsz rá egy pirospontot

-
- Törzsvendég
- Értékelés: 3333
- Kapcsolat:
Bárányhimlős voltál a felvitelin?

Ps.:
....gondolom, hogy nem matematikából és fizikából szedted össze.....
Az én időmben még csak 20+20 pont volt a maximum. Úgyhogy a 124-re nincs rálátásom.
Minden esetre tiszteletre méltó, ha valaki bármiből is a maximum felett teljesít az adott szisztéma szerint.
Az már kevésbé, hogy ezt mire hasznosítja.
Az Audience 42 hibátlan doboz, tökéletes a maga 7 literjéhez. Talán earforce is beírja, nála is épp ilyenek vannak most a "stúdióban."fülelek írta: ↑2019.11.05., kedd 18:27Ami jól szól 1 méterről, az jól fog szólni 3 méterről is (amennyiben az akusztika nem húzza visszajuliush írta: ↑2019.11.05., kedd 18:11A közeltérizéssel csak óvatosan, nem véletlenül terveznek speciálisan ilyen felhasználásra hangfalakat! Ezek futási időben és fázisukban a hallgató közelségére optimalizáltak, míg a hétköznapi, otthoni hallgatózásra készített eszközök inkább min. 2-3 m-re korrigáltak. Ekkora távolságból a hangszórók közötti távolság hatása is kevésbé számít, mint közelről hallgatva őket.), viszont valóban van egy csomó olyan doboz, ami 2méternél közelebbről vacak mérve és hallgatva egyaránt.
Hogy Dynaudio példát mondjak, és ne a legdrágábbat, az Audience 40/42 kis doboz közeltérben és messziről is nagyon jól szól, amennyiben előtte finom hangú vasak vannak.

Nem tudom, hogy általában minek köszönhető ez a "jóság", amikor a Dynokat a nagy membrántömegük és a speciális Magnézium-Szilikát-Polimer membránok miatt erősen "sajáthangúnak" csúfolják az irigyeik, főleg a papírmembrán szerelmesei. Nyilván totál más hangjuk van, ez már ízlés dolga.
Az Audience 52esnek viszont sztem orrhangja van, valami nem stimmel a doboztérfogattal? Fülelek, Te is tapasztaltál ilyet, vagy csak nem tud jobb lenni, mint a 42es, csak picit nagyobbnak akar "hallatszani" ?
Nem mennék bele, hogy 124 pontom volt az elvileg maximális 120-ból, mert megint nem fognak valamit érteni a mérnökök...LIMAR írta: ↑2019.11.05., kedd 18:24Ebben azért nem vagyok olyan biztos.
A Műszakira, Híradástechnika szakra nem akart kérdése volt bejutni.
Ahhoz tudni is kellett, bennmaradni meg még többet.
Az óhajtás ma csak pénz kérdése. Természetesen a bennmaradás is érdeke az intézményeknek.
Ez meg is látszik a végterméken.
A Műszaki úgy, ahogy tartja még a szintet, de a többi....
Nemrégiben egy SOTE-n oktató mondta, hogy Isten óvjon mindenkit a ma végzősöktől.
Pénzért kerültek be, megtanultak vizsgázni, a tudás, ami mögötte van, minimális.
A humán intézetekben sok kárt nem lehet okozni a hallgatókban.

Lapozzunk sztem.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5146
Ami jól szól 1 méterről, az jól fog szólni 3 méterről is (amennyiben az akusztika nem húzza visszajuliush írta: ↑2019.11.05., kedd 18:11A közeltérizéssel csak óvatosan, nem véletlenül terveznek speciálisan ilyen felhasználásra hangfalakat! Ezek futási időben és fázisukban a hallgató közelségére optimalizáltak, míg a hétköznapi, otthoni hallgatózásra készített eszközök inkább min. 2-3 m-re korrigáltak. Ekkora távolságból a hangszórók közötti távolság hatása is kevésbé számít, mint közelről hallgatva őket.

Hogy Dynaudio példát mondjak, és ne a legdrágábbat, az Audience 40/42 kis doboz közeltérben és messziről is nagyon jól szól, amennyiben előtte finom hangú vasak vannak.
-
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
Ebben azért nem vagyok olyan biztos.
A Műszakira, Híradástechnika szakra nem akart kérdése volt bejutni.
Ahhoz tudni is kellett, bennmaradni meg még többet.
Az óhajtás ma csak pénz kérdése. Természetesen a bennmaradás is érdeke az intézményeknek.
Ez meg is látszik a végterméken.
A Műszaki úgy, ahogy tartja még a szintet, de a többi....
Nemrégiben egy SOTE-n oktató mondta, hogy Isten óvjon mindenkit a ma végzősöktől.
Pénzért kerültek be, megtanultak vizsgázni, a tudás, ami mögötte van, minimális.
A humán intézetekben sok kárt nem lehet okozni a hallgatókban.
Cher Julien,juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 18:11A közeltérizéssel csak óvatosan, nem véletlenül terveznek speciálisan ilyen felhasználásra hangfalakat! Ezek futási időben és fázisukban a hallgató közelségére optimalizáltak, míg a hétköznapi, otthoni hallgatózásra készített eszközök inkább min. 2-3 m-re korrigáltak. Ekkora távolságból a hangszórók közötti távolság hatása is kevésbé számít, mint közelről hallgatva őket.
köszönöm, igen, valóban. A dobozom használati utasítása szerint 2m élhosszúságú szabályos háromszög 2 sarkába a ládikók, a harmadik sarokban a hallgatóval.

Meg, ha a Wattok felett számít még valami, bár nem értek hozzá, akkor az pl jót tesz, h van a Hiragában 4x27000 uFd OLDALANKÉNT. 

A közeltérizéssel csak óvatosan, nem véletlenül terveznek speciálisan ilyen felhasználásra hangfalakat! Ezek futási időben és fázisukban a hallgató közelségére optimalizáltak, míg a hétköznapi, otthoni hallgatózásra készített eszközök inkább min. 2-3 m-re korrigáltak. Ekkora távolságból a hangszórók közötti távolság hatása is kevésbé számít, mint közelről hallgatva őket.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Köszönöm! Többek között ezt nem tudtam, de azért nem bőgnek minden alkalommal úgy, mint amikor legutóbb itt voltál, sőt, alapvetően most beszélgetős hangerőn járatom őket. Sokkal több a finomság és nincs felesleges hangorkán :-))).fülelek írta: ↑2019.11.05., kedd 17:2285dB -de mivel csont 4 ohmos, ezért a hatásfok 82dB/W/m! a 20W az 13dB plusz, tehát 95dB/1m!lehoako írta: ↑2019.11.05., kedd 16:42https://prohardver.hu/tema/pmpo_es_az_r ... friss.htmlasebestyen írta: ↑2019.11.05., kedd 14:29Ez a Watt is ilyen mérnöki hülyeség, vagy legyen csak félrevezetés, nah. Hát eleve - a jó hifista tudja - , van a csöves W, ami egy másik szint, mint a félvezetős W. De még a félvezetősöknél is van A-osztályú W, ami megint más.![]()
Én nem értek hozzá, nekem a 20 wattos Hiraga sarkára állítja a 84 dB-s, 4 Ohmos 1.4-et...
Ez azt jelenti, hogy magácska full klipben járatja 20 wattos Hiragáját, úgy akár még 3dB hangerőt lel -igaz 10% torzítással, de az 100 Hz alatt nem zavaró pár sör/stb után.
Amúgy nagyszerű ládák szerintem is, de 100W minimum kellene hozzájuk...
....mert amikor jól szól a zene, akkor az uristen hangereje se elég...
Most épp ők nyomják, tiszta május, imádom az egész hangulatát, chord írta, h chamber music. Nem tudom, ez mennyire számít annak, ez a cappellára is vonatkozhat-e vagy inkább instrumentálisra, de nekem csúcs.
youtu.be/LJ7VirCScp0
Ha ilyen suliba akartam volna járni, akkor ilyen suliba jártam volna. Mivel a HANG szórakoztat, zongorázni tanultam, nem alkatrészekkel variáltam.
Többek között ez adja az immunitást azokra az esetekre, amikor az ún. hozzáértők közlik, hogy pl. az ezüstkábelnek nem lehet más hangja, mint a réznek.

Az akusztika jelentősége nálam elsőrangú fontosságú, nyugodtan vissza lehet olvasni az összes hozzászólásomat az AVXen, sőt, az azóta sajnos eltűnt még kb 500 posztot, amit a Dyno-topikból vitt el az F8.asebestyen írta: ↑2019.11.05., kedd 09:03Áki, ne keverjük a dolgokat. Eddig az akusztika, mint fizikai tény volt fontosságában megkérdőjelezve, most meg átcsúsztunk a szolgáltatások, de még inkább szolgáltató, esetleg 1 bizonyos? szolgáltató megkérdőjelezésébe?lehoako írta: ↑2019.11.05., kedd 08:40Volt már olyan Veled, hogy kimentél a konyhába v egy másik szobába, és ott is elkapott a "Húdejó a hang!"-feeling?Klaca írta: ↑2019.11.05., kedd 08:28
Akkor, ha jól látom az "a függ b-től", (vagy 'nincs a b nélkül') és az "a befolyásolja b-t" vagy valami ilyesmi különbségét kellene körüljárni. De leginkább úgy tűnik nekem, hogy ez megint egy itt oly gyakran előforduló 'inkább leszakad a körmöm, minthogy leírjam: 'bocs igazad volt" 'típusú vita volt. (Nem lehet, hogy például ezért nem szeretjük itt a gyártókat, kereskedőket, hangmérnököket? Velük szemben kicsit nehezebb ilyen jellegű vitákat folytatni, mivel hogy egy átlag hobbi hifistánál sokszorta több a tapasztalatuk. Amikor már végképp eljön a hülyeség pillanata, be lehet dobni az "elfogult" meg hasonló érveket.))
(A feeling egyébként, ahogy a belinkelt oldalon is olvashattad, jövevényszó, ezzel a helyesírással. A psziché egyszerűbb eset, remélem, már világos Neked, mivel látványosan kerülöd a konklúziót, sztem is térjünk rá másik témára.)
Semmi bajom a gyártókkal, kereskedőkkel, hangmérnökökkel, ha jótállnak a termékeikért/szolgáltatásaikért. Ez a hobbi arról szól, h vissza lehet adni a babaruhát kipróbálás, bejáratás, stb után, ha nem felel meg. Vagy el lehet adni, ha feljebb lépsz. Meg van a cuccokra gari.
A bajom azzal van, ha olyan szolgáltatást árulnak, amire se garancia, se utólagos pénzvisszafizetés, emiatt hót egyoldalú az egész. A vevő kiszolgáltatott, nem tudja ellenőrizni, hogy mit kapott, és ha a végén nem tetszik, már nincs mit csinálni, bukta a nem kevés pénzt.
Garit kéne adni és mindenki tudná, hogy nem lehúzás. Szvsz.
Ki elfogult? Ezt most nem értem pontosan.
Másik az, hogy mit kéne garantálni? A mérés hitelességét, az abból fakadó tanács helyességét, a kivitelezés minőségét, vagy komplett, a bizonyos műszaki paramétereknek való megfelelőséget, esetleg a megrendelői ízlésnek való megfelelőséget?
Nem kell kerülgetni a témát, ahogy én se Fapacit, cinkolgatjuk egymást, úgy látom, minimum kétoldalú...

A bajom ezzel az egész akusztika megmérés-beállítás-panelezés-dologgal, hogy úgy gondolom, korrektséget, pláne garanciát csak max nyomokban tartalmaz. Fel kéne homályosítani sokmindenkit, hogy inkább közeltérizzen/fülesezzen, mert kb menthetetlen a szobaakusztikája. Mi van, ha csomót beleöl vki és rosszabb lesz a hang? Van ennek nyoma? Korrekt ennyire valaki, hogy elmondja már az elején, hogy figyu... hajthatsz, ahogy akarsz, nem fog kijönni, amire vágysz.
Illusztráció:
Egyik kedves barátnőm kislánya 11 éves korában az OB-n harmadik időt úszott pillangóban. Rengeteget edzett, borzasztóan motivált volt. A következő évben nem nőtt semmit, akik kb 10 centit nőttek 1 év alatt, beérték. A rákövetkező évben nőtt 1 picit, de alig, akiket 2 éve fél hosszal úszott le, most lazán verik fele annyi edzéssel. A barátnőm bíztatja a kislányát, hogy eddzen többet, de annak ellenére, hogy napi 2 edzése van, az OBn már csak x-edik, az edzés kb minden idejét elveszi, 6x2 edzés + vasárnap versenyek, általában vidéken, általában reggel 9-től. Zalaegerszegtől Nyíregyig kb. mindenhol. Érj le vasárnap reggel 9re Nyíregyre Pestről úgy, hogy a gyerek kialudta magát és nem hullaként esik a vízbe kialvatlanul. Aha. Aztán vissza Pestre a d.u. 5-ös eredményhirdetés után, és akkor még tanulás kb pont 0 perc volt egész hétvégén. Egész család összes hétvégéje rámegy.
Elkezdtem nagyon finoman bevezetni, hogy tökjó az úszás, én is úsztam kb 15 éven keresztül, de annyit nem ér, hogy emiatt elmenjen a termékeny ideje és akárhogy hajt, sikertelen legyen (nem, nem ennyire egyértelműen mondtam). Jövőre kb az első 100ban sem lesz benne, akik tavaly kezdtek úszni, azok is megverik, kb fél méterrel előrébbre fut ki a fejesük, 20 centivel hosszabb a benyúlásuk, bukófordulónál még kap tőlük alkalmanként majdnem fél métert. Nincs olyan isten, hogy akár csak ezt le tudja dolgozni, és akkor még arról, hogy hosszabb karral sokkal jobban lehet pillézni, nem is beszéltünk. Erre jött, hogy miért akarom demotiválni, amikor élvezi, a klub is nagyon számít rá (Honvéd) és az önértékelése része...
Azért írtam ezt le, mert sztem sokkal fontosabb, hogy valakit felvilágosítsunk, hogy elegendő információ birtokában tudjon dönteni, minthogy igérgessünk, rásózzunk ezt-azt, aztán azt mondjuk, hogy "te ezt akartad, megkaptad" miközben csak még elégedetlenebb lett, mert csomót költött és vágyott arra, amit ígértek neki (hogy sokkal jobb lesz).
A kulcsrakész "akusztikajavítás" kell szvsz, hogy garanciális legyen. Ha a vevő nem elégedett a szolgáltatással, fújhassa vissza, mint kb mindent. Ha visszaküldesz egy tévét, annak se fikázod le a tervezőjét, a villásdugóját, egyben kompletten visszaadod.
Annyira hajánál fogva előrángatott dolog ez a garancia-ügy a kereskedelemben/szolgáltatásban, hogy komolyan senki sem hallott róla? Nem járunk kifejezetten egy klubba Huszti Zsolttal, de pl amikor earformance barátom egyik kis Heed vasa (Canopus asszem) kipukkadásszéli kondikat mutatott, azonnali alkatrészcsere, no questions asked és tökingyen. Fülelek dettó. Amikor nem álltam jól, előre kaptam Tőle cuccot, hitelbe. És ha akartam volna, visszaadhattam volna 3 hónap után, hogy bocs, mégse, de nagyon jó volt és máig megvan, bár már szervizelni kéne, mert belecsapott a villám... Nem én voltam az egyetlen. Bodor Feri cuccai is volt, h hónapokig parkoltak nálam. Béláról nem is beszélve, többször is. Mindannyiuknak utólag is nagy köszönet. Azt hiszem, valamiféle hobbitársi vagy fórumtársi elbánás kellene, hogy megmutatkozzon ebben az akusztikás dologban is.
- fülelek
- V.I.P.
Az is igaz viszont, hogy nem az a legjobb focista, aki a legnagyobbat tudja rúgni a labdába.
A hangszórók se bírják a wattítást hangminőséggel, azaz a torzításuk jócskán megnő 20W felett. A magassugárzóknál hamar előjön az amperszag egy nagyobb teljesítményű erősítő esetén, de az is igaz, hogy a nagy túlvezérléssel járatott 50W erősítő nagyobb veszély a magassugárzókra, mint a tisztán szóló 120 wattos.
Az igazán jól szóló hangsugárzóknál a torzítás (thd) jóval alacsonyabb nagyobb hangnyomásnál is, mint az átlag kommerszeknél. És ez nagyon hallható, különösen, ha a 3. harmonikus nő meg a teljesítmény növelésével.
A hangszórók se bírják a wattítást hangminőséggel, azaz a torzításuk jócskán megnő 20W felett. A magassugárzóknál hamar előjön az amperszag egy nagyobb teljesítményű erősítő esetén, de az is igaz, hogy a nagy túlvezérléssel járatott 50W erősítő nagyobb veszély a magassugárzókra, mint a tisztán szóló 120 wattos.
Az igazán jól szóló hangsugárzóknál a torzítás (thd) jóval alacsonyabb nagyobb hangnyomásnál is, mint az átlag kommerszeknél. És ez nagyon hallható, különösen, ha a 3. harmonikus nő meg a teljesítmény növelésével.
Az én egyik kedvenc végfokom 2x150w 8ohm, és 1 ohm -ig stabil, hálózati trafó benne 2x 1,5 kW toroid, dualmono felépítés és 50 kg.A többiek csak utána kullognak a maguk 3x kg súlyukkal, de teljesítményben közel azonosak, ha már a wattoknál tartunk. 

"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven
- fülelek
- V.I.P.
85dB -de mivel csont 4 ohmos, ezért a hatásfok 82dB/W/m! a 20W az 13dB plusz, tehát 95dB/1m!lehoako írta: ↑2019.11.05., kedd 16:42https://prohardver.hu/tema/pmpo_es_az_r ... friss.htmlasebestyen írta: ↑2019.11.05., kedd 14:29Ez a Watt is ilyen mérnöki hülyeség, vagy legyen csak félrevezetés, nah. Hát eleve - a jó hifista tudja - , van a csöves W, ami egy másik szint, mint a félvezetős W. De még a félvezetősöknél is van A-osztályú W, ami megint más.![]()
Én nem értek hozzá, nekem a 20 wattos Hiraga sarkára állítja a 84 dB-s, 4 Ohmos 1.4-et...
Ez azt jelenti, hogy magácska full klipben járatja 20 wattos Hiragáját, úgy akár még 3dB hangerőt lel -igaz 10% torzítással, de az 100 Hz alatt nem zavaró pár sör/stb után.
Amúgy nagyszerű ládák szerintem is, de 100W minimum kellene hozzájuk...
....mert amikor jól szól a zene, akkor az uristen hangereje se elég...
https://prohardver.hu/tema/pmpo_es_az_r ... friss.htmlasebestyen írta: ↑2019.11.05., kedd 14:29Ez a Watt is ilyen mérnöki hülyeség, vagy legyen csak félrevezetés, nah. Hát eleve - a jó hifista tudja - , van a csöves W, ami egy másik szint, mint a félvezetős W. De még a félvezetősöknél is van A-osztályú W, ami megint más.![]()
Tök nagy ívben lecsokizod, amit írok?Klaca írta: ↑2019.11.05., kedd 09:51Az általad idézett vitában leírtam, hogy szerintem mi a konklúzió: a psziché nem jövevényszó, hanem idegen szó. Sztem ez elég egyértelmű, még akkor is, ha figyelmesen elolvassuk az általad idézett szócikket: behoztál egy linket, mint 'döntő érvet', de sztem az inkább a mondanivalód ellenkezőjét támasztotta alá. Idézted pl., hogy "Az átírás egy-egy szón belül következetes abban az értelemben, hogy ha sor kerül rá, akkor a tipikusan idegen betűket, betűkapcsolatokat mind kiküszöböljük (kivéve az x-et és a ch-t, amelyek noha a szűkebb magyar ábécének nem részei, előfordulnak magyar írásmódú szavakban, l. AkH.11 204.)." Ez pl. a mondat eleje miatt valóban döntő érv lehet, és ugye korábban én is pont erre is hivatkoztam. Te természetesen a végét akarod kiemelni, de ha megnézed az idézetben szereplő hivatkozást, abból kiderül, hogy az x-re és a ch-ra vonatkozó kitétel "idegen eredetű keresztnevekre és földrajzi nevekre" vonatkozik és ugye a psziché nem ilyen. Másrészt megint csak én magam írtam nálad jóval korábban, hogy a határ a két csoport között nem éles, de ettől meg lehetnek és vannak is egyértelmű esetek, és a psziché, ha elfogulatlanul és figyelmesen elolvasod az általad is belinkelt oldalakat, és nem csupán azt akarod mindenáron elérni, hogy látszólag neked legyen igazad, szerintem éppen ilyen (például azért is, amit te magad említesz -- tehát itt nagy igyekezetedben megint csak magad ellen érvelsz -- , hogy ez inkább a "lélek" magyar szó egy szaktudományos változataként kerülhetett be a magyar nyelvbe (ahogyan az idegen szavak gyakran szoktak- teszem hozzá). De sztem ez intuitíve is világos (nekem éppen ilyen alapon szúrta a szememet a jövevényszó az első beírásodban, de persze akkor még nem tudtam pontosan miért), ha olvasgatod a jövevényszavakról írt oldalakat, és listákat.)lehoako írta: ↑2019.11.05., kedd 08:40Volt már olyan Veled, hogy kimentél a konyhába v egy másik szobába, és ott is elkapott a "Húdejó a hang!"-feeling?Klaca írta: ↑2019.11.05., kedd 08:28Akkor, ha jól látom az "a függ b-től", (vagy 'nincs a b nélkül') és az "a befolyásolja b-t" vagy valami ilyesmi különbségét kellene körüljárni. De leginkább úgy tűnik nekem, hogy ez megint egy itt oly gyakran előforduló 'inkább leszakad a körmöm, minthogy leírjam: 'bocs igazad volt" 'típusú vita volt. (Nem lehet, hogy például ezért nem szeretjük itt a gyártókat, kereskedőket, hangmérnököket? Velük szemben kicsit nehezebb ilyen jellegű vitákat folytatni, mivel hogy egy átlag hobbi hifistánál sokszorta több a tapasztalatuk. Amikor már végképp eljön a hülyeség pillanata, be lehet dobni az "elfogult" meg hasonló érveket.))
(A feeling egyébként, ahogy a belinkelt oldalon is olvashattad, jövevényszó, ezzel a helyesírással. A psziché egyszerűbb eset, remélem, már világos Neked, mivel látványosan kerülöd a konklúziót, sztem is térjünk rá másik témára.)
Mindegy, sztem továbbra is leginkább azért volt jó ez a vita is, mert szép példája a fentebb általam említett "hififórumos" vitatípusnak...

A link alatt ezt írja:
"204. Ha a magyarosan írt közkeletű idegen szavak eredeti idegen írásában ch, x vagy q betű van, a következőképpen járunk el:
A ch-t, ha h-nak ejtjük, megtartjuk: jacht, mechanika, mechanikus, monarchia, pech, technika, technikus stb."...
Idegen eredetű keresztnevek és földrajzi nevek? Melyik csatornát nézed? / Jahhhh... már értem. Valami TULAJDONNÉV-magyarázat közelébe kerültél. A tulajdonnevek nem számítanak jövevényszónak, mert tulajdonnevek. Mindig minden nyelven ugyanazt a valakit/valamit jelentik, mint az eredeti nyelven, átírni se szoktuk őket fonetikusan, csak, ha nem latin betűs az eredeti nyelvük.
OK, rádhagyom, hififórumos vita ez, amiben Neked van igazad.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lehoako 2019.11.05., kedd 16:44-kor.
-
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
LIMAR írta: ↑2019.11.05., kedd 15:48Igen, ezen látszik, hogy igyekeztek maximalizálni a tápegység kapacitását a lehetőségek szerint.juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 14:35Az általam is egy jó ideig használt Naim NAP 250 DR már igen közel jutott hozzá!
8 ohm: 92W/93W
4 ohm: 160W /163W
https://www.naimaudio.com/sites/default ... 0%20DR.pdf
Hogy maradjunk Angliában, bocsánat, Skóciában itt ez kis Linn Klimax Twin erősítő, ami még furcsább specifikációjú, ugyanis nem dupláz 4 Ohmon, hanem még többet is ad le, mint a duplája.
Specifikáció szerint: 100Wpc into 8 ohms (20dBW), 230Wpc into 4 ohms (20.6dBW).
Mérés szerint: 110Wpc into 8 ohms (20.4dBW) 210W into 4 ohms (20.2dBW).
Vagyis ez egy igen stabil kis erősítő. Szinte tökéletesen dupláz 4 ohmra.
Hogy lehetséges ez? A trükk a vezérelt kapcsoló üzemű tápegységében rejlik. Annyi energiát ad az analóg erősítő áramköröknek, amekkorát a terhelés kér.
Hagyományos tápokkal ezt szinte lehetetlenség elérni.
Persze léteznek ezek között is olyanok, amik feszültség erősítő fokozatai emelt és több körben stabilizált tápfeszültségről mennek. Komolyabb esetekben a feszültségerősítő fokozatoknak külön transzformátora is van. De ezek az erősítők már a felső kategóriákba tartoznak. Sőt, olyanok is vannak, amikben a különböző fokozatoknak külön trafója van.
Mindezek az áramköri megoldások a hangra nagyon jótékonyan hatnak, a pénztárcánkra kevésbé.
A Soulution 711-ben sok kis trafó látja el a feszültségerősítő fokozatokat, alul csdak a hatalmas pufferek fekete hengerei láthatók. A Mark Levinson No. 532-esben felül két fekete "kis" trafó adja az energiát oldalanként a feszültségerősítőknek, amik stabilizált tápról mennek. Alatta nem látható a 2 db 2.5 kW-os Plitron trafó, amik az áramerősítő fokozatokat táplálják energiával oldalanként.
- Csatolmányok
-
- Soulution 711.jpg (78.52 KiB) Megtekintve 1882 alkalommal
-
- Mark Levinson № 532..jpg (1.12 MiB) Megtekintve 1882 alkalommal
-
- Törzsvendég
- Kapcsolat:
kép nem ment át, bocs
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára LIMAR 2019.11.05., kedd 15:53-kor.
csak egy példa a teljesítmény megalapozottságra. A csöves-DHT triódás PP kimenetű monoblokkom 510VDC anódfeszhez tartozik 500uF tápkondi, amit egy 900VA-es toroid táptrafó legnagyobb leágazása táplál. Ezzel a felállással a kimenőteljesítmény max 50W, 45W-ig teljes "A" osztály. Nem hallatszik kivezérlés határ környéki fulladozás.
Az 500V/500uF puffer kondi 50V félvezetős tápon megfelel 50000uF-nak.
Az 500V/500uF puffer kondi 50V félvezetős tápon megfelel 50000uF-nak.