Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: mgus »

Az átfolyó áramot mutatja a kivezérlésjelző általában.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

tamagaba írta:
2019.11.05., kedd 15:06
denesdr írta:
2019.11.05., kedd 14:59
tamagaba írta:
2019.11.05., kedd 14:56

Úgy tudom az ilyen kütyüknél meg kell adni a doboz impedanciát
Az lehet, de max a névlegest vagy egy fix értéket lehet megadni, viszont a legtöbb hangsugárzó impedanciamenete nem egy egyenes, nem fix érték. Tehát végeredményben akkor is csak egy durván megközelítő értéket kapunk a kijelzőn.
Szerintem az egyszerü UxI lehet
Ha tud impedanciát mérni és valahogy átszámolja Watt-ba, emelem kalapom
Igen, de mondjuk impedanciát nem hiszem, hogy mér az erősítő.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

tamagaba írta:
2019.11.05., kedd 14:56
denesdr írta:
2019.11.05., kedd 14:51
Vagy nem tudom, vannak olyan kijelzők amik a tényleges kimeneti Wattot mutatják?
Úgy tudom az ilyen kütyüknél meg kell adni a doboz impedanciát
Az lehet, de max a névlegest vagy egy fix értéket lehet megadni, viszont a legtöbb hangsugárzó impedanciamenete nem egy egyenes, nem fix érték. Tehát végeredményben akkor is csak egy durván megközelítő értéket kapunk a kijelzőn.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

[*]
tamagaba írta:
2019.11.05., kedd 14:07
Közepes terem hangerő lehetett
Azt azért érdemes tudni ezekről a teljesítménykijelzőkről, hogy általában nem az aktuális Wattot mutatják. Tulajdonképpen kimeneti feszültséget mutatnak, ami 8 Ohm terhelést feltételezve van átkalkulálva Wattra.
Tehát ha éppen 4 Ohmos hangfalat hajtunk akkor a kijelzett Watt érték dupláját adja le az erősítő, természetesen mindez rezisztív terhelés esetén igaz, reaktív terhelés (amiből van bőven a legtöbb hangsugárzónál) esetén tovább bonyolódna a helyzet és akkor még a hangsugárzó hullámzó impedanciamenetét nem is vettük figyelembe.
Vagy nem tudom, vannak olyan kijelzők amik a tényleges kimeneti Wattot mutatják?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2019.11.05., kedd 14:56-kor.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2669

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

tamagaba írta:
2019.11.05., kedd 14:22
juliush írta:
2019.11.05., kedd 14:16
Az téves nézet, hogy teljesítmény = hangerő. A teljesítmény egy folyamatos, pillanatról-pillanatra változó paraméter, amely a zenei történés változásainak leközvetítéséhez szükséges energiát jellemzi és egész szélsőséges értékeket vehet fel a hirtelen, nagy volumenű változások viszonylag rossz hatásfokú hangfalakon keresztül történő megszólaltatásakor. Csak képzeljétek el, mikor mondjuk a mélytartományért felelős, legtöbbször nagyméretű és/vagy jelentős kitérésű membránt és a hozzácsatolt szintén nagytömegű lengőtekercset kell egy hirtelen zenei történés, legyen szó a nagydob vagy az elektomos basszus hirtelen hangos belépésének hű közvetítéséhez, szinte álló helyzetből, nagy sebességgel, nagy kitérésre bírni! Na itt tud igazán áldásos lenni egy (vagy több) önálló, dedikált erősítéssel bíró mélynyomó!
Mindezek fényében a 12W-ot mutató műszerre azt mondanám, hogy valószínűleg egy valamennyi időtartam alatti átlagot mutatott és nem a tényleges pillanatnyi teljesítmény leadást. A "peak and hold" csúcsértékeket valameddig kitartó kijelzők ebből a szempontból sokkal informatívabbak.
Igen úgy rémlik, mintha Average-n volt a pont nem látható kapcsoló.
De akkor is kevés.
Ha ez egy fele vagy harmad akkora szobában történik már bőven sok.
talán itt jobban látható...
Csatolmányok
IMG_3747.JPG
IMG_3747.JPG (2.48 MiB) Megtekintve 1838 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4055

Hozzászólás Szerző: juliush »

LIMAR írta:
2019.11.05., kedd 14:24
Számomra az a jó erősítő, aminek gyakorlatilag azonos a "dinamikus" és a "folyamatosan" leadott teljesítménye. Ilyen persze nincs, de közelíteni lehet.
Az általam is egy jó ideig használt Naim NAP 250 DR már igen közel jutott hozzá!
8 ohm: 92W/93W
4 ohm: 160W /163W
https://www.naimaudio.com/sites/default ... 0%20DR.pdf
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7562

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Ez a Watt is ilyen mérnöki hülyeség, vagy legyen csak félrevezetés, nah. Hát eleve - a jó hifista tudja - , van a csöves W, ami egy másik szint, mint a félvezetős W. De még a félvezetősöknél is van A-osztályú W, ami megint más. :fekverohog:
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

Ha megnézed, 600W Total, azaz az már 300W csatornánként, ami már elképzelhető.
Így is rendkívül nagy a különbség a "dinamikus" és "folyamatos" leadott teljesítmény között, ami nem sok jót ígér a tápegység stabilitását illetően. Vagyis rövid ideig marad csak meg a pufferfeszültség, azután rendesen összeesik a folyamatos terhelésre. Kicsi a kapacitása, nagy a belső ellenállása.
Ez azt jelenti, hogy a terhelés függvényében folyamatosan és erősen változik a tápfeszültség. Ez viszont sajnálatosan erősen hat a feszültségerősítő fokozatokra. Azok munkapontjai folyamatosan és nagymértékben változnak. Ez elég jelentős torzítást visz a hangba. Nagyon csúnya és zavaró komponensekkel.
Szerintem nem a nagy teljesítmény miatt nem tudod növelni a hangerőt, hanem a korán megjelenő nagy torzítás miatt, ami eléggé zavaró tud lenni.

Számomra az a jó erősítő, aminek gyakorlatilag azonos a "dinamikus" és a "folyamatosan" leadott teljesítménye. Ilyen persze nincs, de közelíteni lehet.
Ahogy lehet közelíteni a 4 Ohmra duplázó teljesítményt a 8 Ohmhoz képest. (A 2 Ohmra négyszerező pedig csak a legkomolyabbak kiváltsága, ahogy az 1 Ohmra stabil is.)

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Az téves nézet, hogy teljesítmény = hangerő. A teljesítmény egy folyamatos, pillanatról-pillanatra változó paraméter, amely a zenei történés változásainak leközvetítéséhez szükséges energiát jellemzi és egész szélsőséges értékeket vehet fel a hirtelen, nagy volumenű változások viszonylag rossz hatásfokú hangfalakon keresztül történő megszólaltatásakor. Csak képzeljétek el, mikor mondjuk a mélytartományért felelős, legtöbbször nagyméretű és/vagy jelentős kitérésű membránt és a hozzácsatolt szintén nagytömegű lengőtekercset kell egy hirtelen zenei történés, legyen szó a nagydob vagy az elektomos basszus hirtelen hangos belépésének hű közvetítéséhez, szinte álló helyzetből, nagy sebességgel, nagy kitérésre bírni! Na itt tud igazán áldásos lenni egy (vagy több) önálló, dedikált erősítéssel bíró mélynyomó!
Mindezek fényében a 12W-ot mutató műszerre azt mondanám, hogy valószínűleg egy valamennyi időtartam alatti átlagot mutatott és nem a tényleges pillanatnyi teljesítmény leadást. A "peak and hold" csúcsértékeket valameddig kitartó kijelzők ebből a szempontból sokkal informatívabbak.
Gyula 

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

tamagaba írta:
2019.11.05., kedd 13:36
Meg is illik adni a gyártónak, hogy mennyi a continuous és a dynamic
Nálam pl: 110/320W 8Ohm - 165/600W 4 Ohm
Milyen erősítő ez?
Enyhén szólva elég "érdekes" specifikáció.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

RE: erősítő teljesítmény - sokatoknak nem újdonság

youtu.be/bRMR9JZ1m0s
Gyula 

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

tamagaba írta:
2019.11.05., kedd 12:04
.... hangerőn. Emlékszem, amikor mondtam a cimbinek: odanézz középen kalimpálnak a mutatók - megnéztem, kemény 12 W-ot mutatott...
ennek azert sok oka lehet, nekem elsökent mutato tehetetlensege jut eszembe (csucsok olyan rövidek, hogy csak na)

inkabb epp igen komoly teljesitmenyigenyek (es kijelzökröl videok, pl. Harbeth-tel vannak, how much amplifier power do I really need ) repkednek a neten ...na nekem sincs többszaz W-osom, igaz: közelröl hallgatok !

dinamikacsucs csorbulhat, ha erösitö nem kepes ra ...ami nem csak - esetleg ilyen-olyan - teljesitmenyadattol függ

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1186
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Aszpirin írta:
2019.11.05., kedd 10:14
a hangulatom nagyban befolyásolja a hangot, amit hallok. Na nem a hang más persze, hanem az, amit hallok.

A hangulatom által okozott érzékelési különbség nálam és az én fülemben jóval nagyobb, mint ami pl. egy kábelcserével elérhető (kivéve ha kétszázezret áldoznék darabonként a tápkábeleimbre, mert annak nagy hatása lenne nálam is :D, sokkal jobban szólna egészen biztosan, remélem érted :D)
Ez már a hifis önismeret magas szintje! :-)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10999
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

mgus írta:
2019.11.05., kedd 11:05
Az énekhang hogy jön össze pozdorja bútorokkal?
Négyzetgyök alapú logar-ritmusos viszony áll fenn köztük, de ezt minden mérnök tudja.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

mgus írta:
2019.11.05., kedd 11:04
"A rezgés mozgási energiájának hővé alakítása", ez érdekes lehet meg veszélyes is. :D
Bömbölő metálnál majd leég a seggem! ;)
Gyula 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

avl2 írta:
2019.11.05., kedd 10:58

korábban komolyan vetettem fel: akusztikai mérésnél az emberek szerepe: a hallgató pozícióban az ember legyen ott, hisz az is módosít (elvileg, mert talan gyakorlatban nem brutálisan), ...ujra kicsit komolytalanitva:a mérést végzö meg saját habtestével módosítja a teret, máskor nincs ott, a megoldás: a mérést végzö ül a hallgatóhelyen :-)

Közeltéri mérésnél általában megkérem a házigazdát, hogy üljön be a helyére, hiszen a hullámfront felületével összemérhető elnyelő, visszaverő felületet képez ő is.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

fapaci írta:
2019.11.05., kedd 10:30
juliush írta:
2019.11.05., kedd 10:27
Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.
Abszolút. Az akusztikai tervezésnek része - az elrendezés, burkolatok, panelek mellett - a bútorozás megválasztása is. Persze csakis garanciával.
Már lakberendező is vagy? Az énekhang hogy jön össze pozdorja bútorokkal?

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

juliush írta:
Aszpirin írta:
....a fotel bőrének nagyobbik részét kitakarom a habtestemmel :D
Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.
"A rezgés mozgási energiájának hővé alakítása", ez érdekes lehet meg veszélyes is. :D

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

juliush írta:
Aszpirin írta:
....a fotel bőrének nagyobbik részét kitakarom a habtestemmel :D
tényleg !
és akkor nem csak a butor, hanem a benne ülö habtestek esetében is számít: borítása és belsejének anyaga, mennyire tömött, mit nyel el ... :smile29: (én kérek elnézést)

korábban komolyan vetettem fel: akusztikai mérésnél az emberek szerepe: a hallgató pozícióban az ember legyen ott, hisz az is módosít (elvileg, mert talan gyakorlatban nem brutálisan), ...ujra kicsit komolytalanitva:a mérést végzö meg saját habtestével módosítja a teret, máskor nincs ott, a megoldás: a mérést végzö ül a hallgatóhelyen :-)
komolyan: nyilvan egy hangversenyteremnél nem mindegy, hogy 0, 5 vagy 300 ember ül benne; nalam 1szemelyes a figyelös zenehallgatas

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Gyula 

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Klaca írta:
2019.11.05., kedd 09:51
... és a psziché ...
:smile30: :smile30: :smile30:
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

juliush
V.I.P.
V.I.P.

De klassz kanapé!!!
it's a trap.gif
it's a trap.gif (36.67 KiB) Megtekintve 1971 alkalommal
Bass trap!
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Hmmm...lehet hogy érdemes lenne eljátszogatnom a kanapé töltőanyagával??? gondolkodik.gif
Már úgyis kezdem kiülni a szivacstömést a hallgató pozícióban!
Gyula 

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

juliush írta:
Abszolút. Az akusztikai tervezésnek része - az elrendezés, burkolatok, panelek mellett - a bútorozás megválasztása is. Persze csakis garanciával.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”