Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- mgus
- Törzsvendég
- Értékelés: 377
Re: Általában a hifiről
Az átfolyó áramot mutatja a kivezérlésjelző általában.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.
Igen, de mondjuk impedanciát nem hiszem, hogy mér az erősítő.tamagaba írta: ↑2019.11.05., kedd 15:06Szerintem az egyszerü UxI lehet
Ha tud impedanciát mérni és valahogy átszámolja Watt-ba, emelem kalapom
Az lehet, de max a névlegest vagy egy fix értéket lehet megadni, viszont a legtöbb hangsugárzó impedanciamenete nem egy egyenes, nem fix érték. Tehát végeredményben akkor is csak egy durván megközelítő értéket kapunk a kijelzőn.
[*]
Tehát ha éppen 4 Ohmos hangfalat hajtunk akkor a kijelzett Watt érték dupláját adja le az erősítő, természetesen mindez rezisztív terhelés esetén igaz, reaktív terhelés (amiből van bőven a legtöbb hangsugárzónál) esetén tovább bonyolódna a helyzet és akkor még a hangsugárzó hullámzó impedanciamenetét nem is vettük figyelembe.
Vagy nem tudom, vannak olyan kijelzők amik a tényleges kimeneti Wattot mutatják?
Azt azért érdemes tudni ezekről a teljesítménykijelzőkről, hogy általában nem az aktuális Wattot mutatják. Tulajdonképpen kimeneti feszültséget mutatnak, ami 8 Ohm terhelést feltételezve van átkalkulálva Wattra.
Tehát ha éppen 4 Ohmos hangfalat hajtunk akkor a kijelzett Watt érték dupláját adja le az erősítő, természetesen mindez rezisztív terhelés esetén igaz, reaktív terhelés (amiből van bőven a legtöbb hangsugárzónál) esetén tovább bonyolódna a helyzet és akkor még a hangsugárzó hullámzó impedanciamenetét nem is vettük figyelembe.
Vagy nem tudom, vannak olyan kijelzők amik a tényleges kimeneti Wattot mutatják?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2019.11.05., kedd 14:56-kor.
- dixie-chicken
- V.I.P.
- Értékelés: 2669
talán itt jobban látható...tamagaba írta: ↑2019.11.05., kedd 14:22Igen úgy rémlik, mintha Average-n volt a pont nem látható kapcsoló.juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 14:16Az téves nézet, hogy teljesítmény = hangerő. A teljesítmény egy folyamatos, pillanatról-pillanatra változó paraméter, amely a zenei történés változásainak leközvetítéséhez szükséges energiát jellemzi és egész szélsőséges értékeket vehet fel a hirtelen, nagy volumenű változások viszonylag rossz hatásfokú hangfalakon keresztül történő megszólaltatásakor. Csak képzeljétek el, mikor mondjuk a mélytartományért felelős, legtöbbször nagyméretű és/vagy jelentős kitérésű membránt és a hozzácsatolt szintén nagytömegű lengőtekercset kell egy hirtelen zenei történés, legyen szó a nagydob vagy az elektomos basszus hirtelen hangos belépésének hű közvetítéséhez, szinte álló helyzetből, nagy sebességgel, nagy kitérésre bírni! Na itt tud igazán áldásos lenni egy (vagy több) önálló, dedikált erősítéssel bíró mélynyomó!
Mindezek fényében a 12W-ot mutató műszerre azt mondanám, hogy valószínűleg egy valamennyi időtartam alatti átlagot mutatott és nem a tényleges pillanatnyi teljesítmény leadást. A "peak and hold" csúcsértékeket valameddig kitartó kijelzők ebből a szempontból sokkal informatívabbak.
De akkor is kevés.
Ha ez egy fele vagy harmad akkora szobában történik már bőven sok.
- Csatolmányok
-
- IMG_3747.JPG (2.48 MiB) Megtekintve 1838 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
Az általam is egy jó ideig használt Naim NAP 250 DR már igen közel jutott hozzá!
8 ohm: 92W/93W
4 ohm: 160W /163W
https://www.naimaudio.com/sites/default ... 0%20DR.pdf
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7562
Ez a Watt is ilyen mérnöki hülyeség, vagy legyen csak félrevezetés, nah. Hát eleve - a jó hifista tudja - , van a csöves W, ami egy másik szint, mint a félvezetős W. De még a félvezetősöknél is van A-osztályú W, ami megint más. 

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
-
- Törzsvendég
- Értékelés: 3333
- Kapcsolat:
Ha megnézed, 600W Total, azaz az már 300W csatornánként, ami már elképzelhető.
Így is rendkívül nagy a különbség a "dinamikus" és "folyamatos" leadott teljesítmény között, ami nem sok jót ígér a tápegység stabilitását illetően. Vagyis rövid ideig marad csak meg a pufferfeszültség, azután rendesen összeesik a folyamatos terhelésre. Kicsi a kapacitása, nagy a belső ellenállása.
Ez azt jelenti, hogy a terhelés függvényében folyamatosan és erősen változik a tápfeszültség. Ez viszont sajnálatosan erősen hat a feszültségerősítő fokozatokra. Azok munkapontjai folyamatosan és nagymértékben változnak. Ez elég jelentős torzítást visz a hangba. Nagyon csúnya és zavaró komponensekkel.
Szerintem nem a nagy teljesítmény miatt nem tudod növelni a hangerőt, hanem a korán megjelenő nagy torzítás miatt, ami eléggé zavaró tud lenni.
Számomra az a jó erősítő, aminek gyakorlatilag azonos a "dinamikus" és a "folyamatosan" leadott teljesítménye. Ilyen persze nincs, de közelíteni lehet.
Ahogy lehet közelíteni a 4 Ohmra duplázó teljesítményt a 8 Ohmhoz képest. (A 2 Ohmra négyszerező pedig csak a legkomolyabbak kiváltsága, ahogy az 1 Ohmra stabil is.)
Így is rendkívül nagy a különbség a "dinamikus" és "folyamatos" leadott teljesítmény között, ami nem sok jót ígér a tápegység stabilitását illetően. Vagyis rövid ideig marad csak meg a pufferfeszültség, azután rendesen összeesik a folyamatos terhelésre. Kicsi a kapacitása, nagy a belső ellenállása.
Ez azt jelenti, hogy a terhelés függvényében folyamatosan és erősen változik a tápfeszültség. Ez viszont sajnálatosan erősen hat a feszültségerősítő fokozatokra. Azok munkapontjai folyamatosan és nagymértékben változnak. Ez elég jelentős torzítást visz a hangba. Nagyon csúnya és zavaró komponensekkel.
Szerintem nem a nagy teljesítmény miatt nem tudod növelni a hangerőt, hanem a korán megjelenő nagy torzítás miatt, ami eléggé zavaró tud lenni.
Számomra az a jó erősítő, aminek gyakorlatilag azonos a "dinamikus" és a "folyamatosan" leadott teljesítménye. Ilyen persze nincs, de közelíteni lehet.
Ahogy lehet közelíteni a 4 Ohmra duplázó teljesítményt a 8 Ohmhoz képest. (A 2 Ohmra négyszerező pedig csak a legkomolyabbak kiváltsága, ahogy az 1 Ohmra stabil is.)
Az téves nézet, hogy teljesítmény = hangerő. A teljesítmény egy folyamatos, pillanatról-pillanatra változó paraméter, amely a zenei történés változásainak leközvetítéséhez szükséges energiát jellemzi és egész szélsőséges értékeket vehet fel a hirtelen, nagy volumenű változások viszonylag rossz hatásfokú hangfalakon keresztül történő megszólaltatásakor. Csak képzeljétek el, mikor mondjuk a mélytartományért felelős, legtöbbször nagyméretű és/vagy jelentős kitérésű membránt és a hozzácsatolt szintén nagytömegű lengőtekercset kell egy hirtelen zenei történés, legyen szó a nagydob vagy az elektomos basszus hirtelen hangos belépésének hű közvetítéséhez, szinte álló helyzetből, nagy sebességgel, nagy kitérésre bírni! Na itt tud igazán áldásos lenni egy (vagy több) önálló, dedikált erősítéssel bíró mélynyomó!
Mindezek fényében a 12W-ot mutató műszerre azt mondanám, hogy valószínűleg egy valamennyi időtartam alatti átlagot mutatott és nem a tényleges pillanatnyi teljesítmény leadást. A "peak and hold" csúcsértékeket valameddig kitartó kijelzők ebből a szempontból sokkal informatívabbak.
Gyula
- mgus
- Törzsvendég
Itt egy pontosabb adat.
https://audio-database.com/ONKYO/amp/in ... 505-e.html
https://audio-database.com/ONKYO/amp/in ... 505-e.html
RE: erősítő teljesítmény - sokatoknak nem újdonság
youtu.be/bRMR9JZ1m0s
youtu.be/bRMR9JZ1m0s
Gyula
ennek azert sok oka lehet, nekem elsökent mutato tehetetlensege jut eszembe (csucsok olyan rövidek, hogy csak na)
inkabb epp igen komoly teljesitmenyigenyek (es kijelzökröl videok, pl. Harbeth-tel vannak, how much amplifier power do I really need ) repkednek a neten ...na nekem sincs többszaz W-osom, igaz: közelröl hallgatok !
dinamikacsucs csorbulhat, ha erösitö nem kepes ra ...ami nem csak - esetleg ilyen-olyan - teljesitmenyadattol függ
Ez már a hifis önismeret magas szintje! :-)Aszpirin írta: ↑2019.11.05., kedd 10:14a hangulatom nagyban befolyásolja a hangot, amit hallok. Na nem a hang más persze, hanem az, amit hallok.
A hangulatom által okozott érzékelési különbség nálam és az én fülemben jóval nagyobb, mint ami pl. egy kábelcserével elérhető (kivéve ha kétszázezret áldoznék darabonként a tápkábeleimbre, mert annak nagy hatása lenne nálam is, sokkal jobban szólna egészen biztosan, remélem érted
)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10999
- Kapcsolat:
Négyzetgyök alapú logar-ritmusos viszony áll fenn köztük, de ezt minden mérnök tudja.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
avl2 írta: ↑2019.11.05., kedd 10:58
korábban komolyan vetettem fel: akusztikai mérésnél az emberek szerepe: a hallgató pozícióban az ember legyen ott, hisz az is módosít (elvileg, mert talan gyakorlatban nem brutálisan), ...ujra kicsit komolytalanitva:a mérést végzö meg saját habtestével módosítja a teret, máskor nincs ott, a megoldás: a mérést végzö ül a hallgatóhelyen :-)
Közeltéri mérésnél általában megkérem a házigazdát, hogy üljön be a helyére, hiszen a hullámfront felületével összemérhető elnyelő, visszaverő felületet képez ő is.
- mgus
- Törzsvendég
Már lakberendező is vagy? Az énekhang hogy jön össze pozdorja bútorokkal?fapaci írta: ↑2019.11.05., kedd 10:30Abszolút. Az akusztikai tervezésnek része - az elrendezés, burkolatok, panelek mellett - a bútorozás megválasztása is. Persze csakis garanciával.juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 10:27Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.
- mgus
- Törzsvendég
"A rezgés mozgási energiájának hővé alakítása", ez érdekes lehet meg veszélyes is.juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 10:27Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.

tényleg !juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 10:27Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.
és akkor nem csak a butor, hanem a benne ülö habtestek esetében is számít: borítása és belsejének anyaga, mennyire tömött, mit nyel el ...

korábban komolyan vetettem fel: akusztikai mérésnél az emberek szerepe: a hallgató pozícióban az ember legyen ott, hisz az is módosít (elvileg, mert talan gyakorlatban nem brutálisan), ...ujra kicsit komolytalanitva:a mérést végzö meg saját habtestével módosítja a teret, máskor nincs ott, a megoldás: a mérést végzö ül a hallgatóhelyen :-)
komolyan: nyilvan egy hangversenyteremnél nem mindegy, hogy 0, 5 vagy 300 ember ül benne; nalam 1szemelyes a figyelös zenehallgatas
Ha már IKEA, gondolom többen láttátok már az alábbit!
https://darko.audio/2019/09/another-rea ... a-oddlaug/
https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/prod ... ry=ODDLAUG
https://darko.audio/2019/09/another-rea ... a-oddlaug/
https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/prod ... ry=ODDLAUG
Gyula
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Hmmm...lehet hogy érdemes lenne eljátszogatnom a kanapé töltőanyagával???
Már úgyis kezdem kiülni a szivacstömést a hallgató pozícióban!

Már úgyis kezdem kiülni a szivacstömést a hallgató pozícióban!
Gyula
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Abszolút. Az akusztikai tervezésnek része - az elrendezés, burkolatok, panelek mellett - a bútorozás megválasztása is. Persze csakis garanciával.juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 10:27Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.