Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
-
- Törzsvendég
- Értékelés: 3333
- Kapcsolat:
Re: Általában a hifiről
Ha megnézed, 600W Total, azaz az már 300W csatornánként, ami már elképzelhető.
Így is rendkívül nagy a különbség a "dinamikus" és "folyamatos" leadott teljesítmény között, ami nem sok jót ígér a tápegység stabilitását illetően. Vagyis rövid ideig marad csak meg a pufferfeszültség, azután rendesen összeesik a folyamatos terhelésre. Kicsi a kapacitása, nagy a belső ellenállása.
Ez azt jelenti, hogy a terhelés függvényében folyamatosan és erősen változik a tápfeszültség. Ez viszont sajnálatosan erősen hat a feszültségerősítő fokozatokra. Azok munkapontjai folyamatosan és nagymértékben változnak. Ez elég jelentős torzítást visz a hangba. Nagyon csúnya és zavaró komponensekkel.
Szerintem nem a nagy teljesítmény miatt nem tudod növelni a hangerőt, hanem a korán megjelenő nagy torzítás miatt, ami eléggé zavaró tud lenni.
Számomra az a jó erősítő, aminek gyakorlatilag azonos a "dinamikus" és a "folyamatosan" leadott teljesítménye. Ilyen persze nincs, de közelíteni lehet.
Ahogy lehet közelíteni a 4 Ohmra duplázó teljesítményt a 8 Ohmhoz képest. (A 2 Ohmra négyszerező pedig csak a legkomolyabbak kiváltsága, ahogy az 1 Ohmra stabil is.)
Így is rendkívül nagy a különbség a "dinamikus" és "folyamatos" leadott teljesítmény között, ami nem sok jót ígér a tápegység stabilitását illetően. Vagyis rövid ideig marad csak meg a pufferfeszültség, azután rendesen összeesik a folyamatos terhelésre. Kicsi a kapacitása, nagy a belső ellenállása.
Ez azt jelenti, hogy a terhelés függvényében folyamatosan és erősen változik a tápfeszültség. Ez viszont sajnálatosan erősen hat a feszültségerősítő fokozatokra. Azok munkapontjai folyamatosan és nagymértékben változnak. Ez elég jelentős torzítást visz a hangba. Nagyon csúnya és zavaró komponensekkel.
Szerintem nem a nagy teljesítmény miatt nem tudod növelni a hangerőt, hanem a korán megjelenő nagy torzítás miatt, ami eléggé zavaró tud lenni.
Számomra az a jó erősítő, aminek gyakorlatilag azonos a "dinamikus" és a "folyamatosan" leadott teljesítménye. Ilyen persze nincs, de közelíteni lehet.
Ahogy lehet közelíteni a 4 Ohmra duplázó teljesítményt a 8 Ohmhoz képest. (A 2 Ohmra négyszerező pedig csak a legkomolyabbak kiváltsága, ahogy az 1 Ohmra stabil is.)
Az téves nézet, hogy teljesítmény = hangerő. A teljesítmény egy folyamatos, pillanatról-pillanatra változó paraméter, amely a zenei történés változásainak leközvetítéséhez szükséges energiát jellemzi és egész szélsőséges értékeket vehet fel a hirtelen, nagy volumenű változások viszonylag rossz hatásfokú hangfalakon keresztül történő megszólaltatásakor. Csak képzeljétek el, mikor mondjuk a mélytartományért felelős, legtöbbször nagyméretű és/vagy jelentős kitérésű membránt és a hozzácsatolt szintén nagytömegű lengőtekercset kell egy hirtelen zenei történés, legyen szó a nagydob vagy az elektomos basszus hirtelen hangos belépésének hű közvetítéséhez, szinte álló helyzetből, nagy sebességgel, nagy kitérésre bírni! Na itt tud igazán áldásos lenni egy (vagy több) önálló, dedikált erősítéssel bíró mélynyomó!
Mindezek fényében a 12W-ot mutató műszerre azt mondanám, hogy valószínűleg egy valamennyi időtartam alatti átlagot mutatott és nem a tényleges pillanatnyi teljesítmény leadást. A "peak and hold" csúcsértékeket valameddig kitartó kijelzők ebből a szempontból sokkal informatívabbak.
Mindezek fényében a 12W-ot mutató műszerre azt mondanám, hogy valószínűleg egy valamennyi időtartam alatti átlagot mutatott és nem a tényleges pillanatnyi teljesítmény leadást. A "peak and hold" csúcsértékeket valameddig kitartó kijelzők ebből a szempontból sokkal informatívabbak.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- mgus
- Törzsvendég
- Értékelés: 377
Itt egy pontosabb adat.
https://audio-database.com/ONKYO/amp/in ... 505-e.html
https://audio-database.com/ONKYO/amp/in ... 505-e.html
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.
RE: erősítő teljesítmény - sokatoknak nem újdonság
youtu.be/bRMR9JZ1m0s
youtu.be/bRMR9JZ1m0s
Gyula
ennek azert sok oka lehet, nekem elsökent mutato tehetetlensege jut eszembe (csucsok olyan rövidek, hogy csak na)
inkabb epp igen komoly teljesitmenyigenyek (es kijelzökröl videok, pl. Harbeth-tel vannak, how much amplifier power do I really need ) repkednek a neten ...na nekem sincs többszaz W-osom, igaz: közelröl hallgatok !
dinamikacsucs csorbulhat, ha erösitö nem kepes ra ...ami nem csak - esetleg ilyen-olyan - teljesitmenyadattol függ
Ez már a hifis önismeret magas szintje! :-)Aszpirin írta: ↑2019.11.05., kedd 10:14a hangulatom nagyban befolyásolja a hangot, amit hallok. Na nem a hang más persze, hanem az, amit hallok.
A hangulatom által okozott érzékelési különbség nálam és az én fülemben jóval nagyobb, mint ami pl. egy kábelcserével elérhető (kivéve ha kétszázezret áldoznék darabonként a tápkábeleimbre, mert annak nagy hatása lenne nálam is, sokkal jobban szólna egészen biztosan, remélem érted
)
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11000
- Kapcsolat:
Négyzetgyök alapú logar-ritmusos viszony áll fenn köztük, de ezt minden mérnök tudja.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
avl2 írta: ↑2019.11.05., kedd 10:58
korábban komolyan vetettem fel: akusztikai mérésnél az emberek szerepe: a hallgató pozícióban az ember legyen ott, hisz az is módosít (elvileg, mert talan gyakorlatban nem brutálisan), ...ujra kicsit komolytalanitva:a mérést végzö meg saját habtestével módosítja a teret, máskor nincs ott, a megoldás: a mérést végzö ül a hallgatóhelyen :-)
Közeltéri mérésnél általában megkérem a házigazdát, hogy üljön be a helyére, hiszen a hullámfront felületével összemérhető elnyelő, visszaverő felületet képez ő is.
- mgus
- Törzsvendég
Már lakberendező is vagy? Az énekhang hogy jön össze pozdorja bútorokkal?fapaci írta: ↑2019.11.05., kedd 10:30Abszolút. Az akusztikai tervezésnek része - az elrendezés, burkolatok, panelek mellett - a bútorozás megválasztása is. Persze csakis garanciával.juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 10:27Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.
- mgus
- Törzsvendég
"A rezgés mozgási energiájának hővé alakítása", ez érdekes lehet meg veszélyes is.juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 10:27Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.

tényleg !juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 10:27Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.
és akkor nem csak a butor, hanem a benne ülö habtestek esetében is számít: borítása és belsejének anyaga, mennyire tömött, mit nyel el ...

korábban komolyan vetettem fel: akusztikai mérésnél az emberek szerepe: a hallgató pozícióban az ember legyen ott, hisz az is módosít (elvileg, mert talan gyakorlatban nem brutálisan), ...ujra kicsit komolytalanitva:a mérést végzö meg saját habtestével módosítja a teret, máskor nincs ott, a megoldás: a mérést végzö ül a hallgatóhelyen :-)
komolyan: nyilvan egy hangversenyteremnél nem mindegy, hogy 0, 5 vagy 300 ember ül benne; nalam 1szemelyes a figyelös zenehallgatas
Ha már IKEA, gondolom többen láttátok már az alábbit!
https://darko.audio/2019/09/another-rea ... a-oddlaug/
https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/prod ... ry=ODDLAUG
https://darko.audio/2019/09/another-rea ... a-oddlaug/
https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/prod ... ry=ODDLAUG
Gyula
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Hmmm...lehet hogy érdemes lenne eljátszogatnom a kanapé töltőanyagával???
Már úgyis kezdem kiülni a szivacstömést a hallgató pozícióban!

Már úgyis kezdem kiülni a szivacstömést a hallgató pozícióban!
Gyula
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Abszolút. Az akusztikai tervezésnek része - az elrendezés, burkolatok, panelek mellett - a bútorozás megválasztása is. Persze csakis garanciával.juliush írta: ↑2019.11.05., kedd 10:27Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.
Ha már a habtestnél tartunk, szerintem a borítás anyagánál is többet számíthat a fotel vagy kanapé korpuszának térfogata, a párnák vastagsága és töltőanyaga! Végül is míg a borítás elsősorban a szórásban vesz részt, illetve a frekvencia függvényében a párnába bejutó rezgés mennyiségét szabályozza, a párna belsejében történik az elnyelés, illetve a rezgés mozgási energiájának hővé alakítása, nyilván a töltőanyag térfogata és frekvenciafüggő elnyelési karakterisztikája szerint.
Gyula
Aszpirin írta: ↑2019.11.05., kedd 10:14...hangulatjavító, és én úgy működöm, hogy a hangulatom nagyban befolyásolja a hangot, amit hallok. Na nem a hang más persze, hanem az, amit hallok.
A hangulatom által okozott érzékelési különbség nálam és az én fülemben jóval nagyobb, mint ami pl. egy kábelcserével elérhető (kivéve ha kétszázezret áldoznék darabonként a tápkábeleimbre, mert annak nagy hatása lenne nálam is, sokkal jobban szólna egészen biztosan, remélem érted
)
Na én így működöm, és ezért tekintem a rendszer elemének a fantasztikus bőrfotelemet.
Ja, és a bőr: még nem találkoztunk, de ha láttál volna már mostanában, akkor tudnád, mit jelent az, hogy ha beülök a fotelba, a fotel bőrének nagyobbik részét kitakarom a habtestemmel![]()

persze ezt értem, szerintem sokan/mindenki igy müködik, csak nem vallják be; en biztosan. az alaphangulat igen fontos; van, hogy nem is tudok zenet hallgatni, mert valamin nagyon jár a fejem/gondolatok, csak azt venném észre, hogy vége a lemeznek, de akkor meg minek is ment ? ...ezt is - nekem biztosan - kell/lehet tanulni: akkor is, ha komoly/sulyos van, megprobalni lekapcsolni
kicsi a fotel ? (ugye vannak gyerekekre meretezettek is) ...bocs.
de belesüppedni nem börbe is lehetne, en valamikor regen ugy ertettem valaki(ke)t, valami(ke)t (lehet félre ?) : bör helyett jobb masik bevonat a kanapera, ülöcuccra, jobb az akusztikanak (a legtöbb esetben) - a mértéket nem tudom ...lehet felér egy 200.000 Ft-os tápkábellel, ha kompatibilis a habtestekkel :-))))
Anno a vudu topikba is beraktam, hogy számomra a kényelmes fotel a legnagyobb vudu (érted? woo-doo
)
Hogy komolyra fordítsam a szót: tényleg működik, de másként, mint ahogy gondolod. Nálam a nagy kényelmes fotelba süppedés egy fárasztó nap után hangulatjavító, és én úgy működöm, hogy a hangulatom nagyban befolyásolja a hangot, amit hallok. Na nem a hang más persze, hanem az, amit hallok.
A hangulatom által okozott érzékelési különbség nálam és az én fülemben jóval nagyobb, mint ami pl. egy kábelcserével elérhető (kivéve ha kétszázezret áldoznék darabonként a tápkábeleimbre, mert annak nagy hatása lenne nálam is
, sokkal jobban szólna egészen biztosan, remélem érted
)
Na én így működöm, és ezért tekintem a rendszer elemének a fantasztikus bőrfotelemet.
Ja, és a bőr: még nem találkoztunk, de ha láttál volna már mostanában, akkor tudnád, mit jelent az, hogy ha beülök a fotelba, a fotel bőrének nagyobbik részét kitakarom a habtestemmel
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5990
Ááá, túlgondolod azt, amit írtam, pedig volt ott szmájli bőven.avl2 írta: ↑2019.11.05., kedd 08:03akusztikai szempontbol azt tippelem, hogy talan a bör helyett (legalabb többször, ha nem mindig) jobb a nem bör, inkabb textilAszpirin írta: ↑2019.11.05., kedd 07:40Egy bazinagy kényelmes süppedős-körülölelős, Kanizsán gyártott modern bőrfotelból, motoros dönthető háttámlával ...bitrograde írta: ↑2019.11.04., hétf. 22:32Csak hogy témát váltsunk: ki milyen testhelyzetben hallgat zenét? Van jó pozitúra? Szeretném tudni.
szerintem az jatszhat szerepet - de nem tudom mekkorat, igy inkabb kerdes a szakik felé -, hogy a háttámla meddig ér fel (fülközeli reflexiok vs. nem).
Én IKEA Kimsta-ban hallgatok zenét, ami felér a fej/fül vonaláig, azt gondolom ez nem jó, csak nem tudom mennyire nem jó, nyilván azért így, mert így kényelmes; igaz a fejtámaszrész "tuningolt": csak a fejem mögött egy 6-8 cm vastag rész van, hogy a fejem kb. ugy legyen, hogy a szemtengely nagyjabol vizszintes, a hangfalak iranyaba nézek (e nélkül feljebb néznék)
..én is simán be tudok aludni (ital nélkül), de ez szerintem nem baj
Anno a vudu topikba is beraktam, hogy számomra a kényelmes fotel a legnagyobb vudu (érted? woo-doo

Hogy komolyra fordítsam a szót: tényleg működik, de másként, mint ahogy gondolod. Nálam a nagy kényelmes fotelba süppedés egy fárasztó nap után hangulatjavító, és én úgy működöm, hogy a hangulatom nagyban befolyásolja a hangot, amit hallok. Na nem a hang más persze, hanem az, amit hallok.
A hangulatom által okozott érzékelési különbség nálam és az én fülemben jóval nagyobb, mint ami pl. egy kábelcserével elérhető (kivéve ha kétszázezret áldoznék darabonként a tápkábeleimbre, mert annak nagy hatása lenne nálam is

Ja, és a bőr: még nem találkoztunk, de ha láttál volna már mostanában, akkor tudnád, mit jelent az, hogy ha beülök a fotelba, a fotel bőrének nagyobbik részét kitakarom a habtestemmel

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5148
Ez az ajánlás finoman fogalmazva elég pongyolára sikeredett.tamagaba írta: ↑2019.11.05., kedd 09:29Őszintén sajnálom ezt a szitut. Viszont abszolut hiteles feedback lehetett.phyton71 írta: ↑2019.11.04., hétf. 22:34Most értitek,3.asszonyom próbálok imponálni neki mekkora audiofil vagyok 150kg végfokot beizzítok,aztán 15 perc múlva,ez fárasztó,nem szól szépen és kimegy a szobából sakkozni a géppel.Én meg a fotelben összeroppanva,kapcsolom ki a kócerájt.
![]()
Azt mondja,hogy egysíkúan szól az egész,nem válnak szét a hangszerek,maszlag az egész,meg mikor milyen jelző jut az eszébe,vannak szebbek is .....![]()
Szerintem nem kell 150 kilónyi erősitő a jó hanghoz. Add el a szubokat. Annak a dobogása biztos,hogy fárasztja az embert. 2x20W full A-classs-t próbálj meg és dobozban kezdj el mást válogatni. Szerintem ezen a fronton úszhatott el a dolog.
A 20W teljesítmény csak nagy érzékenységű (>90dB) hangsugárzókhoz lenne elegendő, de hangos zenehallgatás (pl. romantikus nagyzenekar, sakál-metál) esetén még akkor sem. Az "A" osztályú működés egyáltalán nem garancia a hangminőségre. És a szubokat is be lehet állítani jól, legfeljebb nem egyszerű a mutatvány.
Az általad idézett vitában leírtam, hogy szerintem mi a konklúzió: a psziché nem jövevényszó, hanem idegen szó. Sztem ez elég egyértelmű, még akkor is, ha figyelmesen elolvassuk az általad idézett szócikket: behoztál egy linket, mint 'döntő érvet', de sztem az inkább a mondanivalód ellenkezőjét támasztotta alá. Idézted pl., hogy "Az átírás egy-egy szón belül következetes abban az értelemben, hogy ha sor kerül rá, akkor a tipikusan idegen betűket, betűkapcsolatokat mind kiküszöböljük (kivéve az x-et és a ch-t, amelyek noha a szűkebb magyar ábécének nem részei, előfordulnak magyar írásmódú szavakban, l. AkH.11 204.)." Ez pl. a mondat eleje miatt valóban döntő érv lehet, és ugye korábban én is pont erre is hivatkoztam. Te természetesen a végét akarod kiemelni, de ha megnézed az idézetben szereplő hivatkozást, abból kiderül, hogy az x-re és a ch-ra vonatkozó kitétel "idegen eredetű keresztnevekre és földrajzi nevekre" vonatkozik és ugye a psziché nem ilyen. Másrészt megint csak én magam írtam nálad jóval korábban, hogy a határ a két csoport között nem éles, de ettől meg lehetnek és vannak is egyértelmű esetek, és a psziché, ha elfogulatlanul és figyelmesen elolvasod az általad is belinkelt oldalakat, és nem csupán azt akarod mindenáron elérni, hogy látszólag neked legyen igazad, szerintem éppen ilyen (például azért is, amit te magad említesz -- tehát itt nagy igyekezetedben megint csak magad ellen érvelsz -- , hogy ez inkább a "lélek" magyar szó egy szaktudományos változataként kerülhetett be a magyar nyelvbe (ahogyan az idegen szavak gyakran szoktak- teszem hozzá). De sztem ez intuitíve is világos (nekem éppen ilyen alapon szúrta a szememet a jövevényszó az első beírásodban, de persze akkor még nem tudtam pontosan miért), ha olvasgatod a jövevényszavakról írt oldalakat, és listákat.)lehoako írta: ↑2019.11.05., kedd 08:40Volt már olyan Veled, hogy kimentél a konyhába v egy másik szobába, és ott is elkapott a "Húdejó a hang!"-feeling?Klaca írta: ↑2019.11.05., kedd 08:28Akkor, ha jól látom az "a függ b-től", (vagy 'nincs a b nélkül') és az "a befolyásolja b-t" vagy valami ilyesmi különbségét kellene körüljárni. De leginkább úgy tűnik nekem, hogy ez megint egy itt oly gyakran előforduló 'inkább leszakad a körmöm, minthogy leírjam: 'bocs igazad volt" 'típusú vita volt. (Nem lehet, hogy például ezért nem szeretjük itt a gyártókat, kereskedőket, hangmérnököket? Velük szemben kicsit nehezebb ilyen jellegű vitákat folytatni, mivel hogy egy átlag hobbi hifistánál sokszorta több a tapasztalatuk. Amikor már végképp eljön a hülyeség pillanata, be lehet dobni az "elfogult" meg hasonló érveket.))
(A feeling egyébként, ahogy a belinkelt oldalon is olvashattad, jövevényszó, ezzel a helyesírással. A psziché egyszerűbb eset, remélem, már világos Neked, mivel látványosan kerülöd a konklúziót, sztem is térjünk rá másik témára.)
Mindegy, sztem továbbra is leginkább azért volt jó ez a vita is, mert szép példája a fentebb általam említett "hififórumos" vitatípusnak...
Most már jópár évnyi tapasztalattal a hátam mögött bizton állíthatom, hogyha jól beállították őket, tuti hogy nem! Sőt, szinte észre sem veszed, csak nagyon hiányzik, mikor valamiért nincs ott. Mint nálam nyáron 2 hónapig, mikor betegeskedett.
Gyula
Gyula