L5S1 írta: ↑2019.11.04., hétf. 17:35
Ott a Dies iraeben te hallod hogy mit játszik a fafúvós sor? Az egy dolog hogy én hangnemében bármikor le tudom kottázni a tételt mert a fejemben van az egész mű és oda hallom akár a buszon is, de te ezt hallod? Mert koncerten én már azt se hallottam hogy a fuvolista fél méterre mit játszott tőlem. Ha nem lett volna előtte szólampróba talán ma se tudnám. Ha így nézem igaza van a bácsinak. Ennyit csalni szemtelenség. Na de ha odaírta Verdi akkor meg ne halljam? Egyáltalán minek játszik Schellenberger oly nagy beleéléssel amikor tudja hogy rajta kívűl a tuttiban senki nem hallja őt? Sőt, megkockáztatom hogy saját magát se hallja abban a hangzavarban. Kell-e az hogy többet adjon vissza egy felvétel mint amit valós körülmények között megkaphatsz?
Én az igenre szavazok.
Azt hiszem, félreértettél! A problémám az, hogy egy téves hangmérnöki gyakorlatot vetít ki egy technológiára, a helytelenül "egysíkúra kevert", többcsatornás, közelmikrofonozott, irreális mértékben részletező felvételeket a digitális hangrögzítés "problémájának" állítja be! Miközben a szakma élvonalában dolgozó szakemberként már a 60-as években tudomása kellett, hogy legyen például a Decca 1961-ben bemutatott Phase 4 technológiájáról, amely pont a szólamokat rivaldafénybe helyező, közelmikrofonozott, többsávos felvételeiről híresült el, analóg LP-ken! De indirekt módon a digitális technika hátrányaként fogalmazza meg a csöves keverők, vagy épp analóg magnók "simításának", "szépítésének" hiányát, vagy épp a túlzó mértékben rendelkezésre álló dinamikát.
Egyébként példákkal támasztja alá a részletek, szólamok egyensúlyának hangfelvételeken történő mesterséges befolyásolásának létjogosultságát (ha jól értem Te is erre szavazol), majd később pont a régi analóg felvételek mellett tör lándzsát, melyek "inkább a kompozícióra, az egészre helyezték a hangsúlyt, nem voltak ennyire aprólékosak".
PS: Semmiképp se szeretném, ha bárki úgy gondolná, hogy a digitális vs.analóg vitát kívánom feléleszteni!
PS2: Tisztelettel adózom Újházy László hangmérnöki életművének, épp ezért kelt bennem az interjú disszonanciát.