Ezaz! Sajna, nem egyszerűen eldönthető tény. Ez humán tudomány, itt a leggyakrabban semmi nem fekete meg fehér. Emiatt imádom.Klaca írta: ↑2019.11.04., hétf. 11:12Ha már itt vagyok, azért válaszolok, több okból is. (CSak mellékesen: ha arról vitatkozol valakivel, hogy mi egy jövevényszó, akkor a "jövevényszó" oldalra érdemes rákeresni.)lehoako írta: ↑2019.11.04., hétf. 09:32Megnéztem a wikit, de s Pszükhé-s oldal másról szól. Pszükhé a görög mitológiában létező személy, a lélek istennője, ne menjünk bele az epikus részletekbe. Neve tulajdonnév, leírva úgy van, ahogy, lévén nevének a görög ábécés írásmódja volt az alap a latin betűs, de magyar, leginkább hangutánzó átíráshoz.
A "psziché"-kifejezés nem őt, hanem a lelket jelenti, mégpedig latin közvetítéssel jutott el az európai kultúrákba/nyelvekbe. Főleg, amikor a lélektan/pszichológia, mint tudomány, teret nyert a századelőn.
Kiszorítani semmit nem fog egyik sem, a "psziché" leginkább tudományos megközelítésű, a "lélek" inkább mindennapi.
Sztem kicsit túlgondoltuk a dolgot, minden tüske nélkül azt gondolom, előbb-utóbb megoldódik ez a dilemma, addig inkább foglaljuk el magunkat valami érdekesebbel.
Ha akarod, inkább folytassuk priviben.![]()
Köszönöm, hogy ennyire érdekel Téged ez a téma.![]()
Ez a téma sztem, közvetett módon abszolút releváns egy 'hifis' oldalon. Nem is annyira a tartalma miatt, hanem sztem az ahogyan egy ilyen vita zajlik, igen sokat elárul arról, hogy mit jelent a 'hifi' illetve mit jelent a 'fórumozás' legtöbbünknek. Valójában a hifis fórumozásnak kb annyi köze van a hifihez, mint a hifizésnek a zene szeretetéhez, és ezt egy ilyen kvázi idegen témáról, főleg egy egyszerűen eldönthető tényről itt folytatott 'vita' sokkal jobban szemlélteti, mint mondjuk egy látszólag hifis témáról folyó, de valójában tök másról szóló 'vita', amilyen ezeken a lapokon sztem nagy részben zajlik. (Tartalmat érintő dilemma meg sztem már nincs köztünk, a kérdés világosan eldőlt.)

Uccsó bekezdésedet majd, igérem, megbeszéljük, most sajna rohanok, de még egyszer köszönöm, hogy ennyire fontosnak tartod a témát!
Szeretnék egy rövid, és nyilván nem minden EGYES jövevényszót tartalmazó listát becses és érdeklődő figyelmedbe ajánlani. (Nincs benne a psziché, csak amiatt lenne jó, ha látnád, hogy a jövevényszavak helyesírásának is kb semmihez mincs köze, legalább annyi fonetikus átírás van, mint eredeti helyesírás-átvétel.
https://www.wikiwand.com/hu/J%C3%B6vev% ... st%C3%A1ja
"Az átírás egy-egy szón belül következetes abban az értelemben, hogy ha sor kerül rá, akkor a tipikusan idegen betűket, betűkapcsolatokat mind kiküszöböljük (kivéve az x-et és a ch-t, amelyek noha a szűkebb magyar ábécének nem részei, előfordulnak magyar írásmódú szavakban, l. AkH.11 204.). Az átírás ezzel együtt néha megőriz idegen elemeket, nem mindig pontosan adja vissza az elterjedt magyar kiejtést, például bonbon, futball, joghurt, millió (ejtve [bombon, fudball, jokhurt, milió], vö. AkH.11 203.)."
A jövevényszavak helyesírása sokkal összetettebb dolog, minthogy mindenre érvényes általános szabályt lehetne érvényesíteni rá. Ugyanúgy, mint a hifizés, ahogy írod. Nincs általános szabály. Nem matek, ahol 1+1=2. A nyelvtudomány humán tudomány, nagyon sok területe esetleges, redundáns, következetlen, ésatöbbi. Megtanulni meg lehet, a semmiből kikövetkeztetni nem. Az irodalom meg pláne, abban még ojan dolgokat is lehet csinálni, amijért a suliban megváglyák azembert.