Ákos, jó neked, hogy ma sem kell dolgoznod... vagy ne irigyeljem a munkáltatódat?

Ezaz! Sajna, nem egyszerűen eldönthető tény. Ez humán tudomány, itt a leggyakrabban semmi nem fekete meg fehér. Emiatt imádom.Klaca írta: ↑2019.11.04., hétf. 11:12Ha már itt vagyok, azért válaszolok, több okból is. (CSak mellékesen: ha arról vitatkozol valakivel, hogy mi egy jövevényszó, akkor a "jövevényszó" oldalra érdemes rákeresni.)lehoako írta: ↑2019.11.04., hétf. 09:32Megnéztem a wikit, de s Pszükhé-s oldal másról szól. Pszükhé a görög mitológiában létező személy, a lélek istennője, ne menjünk bele az epikus részletekbe. Neve tulajdonnév, leírva úgy van, ahogy, lévén nevének a görög ábécés írásmódja volt az alap a latin betűs, de magyar, leginkább hangutánzó átíráshoz.
A "psziché"-kifejezés nem őt, hanem a lelket jelenti, mégpedig latin közvetítéssel jutott el az európai kultúrákba/nyelvekbe. Főleg, amikor a lélektan/pszichológia, mint tudomány, teret nyert a századelőn.
Kiszorítani semmit nem fog egyik sem, a "psziché" leginkább tudományos megközelítésű, a "lélek" inkább mindennapi.
Sztem kicsit túlgondoltuk a dolgot, minden tüske nélkül azt gondolom, előbb-utóbb megoldódik ez a dilemma, addig inkább foglaljuk el magunkat valami érdekesebbel.
Ha akarod, inkább folytassuk priviben.![]()
Köszönöm, hogy ennyire érdekel Téged ez a téma.![]()
Ez a téma sztem, közvetett módon abszolút releváns egy 'hifis' oldalon. Nem is annyira a tartalma miatt, hanem sztem az ahogyan egy ilyen vita zajlik, igen sokat elárul arról, hogy mit jelent a 'hifi' illetve mit jelent a 'fórumozás' legtöbbünknek. Valójában a hifis fórumozásnak kb annyi köze van a hifihez, mint a hifizésnek a zene szeretetéhez, és ezt egy ilyen kvázi idegen témáról, főleg egy egyszerűen eldönthető tényről itt folytatott 'vita' sokkal jobban szemlélteti, mint mondjuk egy látszólag hifis témáról folyó, de valójában tök másról szóló 'vita', amilyen ezeken a lapokon sztem nagy részben zajlik. (Tartalmat érintő dilemma meg sztem már nincs köztünk, a kérdés világosan eldőlt.)
Nem sz@rok (mármint a hangfalakchord írta: ↑2019.11.04., hétf. 13:24Gondolom, most az jön, hogy azért, mert sz@rok, mert képtelenek másképp rendes mélyeket előállítani...asebestyen írta: ↑2019.11.04., hétf. 08:25De, a komplett megszólalás, a végeredmény sok egymásra ható dolog bonyolult függvénye.chord írta: ↑2019.11.04., hétf. 07:48
A belinkelt Ear blog megvan?
Nem kellene egymásra ható, bonyolult függvényekként gondolni ezeket dolgokat?
Nem kellene azt belátni, hogy egy direkt-a-falra-tolni-kell hangsugárzó minimálisan 'más' akusztikát kíván, mint mondjuk az, amelyik legalább 1 m távolságot szeret a falaktól?
Kifejtettem, hogy miért fordítva gondolkodsz, de kitöröltem, inkább kérdezek Tőled.
Mi oka lehet annak, hogy a gyártó olyan dobozt készít, aminek az energia-egyensúlya csak falra, ne adj isten sarokba tolva jön létre?
Na jó, akkor beszélgessünk....:)asebestyen írta: ↑2019.11.04., hétf. 13:51Így nehéz beszélgetni.chord írta: ↑2019.11.04., hétf. 13:24Gondolom, most az jön, hogy azért, mert sz@rok, mert képtelenek másképp rendes mélyeket előállítani...asebestyen írta: ↑2019.11.04., hétf. 08:25
De, a komplett megszólalás, a végeredmény sok egymásra ható dolog bonyolult függvénye.
Kifejtettem, hogy miért fordítva gondolkodsz, de kitöröltem, inkább kérdezek Tőled.
Mi oka lehet annak, hogy a gyártó olyan dobozt készít, aminek az energia-egyensúlya csak falra, ne adj isten sarokba tolva jön létre?
Nem feltétlenül kell rögtön ilyen végletekben gondolkodni!chord írta: ↑2019.11.04., hétf. 13:24Gondolom, most az jön, hogy azért, mert sz@rok, mert képtelenek másképp rendes mélyeket előállítani...asebestyen írta: ↑2019.11.04., hétf. 08:25Mi oka lehet annak, hogy a gyártó olyan dobozt készít, aminek az energia-egyensúlya csak falra, ne adj isten sarokba tolva jön létre?
Így nehéz beszélgetni.chord írta: ↑2019.11.04., hétf. 13:24Gondolom, most az jön, hogy azért, mert sz@rok, mert képtelenek másképp rendes mélyeket előállítani...asebestyen írta: ↑2019.11.04., hétf. 08:25De, a komplett megszólalás, a végeredmény sok egymásra ható dolog bonyolult függvénye.chord írta: ↑2019.11.04., hétf. 07:48
Nem kellene azt belátni, hogy egy direkt-a-falra-tolni-kell hangsugárzó minimálisan 'más' akusztikát kíván, mint mondjuk az, amelyik legalább 1 m távolságot szeret a falaktól?
Gondolom, most az jön, hogy azért, mert sz@rok, mert képtelenek másképp rendes mélyeket előállítani...asebestyen írta: ↑2019.11.04., hétf. 08:25De, a komplett megszólalás, a végeredmény sok egymásra ható dolog bonyolult függvénye.chord írta: ↑2019.11.04., hétf. 07:48
Ha már itt vagyok, azért válaszolok, több okból is. (CSak mellékesen: ha arról vitatkozol valakivel, hogy mi egy jövevényszó, akkor a "jövevényszó" oldalra érdemes rákeresni.)lehoako írta: ↑2019.11.04., hétf. 09:32Megnéztem a wikit, de s Pszükhé-s oldal másról szól. Pszükhé a görög mitológiában létező személy, a lélek istennője, ne menjünk bele az epikus részletekbe. Neve tulajdonnév, leírva úgy van, ahogy, lévén nevének a görög ábécés írásmódja volt az alap a latin betűs, de magyar, leginkább hangutánzó átíráshoz.
A "psziché"-kifejezés nem őt, hanem a lelket jelenti, mégpedig latin közvetítéssel jutott el az európai kultúrákba/nyelvekbe. Főleg, amikor a lélektan/pszichológia, mint tudomány, teret nyert a századelőn.
Kiszorítani semmit nem fog egyik sem, a "psziché" leginkább tudományos megközelítésű, a "lélek" inkább mindennapi.
Sztem kicsit túlgondoltuk a dolgot, minden tüske nélkül azt gondolom, előbb-utóbb megoldódik ez a dilemma, addig inkább foglaljuk el magunkat valami érdekesebbel.
Ha akarod, inkább folytassuk priviben.![]()
Köszönöm, hogy ennyire érdekel Téged ez a téma.![]()
Jah. Csak sokan nem értik meg, hogy az egyedi akusztikai hibák alapján jónak vagy szükségesnek értékelt elem az másnál rémes vagy totál felesleges lehet...
Igen, igen, igen!avl2 írta: ↑2019.11.04., hétf. 08:14a fenti nyilván igaz, mint asebestyen hasonlata is rámutatott.
a mérés feltárja a helyzetet, a jobb hangot, jobb viszonyokat, lehetöséget a jobb hangra a mérések alapján végzett beavatkozás hozza.
elméletileg szerintem elképzelhetö chord esete, hogy egy rendszer/hangsugárzó hibáját a rossz akusztika épp kompenzálja valamennyire ...csak ennek a valóságbeli esélye igen kicsi (pl. hogy csak 1 frekvencian van mindkettöben hasonló mértékü de ellentétes irányú hiba, ..vagy esetleg a felharmonikusaikban is epp így ...lehetne hasonlatot írni, hogy erre mennyi esély van. az lehetséges, hogy jobban tetszik, ami objektiven nem jobb, mert ízlés, megszokás akármilyen is lehet)
azt is el tudom kepzelni, hogy egy akusztikai hiba (o.k. kihívás) (akár tudat alatt !) kompenzálására válogatott/beállított rendszer a helyrehozott akusztikaban rosszabbul fog szolni valakinek !
Hiába fúj Maurice André egy pocsék akusztikájú teremben és állítgatod a sarokba vagy a terem közepébe, a teremakusztika attól még pocsék marad legfeljebb lesz egy pozíció ahol pl. kevésbé lesz visszhangos a játéka.chord írta: ↑2019.11.04., hétf. 07:48A belinkelt Ear blog megvan?asebestyen írta: ↑2019.11.03., vas. 22:10Hiába írod le ezerszer, akkor is biztos és határozott nem. A jó akusztika nem berendezésfüggő.chord írta: ↑2019.11.03., vas. 21:27
a 'jó akusztika', az mégis csak berendezésfüggő.
Mert az egyik erősítővel nem jó az akusztika, ill. bizonyosan lehet javítani, a másikkal meg lehet, hogy csak félrehangolás lenne, ill. valami párhuzamos dolog, tehát, arra az adott láncra az akusztika az a 'nem kell bántani' kategória.
A jó erősítő kontroll alatt tartja a mély(közép)sugárzót, ettől az nem gerjeszti annyira a szar akusztikájú szobát, de az akusztika nem lett jobb tőle. Hogy Neked mégis így pont jó, azt 100% el tudom és el is kell fogadni. Csak a magyarázat nem jó. Szabó Zoli tök érthetően leírta. Szerintem Te ezt pontosan érted, csak valami okból makacsul eltolod magadtól ezt a dolgot. Volt valami rossz tapasztalat valakinél?
Ott a végkicsengés az, hogy egyértelműen a berendezések döntötték el a dolgot, nem pedig az akusztikai kezelés.
És akkor, ott, az a szoba, továbbra is sz@r akusztikájú? Akkor is, ha őrült jó hang van benne?
Cher Julien, tökéletes meglátás, én igazolva látom álláspontomat, azonban minimális pontosítást tennék, ha szabad.juliush írta: ↑2019.11.04., hétf. 09:31Szerintem a félreértések jelentős része abból fakad, hogy fogalmilag nem ugyanabból a szótárból dolgoztok!
A lejátszó lánc elemeinek megfelelő megválasztásával a gerjesztő jel karakterisztikáját befolyásolhatjuk kisebb-nagyobb mértékben, amely aztán a fent részletezett akusztikai transzformáció után nyeri el a hallgató pozíciójában a végső hangzási karakterisztikáját. Vegyük észre hogy itt már két transzformáció szuperponálódott eredményéről beszélünk!
Megnéztem a wikit, de s Pszükhé-s oldal másról szól. Pszükhé a görög mitológiában létező személy, a lélek istennője, ne menjünk bele az epikus részletekbe. Neve tulajdonnév, leírva úgy van, ahogy, lévén nevének a görög ábécés írásmódja volt az alap a latin betűs, de magyar, leginkább hangutánzó átíráshoz.Klaca írta: ↑2019.11.03., vas. 19:14Lehet, hogy igazad van, bár nem írtál semmi olyat, amiből az látszana, hogy esetleg tudod, miben áll az idegen szó és a jövevényszó különbsége vagy hogy eredetileg tudtál egyáltalán az ilyen szavak különbségéről. Gondolom nem nézted meg a wikipédia szócikket sem. Azért beidézem neked a sztem releváns elemeit a "jövevényszó" szócikknek:lehoako írta: ↑2019.11.03., vas. 15:48Idegen szó? Benne az "sz"-szel meg az "é"-vel? Meg nem magyaros írás? Meg képezhető magyarul, pl. melléknévvé, mint "pszichés". Szerintem, ha nem öndefiníciós jelentőségű kérdés, akkor engedjük el, igen-nem típusú vitáknak sose láttam értelmét. Kiszorítania miért kéne? Biztosan megengedhetőek a szinonímák egy nyelvben.Klaca írta: ↑2019.11.03., vas. 12:10
Akkor most belenéztem egy kicsit legalább a wikipédiába, és sztem jól írtam, a psziché még idegen szónak számít. A jövevényszavak olyanok, mint pl. az "asztal". Arra is jól emlékeztem, hogy a nem magyaros írás ('psziché) ezt elég egyértelműen mutatja, bár persze az idegen szavak és a jövevényszavak közötti határ elég rugalmas, simán lehet, hogy idővel majd 'pszihé' formájában kiszorítja a 'lélek' szót, és akkor már jövevényszó lesz. Addig azonban még idegen szó. Hogy legyen hfis vonzata is a dolognak: a 'hifi' érzésem szerint viszont már egy jövevényszó a magyarban.
Az, hogy van benne "ch", az nem kell, h bárkit is zavarjon. "CH"-val van, mint a malachús.
1:"A jövevényszó a nyelvi kölcsönzés egyik tárgya, olyan szó, amely más nyelvből került egy nyelvbe, s abban elterjedt és meghonosodott. A szó beilleszkedését rendszerint írásmódja is tükrözi. Az asztal például a magyarban szláv jövevényszó, mert valamelyik szomszédos szláv nyelv stol [sztol] alakjából származik....A jövevényszavakat a szókészlet alábbi rétegeitől kell megkülönböztetni: az ősi (alapnyelvi eredetű) szavaktól, a belső keletkezésű szavaktól, a tükörszavaktól, az idegen szavaktól, ... (Az idegen szó és a jövevényszó közös megnevezése a kölcsönszó.) Ezek közül leginkább az idegen szavaktól való megkülönböztetés okozhat gondot.
idegen szavak: ... valamilyen jellegzetes idegen szóelem található a szóban, rendszerint a szó végén; ...
hangtani tulajdonságaik eltérnek a magyarban megszokottaktól;
jövevényszavak: nem található a szóban jellegzetes idegen szóelem; hangtani tulajdonságaik összhangban vannak a magyarban megszokottakkal (vagy azért, mert már eredendően is ilyen volt a szó, vagy azért, mert bizonyos hangalaki változás után beilleszkedett a magyar nyelv hangtani rendszerébe)" (A görög khi hangot a psziché szóban ch val írjuk de h val ejtjük, ilyen módon írt és kiejtett hangcsoport nincs a magyar nyelvben, ezért gondoltam, hogy a ch hangtani tulajdonságai nem illeszkednek a magyar nyelv hangtani rendszerébe, de lehet, hogy ebben tévedek. (Attól nyilván lehet valami idegen szó, hogy magyarban "sz"-el írjuk le. Pl a görög pszí hangot minden görög szóban psz-el írjuk le, ha átírjuk a szót, ez nem is tudom, hogy jött ide...))
2:"A jövevényszavak átvétele leggyakrabban egy új kultúra, új ismeretek, tárgyak, fogalmak átvételével függ össze, például a gazdálkodó életmód felvételével vagy egy új vallás megjelenésével. – Sokszor azonban olyan fogalmakra is megjelennek jövevényszavak, amelyek már léteznek az illető nyelvben, ilyenkor szinonímia jön létre. Ezek közül megmaradhat mindegyik változat, de az idők folyamán ki is veszhet egyik vagy másik változat. Az utóbbi példája a sógor szó, amely a meglévő (azonos jelentésű) rér szót szorította ki a magyarban." (igazad van, rosszul írtam, nem kell kiszorítania, bár leggyakrabban kiszorítja, vagy még inkább nincs a jövevényszónak megfelelő magyar szó (ldaz 1. pontot.)
Ezek alapján én majdnem biztos vagyok benne, hogy a psziché idegen szó, de abban is, hogy Te nem fogsz egyetérteni, úgyhogy lezárhatjuk...
második jelentkezö, "mezei közönséges" tápkábelekkel
Nem az a baj, hogy PC-s egy tápkábel, hanem inkább az, hogy nem tudod milyen anyagúak a vezető erek benne,lehetne éppen jó is.Pl nekem a mozis végfokaim amcsi saját kábeleivel tökéletes, de legalább 3x4 nehezebb a mezei PC-s kábelnél, akkor már pár ezresért készít magának az ember, vagy vesz valami olcsóbb, de leinformálható kábelt.
Én speciel mondanám, mivel a "nevesebb" gyártók kábelei kb harmincezertől kezdődnek méterenként, és egy komplett áttápkábelezés "komolyabb" szinten a rendszeremhez milliós tétel lenne, ami ráadásul még messze nem a maximum amit el lehet költeni ilyen célra. Egyszerűen ép ésszel felfoghatatlan, hogy mi kerülhet ilyen sokba egy kábelen. Tehát én maradok a PC-s zsinórnál
De, a komplett megszólalás, a végeredmény sok egymásra ható dolog bonyolult függvénye.chord írta: ↑2019.11.04., hétf. 07:48
ugye Zoli (is) leirta: hangfal es hallgatasi pozicio kiemelten fontosak
a fenti nyilván igaz, mint asebestyen hasonlata is rámutatott.
A belinkelt Ear blog megvan?asebestyen írta: ↑2019.11.03., vas. 22:10Hiába írod le ezerszer, akkor is biztos és határozott nem. A jó akusztika nem berendezésfüggő.chord írta: ↑2019.11.03., vas. 21:27
a 'jó akusztika', az mégis csak berendezésfüggő.
Mert az egyik erősítővel nem jó az akusztika, ill. bizonyosan lehet javítani, a másikkal meg lehet, hogy csak félrehangolás lenne, ill. valami párhuzamos dolog, tehát, arra az adott láncra az akusztika az a 'nem kell bántani' kategória.
A jó erősítő kontroll alatt tartja a mély(közép)sugárzót, ettől az nem gerjeszti annyira a szar akusztikájú szobát, de az akusztika nem lett jobb tőle. Hogy Neked mégis így pont jó, azt 100% el tudom és el is kell fogadni. Csak a magyarázat nem jó. Szabó Zoli tök érthetően leírta. Szerintem Te ezt pontosan érted, csak valami okból makacsul eltolod magadtól ezt a dolgot. Volt valami rossz tapasztalat valakinél?