Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3755

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Sokszor leírtam már hogy egy egyensúlyban lévő, ízéslünknek és szokásainkank valamint lehetőségeinknek megfelelő hangrendszer építés kb végtelen számú ismeretlen és egymásra ható dolog függvénye.

Összefoglalásképpen ár gondolat mindazonáltal.

Egy otthoni hangrendszert sokféleléppen össze lehet rakni.
Lehet:
- alkatrész,
- eszköz és
- rendszerszemlélettel építkezni és lehet
- impulzívan az éppen legjobb deal feltételezésével, megvenni ami adódik a piacon.

1.
Alkatrész-alap:

csak (mondjuk) 300B triódával akar valaki rendszert vagy csak J-fettel vagy csak ezüst kábellel

2.
Eszköz-alap:

ragaszkodik ahhoz hogy valamilyen eszközjellemző legyen az alap: csak csöves erősítő legyen csak zárt doboz legyen, csak analóg és LP legyen, a "csak ezüst kábellel" szemlélet itt is játszhat annak függvényében mennyire tekintjjük fontosnak a kábelezést.

Ebben a két esetben a rendszer építéshez szükséges "archimédeszi fix pont" az adott alkatrész vagy eszköz jellemző, technológia és ezek köré, mint gombhoz vesszük a kabátot, a (talán) ismert saját megszólalási és zenei ízlésünk pénztárcánknak megfelelő módon maximalizáljuk.

Ezek a választások nem igénylik szakember részvételét, a legfontosabb, hogy a saját izlésünket ismerjük. Általában a szoba nem lesz optimalizált zenehallgatásra, küzdünk a család egyéb igényeivel, korlátaival is.

3.
Rendszerszemlélelettel történő építkezés már igényelheti szakember bevonását.

Ebben az esetben szükséges megismerni a helység adottságait akusztikailag. Így sokszor már az építkezésnél is bevonnak szakembert, és a későbbiek során is mérnek például akusztikailag is. Majd a mérések alapján határozzák meg a hangfalak és az ülési pozíció optimális helyét és választják ki (akár technológiától teljesen függetlenül is) a hangrendszert és sok esetben magát a bútorzatot is. Minél nagyobb a távolság a hallgatási pozíció és a hangfalak között, annál jobb az esély, hogy a helység akusztikai tulajdonságainak ismeretében kevesebb rossz döntést hozunk meg és a vásárlásaink hosszabb távra szólhatnak.

A dedikált zenehallgató helységek gyakorlatilag minden esetben így épülnek fel (tisztelet a kis számú kivételnek).

A stúdiók, leszámítva az un "home" stúdiókat, mindig igy épülnek. Nyilván azért mert nem engedhetik meg maguknak, hogy egyfajta eq, vagy dsp-ként használják az eszközöket és azok pozícióját, mivel tudniuk kell, hogy a lehallgató rendszereik semlegesek és nem azok inverzével állítják majd elő a maszterelt végső verziót.

A szoba korrekciós rendszerek a házi mozizás ( "nagy mozik" akusztikája szabványban és méréssel is kézben van tartva és így jobb az esély annak otthoni megközelítésére) és a home studio megoldások miatt terjedtek el, amellett, hogy a megfizethető technológia és a cpu teljesítmény is meglett hozzá. A visszafogott eq-zás, főképpen ha vágás és nem több min 1-3 dB, nem ördögtől való.

Tapasztalatom szerint a hosszú távon leginkább jó megoldás a 3-as még ha ez is tűnik a legdrágábbnak. Ám ha valaki összeszámolja, hogy mi pénzt költött el eszközök cserélgetésére, akkor már nem feltétlenül ez lesz a legköltségesebb megoldás. Az összes többi inkább ad hoc-nak tekinthető és sokkal több benne a szerencse faktor, mint ebben.

Vagyis véleményem szerint tekintsük magunkat szerencsésnek, ha egy eszköz cseréjével sikerült nekünk tetsző egyensúlyi állapotot létrehozni.

Lehetne még ragozni, hogy mindezek a döntési megchanizmusok hogyan hathatnak az elvárt minőségi és megszólalási igényeinkre (teret, tonális egyensúlyt, felbontást vagy mit is keresünk) talán majd egyszer arról is írok pár sort.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 784

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

ZolaBA írta:
2019.11.04., hétf. 09:01
Kíváncsi lennék hányan mondanák valaha is, hogy "jó a pc tápkábel, így jó ahogy van, kár hozzányúlni" :D
Nem az a baj, hogy PC-s egy tápkábel, hanem inkább az, hogy nem tudod milyen anyagúak a vezető erek benne,lehetne éppen jó is.Pl nekem a mozis végfokaim amcsi saját kábeleivel tökéletes, de legalább 3x4 nehezebb a mezei PC-s kábelnél, akkor már pár ezresért készít magának az ember, vagy vesz valami olcsóbb, de leinformálható kábelt.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1113

Hozzászólás Szerző: denesdr »

ZolaBA írta:
2019.11.04., hétf. 09:01
Kíváncsi lennék hányan mondanák valaha is, hogy "jó a pc tápkábel, így jó ahogy van, kár hozzányúlni" :D
Én speciel mondanám, mivel a "nevesebb" gyártók kábelei kb harmincezertől kezdődnek méterenként, és egy komplett áttápkábelezés "komolyabb" szinten a rendszeremhez milliós tétel lenne, ami ráadásul még messze nem a maximum amit el lehet költeni ilyen célra. Egyszerűen ép ésszel felfoghatatlan, hogy mi kerülhet ilyen sokba egy kábelen. Tehát én maradok a PC-s zsinórnál :D

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1724

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7656

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

chord írta:
2019.11.04., hétf. 07:48

A belinkelt Ear blog megvan?
Nem kellene egymásra ható, bonyolult függvényekként gondolni ezeket dolgokat?
Nem kellene azt belátni, hogy egy direkt-a-falra-tolni-kell hangsugárzó minimálisan 'más' akusztikát kíván, mint mondjuk az, amelyik legalább 1 m távolságot szeret a falaktól?
De, a komplett megszólalás, a végeredmény sok egymásra ható dolog bonyolult függvénye.
Kifejtettem, hogy miért fordítva gondolkodsz, de kitöröltem, inkább kérdezek Tőled.
Mi oka lehet annak, hogy a gyártó olyan dobozt készít, aminek az energia-egyensúlya csak falra, ne adj isten sarokba tolva jön létre?
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

chord írta:
2019.11.04., hétf. 07:48
...azt belátni, hogy egy direkt-a-falra-tolni-kell hangsugárzó minimálisan 'más' akusztikát kíván, mint mondjuk az, amelyik legalább 1 m távolságot szeret a falaktól?
ugye Zoli (is) leirta: hangfal es hallgatasi pozicio kiemelten fontosak

falra-tolni-kell hangsugárzóval valószinü csak lokális maximum érhetö el a függvényrendszer(ed/ünk)ben, míg egy nem falra-tolttal magasabb lokális (esetleg abszolut) maximum [mintha a domboldalon felfele indulva egy kisebb dombot másznánk meg ...van aki latja/elhiszi onnan, hogy - esetleg a ködbe veszöen - vannak (sokkal ?) magasabb csúcsok is (és onnan, ahol most vagyunk lehet szép a kilátás, de közvetlen út nem vezet a magas csúcsra !!); a tapasztalt hegyi vezetö pedig azt mondja: induljunk lefele, mert ez nem az igazi csucsra vezetne, masik uton érdemes felfele indulni és haladni]
szép hasonlat, nem ? :smile29:

azt gondolom a "függvenyrendszer", a hangzás jónak ítélése erösen szubjektív (pl. lasd homlokegyenest elterö velemenyek az aktualis hifi-showrol) , a jó akusztika pedig objektív.

objektiven egy erösen sos étel káros, hibás, rosszra vezet, nem jó; de lehet valaki azt szereti (vagy a dohányzást stb.)

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

cables írta:
2019.11.03., vas. 23:13
Én viszont nem gondolom, hogy a szoba akusztika méregetés bárkinek is meghozza a jó hangot. ...
a fenti nyilván igaz, mint asebestyen hasonlata is rámutatott.

a mérés feltárja a helyzetet, a jobb hangot, jobb viszonyokat, lehetöséget a jobb hangra a mérések alapján végzett beavatkozás hozza.

elméletileg szerintem elképzelhetö chord esete, hogy egy rendszer/hangsugárzó hibáját a rossz akusztika épp kompenzálja valamennyire ...csak ennek a valóságbeli esélye igen kicsi (pl. hogy csak 1 frekvencian van mindkettöben hasonló mértékü de ellentétes irányú hiba, ..vagy esetleg a felharmonikusaikban is epp így ...lehetne hasonlatot írni, hogy erre mennyi esély van. az lehetséges, hogy jobban tetszik, ami objektiven nem jobb, mert ízlés, megszokás akármilyen is lehet)

azt is el tudom kepzelni, hogy egy akusztikai hiba (o.k. kihívás) (akár tudat alatt !) kompenzálására válogatott/beállított rendszer a helyrehozott akusztikaban rosszabbul fog szolni valakinek !

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

asebestyen írta:
2019.11.03., vas. 22:10
chord írta:
2019.11.03., vas. 21:27

a 'jó akusztika', az mégis csak berendezésfüggő.
Mert az egyik erősítővel nem jó az akusztika, ill. bizonyosan lehet javítani, a másikkal meg lehet, hogy csak félrehangolás lenne, ill. valami párhuzamos dolog, tehát, arra az adott láncra az akusztika az a 'nem kell bántani' kategória.
Hiába írod le ezerszer, akkor is biztos és határozott nem. A jó akusztika nem berendezésfüggő.
A jó erősítő kontroll alatt tartja a mély(közép)sugárzót, ettől az nem gerjeszti annyira a szar akusztikájú szobát, de az akusztika nem lett jobb tőle. Hogy Neked mégis így pont jó, azt 100% el tudom és el is kell fogadni. Csak a magyarázat nem jó. Szabó Zoli tök érthetően leírta. Szerintem Te ezt pontosan érted, csak valami okból makacsul eltolod magadtól ezt a dolgot. Volt valami rossz tapasztalat valakinél?
A belinkelt Ear blog megvan?
Ott a végkicsengés az, hogy egyértelműen a berendezések döntötték el a dolgot, nem pedig az akusztikai kezelés.
És akkor, ott, az a szoba, továbbra is sz@r akusztikájú? Akkor is, ha őrült jó hang van benne?

Nem kellene egymásra ható, bonyolult függvényekként gondolni ezeket dolgokat?
Nem kellene azt belátni, hogy egy direkt-a-falra-tolni-kell hangsugárzó minimálisan 'más' akusztikát kíván, mint mondjuk az, amelyik legalább 1 m távolságot szeret a falaktól?

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

cables írta:
2019.11.04., hétf. 07:29

Az se ártana, ha akusztikai mérésekkel foglalkozó emberek nem itt az általános topikban csinálnának reklámot a munkájuknak.

Ezt pont neked nem kellene írogatnod...

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2316

Hozzászólás Szerző: cables »

robi20064 kikérem magamnak a személyeskedő minősítéseidet!!!!! Kértem a moderátoroktól az arcátlan beírásod törlését!

Jó lenne, ha kultúrált formában vitatkoznánk. Az se ártana, ha akusztikai mérésekkel foglalkozó emberek nem itt az általános topikban csinálnának reklámot a munkájuknak.

Visszatérve a témához. Jó pár éve, amikor hangfalat cseréltem nagyon rosszul érintett, hogy a sokkal jobb hangfallal kevésbé tetszett a zene, mint a régivel. Akkor egy ideig foglalkoztam alátétek tesztelésével. Döbbenetes volt, hogy mennyit számít egy másfajta hangfal alátét a hangzásban. Szó szerint be lehett hangolni alátétekkel a a hangszóró hangzását. Ehhez csak fül kell és különféle akár házilag készített alátétek.

Még valami. Alább leírta valaki, hogy hosszukás szobában, keresztben elrendezett rendszer nem szólhat jól. Nem igaz. Nálam se lehet másképp elrendezni a rendszert és dicsérni szokták a hangot a látogatók. Pár éve jártam valakinél ahol dedikált hallgató szobában szólt a rendszer, szobaméret megtervezve a falakon Helmholtz-lapok, igényes készülékek, méregdrága kábelek és a hang pocsék volt.

Egy szóval sem állítom, hogy a szoba akusztika nem számít, hogyne számítana, minden számít az audióban. De a lakásunk az, amit a legnehezebb megváltoztatni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cables 2019.11.04., hétf. 07:31-kor.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5226

Hozzászólás Szerző: fülelek »

dbrnsk írta:
2019.11.03., vas. 23:22
fülelek írta:
2019.11.03., vas. 22:47

Senki sem szeretne süketszobában sem zenét hallgatni, de még társalogni sem.
A "normálisan berendezett" szoba elég relatív fogalom, mert a könyvgyűjtő meg a minimál bútor kedvelőnél egész más hangot eredményez. Higgyétek el, hogy a hangsugárzók ÉS a hallgatási hely helyeys meghatározása esszenciálisan fontos a zenehallgatás optimalizálása szempontjából. És itt a mérések és a meghallgatás nagyon korrelál egymással...
Zoli, azért ez már nem az óvodás csoport... feltételez(t)em, hogy az már alap, hogy ezeket a pozíciókat beállítja, aki erre a hobbira adja a fejét. A normálisan berendezett szobára a normálisan berendezettet értem és nem a szépen berendezett minimalistát.
Nagyon gyakori a keresztben hallgatás, azaz a szoba rövidebbik oldalán hallgatják a hangsugárzókat, amelyek között ott feszít egy jó nagy tévé, jó nagy üveg visszaverő felülettel. A kanapé meg a szemközti fal előtt van közvetlenül, ha ez a normális, akkor erre azt mondom, hogy nem alkalmas "normális" minőségi zenehallgatásra.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2019.11.03., vas. 23:13
Én viszont nem gondolom, hogy a szoba akusztika méregetés bárkinek is meghozza a jó hangot. Az egyik vevőm jellemezte ilyetén az egyik itt előforduló mérő ember nála végzett munkáját: Én hókusz pókusznak éreztem a méricskélést.

Ez lehet, hogy túlzás, de egy valami biztos. Ahogy az erősítő és a hangfal mérések nem adnak biztos támpontot a minőséghez, úgy ezek a mérések se. Erősítőt és hangfalat is a fülünkre hallgatva vásárolunk.

Az emberi hallás bonyolult rendszere és a fül, mint extrém komplex érzékelő, amely ráadásul személyenként nagyon különböző, nem modellezhető mérőmikrofonokkal.
A méregetés tényleg nem hozza meg. Ha a szíved nem normál ritmusban ver, egy EKG-val megmérik, attól nem leszel jobban.
Bezzeg a kékezés, meg a földeletlen aljzatba dugott VF dugó, meg a többi, az nem hókusz-pókusz. gondolkodik.gif
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:

A "normálisan berendezett" szoba elég relatív fogalom, mert a könyvgyűjtő meg a minimál bútor kedvelőnél egész más hangot eredményez. Higgyétek el, hogy a hangsugárzók ÉS a hallgatási hely helyeys meghatározása esszenciálisan fontos a zenehallgatás optimalizálása szempontjából. És itt a mérések és a meghallgatás nagyon korrelál egymással...
Zoli, azért ez már nem az óvodás csoport... feltételez(t)em, hogy az már alap, hogy ezeket a pozíciókat beállítja, aki erre a hobbira adja a fejét. A normálisan berendezett szobára a normálisan berendezettet értem és nem a szépen berendezett minimalistát.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2316

Hozzászólás Szerző: cables »

Én viszont nem gondolom, hogy a szoba akusztika méregetés bárkinek is meghozza a jó hangot. Az egyik vevőm jellemezte ilyetén az egyik itt előforduló mérő ember nála végzett munkáját: Én hókusz pókusznak éreztem a méricskélést.

Ez lehet, hogy túlzás, de egy valami biztos. Ahogy az erősítő és a hangfal mérések nem adnak biztos támpontot a minőséghez, úgy ezek a mérések se. Erősítőt és hangfalat is a fülünkre hallgatva vásárolunk.

Az emberi hallás bonyolult rendszere és a fül, mint extrém komplex érzékelő, amely ráadásul személyenként nagyon különböző, nem modellezhető mérőmikrofonokkal.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
dbrnsk írta:
phyton71 írta:
2019.11.03., vas. 21:40
Én "sajnos" maximalista vagyok,és a jól berendezett lakókörnyezet nem mindig egyenlő a jó akusztikával
Nem süketszobát kell kialakítani szvsz. Egy normális és odaillő hangsugárzó, egy normálisan berendezett szobában jól kell hogy működjön. Oda is tervezik őket...
A "normálisan berendezett" szoba elég relatív fogalom, mert a könyvgyűjtő meg a minimál bútor kedvelőnél egész más hangot eredményez. Higgyétek el, hogy a hangsugárzók ÉS a hallgatási hely helyes meghatározása esszenciálisan fontos a zenehallgatás optimalizálása szempontjából. És itt a mérések és a meghallgatás nagyon korrelál egymással...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

dbrnsk írta:
phyton71 írta:
Én "sajnos" maximalista vagyok,és a jól berendezett lakókörnyezet nem mindig egyenlő a jó akusztikával
Nem süketszobát kell kialakítani szvsz. Egy normális és odaillő hangsugárzó, egy normálisan berendezett szobában jól kell hogy működjön. Oda is tervezik őket...

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

chord írta:
2019.11.03., vas. 21:27

a 'jó akusztika', az mégis csak berendezésfüggő.
Mert az egyik erősítővel nem jó az akusztika, ill. bizonyosan lehet javítani, a másikkal meg lehet, hogy csak félrehangolás lenne, ill. valami párhuzamos dolog, tehát, arra az adott láncra az akusztika az a 'nem kell bántani' kategória.
Hiába írod le ezerszer, akkor is biztos és határozott nem. A jó akusztika nem berendezésfüggő.
A jó erősítő kontroll alatt tartja a mély(közép)sugárzót, ettől az nem gerjeszti annyira a szar akusztikájú szobát, de az akusztika nem lett jobb tőle. Hogy Neked mégis így pont jó, azt 100% el tudom és el is kell fogadni. Csak a magyarázat nem jó. Szabó Zoli tök érthetően leírta. Szerintem Te ezt pontosan érted, csak valami okból makacsul eltolod magadtól ezt a dolgot. Volt valami rossz tapasztalat valakinél?

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

phyton71 írta:

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2019.11.03., vas. 22:07
"Na,
vártam már, hogy ki lesz az a tényleg okos, aki a sok mellékvágány helyett benyomja azt, ami a fenti helyzetben az igazi kérdés, nekem is megfordult a fejemben.

De az akusztika nem változott semmit, csak az elfogadó/elváró képességünk határán libbent át a hangminőség! Ha változtana az akusztikán megfelelő mértékben, akkor még sokkal élvezetesebb lehetne a zenehallgatás.

Vagyis, jó hang lett pl. egy erősítőcserével, nem döng.
De javítana-é továbbit, ha meglenne pluszban az az akusztikai kezelés, amely végül is nem lett meg?

A magánvéleményem az, hogy nem biztos.
Az, hogy valamiféle szinergiamaximumhoz éppen mennyire közel járunk, az nagyon nehéz kérdés.

Mert ha éppen igen, akkor a 'jó akusztika', az mégis csak berendezésfüggő.

Nehogy nekem itt most egy üres szobával gyertek.:) Hanem olyannal, amelyben lakunk, bútorok, polc, faliszőnyeg, stb."

Az akusztikai kezelés az többféle lehet. Mást mér és ajánl a legtöbb avx hozzászólással bíró elektroakusztikai polihisztor fórumtársunk, mást ajánl furfangos HifiTódor a kilencedikről, és mást ajánlok én.
Biztos lehetsz abban, hogy vannak olyan akusztikai megoldások, amelyek mindig, minden esetben javítanak a hangzáson -amennyiben ezeket még nem orvosolták korábban-, legfeljebb nem azonnal fülbetűnő, de legkésőbb másnap :D
A tökéletesre törekvés sajnos geometria függő, egy 3x3x3m szobában reménytelen vállalkozás kellemes és precíz hangot kihozni bárminemű hardverrel (kivéve persze a füles kategóriát :D ), de már a panel nagyszoba (3,6x5,2m) is megfelelő, amennyiben az FTF nem übereli a hifi hobbi érdekeit :D .
Három alapvető ökölszabályt kell betartani, és akkor jöhet a zenei kánaán.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

"Na,
vártam már, hogy ki lesz az a tényleg okos, aki a sok mellékvágány helyett benyomja azt, ami a fenti helyzetben az igazi kérdés, nekem is megfordult a fejemben.

De az akusztika nem változott semmit, csak az elfogadó/elváró képességünk határán libbent át a hangminőség! Ha változtana az akusztikán megfelelő mértékben, akkor még sokkal élvezetesebb lehetne a zenehallgatás.

De javítana-é továbbit, ha meglenne pluszban az az akusztikai kezelés, amely végül is nem lett meg?

Az, hogy valamiféle szinergiamaximumhoz éppen mennyire közel járunk, az nagyon nehéz kérdés.

Nehogy nekem itt most egy üres szobával gyertek.:) Hanem olyannal, amelyben lakunk, bútorok, polc, faliszőnyeg, stb."

Az akusztikai kezelés az többféle lehet. Mást mér és ajánl a legtöbb avx hozzászólással bíró elektroakusztikai polihisztor fórumtársunk, mást ajánl furfangos HifiTódor a kilencedikről, és mást ajánlok én.
Biztos lehetsz abban, hogy vannak olyan akusztikai megoldások, amelyek mindig, minden esetben javítanak a hangzáson -amennyiben ezeket még nem orvosolták korábban-, legfeljebb nem azonnal fülbetűnő, de legkésőbb másnap :D
A tökéletesre törekvés sajnos geometria függő, egy 3x3x3m szobában reménytelen vállalkozás kellemes és precíz hangot kihozni bárminemű hardverrel (kivéve persze a füles kategóriát :D ), de már a panel nagyszoba (3,6x5,2m) is megfelelő, amennyiben az FTF nem übereli a hifi hobbi érdekeit :D .
Három alapvető ökölszabályt kell betartani és akkor jöhet a zenei kánaán.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Nem trollkodsz te egy picit?
Lehet kicsit túltóltam,de el is tolom a bicajt,választ megkaptam amire szerettem volna. :smile32:
Általában heves viták alkalmával,tanul a legtöbbet az ember egy-egy elejtett mondatban. ;)
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.

phyton71 írta:
Én "sajnos" maximalista vagyok,és a jól berendezett lakókörnyezet nem mindig egyenlő a jó akusztikával,akkor leszek igazán elégedett,ha azt is 100%-ban rendben találom a készülékeimet már kimaxoltam. Utána ha valami mégsem lenne jó,jövök és töredelmesen bevallom,hogy elkúrtam. :D
Nem trollkodsz te egy picit? :D

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Én "sajnos" maximalista vagyok,és a jól berendezett lakókörnyezet nem mindig egyenlő a jó akusztikával,akkor leszek igazán elégedett,ha azt is 100%-ban rendben találom a készülékeimet már kimaxoltam. Utána ha valami mégsem lenne jó,jövök és töredelmesen bevallom,hogy elkúrtam. :D

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

fülelek írta:
2019.11.03., vas. 20:26
chord írta:
2019.11.03., vas. 17:28
LIMAR írta:
2019.11.03., vas. 12:28

Szín tiszta baromság.
Mi köze a helyiség akusztikájának, annak kezelésének a komponensekhez?
Na, kijött az epe.
Jobb??

Komolyan, mérnökemberek gyülekezete, és direkt félreértés lett.
Azt vetettem fel félénken, hogy adott pl. egy lánc, kissé döngő basszussal.
Jön a 112 hívása után a mérőmikrofon meg az akusztikai mérés meg a görbék meg a basszuscsapda vagy kispárna a sarokba, tökmindegy, mert ezt így kell csinálni, mert fontos az akusztikai kezelés, ugye?

De a renitens forradalmárok, a színtiszta baromságaikkal, ezt végiggondolják, és előtte, hangsúlyozom, előtte, vesznek egy jobb erősítőt, és a döngés megszűnik, mindenféle akusztikai varázslat nélkül.

Van ilyen?
Van, volt, és sokszor.
Van összefüggés az akusztikai kezelés és a komponensek cseréje között?
Van, aki szerint nincs.
Holott éppen csak akkora, hogy egymással kiválthatók...

Mielőtt még nekem estek - nem vagyunk ám fogyatékosok, tudjuk, hogy nem mindig, hogy sokszor van az, hogy ez nem megoldás, mert bármennyi izzadás van a komponensekkel, az akusztikai kezelés nem úszható meg, gondolom. Azért ez a 'gondolom', hogy béke legyen, meg mert velem még nem történt meg, én inkább tologattam meg állványoztam meg kábeleztem meg cserélgettem, és jó lett, mindig.
Más meg szakemberhez fordult, xyz dolgokat feltettek, és jó lett, az is és öröm van, és zene van...:)
Megmagyarázhatom, hogy és miként lehetséges ez?
Kezdem avval, hogy adott egy szoba, ahol addig tologatta a tulaj a hangdobozait, no meg a hallgató sámliját, amíg relatíve a legjobb hangzást nem kapta. Igen ám, de ez a relatíve legjobb, nem elégítette ki, mert abszolút értelemben még nem szólt jól a cucc, mert döngött a basszus, pont annyira, hogy egy csomó zenén zavaró volt.
Kipróbált egy másik erősítőt, amellyel úgy találta, hogy hohó, most már nem döng annyira , azaz sokkal több zene vált élvezhetőbbé / élvezhetővé. Nem feltétlenül csöves/tranzisztoros váltás kell, vannak direkt döngő mélyhangra kitalált erősítők, ez leginkább kapcsolástechnikai és megépítési kérdés. ha az ilyen erősítőket sutba dobjuk, valóban sokkal precízebb mélyhangokat fedezhetünk fel ugyanabban az akusztikai pozícióban. De az akusztika nem változott semmit, csak az elfogadó/elváró képességünk határán libbent át a hangminőség! Ha változtana az akusztikán megfelelő mértékben, akkor még sokkal élvezetesebb lehetne a zenehallgatás.
Tehát az is igaz, hogy az akusztikának közvetlenül nincs köze a komponensekhez -mondjuk a rezgéseket kivéve, mert ott van-, de a negatív hatás mértékét befolyásolhatják a komponensek.
Na,

Nehogy nekem itt most egy üres szobával gyertek.:) Hanem olyannal, amelyben lakunk, bútorok, polc, faliszőnyeg, stb.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”