Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1326

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

fapaci írta:
2019.11.02., szomb. 17:22
istvan01 írta:
2019.11.02., szomb. 14:11
Erős a hasonlat, de a savanyú levest cukorral nem lehet helyre hozni...
Ez bizony igaz, de ha billeg az asztal, amin a leveses tál van, akkor szerintem Te is kiékeled, ekvalizálod a rövidebb lábat.

Szokás szerint ismét fekete/fehér, igen/nem szintre degradálunk egy kérdést, amire sokféle válasz létezik.
Ne doktorként állj a dologhoz. Ne orvosolni akarjuk a problémát, hanem megelőzni!
Ne ekvalizálni akarj, hanem használj egyensúlyban lévő komponenseket.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

lehoako írta:
2019.11.02., szomb. 17:03
SoundMania írta:
2019.11.02., szomb. 16:46
lehoako írta:
2019.11.02., szomb. 16:04

Irígyled a Vegetát a Gulyáskrémről. Má, nehari... :D :D :D
Ha kaja.... akkor:
Eszembe jut nagymamám kenyere amit reggel kivett a kemencéből és megzsírozta, meg hagymát szeltünk rá....
Eszembe nem jutott hogy vegetás csirkelevest kellene-e enni.
Ne is mondd, a tegnapi reggelim házi kenyérből és fincsi tojgliból vajban sült bundáskenyér volt csemege ubival... kitunkoltam a serpenyőt...

Este 6-kor lettem éhes utána, akkor ugrott be, h vacsizni kéne...

Van abban valami, hogy így, öregen valahogy jobb az igazi, az eredeti dolgokat magamhoz venni (nem írom, h "magunkhoz", mert egyesek még berágnak az én öregségemen :-))) )...
Ez lehet inkább életmódfüggő. Hogy ki mennyire akarja élvezni és milyen mélységben a dolgokat. Persze a környezettől is függ annyiban , hogy mennyire korlátozzák ebben az illetőt. Sokszor sok és erős a korlát! :)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

istvan01 írta:
Erős a hasonlat, de a savanyú levest cukorral nem lehet helyre hozni...
Ez bizony igaz, de ha billeg az asztal, amin a leveses tál van, akkor szerintem Te is kiékeled, ekvalizálod a rövidebb lábat.

Szokás szerint ismét fekete/fehér, igen/nem szintre degradálunk egy kérdést, amire sokféle válasz létezik.

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 800

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Akkor pár helyen kezd csörögni a kassza... Ez az út a cél?
Ha most én,vagy bárki azt mondja,hogy nem dobott már ki több pénzt feleslegesen kábelekre,készülékekre mint egy pár mérésből ill akusztikai kezelés ára,azelőtt mélyen meghajlok.Ebbe én még belevenném a teljesség igényével egy korrekciós beállitást,akár aktiv megoldásokkal,és összevetném a passziv kizárólag kábelekre,hangsugárzó,végfokokra alapozott rendszer hangjával.Ezzel csak azt akarom mondani,hogy az ember most olyan dolgokhoz tud hozzájutni,gombokért amihez pár évtizede csak a professzionális stúdiók tudtak,én biztosan élek néhány lehetőséggel.

Ja kaja,kizárólag magyar konyha,disznózsir,kacsazsir,házikenyér mindeféle hús mellé hús. :D
Mivel borvidéken élek,imádom a borokat is,meg a sok bált. :D
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Hozzászólás Szerző: lehoako »

SoundMania írta:
2019.11.02., szomb. 16:46
lehoako írta:
SoundMania írta:
2019.11.02., szomb. 14:00
Most komolyan! Még mindíg itt tartatok?! Pedig már kezdtem azt hinni néhányan itt már nem csak hifiznek! Az eq-t gondoljátok a megoldásnak/megváltásnak?! Katasztrófa! Hú.. ez mellbevágó!
Ha kaja.... akkor:
Eszembe jut nagymamám kenyere amit reggel kivett a kemencéből és megzsírozta, meg hagymát szeltünk rá....
Ne is mondd, a tegnapi reggelim házi kenyérből és fincsi tojgliból vajban sült bundáskenyér volt csemege ubival... kitunkoltam a serpenyőt...

Este 6-kor lettem éhes utána, akkor ugrott be, h vacsizni kéne...

Van abban valami, hogy így, öregen valahogy jobb az igazi, az eredeti dolgokat magamhoz venni (nem írom, h "magunkhoz", mert egyesek még berágnak az én öregségemen :-))) )...

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

lehoako írta:
SoundMania írta:
Most komolyan! Még mindíg itt tartatok?! Pedig már kezdtem azt hinni néhányan itt már nem csak hifiznek! Az eq-t gondoljátok a megoldásnak/megváltásnak?! Katasztrófa! Hú.. ez mellbevágó!
Ha kaja.... akkor:

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2916

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

fapaci írta:
2019.11.02., szomb. 13:33

Ez csak annak szentségtörés, aki nem érti a folyamatot és megvan benne a hajlam az ismeretlentől való félelemre, durvább esetben megvetésére.
........

Nálam otthon nincs EQ, de az aktív dobozaimban van ekvalizálási lehetőség a 3 út szintjének tologatásával, meg további kompenzációs beavatkozásokkal (Baffle Step, Bass Roll-off) és bizony nálam sem lineárisra van lapítva az átvitel, szeretem a basszust 2-3 dB-lel megtolni, de ez az én bajom. A házimozis eszközökben ma már alap szolgáltatás az automatkus bemérő rendszer és az EQ, aminek a többség hasznát is veszi. Sőt az én új zsírmodern Parasound P6 előfokom előlapján is ott virít a két sávos hangszínszabályzó, dacolva a hifista szentséggel. Nem használom, mert a dobozaimmal kikevertem már a nekem tetsző arányokat, de simán lehet olyan helyzet, amikor bekapcsolnám. Szóval szerintem nem kell teljesen kizárni az ekvalizálás, hangszínszabályzás lehetőségét, csak ne vigyük túlzásba és tegyük tudatosan!
Örülök, hogy EQ témakörben nem csak én nem gondolom ördögtől valónak a használatát. Egy időben home audióban majdnem minden gyártó előjött ilyenekkel. Ma a trend az, hogy ha valami jó, akkor e nélkül is jó. Szerintem aki teheti -és szükségét érzi- próbálja ki otthon (kölcsön kérni stb) és szerintem is van olyan eset, hogy segíthet. (Többet használ mint árt)

Már hallottam, hogy 1 utas széles sávú hangszóró (hangfal) átviteli görbéjét DSP- vel simították tökéletesen vízszintesre.

gondolkodik.gif Jó vagy nem jó? Kell vagy nem kell? Szerintem ízlés függő. Szerintem ha nem látjuk a készülékek között valószínűleg nem jövünk rá, hogy be van kötve.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

phyton71 írta:
2019.11.02., szomb. 16:30
..és folytatod a tőled 1-1.5m-re a keverőpult tetején elhelyezett hangfalakkal :rolleyes: :quetionmark: - hááát nemtom, én azért igazi stúdiós akusztikát vagy hangzást nem biztos, hogy szeretnék a hi-fi-s szobámban... gondolkodik.gif
Valóban ezt én sem,de ha törekszünk a hiteles visszadásban,akkor bizony rendszer ként kell kezelni,még a helyiség ajtaját is,ami ha nyitva marad,már más karaktert fogsz hallani.Ezzel csak azt szerettem volna mondani,hogy van még mit tanulni,és van még hova fejlődnünk,és ezt nem a "kazettás" tehnika fogja elhozni a számunkra.Mindenképp végigjárom ezt az utat,direkt vettem egy analizáló,kalibráló rendszert,és a legelső lépéstől az utolsóig kontrol alatt tartom az akusztikai kezelést ill korrekciós lépéseket,természetesen szakember bevonásával.
Akkor pár helyen kezd csörögni a kassza... Ez az út a cél? gondolkodik.gif

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

lehoako írta:
2019.11.02., szomb. 16:14
trane írta:
2019.11.02., szomb. 16:07
lehoako írta:
2019.11.02., szomb. 15:57
...érzem, hogy a magyar kultúra az enyém is.
akkor engedd hát meg, hogy átnyújtsam neked :rolleyes:
Most ért át a kép, köszi, már értem, de túlzás... :D :D :D
Ez a Szent-István rend! Jaj, ne, trane... Írd, h csak cinkelsz... sad.gif

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

..és folytatod a tőled 1-1.5m-re a keverőpult tetején elhelyezett hangfalakkal :rolleyes: :quetionmark: - hááát nemtom, én azért igazi stúdiós akusztikát vagy hangzást nem biztos, hogy szeretnék a hi-fi-s szobámban... gondolkodik.gif
Valóban ezt én sem,de ha törekszünk a hiteles visszadásban,akkor bizony rendszer ként kell kezelni,még a helyiség ajtaját is,ami ha nyitva marad,már más karaktert fogsz hallani.Ezzel csak azt szerettem volna mondani,hogy van még mit tanulni,és van még hova fejlődnünk,és ezt nem a "kazettás" tehnika fogja elhozni a számunkra.Mindenképp végigjárom ezt az utat,direkt vettem egy analizáló,kalibráló rendszert,és a legelső lépéstől az utolsóig kontrol alatt tartom az akusztikai kezelést ill korrekciós lépéseket,természetesen szakember bevonásával.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

phyton71 írta:
2019.11.02., szomb. 16:16
Leginkább azért, mert nekik ez a szakmájuk és tudatosan használják. Az alkotás és a mastering egy fázisa.
A zenehallgató felhasználó már kész terméket kap. Abba nincs mit belenyúlni. Világosan elmondja a videóban is (több ezer szakmabelivel egyetemben), hogy az otthoni hifi egyedüli létjogosultsága a hangfelvétel studio szintű reprodukálása.
Ami utána van az kamu. A házi EQ pedig utána van. A fotósok sem a lekonvertált jpeget utómunkázzák, hanem a RAW formátumot, ami tartalmaz módosítható többlet információt.
Nem mondom,hogy bárki is használjon EQ-t korrigálásra vagy bármire,elméleti,és gyakorlati sikon nálam működni látszik,és látom,hogy egyre több hobbitásunk használja a technika adta lehetőségkéntmpont ennyire idevágó téma mint pl a kábeles EQ-zás.
:smile29: :smile29: :smile29: :smile29:

Priceless, phyton71, ha érdekel, gyere át kábeles EQzni a Kábelezzünkbe! :-)

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Leginkább azért, mert nekik ez a szakmájuk és tudatosan használják. Az alkotás és a mastering egy fázisa.
A zenehallgató felhasználó már kész terméket kap. Abba nincs mit belenyúlni. Világosan elmondja a videóban is (több ezer szakmabelivel egyetemben), hogy az otthoni hifi egyedüli létjogosultsága a hangfelvétel studio szintű reprodukálása.
Ami utána van az kamu. A házi EQ pedig utána van. A fotósok sem a lekonvertált jpeget utómunkázzák, hanem a RAW formátumot, ami tartalmaz módosítható többlet információt.
Ezekkel az érvekkel teljesen egyetértek,de nem fejtettem ki részletesen amit most megpróbálok pótolni.Kezdem pl a studiók majdnem tökéletes akusztikai környezetéhez,amit otthon igen nehezen tudunk prezentálni,de legalább még közeliteni sem,aki azt mondj,hogy igen,az bizony nem állit valós információt.Tovább haladva az otthoni rendszerelemekkel,azt is tudjuk,hogy nagyon sok köze nincs a szinergiához,és nagyon nehéz,de azt is mondhatjuk,hogy lehetetlen megvalósitani konzumer otthoni technikávl,tehát passziv EQ-t használunk,kábelek,hangváltó,akusztikai helyi panelek alkalmazásával,ha nem igy lenne nem irogatnánk feleslegesen.Tehát a kérdésemre a választ fapaci szavai közül ki lehetett bogozni,együtt kell a kérdést kezelni a lehalgató helyiségtől az egységekig.Nem mondom,hogy bárki is használjon EQ-t korrigálásra vagy bármire,elméleti,és gyakorlati sikon nálam működni látszik,és látom,hogy egyre több hobbitásunk használja a technika adta lehetőségként,és mpont ennyire idevágó téma mint pl a kábeles EQ-zás.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

trane írta:
2019.11.02., szomb. 16:07
lehoako írta:
2019.11.02., szomb. 15:57
...érzem, hogy a magyar kultúra az enyém is.
akkor engedd hát meg, hogy átnyújtsam neked :rolleyes:
Most ért át a kép, köszi, már értem, de túlzás... :D :D :D
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára lehoako 2019.11.02., szomb. 16:18-kor.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

SoundMania írta:

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

phyton71 írta:
2019.11.02., szomb. 13:20
Most ha itt valamelyik "nagyágyú" studiós ikon azt mondja nekem,hogy nem ront minőségen,ha itthon használok EQ-t,azonnal beszerzek egyet a rendszerbe.
mindent nagyon sokféle szinten lehet üzni, az EQ is ilyen. ...szerintem (nemhogy nagyágyú, kiscsúzli sem :-)
SoundMania írta:
istvan01 írta:
Még egy tip az EQ elhagyására. Erős a hasonlat, de a savanyú levest cukorral nem lehet helyre hozni, szadabikarbónázod, (ez lúgos hatású) akkor meg elsózod.
A beteg helység akusztikát nem lehet EQ-zással helyre hozni, azzal csak magadat csapod be. De még a hangsugárzó egyenetlenségét sem, mert egy rakás fázis hibát viszel be, minél több sávos a beavatkozás, annál zagyvább lesz az eredmény..
Aztán ha ezt végig kínlódod, lesz egy újabb eladni való kütyüd.
ne izeljetek már ! senki sem 100%-os tökeletes megoldasnak gondolja, de lehet az a helyzet, hogy ez egy jarhato ut. nem, nem tökeletes, mas eszközökkel - amik mondjuk mas okbol nem annyira megvalosithatoak - jobb érhetö el;
pl. fapaci vilagosan megirta
fapaci írta:
2019.11.02., szomb. 13:33
...tisztában kell lennünk a célokkal, mit akarunk ekvalizálni. Valamelyik készülék átviteli hibáit, a szoba akusztikai hatását, vagy a saját (elferdült?) ízlésünk és a zenei kiadványok hangzása közötti különbséget?...

Az akusztikai hibák nagy része nem kezelhető EQ-val, de azért egy zavaró kiemelésen, dúsuláson lehet vele segíteni, tehát itt van némi létjogosultsága, csak legyünk azzal tisztában, hogy ezek az anomáliák soha nem egyetlen paraméterben, a hangnyomás mértékében keletkeznek, sajnos mindig együtt járnak más csapásokkal, pl. magas torzítással, fáziskurflival, amiken az EQ nem segít....

...simán lehet olyan helyzet, amikor bekapcsolnám. Szóval szerintem nem kell teljesen kizárni az ekvalizálás, hangszínszabályzás lehetőségét, csak ne vigyük túlzásba és tegyük tudatosan!
ha a hasonlatnal maradunkpersze: egy elsozott levesen tökéletesre nem lehet segiteni, cukorral biztos nem, ujrafözesre nincs idö, nincs alapanyag, bele nehany krumpli segit(het) sokszor - nem, en nem soztam még el levest, csak ismerem a praktikát :-)))
ha nem elég erös valamilyen étel, utana lehet erösözni; nem, nem lesz olyan, mintha belefött volna, de javit (nnak, akinek az izlese megkivanja); nem ? de. Besenyö I.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 619

Hozzászólás Szerző: diagnet »

phyton71 írta:
2019.11.02., szomb. 12:51
Én birom Ákost.
De felvetődik olyankor bennem a kérdés,hogy studiózunk ez idáig ok,látható,hogy mennyire befolyásolható a végeredmény midenféle elektronikával,akkor miért ördögtől való,és szentségtörés otthoni hifiben mondjuk EQ-val belenyúlni a hangba?Lehet egyszerűbb lenne az életünk.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

bitrograde írta:
2019.11.02., szomb. 10:46
huszti-zsolt írta:
2019.11.02., szomb. 08:41
Az ő esetében aztán végképp kár volt idecitálni a politikát, ugyanis kevés olyan önazonos ember van, mint Ákos. Mióta ismerem (régi barátság fűz hozzá) azóta pont ugyan az az ember. Dalait, zenéjét lehet szeretni vagy sem, de személyét támadni felesleges, mert ő az, aki. Ákos. Szerintem egyébként sikerének éppen ez az egyik titka.
Igazad van. A politikának és a kultúrának nyilván semmi köze egymáshoz. Jól érzékelteti ezt Bogányi, Vashegyi, Ákos, és mások, horribile dictu még Mága Zoltán munkássága is. Vagy Zoráné, Alföldié, Kerné.
Ez itt tényleg OFF, tudom, nem is ízléses megjegyezni, pláne ahogy. Bezzeg megvédeni, az mindjárt más.
Vinklinek megígértem, h nem lesz politika, mert megkaptam adekvát lebaxcsimat, úgyhogy nem is lesz. :smile32:

Köszönöm, amit írtál, pláne, ahogy. Nálam akkor lesz újra értékelhető művészeti teljesítménye, ha majd kilátszik a köldökzsinór mögül. Egyébiránt hasonlóról szól Pintér Béla: Tündöklő középszer c. darabja. Aki pl. az én szubkultúráimban kult, és nem azért, mert húdejófej, hanem mert olyanokat durrant, amiket nem ízléses megjegyezni. Pláne, ahogy. Eztetet hívom úgy, hogy művészet. Meg alkotói felelősség. Meg szabadság. Meg férfiasság. Meg miatta érzem, hogy a magyar kultúra az enyém is. :smile53: :smile53: :smile53:

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2794

Hozzászólás Szerző: supravox »

Vinkler írta:
2019.11.02., szomb. 09:07
Ear írta:
2019.11.02., szomb. 09:04
huszti-zsolt írta:
2019.11.02., szomb. 08:41

Ja igen, az új lemez. Érdekes részleteket ismerek, de arra gondoltam, hogy az új lemez LP kiadásának alkalmából (180g vinyl) meghívnám egy AP Klubra! És mert a stúdió(jának) világában sem veszik el, szerintem érdekes beszélgetés/bemutató lenne! :)
Na az szuper lenne. Van az a hifis szemmel is rettentő tanulságos videó, meg ez is, amiről szívesen elbeszélgetnék vele: https://youtu.be/qOWOc8R-11U
Igen, pontosan erről beszélgetünk! :rolleyes:
Nagyon jó kis videjó😃
Hallani szeretném a leeső tantuszok csörgését..
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, JBL 4349
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Tanulságos eset számomra,hogy mennyire szines a mi hobbink.
sebestyén emlitette az OB falaimat,magában is eq nélkül is tetszik amit hallok a sugárzókból,de mégis próbaképp egy felsőkategóriás LX pioneer házimozi vas kalibráló rengszerét használva,mi tartalmaz egy olyan kalibrációs folyamatot (phase) ami arra hivatott,hogy a hangsugárzóból érkező hangokat azonos sebességre,fázisokat tologatva folyamatosabbnak érzékeljük a hangképet,jobban nem tudom megfogalmazni.Na a végeredmény az lett,hogy nincs hiányérzetem és kb feljebb lépni sem vágyom innen.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3732

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

phyton71 írta:
2019.11.02., szomb. 13:52
Köszönöm a válaszokat! :smile53:
Eldöntött dolog lett számomra az EQ beszerzése. :D
asebestyen felvetése,miszerint,hogy a PC-s zenélés közben pl egy pc-s szoftver segitségével azt a hatást érhetem el,mint mondjuk egy dedikált erre a célra gyártott eszközzel?
Az igazat megvallva,tervezem én is az aktiv váltást,nekem nagyon bejön,az EQ-zást kizárólag a szoba akusztika finomhangolása miatt alkalmaznám,vagy éppen amit te is emlitesz a basszus megtolása néhány decibellel.
Még egy tip az EQ elhagyására. Erős a hasonlat, de a savanyú levest cukorral nem lehet helyre hozni, szadabikarbónázod, (ez lúgos hatású) akkor meg elsózod.
A beteg helység akusztikát nem lehet EQ-zással helyre hozni, azzal csak magadat csapod be. De még a hangsugárzó egyenetlenségét sem, mert egy rakás fázis hibát viszel be, minél több sávos a beavatkozás, annál zagyvább lesz az eredmény..
Aztán ha ezt végig kínlódod, lesz egy újabb eladni való kütyüd.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Köszönöm a válaszokat! :smile53:
Eldöntött dolog lett számomra az EQ beszerzése. :D
asebestyen felvetése,miszerint,hogy a PC-s zenélés közben pl egy pc-s szoftver segitségével azt a hatást érhetem el,mint mondjuk egy dedikált erre a célra gyártott eszközzel?
Az igazat megvallva,tervezem én is az aktiv váltást,nekem nagyon bejön,az EQ-zást kizárólag a szoba akusztika finomhangolása miatt alkalmaznám,vagy éppen amit te is emlitesz a basszus megtolása néhány decibellel.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11489
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

phyton71 írta:
2019.11.02., szomb. 12:51
De felvetődik olyankor bennem a kérdés,hogy studiózunk ez idáig ok,látható,hogy mennyire befolyásolható a végeredmény midenféle elektronikával,akkor miért ördögtől való,és szentségtörés otthoni hifiben mondjuk EQ-val belenyúlni a hangba?Lehet egyszerűbb lenne az életünk.
Ez csak annak szentségtörés, aki nem érti a folyamatot és megvan benne a hajlam az ismeretlentől való félelemre, durvább esetben megvetésére.

Szerintem nem szentségtörés, de nem is egyszerű a történet, tisztában kell lennünk a célokkal, mit akarunk ekvalizálni. Valamelyik készülék átviteli hibáit, a szoba akusztikai hatását, vagy a saját (elferdült?) ízlésünk és a zenei kiadványok hangzása közötti különbséget? Utóbbit rögtön el is vethetjük, mert aki szerint a legtöbb kiadvány rosszul van keverve, annál inkább egy alapos fülmosás javallott.

Az akusztikai hibák nagy része nem kezelhető EQ-val, de azért egy zavaró kiemelésen, dúsuláson lehet vele segíteni, tehát itt van némi létjogosultsága, csak legyünk azzal tisztában, hogy ezek az anomáliák soha nem egyetlen paraméterben, a hangnyomás mértékében keletkeznek, sajnos mindig együtt járnak más csapásokkal, pl. magas torzítással, fáziskurflival, amiken az EQ nem segít.

Durva átviteli hibát leginkább a hangsugárzóknál szoktak feltárni a hobbitársak, bár szerintem a gyártók és tervezők sem hülyék (bármennyire is ciki mérnöknek lenni néhány hifista szerint). Ha egy gyári hangdoboznál olyan energiahiány, vagy többlet jelentkezik, amit ránézésre ki lehet EQ-zni, éljünk a gyanúperrel, hogy a gyárban azt azért nem oldották meg, mert vagy nem találták lényegesnek, vagy rosszabb lett volna a végeredmény. Az olcsó divatdobozokat most hagyjuk, mert azok nyilván sok sebből gennyeznek, az EQ csak halotti csók lenne számukra.

A hangfelvételnél használt ekvalizálás egy meglehetősen más eset. Tudom, sok hifista fejébe nem fér bele, de az alkotók igen ritkán akarnak utánozni valamit, többségük egyedi hangzásra, megoldásokra törekszik. Aki végignézte az Ákossal készült riportot, feltűnhetett neki, hogy egyszer sem említette a hanghűséget, természetességet, számára ezek nem célok, az általa használt hangszerelésben ez eleve értelmezhetetlen is lenne. Tehát a stúdióban az EQ tologatása kreatív lépés, valójában nem is ekvalizálás, kivéve amikor szigorú technológiai oka van (pl. zajszűrés). A jó ég mentsen meg minden zenehallgatót attól, hogy otthon nekiálljon egyedi EQ beállításokat tekergetni minden albumhoz, mert ez egy feneketlen kút, bár kétségtelenül jó játék, csak hát ugye nincs köze a High Fidelityhez. Bennem még elevenen él az emlékkép a 80-as évekből, amiben V formára tolt EQ-k sorakoztak a HiFi rendszerekben, tehát ott sem ekvalizáltak velük, hanem hangszínszabályzóként használták őket a loudness vágyak kielégítésére. Abból a korszakból származik ugye a poén, hogy hősünk az élő koncerten kevesellte a basszus és magas hangokat az otthon megszokott hangzásból kiindulva.

Nálam otthon nincs EQ, de az aktív dobozaimban van ekvalizálási lehetőség a 3 út szintjének tologatásával, meg további kompenzációs beavatkozásokkal (Baffle Step, Bass Roll-off) és bizony nálam sem lineárisra van lapítva az átvitel, szeretem a basszust 2-3 dB-lel megtolni, de ez az én bajom. A házimozis eszközökben ma már alap szolgáltatás az automatikus bemérő rendszer és az EQ, aminek a többség hasznát is veszi. Sőt az én új zsírmodern Parasound P6 előfokom előlapján is ott virít a két sávos hangszínszabályzó, dacolva a hifista szentséggel. Nem használom, mert a dobozaimmal kikevertem már a nekem tetsző arányokat, de simán lehet olyan helyzet, amikor bekapcsolnám. Szóval szerintem nem kell teljesen kizárni az ekvalizálás, hangszínszabályzás lehetőségét, csak ne vigyük túlzásba és tegyük tudatosan!

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8278

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

phyton71 írta:
2019.11.02., szomb. 13:20
Most ha itt valamelyik "nagyágyú" studiós ikon azt mondja nekem,hogy nem ront minőségen,ha itthon használok EQ-t,azonnal beszerzek egyet a rendszerbe.
Amennyiben számítógépről játszod le a zenét (és úgy tudom részben legalább igen), akkor ezt bármelyik pillanatban megteheted most is, a hatását pedig magad is meg tudod ítélni, nem kell hozzá nagyágyúi rábólintás.
Az én elöregedett gumis csúzlinyi véleményem az, hogy egyes esetekben lehet az EQ a jobb kompromisszum. Pl, ha megvan még a Krisztián-féle OB-d, akkor ott bizony lehet némi EQ segítséget igénybe venni, aminek persze ára lesz (pl terhelhetőség, de akár a középsáv elszínezése is). Finoman és okosan használva azonban lehet létjogosultsága.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”