Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: chord »

avl2 írta:
2019.10.23., szer. 19:16
chord írta:
2019.10.23., szer. 19:13
...a teljesen azonos elektromos paraméterű, fizikális kinézetű de másmilyen gyártmányú trafó...
nem vagyok tul avatott, legalkalmasabb valaszado, de szerintem teljesen azonos parameterü 2 dolog alig van/ nincsen. lehet, hogy a fö parametereik igen hasonloak, de nagyon ugy fest, hogy a fö (szokásos ? használatos ?) parameterek nem irjak le az "elektroakusztikai" viselkedést
Egy adatsornak miféle 'elektroakusztikai' viselkedése lehet, ami esetleg még eltérő is?
Ők, az 1 és 0 sorozatok, nincsenek még DAC-ra kötve, azt sem tudják, hogy nem egy vonalkódleolvasóban nyomják az Intersparban, vagy egy $10k csoda-futóműben...

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2855

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

chord írta:
Addig is,
annyi okos, jó értelemben vett mérnök szemléletű ember van itt.
Magyarázzátok már el nekem, hogy egy CD transzport tápjában lévő transzformátor esetében, a teljesen azonos elektromos paraméterű, fizikális kinézetű de másmilyen gyártmányú trafó, az miért okoz erősen kihallható hangi eltérést?
Talán az egyesek felső szöge más lesz, vagy a nullák pocakossága?
Jittert okoz a másmilyen rézből készült primer/szekunder tekercs?
A feszültségstabilizáló alkatrész, ami atomra tartja az értéket, bármilyen műszak van Pakson, talán allergiás egyes trafótekercselő cégekre?

Nem ez lenne a digitális technika lényege, hogy ilyen téren teljesen zavar- és minőség-érzéketlen?
Hasonló mint a tápkábel csere...
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Shinagawa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 359

Hozzászólás Szerző: Shinagawa »

dbrnsk írta:
2019.10.23., szer. 19:11
Néhány év, és csak emlékeinkben él majd a CD...
Nekem már évek óta a szekrényben porosodnak.
Bár az utóbbi napok beírásai után kedvet kaptam.
Ja nem, mire leírtam elmúlt. Nem is vagyok igazi hifis.
Most mennem kell önismereti tréningre gondolkodik.gif , nem ártana néhány fórumtársnak... bár először érdemes egy hallásvizsgálattal kezdeni. :D

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

chord írta:
...a teljesen azonos elektromos paraméterű, fizikális kinézetű de másmilyen gyártmányú trafó...
nem vagyok tul avatott, legalkalmasabb valaszado, de szerintem teljesen azonos parameterü 2 dolog alig van/ nincsen. lehet, hogy a fö parametereik igen hasonloak, de nagyon ugy fest, hogy a fö (szokásos ? használatos ?) parameterek nem irjak le az "elektroakusztikai" viselkedést

chord
Beköltözött
Beköltözött

Addig is,
annyi okos, jó értelemben vett mérnök szemléletű ember van itt.
Magyarázzátok már el nekem, hogy egy CD transzport tápjában lévő transzformátor esetében, a teljesen azonos elektromos paraméterű, fizikális kinézetű de másmilyen gyártmányú trafó, az miért okoz erősen kihallható hangi eltérést?
Talán az egyesek felső szöge más lesz, vagy a nullák pocakossága?
Jittert okoz a másmilyen rézből készült primer/szekunder tekercs?
A feszültségstabilizáló alkatrész, ami atomra tartja az értéket, bármilyen műszak van Pakson, talán allergiás egyes trafótekercselő cégekre?

Nem ez lenne a digitális technika lényege, hogy ilyen téren teljesen zavar- és minőség-érzéketlen?

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1533

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Néhány év, és csak emlékeinkben él majd a CD...

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

chord írta:
2019.10.23., szer. 13:32
PgSpa írta:
2019.10.23., szer. 11:46
...olyan műanyagokról, amelyek sok szempontból erősebbek, meg jobbak is acélnál. Nem lehet, hogy ez a kérdéskör is csak egy mítoszon alapul?
...minden lehet, meg mindennek az ellenkezője is.
egyetértek: lehet nagyon komoly müanyagot adott célra, adott tulajdonsagokkal biro müanyagot "tenyészteni"

de a fent beidezett masikkal is, es nincs is ellentmondas, mert ki tudja milyen tulajdonsaga lenne mennyire fontos pl. egy CD tálca esetében; müanyag es fem pedig igen sok tulajdonsagban, szinte mindenben más (mechanikai, rezgescsillapitas, gerjeszthetöseg, elektromagneses, ...)

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1299

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

... Ja, melyik gyártó, persze hogy számít... ha jobban belemászunk, akkor még azonos gyártónál sem mindegy, hogy mikor gyártották, stb. Egyelőre viszont nem vagyok meggyőződve, hogy hangban bármilyen előzetes szabályt meg lehet állapítani pusztán az alapján, hogy katonai egy cső vagy civil.
[/quote]

Volt egy gyártó, aminél meg lehetett ismerni. A többi 50%......
Ezen felül voltak olyan "szériák" amik kiemelkedőek, ugyan nem katonaiak....

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1299

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

PgSpa írta:
Egy kérdés: a futóművekkel kapcsolatban elhangzott többször is, hogy a fémből összerakott az jó, a műanyag meg rossz(rosszabb, gagyibb). Ebben nem csak a műanyag iránti ösztönös viszolygásunk van benne, meg a kézműves munka minőségének értékelése? Készült olyan teszt, ahol összehasonlítottak egy mechanikát fémből, meg műanyagból? Megboldogult bátyám, aki gépészmérnök volt, fénycsőgyártó gépsorokat tervezett, sokat mesélt nekem olyan műanyagokról, amelyek sok szempontból erősebbek, meg jobbak is acélnál. Nem lehet, hogy ez a kérdéskör is csak egy mítoszon alapul?
Nem vonnék le messzemenő következtetéseket, de a Philis CDM0 mechanika majdnem örök életű. A CDM 12 sokkal kevesebb órát üzemel. Azonban belerakják 200 eurós és 10ezer eurós lejátszókba is. A cdm0 gyártását meg nem kezdték újra.....

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Sok kérdés merült el a katonai célra gyártott félvezetőkkel kapcsolatban. Én úgy tudom a másfajta tokozás mellett más különbség is van a kommersz félvezetők és a katonaiak között és az talán még lényegesebb. A félvezető gyárak nagyon régóta automatikus teszterekkel ellenőrzik és VÁLOGATJÁK a chippeket, például ellenőrzik, hogy hőmérséklet változásra mennyire reagálnak. Aztán úgy tokozzák azokat a legjobbak mennek a NASA-hoz, a kicsit rosszabbak mennek a hadi gyártásba, ami meg még elfogadható az megy a kommersz gyártásba.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2855

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

tunerman írta:
2019.10.23., szer. 12:20
juliush írta:
2019.10.23., szer. 11:45
OK, akkor gyártsunk szakmailag is helytálló ideológiát!
A (többek között) hőmérsékleti extrémitásoknak való ellenállás érdekében alkalmazott kerámia tokozás másik hangzás szempontjából előnyös tulajdonsága lehet a termikus egyensúly hatékonyabb fenntartása az IC belsejében, ami az ellenállásokból felépített létrahálózat közismerten hőmérsékletfüggő linearitását biztosítja.
PS.: Vegyük észre, hogy ezzel csak a későbbi, műanyag tokozású TDA1540-esekkel szemben igazoltuk a felsőbbrendűséget!
(Vajon vagyok akkora influencer, hogy nemsokára hiteles forrásból származó szakmai tényként hivatkoznak majd erre??? :D )
Fejlődőképesnek látom a gondolkodásodat :D , a "katonai" minőség csak egy lépcső az "űrtechnika" felé....amit most csak annyival támasztok alá, hogy a CDM0/CDM1 mechanika radial motorjában olyan csapágyazás van, amit soha sem kell olajozni.
Eltelt közel 40 év és meg mindig teszi a dolgat a gép (szerintem az űrtechnikában használt kivitelű lehet ez a preciziós csapágy) ugye iismered a pitek nagyságát a CD lemezen? :smile53:
TJ.
Légkenésű csapágyazás. (légcsapágyazás, air bearings) Nem egy nagy "vaszisz". NEM ŰRTECHNIKA!!!
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6367

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

chord írta:
2019.10.23., szer. 14:01
Aszpirin írta:
2019.10.23., szer. 13:40
chord írta:
Nagy a köd, hogy mitől szól jól egy CD játszó. Főleg a digitális részen óriási mítoszok terhelik a hifis publikumot.
Gondolom, Te viszont eme Tudás birtokában vagy, és megtisztelsz minket, hogy elárulod :smile53: , mitől szól jól egy CD lejátszó, és mik azok a bizonyos mítoszok. Főleg a digitális részen.
Most hiába piszkálsz, de arról volt szó, hogy nagy a köd, és én nem tudom a választ, mint ahogyan te sem.
Mítoszok?
Itt ez a fém vs. műanyag, ill. maga az anyaghasználat; a jól megépítettség vagy a nem-annyira-műremek-megépítettség hangi hatása, itt a bithelyesség kérdése; itt a 'kevésbé dolgozik a hibajavító rendszer, akkor jobb lesz a hang' fa...ságok, a függesztett mechanika jobb, mint a nem függesztett, a plusz leszorítás xy alátéttel jót tesz, x konverter csip ab ovo jobb hangú, mint az y konverter csip, a csöves kimenet jobb, mint a nemcsöves, a Bitstream jobb, mint a másik fajta, a nemjelenidejű, bufferelt kiolvasás jobb, mint a szerencsétlen régi picimemóriás majdnem-jelenidejű kiolvasások, a bnc jobb, mint az rca, a szimmetrikus digitálkábel jobb, mint a sima, a galvanikusan elcsatolt trafós illesztés jobb, mint a sima, a kerámiatokos alkatrész jobb, mint a műanyagtokos, az 500VA trafó a CD játszónak jobb, mint a 30VA-es, a nagyfrekis zavarszűrés élet-halál kérdés (Naim dobozai), és ezer és ezer és ezer ilyen katyvasz, és ezt etetik velünk, nem érted?
De, most már így, hogy leírtad, értem :rolleyes:
Köszönöm! leborulok.gif
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

chord
Beköltözött
Beköltözött

Aszpirin írta:
2019.10.23., szer. 13:40
chord írta:
Nagy a köd, hogy mitől szól jól egy CD játszó. Főleg a digitális részen óriási mítoszok terhelik a hifis publikumot.
Gondolom, Te viszont eme Tudás birtokában vagy, és megtisztelsz minket, hogy elárulod :smile53: , mitől szól jól egy CD lejátszó, és mik azok a bizonyos mítoszok. Főleg a digitális részen.
Most hiába piszkálsz, de arról volt szó, hogy nagy a köd, és én nem tudom a választ, mint ahogyan te sem.
Mítoszok?
Itt ez a fém vs. műanyag, ill. maga az anyaghasználat; a jól megépítettség vagy a nem-annyira-műremek-megépítettség hangi hatása, itt a bithelyesség kérdése; itt a 'kevésbé dolgozik a hibajavító rendszer, akkor jobb lesz a hang' fa...ságok, a függesztett mechanika jobb, mint a nem függesztett, a plusz leszorítás xy alátéttel jót tesz, x konverter csip ab ovo jobb hangú, mint az y konverter csip, a csöves kimenet jobb, mint a nemcsöves, a Bitstream jobb, mint a másik fajta, a nemjelenidejű, bufferelt kiolvasás jobb, mint a szerencsétlen régi picimemóriás majdnem-jelenidejű kiolvasások, a bnc jobb, mint az rca, a szimmetrikus digitálkábel jobb, mint a sima, a galvanikusan elcsatolt trafós illesztés jobb, mint a sima, a kerámiatokos alkatrész jobb, mint a műanyagtokos, az 500VA trafó a CD játszónak jobb, mint a 30VA-es, a nagyfrekis zavarszűrés élet-halál kérdés (Naim dobozai), és ezer és ezer és ezer ilyen katyvasz, és ezt etetik velünk, nem érted?

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 708

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

avl2 írta:
2019.10.23., szer. 10:42
mit jelent konkrétan a katonai minösegü ? hogyan specifikálják ?
Pepperoni pizza katonai minőség, trial version:
trialpizza.jpg
trialpizza.jpg (210.81 KiB) Megtekintve 2618 alkalommal
Pepperoni pizza polgári kivitel:
polgáripizza.jpg
polgáripizza.jpg (261.53 KiB) Megtekintve 2618 alkalommal
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

chord írta:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4189

Hozzászólás Szerző: juliush »

chord írta:
... a mechanika valami tökműanyag Sanyo cucc...
Psszt...az a Sanyo cucc a szakma által egyik legjobbnak tartott CD futómű! ;)
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord
Beköltözött
Beköltözött

PgSpa írta:
Egy kérdés: a futóművekkel kapcsolatban elhangzott többször is, hogy a fémből összerakott az jó, a műanyag meg rossz(rosszabb, gagyibb). Ebben nem csak a műanyag iránti ösztönös viszolygásunk van benne, meg a kézműves munka minőségének értékelése? Készült olyan teszt, ahol összehasonlítottak egy mechanikát fémből, meg műanyagból? Megboldogult bátyám, aki gépészmérnök volt, fénycsőgyártó gépsorokat tervezett, sokat mesélt nekem olyan műanyagokról, amelyek sok szempontból erősebbek, meg jobbak is acélnál. Nem lehet, hogy ez a kérdéskör is csak egy mítoszon alapul?
Tunerman-nak igaza van.

Hogy műanyag vs. fém?, minden lehet, meg mindennek az ellenkezője is.

Volt egy Sony XA50ES-em, csak futóműnek. A digitális kimenet korrekt volt, külön fokozat, külön szekunderkörről. Azt persze nem reklámozták, hogy ez a pici meghajtó rész teli volt a VHS lejátszókból emigrált alkatrészekkel - ez kicserélve, igazi, mai hitech alkatrészekre, külön spec kicsi trafó tápnak, bnc kiállás, tényleg jó hang volt.
A mechanika egy ipari műremek.

Kép

Nagyon komoly 'fix' szisztéma, közvetlenhajtás, külön nagy trafó a digitális résznek, minden fémből, zafír csapágyakkal... még a tálca is úgy nyílt, minta zsírban úszna, finoman. Bármit kiolvasott, soha, egyszer sem pattanás, kattanás, bármekkora karc vagy ujjnyom volt.

Aztán idehoztak egy Roksan Attessa transzportot.
A doboz belül szinte üres; olcsó feeling erősen, a mechanika valami tökműanyag Sanyo cucc, iszonyú kóválygás a leszorítónak csúfolt mágneses sz@rság használatával - a Sony gyönyörű félkilós köszörült leszorító súlya után gusztustalan volt kézbe venni is...

Kép

És átraktuk, és zongorán a Sonyt úgy megcsúfolta, hogy az egyenesen nevetséges volt.

Mit lehet ebből levonni?
Szerintem semmit, mert fordított sztori is van a műanyag vs. fém témában, meg azért, mert az igazi miért, az rejtve maradt.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2019.10.23., szer. 13:05
Szerintem úgy lehet 2 valamit összehasonlítani, ha ugyanott ugyanolyan szerepben használod, ráadásul egy gyártó normál és katonai csöveit.
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű, de akkor ismét: az A/B összehasonlítást ugyanabban a szerepkörben (előfokcső) végeztem. Igaz, nem ugyanaz a gyártó, de egyik katonai, a másik nem. A többivel egyetértek, azzal, hogy a civil csövekre sem lehet messzemenő következtetést levonni, és a "hangminőség" szubjektivitása akkor a Te korábbi megállapításaidra is vonatkozik, vagy azokra nem?
... Ja, melyik gyártó, persze hogy számít... ha jobban belemászunk, akkor még azonos gyártónál sem mindegy, hogy mikor gyártották, stb. Egyelőre viszont nem vagyok meggyőződve, hogy hangban bármilyen előzetes szabályt meg lehet állapítani pusztán az alapján, hogy katonai egy cső vagy civil.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2019.10.23., szer. 13:33-kor.

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 367

Hozzászólás Szerző: marconi »

S ez az Ayon cd-5s készülék hangban nem egy kategória a kövekező képeken látható Marantz cda-94, Philips cd100 készülékekkel, pontosabban azoknak tuningolt változataival. Belenyúlásmentesen egyébként hasonló hangi színvonalat képviselnek, megközelítésbeli, ízlésbeli különbségek vannak - ez azért ugye az új készülékre nézve vicces!!
Tuningal viszont mindkét régi készülék felsőbb kategóriába emelkedik, magasan jobbak az ayonnál!! Ez azt jelenti hogy a megszólalás minden paraméterében jobbak, ezt nem akarom hosszan részletezni, tényleg mindenben és azonnal hallhatóan, hosszabb távon hallgatva pedig ez még inkább nyilvánvaló. (a pontosság kedvéért a Philips / Marantz készülékekről készült képek nagy része még hozzányúlásmentes állapotban történt - de maga a tuning amúgy sem okoz maradandó változást, minden visszaállítható eredeti állapotra.)
IMG_1185.jpg
IMG_1185.jpg (420.12 KiB) Megtekintve 2635 alkalommal
IMG_1184.jpg
IMG_1184.jpg (410.12 KiB) Megtekintve 2635 alkalommal
IMG_1181.jpg
IMG_1181.jpg (375.14 KiB) Megtekintve 2635 alkalommal
IMG_1179.jpg
IMG_1179.jpg (423.12 KiB) Megtekintve 2635 alkalommal
IMG_0783.jpg
IMG_0783.jpg (432.27 KiB) Megtekintve 2635 alkalommal
IMG_0782.jpg
IMG_0782.jpg (440.9 KiB) Megtekintve 2635 alkalommal
IMG_0674.jpg
IMG_0674.jpg (481.05 KiB) Megtekintve 2635 alkalommal
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó

Okulásul küldök én is belső fotókat, hogy legyen valami viszonyítási alap képben és hangban is. Íme az Ayon CD5s belseje, elég komolynak tűnő felépítés, megépítettség, alkatrészek:
Ayon_CD5s_0011.jpg
Ayon_CD5s_0011.jpg (447.42 KiB) Megtekintve 2638 alkalommal
Ayon_CD5s_0010.jpg
Ayon_CD5s_0010.jpg (414.03 KiB) Megtekintve 2638 alkalommal
Ayon_CD5s_0009.jpg
Ayon_CD5s_0009.jpg (495.32 KiB) Megtekintve 2638 alkalommal
Ayon_CD5s_0008.jpg
Ayon_CD5s_0008.jpg (452.19 KiB) Megtekintve 2638 alkalommal
Ayon_CD5s_0007.jpg
Ayon_CD5s_0007.jpg (414.31 KiB) Megtekintve 2638 alkalommal
Ayon_CD5s_0004.jpg
Ayon_CD5s_0004.jpg (434.57 KiB) Megtekintve 2638 alkalommal
(A többit új posztban folytatom mert nem enged több képet a rendszer.)
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4189

Hozzászólás Szerző: juliush »

tunerman írta:
2019.10.23., szer. 12:20
Fejlődőképesnek látom a gondolkodásodat :D , a "katonai" minőség csak egy lépcső az "űrtechnika" felé....amit most csak annyival támasztok alá, hogy a CDM0/CDM1 mechanika radial motorjában olyan csapágyazás van, amit soha sem kell olajozni.
Eltelt közel 40 év és meg mindig teszi a dolgat a gép (szerintem az űrtechnikában használt kivitelű lehet ez a preciziós csapágy) ugye iismered a pitek nagyságát a CD lemezen? :smile53:
TJ.
A korai CD futóművek technikai csodák megbízhatóság szempontjából (a Ti nagy szerencsétekre), de egy teljesen más korszak alapvetően eltérő lehetőségeihez és körülményeihez igazodva kerültek kialakításra. A feladatuk akkor az volt, hogy izokrón üzemmódban, mindenféle újraolvasási próbálkozás nélkül tolja a CD-ről jól-rosszul (többnyire azért jól :D ) kiolvasott biteket egy szűkös memóriába, amelyből egy céláramkör CIRC hibajavító dekódolással állította elő a DAC felé továbbítandó jelet (ami CIRC hiba esetén további interpolációval került "retusálásra").
A manapság elérhető nagysebességű, a CD piteknél nagyságrendekkel kisebb DVD/BD/SACD... pitek tartalmát többszöri próbálkozással jóval nagyobb biztonsággal kiolvasni képes, azokat nagykapacitású átmeneti tárolóba töltő meghajtók egyszerűen feleslegesen elavulttá teszik a korai meghajtók képességeit. Sőt, ez az aszinkronicitás egészen addig fokozódik, hogy manapság már időben az esetek túlnyomó részében teljesen elkülönül a fizikai kiolvasás egyszeri eseménye (értsd CD rip) és a zenehallgatás sokszor ismétlődő élménye.
Ezek a száraz technológiai tények, amelyek Titeket nem fognak megakadályozni abban, hogy az Általatok sokkal jobbnak hallott eszközökbe, azok misztifikált részegységeibe különböző ideológákat magyarázzatok bele...lásd "az űrtechnikában használt kivitelű ... preciziós csapágy".
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2019.10.23., szer. 11:40
Eddig azt tapasztaltam, hogy a katonai gyártású, de audioban alkalmazott eszközök, alkatrészek valahogy mindig sokkal tovább és stabilabban hozták amit kellett. Hangminőségben pedig meg lehet hallgatni ugyanazon erősítőban - folytatva a csöves analógiát - egy katonai 10.000 üzemórára képes Tungsram E88CC elektroncsövet és egy ugyanazon gyártótól származó normál csövet. Vagy fekete hosszú anódos ECC82-t és a "simát". Jelentős azonnal hallható hangbéli különbség van.
Hmmm.... Ha már szóbakerültek a katonai csövek: igen friss élmény ezzel kapcsolatban... Most - közös barátunknak köszönhetően :smile53: - éppen van 2 db normál (rövid anódos) Tungsram ECC82-m és más, de nagyon hiteles forrásból 4 db katonai (JAN-készletből származó) NOS-ként vásárolt Sylvania 6189W-m (ezeknek hosszú anódjuk van). A helyzet az, hogy nem mindegy, hogy melyiket hova dugom be az integrált PrimaLunába. A Sylvaniák egyértelműen jobbak fázisfordítónak a Tesla EL34-ek elé (megnövekedett dinamika), viszont az előfokba meg a sima Tungsramok jobbak, és a különbség nagyon hallható. A Tungsramoknak határozottabb és több a mélyük. Mivel 4 db van a Sylvaniából, viszonylag könnyen tudtam A/B tesztelni az előfokban, meg is tettem, és az én rendszeremet illetően ebben biztos vagyok.

Persze ugyanannak a csőnek a katonai és civil változatát lenne érdemes hasonlítgatni, de azért a fenti is mutatja, hogy
- az, hogy katonai minősítésű egy cső, nem feltétlenül jelent jobb hangot ugyanabban a szerepben, mint amit egy (kisebb piaci értékű) civil cső produkál
- illetve nagyon számít az is, hogy milyen áramkörben, milyen szerepben használod.

Jus my two pence.

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó

Robici írta:
2019.10.23., szer. 12:13
marconi írta:
2019.10.23., szer. 12:10
Remélem ezt csak viccnek szántad.
Lehet, hogy neked vicces de az ipar így működik.
Akkor gondolkozzál kicsit és rájössz hogy nem.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3089

Hozzászólás Szerző: tunerman »

juliush írta:
2019.10.23., szer. 11:45
OK, akkor gyártsunk szakmailag is helytálló ideológiát!
A (többek között) hőmérsékleti extrémitásoknak való ellenállás érdekében alkalmazott kerámia tokozás másik hangzás szempontjából előnyös tulajdonsága lehet a termikus egyensúly hatékonyabb fenntartása az IC belsejében, ami az ellenállásokból felépített létrahálózat közismerten hőmérsékletfüggő linearitását biztosítja.
PS.: Vegyük észre, hogy ezzel csak a későbbi, műanyag tokozású TDA1540-esekkel szemben igazoltuk a felsőbbrendűséget!
(Vajon vagyok akkora influencer, hogy nemsokára hiteles forrásból származó szakmai tényként hivatkoznak majd erre??? :D )
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1241
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

marconi írta:
2019.10.23., szer. 12:10
Remélem ezt csak viccnek szántad.
Lehet, hogy neked vicces de az ipar így működik.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”