Több mint 20 éve foglalkozom un media manegement rendszerekkel tévék és rádiók, meg animációs és utómunka stúdiók számára és biztosan állíthatom, hogy a folder-alapú rendszerek annál kevésbé népszerűek, minél nagyobb és szertágazóbb a kezelendő file és folder struktúra. A meta adat kezelés sokkal hatékonyabb lehet media management tekintetében.sutemenyx írta: ↑2019.08.28., szer. 22:10Kezdem nagyon ráncolni a szemöldökömet, ha roon-ra gondolok. Már azt sem nagyon értem, hogy miért nincs airplay bemenete, amikor minden, de tenyleg kb minden tud ilyet a hálózati lejátszóktól kezdve a volumion át egészen akár a windowsig, de ezt még valahogy lenyeltem. Azt már nehezebb elfogadni, hogy miért nincs benne folder nézet. A helyi (NAS) albumokat gyakorlatilag lehetetlen normalisan böngeszni. Szetneztem az interneten, hogy ezt hogy lehet, hiszen ilyet egészen biztosan lehet. Hát nem. Nem lehet, mert a fejlesztő szerint ez hulyeseg, elavult baromsag. Annak ellenere, hogy lenduletből legalabb 10 feature request-be futottam bele, ahol ezt akarta valaki. De nem, mert az a szabaly, hogy ilyen elavult szar hulyeseget bem tesz bele. Hát akkor kérdezem én ki ez az idiota elb***ott balf**z hulyegyerek, aki ezt irja? Asszem most ez pont meggyőzött, hogy ez is csak egy ugyanolyan rakás szar, mint az összes többi. Köszönjük Emese!
Az említett Apple-féle megoldás komplex meta adatokat is kezel, mélyen az operációs rendszerbe integrálva. Vagyis indexálja és igy tudja keresni a file tartalmát is, azok utólag hozzáadott metadatait is és akár tageket is. Nálam szinte egyáltalán nincsenek folderek az iMac Pro-n, talán 10-15 folderem van összességében a több TB-nyi SSD-hez, a Spotlight nevű keresővel pillanatok alatt megtalálok a gépen bármit anélkül, hogy tudnám, hová tettem. Csak másképpen kell a keresési stratégiát felépíteni, mint akkor, ha foldereket, dátumot vagy file nevet használok a keresés alapjának. Nekem egyáltalán nem hiányzik a folder struktúra a Roon alól, kifejezetten nem hiányzik ez a lehetősége, de megértem ha valakinek igen.
Másképpen látom az Airplay integrációt is. Kb száz körül lehet azoknak a hazai Roon felhasználóknak a száma, PC-n, Macen, NAS-on, mindenféle gépeken és környezetben, akiknek segítettem eddig beállítani, megtanulni a használatát, Egyetlen esetben sem fordult elő, hogy valaki Airplay kimenetként akarta volna látni a Roont, nekem sincs rá szükségem, pedig van legalább 5-6 Airplay képes eszköz a lakásban. A Roon maga jól tudja használni az Airplay kimeneteket, megjeleníthető normál kimeneti eszközként, de érteni vélem hogy nem ez a gond vele.
A nálam Audio PC-ként használt AudioLinux PC is tud Airplay kimentként funkcionálni, ha kell a telefonhoz, vagy a TV-hez csatlakoztatnom a DAC-ot, ami az audio PC kimenetén van, akkor ezt meg tudom tenni igy, nem kell hozzá Roon.