Érdemes elolvasni a fenti infót mert szépen össze van foglalva a lényeg - persze csak annak aki még nem ismerné a művet. Az első és a második szimfónia egy lemezre ráfér, a harmadik már önmaga egy teljes lemezt kíván. Ez a méretbeli növekedés nagyon látványos bár Mahler Titánjához képest még ez is egy rövidke mű. De ha pl. összehasonlítjuk egy három nyúlfarknyi tételes C.P. E. Bach szimfóniával ahol a 2. tétel inkább csak egy átvezetés semmint teljes értékű tétel akkor hirtelen megérteni azt az őrületes változást amin a szimfónia műfaja végbement Beethoven koráig és hol van még ekkor a fejlődés vége...Az megvan hogy J.S Bach két és háromszólamú invencióinak igazi neve: Inventionen und Sinfonien? Hát persze hogy meg.
Szóval itt van ez az 1964-es felvétel remastered kiadásban 24/192-es felbontásban:
A borító elég igénytelen. Beethoven portréja rasztás rajzolatú mintha valami valutaváltó kézikönyből származna a kép, Bernstein meg olyan szomorú arcot vág hogy szinte sajnálom. Nem volt ő ilyen soha. Ellenkezőleg, nagyon megérte a pénzét. Emlékszem ahogyan a West Side Story stúdió felvételén valósággal a tenyerén hordozta Kiri Te Kanawát csóri Carrerast meg majd idegösszeomlásba kergette az állandó baszogatásaival. Bernstein nem szerette a szöszmötölést, azt mindig ráhagyta a segédeire, viszont bármilyen ócska zenekart egy pillanat alatt fel tudott támasztani haló poraiból és mivel borzasztóan jó keze és megnyerő személyisége volt akár egy próbával is lenyűgöző teljesítményt volt képes elérni. Nagyon tudta hogy mi mivel van összefüggésben és ez a magabiztossága és brilliáns felkészültsége a zenekar felé is egyértelműen átment. Zseni volt.
A Sony már az összes saját kiadású, Bernstein vezényelte szimfóniáját leporolta és 60 lemezes formában 2010-óta árulja. Ez itt most egy Columbia lemez és nagyon brutál. Már az első két akkordtól valósággal lefordultam a székről és ahogyan ment előre a zene egyre több és több részletre lettem figyelmes amelyek más kiadványokon a háttérbe szorultak. Mintha egy javított kiadású partitúra lett volna a kezemben. Rém izgalmas volt.
55 éves a felvétel. Nem kevés. A zenészek valószínűleg már nem is élnek. És engem nagyon érdekelt hogy hogyan szólhatott hajdanán ez a zenekar. Sőt, kimondottan ez motivált a meghallgatásra. Hogyan játszottak? Pazarul, lenyűgözően. Olyan az oboistájuk hogy ma is bárhol megállná a helyét mind hangilag mind stílusban. Egyedül a fuvolánál éreztem azt hogy bárcsak James Galway játszana de aztán hamar beláttam hogy kár számon kérni a berliniek szólófuvolásának a félreismerhetetlen hangját egy más kontinensen élő, nála idősebb és más iskolát követő előadótól. A kiadvány külön érdekessége hogy az első és második tétel megformálása kísértetiesen hasonlít Karajan 1977-es verziójához. Ezzel nem azt akarom mondani hogy Bernsteinné a dicsőség csupán csak jelezném hogy vannak "együttlátó" karmesterek akik eltérő helyen eltérő időben ugyanarra az eredményre tudnak jutni egy mű kapcsán mint a másik miközben nem is beszéltek össze. A negyedik tétel itt is fergeteges akárcsak Manfred Honeck lemezén, a trombiták is úgy szólnak a vége felé mint a fene csak kevésbé fényesen dicsőségesen. Nem panaszkodom. Ez a lemez is bombasztikus és hibátlan. Talán ha a székek recsegését és a vad kottalapozások hangjait jobban mellőzné...de pár audiofil pont erre gerjed. Meglesz az örömük.
youtu.be/0AQ4ATAvAcU