Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Alátétek, rezgéscsillapítás
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 1028
Re: Alátétek, rezgéscsillapítás
Köszi!
Ha jól látom van "patkányka" is a készülék tetején! :)
Nekem egy régi Söund Arts állványom van mdf lapokkal "tüskéken", el vagyok vele.
Csak szimplán érdekel a dolog hogy a vágódeszka csak desig-os vagy valamit tehet is.
Bükk deszka milyen lehet (kb 40x30x2,5 cm)? :)
Ha jól látom van "patkányka" is a készülék tetején! :)
Nekem egy régi Söund Arts állványom van mdf lapokkal "tüskéken", el vagyok vele.
Csak szimplán érdekel a dolog hogy a vágódeszka csak desig-os vagy valamit tehet is.
Bükk deszka milyen lehet (kb 40x30x2,5 cm)? :)
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
- gnagy
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 77
Kedves Doky!
Nekem pillanatnyilag nincs lehetőségem dedikált állványt használni, viszont a szekrény, amin a masinák laknak, rossz irányba vitte a hangot. Sokféle alátétet kipróbáltam az üveglaptól az MDF lapon át az alu lapig, végül az ikea vágódeszka maradt. Nálam mindegyik alátét elvitte valamilyen irányba a hangot. Az üveglap felkeményítette és felfelé hangolta, az MDF pedig inkább tompává, unalmassá (punnyadtá) tette a hangot. Az ikea vágódeszka volt az egyetlen, aminél nem éreztem, hogy a pozitív hozadékain túl lennének negatívumok is. Persze nálam rákerült még egy szett daruma is kiegészítésnek.
Csináltam róla egy képet, hátha segít.
Azért nem csodaszer, nyilván egy dedikált jóféle állványt nem helyettesít, de nekem sokat hozott a hangon. Nyugodtabb, élőbb, térben szebben pozícionált és felbontásban is sokat javult. Valójában kinyílik a hang.
Nekem pillanatnyilag nincs lehetőségem dedikált állványt használni, viszont a szekrény, amin a masinák laknak, rossz irányba vitte a hangot. Sokféle alátétet kipróbáltam az üveglaptól az MDF lapon át az alu lapig, végül az ikea vágódeszka maradt. Nálam mindegyik alátét elvitte valamilyen irányba a hangot. Az üveglap felkeményítette és felfelé hangolta, az MDF pedig inkább tompává, unalmassá (punnyadtá) tette a hangot. Az ikea vágódeszka volt az egyetlen, aminél nem éreztem, hogy a pozitív hozadékain túl lennének negatívumok is. Persze nálam rákerült még egy szett daruma is kiegészítésnek.
Csináltam róla egy képet, hátha segít.
Azért nem csodaszer, nyilván egy dedikált jóféle állványt nem helyettesít, de nekem sokat hozott a hangon. Nyugodtabb, élőbb, térben szebben pozícionált és felbontásban is sokat javult. Valójában kinyílik a hang.
- Csatolmányok
-
- IMG_20190428_125444.jpg (3.87 MiB) Megtekintve 2409 alkalommal
Clearaudio Emotion I Audio Note CD 2.1x I Rogue Audio Magnum I JBL 4312 I ZU Event
- Doky
- ♥︎ R.I.P. ♥︎
- Értékelés: 1028
Urak!
Manapság egyre több helyen ill rendszerben látok "Ikea-s" vágodeszkát (gondolom bambusz) készülékek alá/fölé.
Tapasztalatok?
Vagy szimplán mutatósak csak? :)
Manapság egyre több helyen ill rendszerben látok "Ikea-s" vágodeszkát (gondolom bambusz) készülékek alá/fölé.
Tapasztalatok?
Vagy szimplán mutatósak csak? :)
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.
Tapasztalataim szerint sem a gránitlap, sem a homokkő lap, sem a márvány lap nem tesz jó szolgálatot a hangfalak és hangfal állványok alatt, senkinek nem ajánlom a használatukat. Lehet, hogy szépek, esztétikusak, de csak ritka esetben válnak be.d.janos írta: ↑2019.04.19., pén. 16:32Laminált padlón van a gránitlap, azon a tüskéin áll az Atacama SE24 állványom, 2/5-ig feltöltve homokkal, majd rajta 4db 2x2cm-es 2mm magas parafa poháralátétből kivágott négyzetek és ezen a hangsugárzók. A gránit adott több nyíltságot, de felkeményítette a hangot, zavaró lett.
Mit lenne érdemes kipróbálni a tüskék és a gránitlap között ? Vagy ha a tüskék kikerülnek, akkor az Atacama alá mit tegyek ?
Összefoglalva: a tüske - akár a gyári is - megfelelő alátéttel párosítva a legtöbb helyzetben jobb megoldás, mint bármilyen kőlap.
A különböző kőlapok helyett inkább a dobozokat nehezítsük, hangoljuk a rezonanciát minél mélyebbre. Sajnos, ez sem csodaszer, nem általánosítható minden hangfalra.
A rezonancia hangolásnak legegyszerűbb módja, ha a hangfal tetejére teszünk (2-3-4 cm) vastag öntöttvas rátétet. A másik megoldás, ha a hangfalak aljára, a tüskék helyére csavarozunk fel kazánlemezből vagy egyéb vasöntvényből kivágott formát, a lényeg, hogy az alátét érjen túl a dobozon, mert a négy sarkába menetet kell vágni, amibe a hangfalunk tüskéit csavarozzuk be. Lehet kombinálni is: alul-felül öntöttvas nehezék, illetve DIYerek szoktak a hangfal aljába, belülre beragasztani vasöntvény lapot.
(Zárójeles megjegyzés: hegesztettem többféle vasanyagból lábazatokat, majd ezeket bezsaluztam és kiöntöttem finom sóderből készült betonnal, stabilak és nehezek voltak, a kőlapoknál jobb megoldásnak tartom, de a hatásuk eltérő - attól is függ, hogy milyen anyaggal /padlószőnyeg, parketta, laminált padló, hajópadló, járólapok stb./ volt burkolva a zenehallgató szoba.)
Nálam (és pár ismerősömnél) a hangsugárzó állvány és a hangfal közé behelyezett parafánál vagy tüskénél jobban bevált a kerámia golyó + danamid (vagy karbon) alátét.
- d.janos
- Fórumlakó
- Értékelés: 202
Az valóban baj ... Már az ÚHC sem a régi ezek szerint.
"Az élet különös ténye, hogy elménk mindig megtalálja annak a módját, hogy fizikai valósággá változtassa azokat a gondolatokat, melyekkel a legtöbbet foglalkozunk"
- d.janos
- Fórumlakó
Baráti áron van ilyen, ha másképp nem menne. 40x20x3,5cm Igaz, nem csiszolt, meg a mérete is adott, de kipróbálni jónak tűnik.
"Az élet különös ténye, hogy elménk mindig megtalálja annak a módját, hogy fizikai valósággá változtassa azokat a gondolatokat, melyekkel a legtöbbet foglalkozunk"
- d.janos
- Fórumlakó
Köszönöm a felajánlást

- gnagy
- Kezdő Fórumlakó
Én használtan vettem itt a fórumon az enyémeket, időnként felbukkan egy-egy. Ha rákeresel a topikok között, krisok fórumtárs árul ilyen köveket, esetleg őt keresd meg, hogy ad-e kipróbálni. Ha nem találsz, esetleg elviheted az enyémeket pár napra.d.janos írta: ↑2019.04.19., pén. 19:48gnagy írta: ↑2019.04.19., pén. 19:25d.janos írta: ↑2019.04.19., pén. 16:32Laminált padlón van a gránitlap, azon a tüskéin áll az Atacama SE24 állványom, 2/5-ig feltöltve homokkal, majd rajta 4db 2x2cm-es 2mm magas parafa poháralátétből kivágott négyzetek és ezen a hangsugárzók. A gránit adott több nyíltságot, de felkeményítette a hangot, zavaró lett.
Mit lenne érdemes kipróbálni a tüskék és a gránitlap között ? Vagy ha a tüskék kikerülnek, akkor az Atacama alá mit tegyek ?
Nekem ugyanilyen tapasztalatom van a gránittal. Én első kőrben kipróbálnám homokkővel a gránit helyett. Ha az sem tetszik, a soundcare menetes tüskéket ajánlom még, kőlap nélkül.
A parafa nem tompítja a hngot?
Nem, pont tökéletes . Próbáltam elsőnek parafadugóból vágni, az nem volt jó, így az ajánlásnak megfelelően vettem poháralátétet és abból vágtam. Az ötlet dragonweedtől származik, de ahogy Ő is írta, nincs mindig mindenhol bevált megoldás, próbálni kell. Valakinek a tüske vagy épp a Blutack gyurma válik be és az is befolyásolja, hogy könnyebb a dobozka vagy nehezebb. Mibe kerül kb. a homokkő ? Beszerzési forrást tudsz, ami a próbára nem túl költséges ?
Clearaudio Emotion I Audio Note CD 2.1x I Rogue Audio Magnum I JBL 4312 I ZU Event
- d.janos
- Fórumlakó
gnagy írta: ↑2019.04.19., pén. 19:25d.janos írta: ↑2019.04.19., pén. 16:32Laminált padlón van a gránitlap, azon a tüskéin áll az Atacama SE24 állványom, 2/5-ig feltöltve homokkal, majd rajta 4db 2x2cm-es 2mm magas parafa poháralátétből kivágott négyzetek és ezen a hangsugárzók. A gránit adott több nyíltságot, de felkeményítette a hangot, zavaró lett.
Nekem ugyanilyen tapasztalatom van a gránittal. Én első kőrben kipróbálnám homokkővel a gránit helyett. Ha az sem tetszik, a soundcare menetes tüskéket ajánlom még, kőlap nélkül.
Nem, pont tökéletes . Próbáltam elsőnek parafadugóból vágni, az nem volt jó, így az ajánlásnak megfelelően vettem poháralátétet és abból vágtam. Az ötlet dragonweedtől származik, de ahogy Ő is írta, nincs mindig mindenhol bevált megoldás, próbálni kell. Valakinek a tüske vagy épp a Blutack gyurma válik be és az is befolyásolja, hogy könnyebb a dobozka vagy nehezebb. Mibe kerül kb. a homokkő ? Beszerzési forrást tudsz, ami a próbára nem túl költséges ?
- gnagy
- Kezdő Fórumlakó
Nekem ugyanilyen tapasztalatom van a gránittal. Én első kőrben kipróbálnám homokkővel a gránit helyett. Ha az sem tetszik, a soundcare menetes tüskéket ajánlom még, kőlap nélkül.d.janos írta: ↑2019.04.19., pén. 16:32Laminált padlón van a gránitlap, azon a tüskéin áll az Atacama SE24 állványom, 2/5-ig feltöltve homokkal, majd rajta 4db 2x2cm-es 2mm magas parafa poháralátétből kivágott négyzetek és ezen a hangsugárzók. A gránit adott több nyíltságot, de felkeményítette a hangot, zavaró lett.
- d.janos
- Fórumlakó
Laminált padlón van a gránitlap, azon a tüskéin áll az Atacama SE24 állványom, 2/5-ig feltöltve homokkal, majd rajta 4db 2x2cm-es 2mm magas parafa poháralátétből kivágott négyzetek és ezen a hangsugárzók. A gránit adott több nyíltságot, de felkeményítette a hangot, zavaró lett.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5150
Mivel webáruházban is lehet kapni, ezért ott kell megvenni, és akkor, ha nem válik be, vissza lehet adni.
Próba nélkül nem szabad megvenni...
Próba nélkül nem szabad megvenni...
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3191
Igen, erre is gondoltam, de ez a megoldás az utolsó eshetőség. 1/4"-os anya már van, de azért jobb lenne valami elegánsabb megoldás.istvan01 írta: ↑2019.03.25., hétf. 11:15akkor keress egy forgácsolót, valami kemény köranyagra zoll menetet vágatsz, hozzá kontra anyát, persze az anya a nehezebb ügy.zoli73 írta: ↑2019.03.25., hétf. 10:00Köszönöm, nekem ez a rajz valahogy elkerülte a figyelmem.istvan01 írta: ↑2019.03.25., hétf. 08:01A Soundcare-nek van csavar nélküli változata, amiből értelemszerűen csak 3 db kell egy-egy hangfal alá. Ez biztosabb alátámasztást ad mint a négy pontos állítgatás, ezen kívül kevésbé emeli meg a hangafalat. A csavaros minimum 44mm-ert emel, az alátétes 17,5mm-t. Nekem a titán változatú alátétes van már réges-rég óta hangfalam alatt.
http://www.soundcare.no/dimentions.htm
Ezeket a "pogácsákat" látásból ismerem, olcsóbbak is mint a menetes tüskék, de nálam sajnos nem használhatóak. A hangsugárzóm alja nem sík, egy bordás aluminium öntvény az alja, aminek a kerete úgy 8-10mm, és ebben vannak a menetes furatok. Persze alá lehetne játszani ezeket a "pogácsákat", de nagyon instabil volna, mindenképpen menetes tüskét kell beszerezzek.
Ha más nem marad, beruházok a Soudcare tüskékre, de tényleg kérdés, hogy megéri-e ennyit kiadni érte?
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
akkor keress egy forgácsolót, valami kemény köranyagra zoll menetet vágatsz, hozzá kontra anyát, persze az anya a nehezebb ügy.zoli73 írta: ↑2019.03.25., hétf. 10:00Köszönöm, nekem ez a rajz valahogy elkerülte a figyelmem.istvan01 írta: ↑2019.03.25., hétf. 08:01A Soundcare-nek van csavar nélküli változata, amiből értelemszerűen csak 3 db kell egy-egy hangfal alá. Ez biztosabb alátámasztást ad mint a négy pontos állítgatás, ezen kívül kevésbé emeli meg a hangafalat. A csavaros minimum 44mm-ert emel, az alátétes 17,5mm-t. Nekem a titán változatú alátétes van már réges-rég óta hangfalam alatt.
Ezeket a "pogácsákat" látásból ismerem, olcsóbbak is mint a menetes tüskék, de nálam sajnos nem használhatóak. A hangsugárzóm alja nem sík, egy bordás aluminium öntvény az alja, aminek a kerete úgy 8-10mm, és ebben vannak a menetes furatok. Persze alá lehetne játszani ezeket a "pogácsákat", de nagyon instabil volna, mindenképpen menetes tüskét kell beszerezzek.
- zoli73
- V.I.P.
Köszönöm, nekem ez a rajz valahogy elkerülte a figyelmem.istvan01 írta: ↑2019.03.25., hétf. 08:01A Soundcare-nek van csavar nélküli változata, amiből értelemszerűen csak 3 db kell egy-egy hangfal alá. Ez biztosabb alátámasztást ad mint a négy pontos állítgatás, ezen kívül kevésbé emeli meg a hangafalat. A csavaros minimum 44mm-ert emel, az alátétes 17,5mm-t. Nekem a titán változatú alátétes van már réges-rég óta hangfalam alatt.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
A Soundcare-nek van csavar nélküli változata, amiből értelemszerűen csak 3 db kell egy-egy hangfal alá. Ez biztosabb alátámasztást ad mint a négy pontos állítgatás, ezen kívül kevésbé emeli meg a hangafalat. A csavaros minimum 44mm-ert emel, az alátétes 17,5mm-t. Nekem a titán változatú alátétes van már réges-rég óta hangfalam alatt.
- Csatolmányok
-
- 10.jpg (83.49 KiB) Megtekintve 2812 alkalommal
- zoli73
- V.I.P.
Szép estét mindenkinek!
Hangfaltüskét keresek, de mivel elég szélsőséges méretűre volna szükségem, ezért eléggé behatároltak a lehetőségek. 1/4"-os menettel keresek, de szinte semmit nem találtam. Vagyis egyetlen, amit találtam az a Soundcare hangfaltüske, ami kapható 1/4"-os méretben is. Idehaza több helyen is kapható, de nem mondható éppen olcsónak.
Egy garnitúra (8db) kb. 36ezer Ft-ra jönne ki, még a legolcsóbb modellből is.
Kérdezném akinek tapasztalata van vele, kérem írjon róla, hogy vált be? Tényleg olyan jó, hogy megéri ennyit kifizetni érte?
Valamint érdekelne a mérete. Ránézésre elég magas, mennyivel emeli meg a hangsugárzót?
A válaszokat előre is köszönöm!
Hangfaltüskét keresek, de mivel elég szélsőséges méretűre volna szükségem, ezért eléggé behatároltak a lehetőségek. 1/4"-os menettel keresek, de szinte semmit nem találtam. Vagyis egyetlen, amit találtam az a Soundcare hangfaltüske, ami kapható 1/4"-os méretben is. Idehaza több helyen is kapható, de nem mondható éppen olcsónak.
Egy garnitúra (8db) kb. 36ezer Ft-ra jönne ki, még a legolcsóbb modellből is.
Kérdezném akinek tapasztalata van vele, kérem írjon róla, hogy vált be? Tényleg olyan jó, hogy megéri ennyit kifizetni érte?
Valamint érdekelne a mérete. Ránézésre elég magas, mennyivel emeli meg a hangsugárzót?
A válaszokat előre is köszönöm!
Igen, ez az. Köszönöm.La_Valse írta: ↑2019.03.03., vas. 18:53Szevasz!
Ez lehet az?
sp224-pair-main.jpg
https://www.bello.com/sp224.php

"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Sziasztok!
Valaki ismeri ezt a hangfalállványt?
Nem találom sehol. Ha nem sikerül megtalálni akkor legyártatom, de első körben az eredeti érdekelne.
Köszönöm előre is a segítséget.
Valaki ismeri ezt a hangfalállványt?
Nem találom sehol. Ha nem sikerül megtalálni akkor legyártatom, de első körben az eredeti érdekelne.
Köszönöm előre is a segítséget.
- Csatolmányok
-
- 2018-Reference-Premiere-Books-Cones.jpg (598.56 KiB) Megtekintve 3075 alkalommal
Aki keres a hangfal és az állvány közé valami csillapítást, annak nyugodt szívvel ajánlom az AudioSerenity alátéteket. Eddig BluTack volt közöttük, de pár nápja már az új alátétekkel megy a zene és eddig nincs panasz rá. A saját tapasztalatom, hogy a mély pontosabb a magas és közép tartomány tisztább és térben is sokat hozott.
http://www.audioserenity.co.uk/iso-9h/a ... ation-pad/
http://www.audioserenity.co.uk/iso-9h/a ... ation-pad/
- Csatolmányok
-
- 54EC03D2-9440-4A77-9516-CBDF2AA05878.jpeg (141.2 KiB) Megtekintve 3195 alkalommal
-
- C4387A34-2085-44CE-8EC9-44B3CF38BD51.jpeg (21.98 KiB) Megtekintve 3195 alkalommal
Re: Alátétek, Rezgéscsillapítás
Musical Fidelity M6500i+mf m6dac Aq niagara 5000,Aq redwood hangfalkábel,Aq wild blue yonder xlr ,Aq Hurricane High-Current-ek,és Source,Quadral aurum montan 8 :)
Na ná hogy jaított a hangon jól hallhatóan ígaz még mindíg nem függőleges a szálirány .
Musical Fidelity M6500i+mf m6dac Aq niagara 5000,Aq redwood hangfalkábel,Aq wild blue yonder xlr ,Aq Hurricane High-Current-ek,és Source,Quadral aurum montan 8 :)
Szerintem a hangfal csillapítás terén egy tévutca a gumi alátét , mind a felfújt, mind a tömör.
A hangfalat sokkal fontosabb a vízszintes irányú elmozdulás ellen biztosítani, mint a függőleges irányú leválasztást erőltetni.
A felfújható alátétek a függőleges leválasztás terén nagyon hatásosak, viszont a vízszintes irányú stabilitás
A hangfalat sokkal fontosabb a vízszintes irányú elmozdulás ellen biztosítani, mint a függőleges irányú leválasztást erőltetni.
A felfújható alátétek a függőleges leválasztás terén nagyon hatásosak, viszont a vízszintes irányú stabilitás