Tapasztalataim szerint sem a gránitlap, sem a homokkő lap, sem a márvány lap nem tesz jó szolgálatot a hangfalak és hangfal állványok alatt, senkinek nem ajánlom a használatukat. Lehet, hogy szépek, esztétikusak, de csak ritka esetben válnak be.d.janos írta: ↑2019.04.19., pén. 16:32Laminált padlón van a gránitlap, azon a tüskéin áll az Atacama SE24 állványom, 2/5-ig feltöltve homokkal, majd rajta 4db 2x2cm-es 2mm magas parafa poháralátétből kivágott négyzetek és ezen a hangsugárzók. A gránit adott több nyíltságot, de felkeményítette a hangot, zavaró lett.
Mit lenne érdemes kipróbálni a tüskék és a gránitlap között ? Vagy ha a tüskék kikerülnek, akkor az Atacama alá mit tegyek ?
Összefoglalva: a tüske - akár a gyári is - megfelelő alátéttel párosítva a legtöbb helyzetben jobb megoldás, mint bármilyen kőlap.
A különböző kőlapok helyett inkább a dobozokat nehezítsük, hangoljuk a rezonanciát minél mélyebbre. Sajnos, ez sem csodaszer, nem általánosítható minden hangfalra.
A rezonancia hangolásnak legegyszerűbb módja, ha a hangfal tetejére teszünk (2-3-4 cm) vastag öntöttvas rátétet. A másik megoldás, ha a hangfalak aljára, a tüskék helyére csavarozunk fel kazánlemezből vagy egyéb vasöntvényből kivágott formát, a lényeg, hogy az alátét érjen túl a dobozon, mert a négy sarkába menetet kell vágni, amibe a hangfalunk tüskéit csavarozzuk be. Lehet kombinálni is: alul-felül öntöttvas nehezék, illetve DIYerek szoktak a hangfal aljába, belülre beragasztani vasöntvény lapot.
(Zárójeles megjegyzés: hegesztettem többféle vasanyagból lábazatokat, majd ezeket bezsaluztam és kiöntöttem finom sóderből készült betonnal, stabilak és nehezek voltak, a kőlapoknál jobb megoldásnak tartom, de a hatásuk eltérő - attól is függ, hogy milyen anyaggal /padlószőnyeg, parketta, laminált padló, hajópadló, járólapok stb./ volt burkolva a zenehallgató szoba.)
Nálam (és pár ismerősömnél) a hangsugárzó állvány és a hangfal közé behelyezett parafánál vagy tüskénél jobban bevált a kerámia golyó + danamid (vagy karbon) alátét.