nadtom írta: ↑2019.02.14., csüt. 02:12
gyulaipal írta: ↑2019.02.13., szer. 22:56
.........megoldottam még egy feladatot. 2560 pixeles géppel 21:9-ben vetíthetnénk a zöld színt, 1080p gépekkel a másik kettőt. Az 1080p gépek nem tudnak nagyobb felbontású jelet fogadni, de VGA-n nem tudnának arról, hogy a felbontás nagyobb. "Anamorf" képarányt használva a kép pont perfekt 21:9 lenne az 1080p gépeken. A 2560 pixeles gép pedig kaphatná a jelet HDMI-n, azaz a zöld képe maximálisan éles lenne. Ez működhetne, de csak 21:9-ben. Így csak egyetlen 2560 pixeles gép kellene ... na, EZT nagyon ki kellene próbálni!
Én vevő lennék egy ilyen megoldásra, mennyi pénzből jönne ki?
Hej,
bocsi a lassú válaszért...
Ez azért még nem megoldás, ez még csak egy ötlet. De működőképes ötlet, ez nem kérdés. A kérdés az, hogy:
- megéri-e a dolog a macerát, azaz kapunk-e annyi plusz képminőséget, aminek a kedvéért érdemes ezt a rendszert üzemeltetni (ha csak picit jobb a kép, akkor nem racionális dolog 3 gépet járatni),
- a mechanikai megoldás mennyire lesz stabil (ha többet kell a rendszert állítgatni mint élvezni, akkor megette a fene),
- a CMS még kérdéses, nem használtam még soha szoftveres megoldást ... szóval bíztató lenne ha valaki azt mondaná, hogy ő már évek óta yCMS-t használ és az egy jól működő, stabil dolog ... feltéve, hogy bárki is kipróbált már ilyesmit. Persze ha másik hasonló, ingyenes szoftver ismer valaki, amit támogat a MadVR akkor használhatjuk azt is, nekem tökmindegy.
Arra viszont pontosan tudok válaszolni, hogy mennyiből jön ki egy ilyen rendszer: ha van 3db (és lehetőleg egyforma) gagyi projektor , akkor onnantól kezdve gyakorlatilag ingyen van. Hardver SEMMI nem kell ehhez, csak ki kell szedni a 3db gépből a színkereket (vagy Batyó-tól kérni hármat ami kompatibilis a géppel és már letört róluk pár szegmens, letörni a maradékot és ezeket tenni a gépekbe). A színkerekekről letört R,G,B szegmensek fix módon be a fény útjába és kész. Batyó biztosan ad pár totálkáros színkereket pár üveg sörért vagy kóláért ... vagy ilyesmi. Persze egy VGA kábelt is kell csinálni, de szerintem az sem nagy dolog, csak drót kell hozzá meg forrasztó páka. A VGA kábeleket ma már mindenki dobálja kifelé a kukába, azok már egy letűnt világ "játékai" ... a zöld gépet vetítő gépbe pedig egy íriszt csinálni alufóliából ... ház az sem egy drága dolog. :-)
A fentiek ellenére is, akik azt gondolják, hogy ezt a rendszert kevesen fogják használni azoknak teljesen igazuk van. Az átlagos házimozis egy "sima" projektor képével teljesen elégedett és ez érthető is, én is hasonló gépet haszáltam évekig és én is elégedett voltam vele. De az is tény, hogy azután vettem egy 3 chip-es DLP-t (egy Samu árába került, mivel csak 720p felbontású volt, de nem tudtam kihagyni) és akkor rájöttem, hogy lehet feljebblépni képminőségben akkor is, ha amúgy előtte az ember azt gondolta, hogy alapvetően elégedett.
A múltkori számítás alapján ez a rendszer kontrasztban többet "ver" egy 3 chip-es gépre, mint amennyit a 3 chip-es az 1 chip-esre ... és nincs szivárvány. Nem rontja a képét a BrilliantColor és fényerő amit be lehet áldozni a nagyobb színtér vagy a jobb kontraszt oltárán. Mindezek ellenére 1000 házimozisból 999 ezután is a boltban kapható csillogó, plafonon jól mutató, katalógusban leírt adatok alapján modern gépet veszi majd meg. De mindig van 1-2 olyan emberke is, akinek valami specifikus oka miatt nem jó a boltban kapható választék, mivel a boltban kapható gépek az "egységsugarú felhasználó" igényeihez vannak szabva. Általános felhasználásra teljesen jók, de ha felmerül egy-két speciális igény, akkor a legtöbb bolti gép azonnal elbukik ... vagy csak olyan drága gép felel meg a célra, ami irrealitás. Ekkor jól jöhet ez a rendszer ... de nyilván nem mindig és nem mindenkinek.
Ja, közben kiderült, hogy a FullHD Barco-k mégis (a User Guide ellenére) tudnak fogadni nagyobb felbontású jelet a digitális bemenetükön. A 2560x1220-at simám "megette" és megjelenítette a gép ... teljes meglepetésemre. Azt viszont nem tudom, hogy az átméretezés miatt késik-e a kép megjelenítése. Ha nem, akkor egyetlen 2560 pixeles gép elég egy zöldben ekkora felbontású, de vörösben és kékben "csak" 1080p rendszerhez.
Közben jár az agyam azon, hogy nem lehetne-e valami "egyszerűsített" rendszert építeni, amihez kevesebb projektor kellene, de mégis értelmes mennyiségű pluszt tudna szolgáltatni. Nyilván a 3-nál kevesebb de 1-nél több projektor kb. 2db-ot jelent. A színeket egyetlen módon lenne racionális dolog elosztani: egy gép vetíti a vöröset (mivel az a problémás szín, abba a gépbe kell a nagy írisz) és a másik gép vetíti a kéket és a zöldet. Mondjuk egy RGBW színkeréken ki lehetne cserélni a vörös szegmenst kékre és a fehér szegmenst zöldre (az rövidebb, így kékből több jutna át, tehát jobban egyensúlyban lenne a két szín, nem kéne feleslegesen nagyra nyitni a gép íriszét a kék miatt, majd a zöldet a CMS segítségével visszafogni). Sajnos ehhez F35-ös gép kell, mivel csak abban tudja a felhasználó definiálni a speciális szegmens színét, márpedig a gépnek tudnia kell, hogy mit vetít, hiszen 2 alapszín a "dolga". Ennek a rendszernek kb. 2,5x nagyobb lenne a fényereje, ha csak a vörös szín mennyiségén múlna a végső fényerő (kb. 40% fényerőig kell szűkíteni az íriszeket ahhoz, hogy jó legyen a kontraszt) de a dupla kék szegmens miatt ebben a színben a fényerő csak kb. kétszeresére nőne, zöldben pedig valamivel kevesebbet (de abból amúgy is több felesleg van). A végén, azonos kontraszt mellett kb. dupla fényerőt kapnánk, de a szivárvány csökkenne, mivel a vásznont nem az RGBW színek váltogatnák egymást, hiszen vörös folyamatosan lenne a képben, a B és G váltogatná egymást a vöröshöz "hozzáadva", tehát a szivárványban sárga és magenta "csíkok" lennének. Lehet, hogy ez egy teljesen jól használható rendszer lenne és "csak" 2db projektor kell hozzá. És persze ha a zöld-kék gép 2560 pixeles, akkor ez a két szín NEM csúszhat el egymáshoz képest a vásznon ... viszont két színben lenne egyszerre 1440p a felbontás (amiből a kék pont kb. semmit nem számít a valóságban, de a dupla fényerő nagyon is számítana ... vagy az általa lehetővé tett plusz kontraszt ... vagy a nagyobb színtér).
A konvergenciával kapcsolatban alapvetően egyetértek Dzseki kollégával, gondolkoztam a dolgon, nyilván jobb lenne ha fémből készült projektorokat használnánk, azok képe kevésbé mozdulna el a melegedéstől. Az is előny ha nagyobb a DLP chip a gépben, hiszen ugyanakkora fizikai elmozdulás ekkor "kevesebb pixel" elmozdulást jelent a vásznon. Viszont egy eddig nem említett előnye is lenne ennek a rendszernek a 3 chip-es gépekhez képest: még ha nem is lenne a teljes képfelületen perfekt a konvergencia, legalább mi mondhatjuk meg, hogy hol legyen az. A kép közepén kell jól beállítani a színek fedését, hiszen itt történik a filekben kb. minden, illetve itt vannak a feliratok is. Itt azonnal látszik, ha gond van. De a kép szélein illetve a sarkokban szerintem megbocsáthatóbb a tökéletlen konvergencia. De persze ezt élőben lenne jó kipróbálni ... és el is fog jönni annak az ideje, előbb vagy utóbb ...