Tonyka írta: ↑2019.02.18., hétf. 19:43
dhcodoki írta: ↑2019.02.18., hétf. 16:16
Előfordulhat, hogy a jövőben mi magyar mozisták két szék közé esünk pár évre? Korongok piaca beszűkül, nagy választékú, minőségi stream nem ér ide még jó darabig. Vagy streamből is készítenek már valamire való mkv-t?
Megmondtam előre, a passzív magatartás megöli a minőségi tartalmat. Húzza még talán 2 évig, utána vakargathatjuk majd a fejünket a giga mega tárakkal. Továbbra is mindenki elfelejti, h lemezen található a legjobb minőség. A fizetős sztrímet használok nem a minőséget használják, ez ilyen egyszerű. Nem kell nekik 4K, Atmos meg még úgy sem. Pláne nem fognak netre rakosgatással vacakolni.
Én nem látom ilyen borúsan a helyzetet. A korongoknak akkor fellegzik be, ha a kiadók elfordulnak tőlük. De amíg van valamekkora piacuk, addig lesznek lejátszók is. Legfeljebb nem Samsung-kategóriások, hanem az igényesebb célközönségnek szántak, drágábban.
Ami a streaming szolgáltatásokat illeti: én egyelőre folyamatosan azt látom, hogy a minőség irányába fejlesztenek. A Netflix is ráállt a 4k-ra, Dolby Visionre, Atmosra, és ugyanígy tesz az Amazon Prime is. Amíg a szórakoztató iparban a filmnek helye van, addig szükség lesz a filmek minőségi forgalmazására mozikon kívül is, és ha a korongok tömeges terjesztésének befellegzik, akkor a streaming veszi át a minőségi otthoni filmforgalmazás helyét. A Samsungnál sem hülyék teljesen, ontják a sok-K-s tévéket magukból, ezeket valahogy el kell látni tartalommal, különben mihez adnák őket el? Nem hiszem, hogy a hagyományos tévéadásokra történne a visszarendeződés.
A streaming szolgáltatásoknak most nagy a piacuk világszerte, és a tévégyártóknak is az az érdekük, hogy ha a korongok tömeges piacának befellegzik, akkor a streaming szolgáltatások adják a sok nagyfelbontású formátumokat. Amire szerintem van kereslet. Ami a filmforgalmazókat illeti, nekik is ez az érdekük.
Ami pedig az igényeket illeti: lehet őket gerjeszteni rendesen (erre a legjobb példa a mobiltelefon-piac, ahol olyan fejlesztésekre fizetnek az emberek tömegesen csilliókat, amire józanul meggondolva nem biztos, hogy szükségük van.)
Tehát szerintem a tömeges filmforgalmazásban igenis a minőségi streaming szolgáltatásé a jövő fő csapása, de emellett még jó sok idő eltelik, amíg a korongok piaca teljesen kihal, és ez csak akkor történik meg, ha már a streaming minősége eléri a korongok minőségét. Legfeljebb egyre drágábbak lesznek a korongok, és a hozzájuk való lejátszók, mert egyre szűkebb rétegnek szólnak majd.