Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
[/quote]
A DTS-ben vannak olyan kódolási paraméterek, amelyeket szabadon választ ki az, aki a hangot összetömöríti. Lehet, hogy egyes dekóderek (pl. egy szoftveres hiba miatt) "allergiásak" egyes tömörítési paraméterekre, azaz elrontják a dekódolást akkor, ha ezek be vannak kapcsolva. A dolog azért "problémás" mert a megkapott adatblokk egyébként teljesen rendben van, az ellenőrző összegek is stimmelnek, tehát a dekóder JÓNAK ítéli az adatokat, ezért is kísérli meg a dekódolásukat. A probléma tehát ekkor NEM magukkal az adatokkal, hanem a dekódoló szoftver hibás működésével van. Ezért SEM pl. a HDMI kábel okolható. Ugyanez a hangsáv simán szólhat tökéletesen egy másik lejátszón, amelyikben nincs benne a fent említett szoftveres hiba.
Az viszont jó hír, hogy a fenti esetben a hibásan dekódolt hang valószínűleg annyira torz és élvezhetetlen, hogy fel sem merül a lehetőség, hogy azt valaki élvezettel hallgassa. Magyarul azonnal észrevesszük a problémát ... kb. ugyanúgy, mintha a hang meg sem szólalt volna.
[/quote]
Köszönöm a választ!
Visszagondolva korábban a Yamaha DSP A1 digitális coax bemenetről is ugyanezt produkálta ezekkel az anyagokkal.
A DTS-ben vannak olyan kódolási paraméterek, amelyeket szabadon választ ki az, aki a hangot összetömöríti. Lehet, hogy egyes dekóderek (pl. egy szoftveres hiba miatt) "allergiásak" egyes tömörítési paraméterekre, azaz elrontják a dekódolást akkor, ha ezek be vannak kapcsolva. A dolog azért "problémás" mert a megkapott adatblokk egyébként teljesen rendben van, az ellenőrző összegek is stimmelnek, tehát a dekóder JÓNAK ítéli az adatokat, ezért is kísérli meg a dekódolásukat. A probléma tehát ekkor NEM magukkal az adatokkal, hanem a dekódoló szoftver hibás működésével van. Ezért SEM pl. a HDMI kábel okolható. Ugyanez a hangsáv simán szólhat tökéletesen egy másik lejátszón, amelyikben nincs benne a fent említett szoftveres hiba.
Az viszont jó hír, hogy a fenti esetben a hibásan dekódolt hang valószínűleg annyira torz és élvezhetetlen, hogy fel sem merül a lehetőség, hogy azt valaki élvezettel hallgassa. Magyarul azonnal észrevesszük a problémát ... kb. ugyanúgy, mintha a hang meg sem szólalt volna.
[/quote]
Köszönöm a választ!
Visszagondolva korábban a Yamaha DSP A1 digitális coax bemenetről is ugyanezt produkálta ezekkel az anyagokkal.
A DTS-ben vannak olyan kódolási paraméterek, amelyeket szabadon választ ki az, aki a hangot összetömöríti. Lehet, hogy egyes dekóderek (pl. egy szoftveres hiba miatt) "allergiásak" egyes tömörítési paraméterekre, azaz elrontják a dekódolást akkor, ha ezek be vannak kapcsolva. A dolog azért "problémás" mert a megkapott adatblokk egyébként teljesen rendben van, az ellenőrző összegek is stimmelnek, tehát a dekóder JÓNAK ítéli az adatokat, ezért is kísérli meg a dekódolásukat. A probléma tehát ekkor NEM magukkal az adatokkal, hanem a dekódoló szoftver hibás működésével van. Ezért SEM pl. a HDMI kábel okolható. Ugyanez a hangsáv simán szólhat tökéletesen egy másik lejátszón, amelyikben nincs benne a fent említett szoftveres hiba.MGMART írta: ↑2019.01.23., szer. 15:42Szoktam letölteni előzeteseket a https://thedigitaltheater.com/ -ról ahol PCM , Dolby Digital és DTS hangsáv is választható a letöltött trailer alá.A letöltött digitális jel ( hang és kép) hdmi-n jut el a processzorba a médialejátszóból.Ami gáz hogy sok esetben a többcsatornás DTS hansáv átmegy ,szól is csak torz.A többi hibátlan.Akkor most hogy van ez ,kérdezem tisztelettel mindenkitől akinek ötlete van rá?
Szoktam letölteni előzeteseket a https://thedigitaltheater.com/ -ról ahol PCM , Dolby Digital és DTS hangsáv is választható a letöltött trailer alá.A letöltött digitális jel ( hang és kép) hdmi-n jut el a processzorba a médialejátszóból.Ami gáz hogy sok esetben a többcsatornás DTS hansáv átmegy ,szól is csak torz.A többi hibátlan.Akkor most hogy van ez ,kérdezem tisztelettel mindenkitől akinek ötlete van rá?gyulaipal írta: ↑2019.01.23., szer. 13:28
- A HDMI kábel azért nem számít, mert (normál esetben) tömörített (ac.3, DTS, stb.) adatok mennek át rajta és a kitömörítés előtt a fogadó eszköz (az adatokban levő hibaellenőrző kód, ellenőrző összeg, "CRC") segítsétével meggyőződik róla, hogy egyetlen adat sem tér el az eredeti értékétől (azaz csak hibamentes adatblokkot tud kitömöríteni a fogadó fél). Ha az adatokban hiba van, akkor a kitömörítést meg sem kísérli az eszköz (borzalmas digitális zaj is lehetne a végeredmény, ami egy másodperc alatt tönkretehetné a hangfalakat) ezért ezt NEM kockáztatja meg a dekódoló egység, így ekkor semmit nem hallunk. A sikeresen kitömörített hang csak hibamentes bemeneti adatokból származhat, így viszont már tökmindegy, hogy az adatok (drága vagy olcsó) HDMI kábelen, LAN-on, USB-n vagy rádióhullámokon (Wifi) jutottak el a fogadó oldal bemenetére. A lényeg, hogy az adatok hibamentesek. Ha ezek után valaki elhiszi, hogy egy pendrive-on hazavitt mp3 muzsika jobban szól, mint ha ugyanazt email-ben küldte volna haza ... nos, akkor én tovább nem vitatkozom.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1731
Nem erről van szó. Úgy értettem, hogy elég értékes hozzászólások születtek több témában, amik itt fognak maradni. Aki pedig a másik témában keresi majd, annak nem fogja kidobni a kereső..Tonyka írta: ↑2019.01.23., szer. 14:51Sosem ertettem ezek a hozzaszolasokat. Lehet tartani valamilyen szinten egy - egy topik tartalmat. Kerdeznem toled, amikor beszelgetsz az eletben, mondjuk a munkadrol, nem szoktal elkanyarodni a tematol? Ha beszelgetsz csak 100%-ban az adott temat erinted? Ha valaki veletlen bekerdez mas ugyben akkor megmondod neki most nem errol beszelunk, menj mashova. Sztem termeszetes, h sokszor tobb temat erintunk beszelgetes kozben. Alapveto emberi tulajdonsag, legalabb is en igy tapasztaltam eddig meg. Egy beszelgetest nem lehet teljes egeszeben kordaban tartani. Sem az eletben, sem egy forumon.
Sosem ertettem ezek a hozzaszolasokat. Lehet tartani valamilyen szinten egy - egy topik tartalmat. Kerdeznem toled, amikor beszelgetsz az eletben, mondjuk a munkadrol, nem szoktal elkanyarodni a tematol? Ha beszelgetsz csak 100%-ban az adott temat erinted? Ha valaki veletlen bekerdez mas ugyben akkor megmondod neki most nem errol beszelunk, menj mashova. Sztem termeszetes, h sokszor tobb temat erintunk beszelgetes kozben. Alapveto emberi tulajdonsag, legalabb is en igy tapasztaltam eddig meg. Egy beszelgetest nem lehet teljes egeszeben kordaban tartani. Sem az eletben, sem egy forumon.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1731
Van ám itt minden. Hangfalas téma, htpc , lejátszók stb.
Kár hogy soha nem lesznek átmozgatva a helyükre ...
Kár hogy soha nem lesznek átmozgatva a helyükre ...Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Már említettem, hogy csináltam egy pár festett falat vászonnak is, olcsó megoldásnak, ideiglenesen jó volt, kb olyan, mint egy kínai vászon, ami sima fehér pvc. De fodesznél volt az, hogy megcsináltuk az általam festett bútorlapot, vetítővászonnal való beborítását. Képeket is csináltam, bár tudjuk, hogy a valóságot nem adja vissza teljesen, de azért így is látni valamit.
https://avx.hu/forum/viewtopic.php?f=46 ... 7#p1826392
Nagyon sok pozitív visszajelzésem is van, de nem fogom idelinkelni. Próbáld ki te is, majd megtudod.
Epson EH-TW9300
Screenline Fashion 136" Diamond 1.2 4K
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
EMOTIVA XPA Gen3, BasX500.
MILLER & KREISEL S150/MP950/IC95/M5
SVS SB5000
Szepi házimozi: viewforum.php?f=46
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
Szepi, Te hangosan szídod a "szar festett falat" de eddig még egyetlen érvet sem tudtál eddig felhozni ellene. Szerintem lezárhatjuk ezt a dolgot, úgysem tudjuk meggyőzni egymást.
Inkább essen szó a másik "mumusról", hogy a digitális kép- és hangtárolás esetén számít-e egyáltalán bármit is pl. a lejátszó? Felmerült a lehetőség, hogy sokan feleslegesen költenek jelentős összeget egy jobb minőségű lejátszóra. Ezt érdemes tisztázni...
Röviden a személyes véleményem (azonban azt jelzem, hogy volt idő, amikor komolyan foglalkoztam a témával):
- A HDMI kábel azért nem számít, mert (normál esetben) tömörített (ac.3, DTS, stb.) adatok mennek át rajta és a kitömörítés előtt a fogadó eszköz (az adatokban levő hibaellenőrző kód, ellenőrző összeg, "CRC") segítsétével meggyőződik róla, hogy egyetlen adat sem tér el az eredeti értékétől (azaz csak hibamentes adatblokkot tud kitömöríteni a fogadó fél). Ha az adatokban hiba van, akkor a kitömörítést meg sem kísérli az eszköz (borzalmas digitális zaj is lehetne a végeredmény, ami egy másodperc alatt tönkretehetné a hangfalakat) ezért ezt NEM kockáztatja meg a dekódoló egység, így ekkor semmit nem hallunk. A sikeresen kitömörített hang csak hibamentes bemeneti adatokból származhat, így viszont már tökmindegy, hogy az adatok (drága vagy olcsó) HDMI kábelen, LAN-on, USB-n vagy rádióhullámokon (Wifi) jutottak el a fogadó oldal bemenetére. A lényeg, hogy az adatok hibamentesek. Ha ezek után valaki elhiszi, hogy egy pendrive-on hazavitt mp3 muzsika jobban szól, mint ha ugyanazt email-ben küldte volna haza ... nos, akkor én tovább nem vitatkozom.
A lejátszó minősége viszont (sajnos) NAGYON IS SZÁMÍTHAT:
1.) A lejátszó lényegében egy számítógép, ami emberi lények által írt kódot (algoritmust) futtat. A hang (és különösen a kép) kitömörítése nagyon bonyolult feladat, a kitömörítő algoritmusban lehetnek (sőt, szinte mindig vannak) hibák. Ezért kell a szoftvert néha frissíteni, hogy a hibák száma csökkenjen (remélhetőleg :-). Hihetünk benne, hogy a drágább lejátszót jobban tesztelték és jobban odafigyeltek a hibák megtalálására és javítására.
2. Egy ideális világban elegendő számítási teljesítmény lenne minden eszközben ahhoz, hogy matematikailag "korrekt" módon kitömörítse az anyagot. Ekkor nem igazán lehetne különbség a lejátszók között (miután a hibákat javította a gyártó a szoftverben). A valóságban ezen eszközök csak "cseles" egyszerűsítések alkalmazásával képesek pl. a képet kitömöríteni (pl. egész aritmetikát használnak lebegőpontos számok helyett, nem vesznek figyelembe bonyolultan dekódolható részeket a bemenő adatfolyamban, szélsőséges esetben nem dekódolják a tartalom legkisebb helyiértékű bit-jeit hordozó részét). Magyarul (tipikusan az olcsó eszközök) KÖZELÍTÉSEKET használnak a kitömörítés során, ezek hatása pedig látszódhat a képen. A jobb lejátszóban jobb elektronika van, amely (valószínűleg) korrektEBB módon tudja kitömöríteni a filmet. Emiatt a lejátszó minősége nagyon is számíthat ... azonban nem gondolom, hogy akár a legszarabb lejátszó is képes lenne annyit rontani a képen, mint pl. egy szar projektor. Vagy mondjuk a BrilliantColor.
A legtöbb tulajdonos bekapcsolt BrilliantColor-ral használja a DLP projektorát és ezt tök normálisnak gondolja, hiszen fényesebb lesz ettől a kép és javul a kontraszt. Ha azonban valaki megméri műszerrel, hogy ettől mennyit romlik a kép (pl. színhelyesség) akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a BrilliantColor képromboló hatásának maximum pici töredékét okozhatja akár a legolcsóbb lejátszó is. Ha már az igényességről beszélünk, akkor most megkérdezem, hogy ki az igényes a Tisztelt Publikum szerint:
- aki sok pénzt kifizet egy (mondjuk 4K DLP) projektorért meg egy drága lejátszóért ... majd egy gombnyomással tönkreteszi a képet (a BC bekapcsolásával) ... tehát végül "gyengébb" képet néz,
- vagy az, aki olcsóbb, de jól kiválasztott eszközöket használ, azok jól be vannak állítva, így a tudásuk maximumát hozzák ... és így végül a kép tényszerűen jobb lesz a vásznon?
Szerintem nagyon is kérdéses, hogy melyikük az igénytelen. A "családlátogatásra" érkező szomszéd az eszközök külső megjelenése alapján ítél, ha őt kell elkápráztatni, akkor a külső a lényeg. A kereskedő ellenben akkor gondol "frankó gyereknek" ha a drágábbik eszközt veszed meg, így több hasznot realizálhat. Szerintem a kép- és hangminőség a lényeg. Ez igénytelenség?
El kell fogadnunk, hogy mindenki másképp gondolkozik és mást érez "igényesnek". Ahogy valaki említette, ha "csilliárdos" lennék, valószínűleg én is összevásárolnék drágább eszközöket ... de nem vagyok biztos benne, hogy boldogabbá tenne a "mozizás" mint most, amikor annak is nagyon tudok örülni, hogy egy nyamvadt színszűrővel natív DCI-P3 színterű projektort csináltam a 10 éves vackomból. Nem hiszem, hogy nagyobb sikerélmény egy vastag pénztárcával bemenni a boltba és megvenni valamit, mint házilag "megreszelni" egy eszközt és örülni ha a dolog (véletlenül) működik. Engem ez a "reszelgetés" boldoggá tesz, ha emiatt igénytelennek gondolnak mások, hát azt is örömmel vállalom. Az esetleges sikerélmény bőven kárpótol mindenért. :-)
Ja, az is "csacskaság" (szerintem legalábbis) hogy "igényes" HTPC kell ahhoz, hogy jó képet vetíthessünk (és jó hang szólhasson) a moziban. Ha a gép látható helyen van, akkor persze egy szép dobozt kell neki venni, meg a hűtés zajára is érdemes odafigyelni, de amúgy minden más lehet "alap" minőségű, ha digitális adatok feldolgozására használjuk a gépet (analóg zenehallgatás esetén TALÁN lehet más a helyzet, de ezzel én nem foglalkoztam, nem tudok értelmes véleményt alkotni). Persze el lehet költeni százezreket egy HTPC-re is, de ha ezt a pénzt az ember inkább egy jobb projektorra (vagy hangfalra, esetleg a szoba akusztikai kezelésére) költi, akkor (szerintem) sokkal jobb lesz a végeredmény.
Általánosságban: szerintem annál többet számít egy eszköz a végső minőség szempontjából, minél "nagyobb" átalakítást csinál a "jelen" (a digitális világban ez már inkább "adat" a legtöbb esetben). A "nagy" átalakítást (illetve annak eredményét) nagyon el lehet rontani.
A legnagyobb átalakítás amikor fizikai formák között alakítjuk át a jelet. A hangfal az elektromosságból mechanikai rezgést csinál, a projektor a digitális jelből fényt. Ezek a legnagyobb átalakítások, ezeket lehet a legjobban és a legrosszabbul is megcsinálni. A mozi két legfontosabb eszköze emiatt a projektor és a hangfal(szett). Ha ezek az eszközök jók, akkor is el tudja rontani a "munkájuk" eredményét a mozi belső tere: a visszavert fényeket (denevérbarlang) és hangokat (akusztikai kezelés) érdemes második körben optimalizálni, hogy ezek NE rontsák el a jó projektor képét és a jó hangfalak hangját. Ha csak ennyit megtenne mindenki, már sokkal jobb lenne az átlagos házimozi minősége!
A többi eszköz is nyilván számít, de az azokra elköltött pénz (szerintem) már "töredék" hasznot hoz a jó hangfalak és projektor, illetve a sötét belső terű, akusztikailag kezelt mozi előnyeihez képest. De ebben szerintem kevesen fognak velem egyetérteni ... és ez talán jól is van így. :-)
Inkább essen szó a másik "mumusról", hogy a digitális kép- és hangtárolás esetén számít-e egyáltalán bármit is pl. a lejátszó? Felmerült a lehetőség, hogy sokan feleslegesen költenek jelentős összeget egy jobb minőségű lejátszóra. Ezt érdemes tisztázni...
Röviden a személyes véleményem (azonban azt jelzem, hogy volt idő, amikor komolyan foglalkoztam a témával):
A lejátszó minősége viszont (sajnos) NAGYON IS SZÁMÍTHAT:
1.) A lejátszó lényegében egy számítógép, ami emberi lények által írt kódot (algoritmust) futtat. A hang (és különösen a kép) kitömörítése nagyon bonyolult feladat, a kitömörítő algoritmusban lehetnek (sőt, szinte mindig vannak) hibák. Ezért kell a szoftvert néha frissíteni, hogy a hibák száma csökkenjen (remélhetőleg :-). Hihetünk benne, hogy a drágább lejátszót jobban tesztelték és jobban odafigyeltek a hibák megtalálására és javítására.
2. Egy ideális világban elegendő számítási teljesítmény lenne minden eszközben ahhoz, hogy matematikailag "korrekt" módon kitömörítse az anyagot. Ekkor nem igazán lehetne különbség a lejátszók között (miután a hibákat javította a gyártó a szoftverben). A valóságban ezen eszközök csak "cseles" egyszerűsítések alkalmazásával képesek pl. a képet kitömöríteni (pl. egész aritmetikát használnak lebegőpontos számok helyett, nem vesznek figyelembe bonyolultan dekódolható részeket a bemenő adatfolyamban, szélsőséges esetben nem dekódolják a tartalom legkisebb helyiértékű bit-jeit hordozó részét). Magyarul (tipikusan az olcsó eszközök) KÖZELÍTÉSEKET használnak a kitömörítés során, ezek hatása pedig látszódhat a képen. A jobb lejátszóban jobb elektronika van, amely (valószínűleg) korrektEBB módon tudja kitömöríteni a filmet. Emiatt a lejátszó minősége nagyon is számíthat ... azonban nem gondolom, hogy akár a legszarabb lejátszó is képes lenne annyit rontani a képen, mint pl. egy szar projektor. Vagy mondjuk a BrilliantColor.
A legtöbb tulajdonos bekapcsolt BrilliantColor-ral használja a DLP projektorát és ezt tök normálisnak gondolja, hiszen fényesebb lesz ettől a kép és javul a kontraszt. Ha azonban valaki megméri műszerrel, hogy ettől mennyit romlik a kép (pl. színhelyesség) akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a BrilliantColor képromboló hatásának maximum pici töredékét okozhatja akár a legolcsóbb lejátszó is. Ha már az igényességről beszélünk, akkor most megkérdezem, hogy ki az igényes a Tisztelt Publikum szerint:
- aki sok pénzt kifizet egy (mondjuk 4K DLP) projektorért meg egy drága lejátszóért ... majd egy gombnyomással tönkreteszi a képet (a BC bekapcsolásával) ... tehát végül "gyengébb" képet néz,
- vagy az, aki olcsóbb, de jól kiválasztott eszközöket használ, azok jól be vannak állítva, így a tudásuk maximumát hozzák ... és így végül a kép tényszerűen jobb lesz a vásznon?
Szerintem nagyon is kérdéses, hogy melyikük az igénytelen. A "családlátogatásra" érkező szomszéd az eszközök külső megjelenése alapján ítél, ha őt kell elkápráztatni, akkor a külső a lényeg. A kereskedő ellenben akkor gondol "frankó gyereknek" ha a drágábbik eszközt veszed meg, így több hasznot realizálhat. Szerintem a kép- és hangminőség a lényeg. Ez igénytelenség?
El kell fogadnunk, hogy mindenki másképp gondolkozik és mást érez "igényesnek". Ahogy valaki említette, ha "csilliárdos" lennék, valószínűleg én is összevásárolnék drágább eszközöket ... de nem vagyok biztos benne, hogy boldogabbá tenne a "mozizás" mint most, amikor annak is nagyon tudok örülni, hogy egy nyamvadt színszűrővel natív DCI-P3 színterű projektort csináltam a 10 éves vackomból. Nem hiszem, hogy nagyobb sikerélmény egy vastag pénztárcával bemenni a boltba és megvenni valamit, mint házilag "megreszelni" egy eszközt és örülni ha a dolog (véletlenül) működik. Engem ez a "reszelgetés" boldoggá tesz, ha emiatt igénytelennek gondolnak mások, hát azt is örömmel vállalom. Az esetleges sikerélmény bőven kárpótol mindenért. :-)
Ja, az is "csacskaság" (szerintem legalábbis) hogy "igényes" HTPC kell ahhoz, hogy jó képet vetíthessünk (és jó hang szólhasson) a moziban. Ha a gép látható helyen van, akkor persze egy szép dobozt kell neki venni, meg a hűtés zajára is érdemes odafigyelni, de amúgy minden más lehet "alap" minőségű, ha digitális adatok feldolgozására használjuk a gépet (analóg zenehallgatás esetén TALÁN lehet más a helyzet, de ezzel én nem foglalkoztam, nem tudok értelmes véleményt alkotni). Persze el lehet költeni százezreket egy HTPC-re is, de ha ezt a pénzt az ember inkább egy jobb projektorra (vagy hangfalra, esetleg a szoba akusztikai kezelésére) költi, akkor (szerintem) sokkal jobb lesz a végeredmény.
Általánosságban: szerintem annál többet számít egy eszköz a végső minőség szempontjából, minél "nagyobb" átalakítást csinál a "jelen" (a digitális világban ez már inkább "adat" a legtöbb esetben). A "nagy" átalakítást (illetve annak eredményét) nagyon el lehet rontani.
A legnagyobb átalakítás amikor fizikai formák között alakítjuk át a jelet. A hangfal az elektromosságból mechanikai rezgést csinál, a projektor a digitális jelből fényt. Ezek a legnagyobb átalakítások, ezeket lehet a legjobban és a legrosszabbul is megcsinálni. A mozi két legfontosabb eszköze emiatt a projektor és a hangfal(szett). Ha ezek az eszközök jók, akkor is el tudja rontani a "munkájuk" eredményét a mozi belső tere: a visszavert fényeket (denevérbarlang) és hangokat (akusztikai kezelés) érdemes második körben optimalizálni, hogy ezek NE rontsák el a jó projektor képét és a jó hangfalak hangját. Ha csak ennyit megtenne mindenki, már sokkal jobb lenne az átlagos házimozi minősége!
A többi eszköz is nyilván számít, de az azokra elköltött pénz (szerintem) már "töredék" hasznot hoz a jó hangfalak és projektor, illetve a sötét belső terű, akusztikailag kezelt mozi előnyeihez képest. De ebben szerintem kevesen fognak velem egyetérteni ... és ez talán jól is van így. :-)
Az Oppo jó képben, de rommá lehet verni egy f@sza HTPC-vel, hangban rejlik a fő erőssége, meg az egyszerű viszonylag stabil működésben, és a lemez használatban. Van köze a vetítéshez, a projektor által kibocsájtott képet látom rajta. Nem nagy durranás az anyaga valóban. Teljesen passzív anyag, egy semleges textúrával. Szégyenlem roppantul, de egyelőre ez van.
Samsung 65NU7022,Epson TW9400,Focal Electra:1027Be,CC1008 Be,1008Be,Atmos:RevelW560,Oppo UDP205,Marantz AV8802A,Parasound:5125,5250,2x Velodyne SPL12000ultra,Kábelek:Nordost,Shiva, Magus,Blue Heaven,Dream Caster,Hi Diamond 2,LAPP ÖLFLEX,2x AQ Husky,Fapaci&Kontaset,Bydium TI-TAB119"5xMiniDSP
Komolyan mondom, hogy már tiszta vicc ez az egész. Oppo kell mert az fasza képben is, de a projektor vetíthet szar festett falra és szar kínai fehér pvc-re, aminek köze nincs a vetítőfelülethez. Ez ám az igényesség, hajrá! 
Epson EH-TW9300
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
Zidoo Z3000 Pro
Anthem AVM70 15.2ch.
SVS SB5000
Jó ideig festett felületem volt, először fal, de utána készítettem gipszkartonból, utóbbinak simább volt a felülete. Egyedül fix helyfoglalásával volt gondom. Mivel nappaliban vagyok, így nem túl esztétikus a hatalmas fehér keretezett felület. Ezért lett motoros vászon, nem zavarkodik ha nincs használva. Gyakorlatilag aki akarja az el tudja teljesen tüntetni. Ha jól elkészíti a festett fal felületét nem lehet másképp nagyon mellé lőni vele. Ellenben a vászonnál is vannak ramaty felületek ha nem figyel az ember. Láttam már csillogóst, sőt volt is. Mintha homokszemcsék csillogtak volna, nagy fényerejű jeleneteknél látszott, illetve olyan hatása volt mintha grízes lenne a kép. Pöndörödhet a széle, ezért kell a feszített szálas. Valószínűleg simán ellenék a festett fallal is ha nem foglalná a helyet.
Hát persze, nagyon valószínűgyulaipal írta: ↑2019.01.22., kedd 23:53Ennek az az oka, hogy a mészről (gyakorlatilag) irány- és hullámhossz-függetlenül verődik vissza a fény ... ezért a meszelt fal fényvisszaverési tulajdonságait tekintik a szakemberek "etalonnak" és egyébként a "gain" fogalmának is pont ez a definíciója (gondolom ezt eddig is tudtad).
Hát ... ebben különbözik a véleményünk. Ezt természetesen NEM tudom (és nem is lehet) bizonyítani, de:
- Ha megnézed a papírodon a fehérre festett fal előnyeit, akkor azért ott van adat bőven ... gondolom. És persze a vászon oldalán is van hátrány bőven. Azt mondom, hogy a TÉNYEK alapján alkossunk véleményt.
- A "festett" falon igazából "meszelt" falat értek én is és a valódi szakemberek is (ami NEM vagyok és nem is állítottam ilyet soha). Ennek az az oka, hogy a mészről (gyakorlatilag) irány- és hullámhossz-függetlenül verődik vissza a fény ... ezért a meszelt fal fényvisszaverési tulajdonságait tekintik a szakemberek "etalonnak" és egyébként a "gain" fogalmának is pont ez a definíciója (gondolom ezt eddig is tudtad). Sokáig vetítettek meszelt falra a profik is, egészen addig, amíg a hangos film miatt hangszórót nem kellett tenni a vászon mögé. A váltást tehát NEM a képminőséggel kapcsolatos probléma, hanem a hangosfilm megjelenése kényszerítette ki.
- Nem azt mondtam, hogy a vászon hülyeség, hanem azt, hogy a legtöbben NEM értik mi az előnye a vászonnak és NEM olyat vesznek amire szükségük van a valóságban és NEM úgy használják, ahogyan optimális lenne. Ettől még szép, formás, szexi dolog egy vászon és nyilván hozzátesz a mozi esztétikai élményéhez. A képminőséghez is hozzátehet ... de szerintem ez nem tipikus.
Pontosan melyik tényszerű hátránya a meszelt falnak az, ami miatt ennyire ódzkodsz tőle?
Gondolom a kereskedők azért utálják, mert ingyen van, tehát nulla profitot termel nekik ... de ettől mi, felhasználók még láthatjuk reálisan a tényeket és alkothatunk objektív véleményt. Aki látta nálam a vetített képet, nem volt mind kezdő és nem is nagyon fordult elő, hogy "kötözködtek" volna. Kivéve a szivárványt, a viszont tény és nincs rajta mit vitatkozni. De az nem is a festett fal miatt van ... :-)
Legalább képben leszünkTSanyi írta: ↑2019.01.22., kedd 22:14Nyugi! Kapsz majd rendes választ is biztos hamarosan akár osszciloszkópos képet a videójelről, stb. Van itt elég szaki. Legalább megtanuljuk végre.Csutka írta: ↑2019.01.22., kedd 21:48Nemrég valaki nagy mellénnyel írta - ez szakmai fórum, nehogy már ilyen hülyeségeket írjatok.
Na most megtudtam, hogy a vászon az szar és a fehér fal a tuti - jajj.
Plusz egy liter pisi és egy liter víz csőbe töltése után ugyanaz fog kijönni a másik végén - jujj.
Hát, csajok ez férfimunka volt!
Én akkorákat röhögök egyébként minden beíráson - jó móka!
![]()
"Az igazi barát szemből támad."
- thxfan
- Beköltözött

- Értékelés: 1213
A HDMI kábel színre, kontrasztra stb. gyakorolt (nem)hatása mérhető, szerintem nem fog elmaradni a tudományos bizonyítás Pali részéről, ha már így ekézitekCsutka írta: ↑2019.01.22., kedd 21:48Nemrég valaki nagy mellénnyel írta - ez szakmai fórum, nehogy már ilyen hülyeségeket írjatok.
Plusz egy liter pisi és egy liter víz csőbe töltése után ugyanaz fog kijönni a másik végén - jujj.
![]()
A vásznat adom
Olvasd el, hogy mit írt pontosan Lemmy, ugyanaz és ugyan annyi jön ki.
Én is jókat röhögök, plecebó vs tudomány, hajrá
- Csatolmányok
-
- images.jpg (11.52 KiB) Megtekintve 2385 alkalommal
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000
- irishcream
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 1202
............na kérem ez a káosz........... 
Nyugi! Kapsz majd rendes választ is biztos hamarosan akár osszciloszkópos képet a videójelről, stb. Van itt elég szaki. Legalább megtanuljuk végre.Csutka írta: ↑2019.01.22., kedd 21:48Nemrég valaki nagy mellénnyel írta - ez szakmai fórum, nehogy már ilyen hülyeségeket írjatok.
![]()
-
Csutka
Nemrég valaki nagy mellénnyel írta - ez szakmai fórum, nehogy már ilyen hülyeségeket írjatok.

Egyszer olvastam a long time ago.... hogy igazából azok nemis 1-sek meg 0- k hanem valami négyszögjelek....Csutka írta: ↑2019.01.22., kedd 21:31Én csak a fejhallgató kimenet miatt vettem.
De nincs különbség sem az OPPO, sem a kis szappantartó médialejátszó és a csúcs HTPC között sem képminőségre, hiszen egyesek és nullák közlekednek.
Ha van, akkor valaki leírhatná, hogy miért! Bemegy az egyes, kijön az egyes. nem lesz kettes belőle az biztos.
![]()
[/quote]
Én csak a fejhallgató kimenet miatt vettem.
De nincs különbség sem az OPPO, sem a kis szappantartó médialejátszó és a csúcs HTPC között sem képminőségre, hiszen egyesek és nullák közlekednek.
Ha van, akkor valaki leírhatná, hogy miért! Bemegy az egyes, kijön az egyes. nem lesz kettes belőle az biztos.

[/quote]
de elejétől kezdve nem a képről megy a vita, csak Den szerint van rettentő difi hdmi és hdmi kábelek között..
de ha már.. kép és hang jel továbbítást,feldolgozást végeznek ezek az eszközök,nem mindegy ,hogy azt milyen minőségben és tempóban és milyen pontossággal teszik azt..az sem mindegy milyen chipkészlet teszi ezt... sok minden történik míg az a szerencsétlen kép eljut a vászonig ... a szemünk lehet nem lát difit, de valamiért még is fizetünk egy valag lovét..
az biztos a képmegjelenítőn sokkal több múlik mint a kábelen vagy a lejátszón...
Én csak a fejhallgató kimenet miatt vettem.
[/quote]
de elejétől kezdve nem a képről megy a vita, csak Den szerint van rettentő difi hdmi és hdmi kábelek között..
de ha már.. kép és hang jel továbbítást,feldolgozást végeznek ezek az eszközök,nem mindegy ,hogy azt milyen minőségben és tempóban és milyen pontossággal teszik azt..az sem mindegy milyen chipkészlet teszi ezt... sok minden történik míg az a szerencsétlen kép eljut a vászonig ... a szemünk lehet nem lát difit, de valamiért még is fizetünk egy valag lovét..
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor
-
Csutka
Akkor az egyik videójel az minőségibb és gyorsabb, mint a másik.
A "videójellé" vált egyesek és nullák ezután hogyan közlekednek? Mert ezután jön a HDMI kábel, plusz mondjuk egy AVR és megint egy HDMI kábel.
Az analóg mivolta miatt.nemtomm írta: ↑2019.01.22., kedd 21:11Érdekes a tápkábelek szinte ugyanebből az anyagokból készülnek és ott érdekes senki nem reklamál, hogy nincs változás hangban képben...TSanyi írta: ↑2019.01.22., kedd 20:46Azért a HDMI kábel meg a lejátszó esete nem ugyanaz. És a kábelnél ia a képre vonatkoztatva nincs különbség.Tonyka írta: ↑2019.01.22., kedd 19:48
Az a poén, h csóringer Oppo van mindig előtérben. Kérdezném, akkor ugyanennek a helyzetnek kéne lenni a sok épített PC-nél is. Nagy feleslegesen szórják a felhasználók különleges tápba, videó kártyába, hangkártyába, órajel generátorba meg tudj isten mibe a pénzüket. Ugyanazt a pisit öntik abba is, vagy nem, vagy, h van ez?![]()
![]()