A "szakértők" egymásnak feszülése mögött néha (vélt vagy valós) személyes ügy áll és az egyik írhat bármit, a másik garantáltan bele fog kötni. Ezzel nincs mit kezdeni, egyszerűen nincs itt helye ilyen játszmáknak. A másik konfrontációs eset, mikor valaki önjelölt hozzáértőként butaságot ír, amit egy "szakértő" nem akar úgy hagyni. Sok szakmai kérdésben nincsenek fekete/fehér, igen/nem válaszok, de azért vannak alapvetések, amiket nem szokás megkérdőjelezni. Aki ezekkel nincs tisztában, az egyszerűen nem ért a témához, ami nem hiba, de ok a visszafogottságra. Egy szép világban mindenki rendelkezik annyi önmérséklettel, hogy csak olyan kérdésekben foglal álláspontot, ad tanácsot, amihez érdemben ért, más esetben csendben marad, vagy kérdez. Attól, hogy valaki már élete második erősítőjét használja, talán meg nem elég alap ahhoz, hogy az erősítők elvi működéséről a téma mélységében nyilatkozzon. Persze nem tilos, de elég magas labda az áldatlan vitához. Egy fórum színvonalát nem a hozzászólások száma, hanem minősége határozza meg, szóval a kérdező vegyen erőt magán és várja ki, míg valaki érdemben válaszol neki.
Néhányan nyersen, érzékenyebb lelkek számára karcosan fogalmazunk, de én ilyenkor mindig arra gondolok, hogy a mondandóra tessék koncentrálni, ne a fogalmazáson rugózni. Hogy valaki személyes szimpátia alapján értékeli hozzászólások valós tartalmát, azzal ismét nincs mit kezdeni, simán gyerekes hozzáállás. A "kioktatás", "meghurcolás", "nagyképűsködés", "trollkodás" szavak olyan gyakran kerülnek elő indokolatlanul, mint a sértődés egy kisiskolás lánycsoportban.
Külföldi fórumokon sem ritka az éles vita, amik néha ott is lemennek alpáriba, szóval ott sem csak szentek írogatnak. Bár általában kiderül a problémásabb egyedekről, hogy valamelyik kelet-európai országból származnak és csak hozzák az itteni harcos módit.
Nem mernek kérdezni... A "Megéri-e..." kezdetű kérdésekre tapasztalt hobbitárs tutira nem fog válaszolni. Márpedig ahogy a HiFi és a házimozi egyre inkább vásárlási sporttá alakult, úgy váltak e kérdések is egyre gyakoribbá. Ezeket én is csípőből ignorálom.
Kereskedelmi érdekek... rendszeresen megkapjuk néhányan ezt a vádat. Biztosan van is benne néha igazság, de abban biztos vagyok, itt mindannyian elsősorban fórumtársak vagyunk, de néhányunk főfoglalkozásban űz valami ide köthető dolgot. Szerintem ebben inkább az előnyöket, nem a hátrányt kellene látni.
Ja és persze mindez szerintem (!) van így, bár ez szerintem (!) evidencia, tehát nem is kellene külön odaírni egy fórumos hozzászólás végére.