Igen, ez az egyik megközelíthetőség.
De ha onnan nézed, hogy a mosott lemez semmit nem vonz, amikor áttörlöd a kefével meg már igen, akkor kiderül, hogy, mégiscsak rossz a hatása.
Nézőpont kérdés.
De a kicsit rosszabb rossz az még nem jó.

Igen, ez az egyik megközelíthetőség.
kipróbáltam a kefét egy új lemezzel, még mosás előtt.Voyager írta: ↑2018.09.07., pén. 11:59Az összes lemezkefélés felesleges és csak árt a lemeznek (ezt a barázdába behatolást meg felejtések el). A keféléssel csak feltöltöd a lemezt és odavonz minden szabad szemmel nem látható retket (is).
A legjobb megoldás az egész macerára:
- jóféle vákuumos mosás (félévente és/vagy 10 lejátszás után ismétlendő) + tiszta belső tok
- pormentes tárolás
- esetleg zerostat
No és persze az oldalankénti korrekt tűtisztítás.
igen. egy olyan lemezzel amiért ha bukom, nem lett volna kár

Ez azért eléggé kontrollálatlan művelet. A vinyl eléggé érzékeny a hőre, 50°C körül már lágyul. Te csináltál már ilyet?
két üveglap közé kell a lemezt betenni, majd kb 15 percre kivinni a naprafrenki485 írta: ↑2018.09.09., vas. 16:00Ha már az előzőekben a lemeztisztítás volt soron, a következő dologban kérnék segítséget:
Vettem pár db használt LP-t, de egyik-másik meglehetősen hullámos. Lejátszhatóak, köszönhetően a kellően engedékeny karnak és a Denon DL103-nak, de igencsak bántja a szememet a hangkar föl-le hintázása...
Létezik-e szerintetek valamilyen megbízható módszer a lemezek "kisimítására", anélkül, hogy sérülnének, vagy hagyjam a francba az egészet?

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!pali923 írta: ↑2018.09.10., hétf. 00:272017 január magasságában vannak hozzászólások külső lemezleszorító gyűrűkről, amik ezt a problémát jó eséllyel megoldják. Valami ilyesmik: https://www.youtube.com/watch?v=hOwvm_cuytcfrenki485 írta: ↑2018.09.09., vas. 16:00Ha már az előzőekben a lemeztisztítás volt soron, a következő dologban kérnék segítséget:
Vettem pár db használt LP-t, de egyik-másik meglehetősen hullámos. Lejátszhatóak, köszönhetően a kellően engedékeny karnak és a Denon DL103-nak, de igencsak bántja a szememet a hangkar föl-le hintázása...
Létezik-e szerintetek valamilyen megbízható módszer a lemezek "kisimítására", anélkül, hogy sérülnének, vagy hagyjam a francba az egészet?
A Clearaudionak biztosan van ilyenje, de más cég is gyártja.
Nem olcsók ezek sem...
http://www.analogueseduction.net/cleara ... cator.html
2017 január magasságában vannak hozzászólások külső lemezleszorító gyűrűkről, amik ezt a problémát jó eséllyel megoldják. Valami ilyesmik: https://www.youtube.com/watch?v=hOwvm_cuytcfrenki485 írta: ↑2018.09.09., vas. 16:00Ha már az előzőekben a lemeztisztítás volt soron, a következő dologban kérnék segítséget:

A Furutech-nek van ilyen készüléke. Otthoni, barkács körülmények között nem igazán van recept.frenki485 írta: ↑2018.09.09., vas. 16:00Ha már az előzőekben a lemeztisztítás volt soron, a következő dologban kérnék segítséget:

szénszállas kef rulezdixie-chicken írta: ↑2018.09.08., szomb. 08:18no én meg kb 35 éve használok karbonkefét,és semmi gondom sincs vele..igaz,nem mai kici occó kinai..és nem ártana egy normális lemezjátszó is az egészhez,amely földelve van,megfelelően...Voyager írta: ↑2018.09.07., pén. 11:59Az összes lemezkefélés felesleges és csak árt a lemeznek (ezt a barázdába behatolást meg felejtések el). A keféléssel csak feltöltöd a lemezt és odavonz minden szabad szemmel nem látható retket (is).
- jóféle vákuumos mosás (félévente és/vagy 10 lejátszás után ismétlendő) + tiszta belső tok
- pormentes tárolás
- esetleg zerostat
No és persze az oldalankénti korrekt tűtisztítás.![]()

Nem azért nem használom, mert gondom van/volt vele. Egyszerűen felesleges (nekem).dixie-chicken írta: ↑2018.09.08., szomb. 08:18no én meg kb 35 éve használok karbonkefét,és semmi gondom sincs vele..igaz,nem mai kici occó kinai..és nem ártana egy
dixie-chicken írta: ↑2018.09.08., szomb. 08:18normális lemezjátszó is az egészhez,amely földelve van,megfelelően...

no én meg kb 35 éve használok karbonkefét,és semmi gondom sincs vele..igaz,nem mai kici occó kinai..és nem ártana egy normális lemezjátszó is az egészhez,amely földelve van,megfelelően...Voyager írta: ↑2018.09.07., pén. 11:59Az összes lemezkefélés felesleges és csak árt a lemeznek (ezt a barázdába behatolást meg felejtések el). A keféléssel csak feltöltöd a lemezt és odavonz minden szabad szemmel nem látható retket (is).
- pormentes tárolás
- esetleg zerostat
No és persze az oldalankénti korrekt tűtisztítás.

Heti egyszeri ( igaz alapos) takarítás volt és laktunk/éltünk a szobában. lemezeket pedig csak az utolsó néhány évben kezdtem el mosni. De ezzel egyidőben drasztikusan csökkent a tű tisztításának szükségessége.Voyager írta: ↑2018.09.07., pén. 17:05Igen, de ehhez űzni kell a zeneszobából a gardróbot és minden öltözködési és porolási anomáliát. Én megtettem, de ezt sokan nem tudják ezt elkövetni. Nálam nem száll a por a levegőben, viszont sokmindenkinél látom, hogy egy lemez oldal lejátszása alatt, színültig lesz porral a lemezfelület. Ezt jobb eltávolítani a tűhegyről.SoundMania írta: ↑2018.09.07., pén. 17:00Legjobb módszer a tiszta lemez (mosott).
Ha ez meg van akkor a tű gyakorlatilag alig szennyeződik..

Igen, de ehhez űzni kell a zeneszobából a gardróbot és minden öltözködési és porolási anomáliát. Én megtettem, de ezt sokan nem tudják ezt elkövetni. Nálam nem száll a por a levegőben, viszont sokmindenkinél látom, hogy egy lemez oldal lejátszása alatt, színültig lesz porral a lemezfelület. Ezt jobb eltávolítani a tűhegyről.SoundMania írta: ↑2018.09.07., pén. 17:00Legjobb módszer a tiszta lemez (mosott).
Ha ez meg van akkor a tű gyakorlatilag alig szennyeződik..

Legjobb módszer a tiszta lemez (mosott).

Ezt én se értettem. Tök jó módszerek vannak rá és ha rendszeresen tisztítja az ember, nem kell drasztikusabb módon soha.SoundMania írta: ↑2018.09.07., pén. 16:37Már csak azt nem értem mi akkora para a tű tisztításban Nektek?!
Rudolf sem tudom milyen nehézségeket küzdhetett le e téren. :)