lehoako írta: ↑2018.07.04., szer. 09:32
A Helios 50esből is van Neked? Nagyon kíváncsi lennék rá, nekem eddig csak 58-asokkal sikerült találkoznom, bár tudom, h az 50esek is nagyon jók.
NAGYON OFF lesz, szóval bocs a többiektől.
Ááá, nagyon régóta nincs már Helios-om. A Zenit E-t 87-ben vettem az 50-es Helios-szal (már akkor elég öreg volt agép, mert csóró gyerek voltam, és egy ilyen "komoly" cucot újan nem tudtam volna megvenni, a Zenit TTL már beteljesületlen álmaim netovábbja volt..), de 91-ben megváltam a teljes orosz felszereléstől. Nem volt igazán személyes kötődésem hozzá, mer akkoriban még a (kenrockwell-skála szerinte) "whore" kategóriába tartoztam, elég sok pénzt kerestem (pofátlanul fiatalon) fényképezéssel (a haverral volt egy fotólaborunk egy, padláson talált vetítőgéppel... csak a papírt meg az előhívót kellett megvennünk, mert a fixíroldatot mit kotyvasztottuk saját recept szerint), szóval mind a Zenit, mind a rajta lévő Helios munkaeszközök voltak. Mivel a cél pénzszerzés volt, csak pontosan annyi felszerelésem volt, amennyire _feltétlenül_ szükségem volt, és azokat a végletekig (ki-)használtam.
Hogy mennyire volt jó a Helios 50/2.0? Ott, akkor a korban, számomra pofátlanul jó objektívnek számított. Nehéz ilyen időtávlatból megítélni, mert ma már Nikonos vagyok, és nincsenek olyan perverzióim, hogy az ilyen kategóriájú objektívekkel és megfelelő Nikonbajonett-adapterrel foglalkozzak. Tehát nem tudom ma már tapasztalati úton hasonlítgatni és nem is akarom. Viszont elnézve az akkori képeimet, szerintem egy mai Nikkor kitobi valószínűleg simán kenterbe veri. Sokat fejlődott már azóta a lencsegyártás, ma már olyan technológiák léteznek, amik akkor még elképzelhetetlenek voltak.