Mátrix 4K UHD BD kiadás
Tudom, volt már itt szó a Mátrix idén márciusban megjelent új kiadásáról, de - mivel a napokban végre sikerült beszereznem az eredeti korongokat, nem tudom szó nélkül hagyni. Sőt, sok szót fogok leírni
Előzetesen annyit, hogy itt most nem a magáról filmről fogok részletes véleményt írni, mert azt szeritem úgyis látta már (szint) mindenki - annyit erről, hogy szerintem egy nagy klasszikus, nagyon jó film (ez ka véleményem kizárólag az első Mátrix filmre vonatkozik, nem a folytatásokra).
A dobozban 3 lemez van - egy 4K UHD BD és két darab normál BD - az egyik norrmál BD a filmet tartalmazza, a másik az extrák zömét. Apropoó extrák, mind az UHD BD-n, mind a filmet tartalmazó BD-csak az audiokommentarok szerepelnek extraként - nem tudom ki hogyan van vele, de én ezeket soha egyetlen kiadványon sem voltam képes végighallgatni, valahogy nem érdelnek a rendezők, forgatókönyvírók, filozófusok film közbeni alámondásai.... nem vagyok akkora “fan”-ja egyetlen filmnek sem. A “valódibb” extrák a második normál BD-n (a harmadik lemezen) vannak, és ezek között, csak gyorsan átfutva a listát, semmi olyant nem láttam, ami emlékeim szerint a korábbi kiadványokon már nem szerepelt volna - a zömük már az ősrégi kétlemezes DVD verzión is rajta van. Ráadásul a specifikációkat nézve, ezekhez nem nyúltak hozzá, az “extrás” BD lemez ugyanúgy csak SD-anyagokat (DVD-minőségű) tratalmaz, mint az előző kiadványok. Szóval a harmadik lemezt startból “skippeltem”.
A normál BD-vel kezdtem. A megjelent review-k alapján ugye ez is újrarippelt képanyagot tartalmaz, szóval sima 1080p-ben is más, mint a korábban megjelent HD kiadványok. Nos, én ezt a különbséget nem igazán érzékeltem, a kép nagyon jó, de a korábbi Mátrix-HD-nek is nagyon jó volt a képe. Egymás mellett kellene lejátszani a kettőt, tökugyanolyan rendszeren, ugyanazon beállítások mellett - akkor talán érzékelhetővé válnának a különbségek. Nekem megvan ugyan egy korábbi Mátrix BD is, de ilyen “egymás melletti” összehasonlításra érthetően nincs lehetőségem, “egmás utáni” összehasonlítós képtesztre meg nincs időm és türelmem. Maradjunk annyiban, hogy az új 1080p SDR változatnak (is) nagyon jó a képe.
A nagy különbség nem itt van, hanem a hangban, ami már a “normál” BD-korongon is ott van Dolby Atmos TrueHD formátumban (természetesen sajnos csak az angol hangra érvényes ez). Nos maradjunk annyiban, hogy az Mátrix
Atmos hangsávja a legjobb hangélményt nyújtja, amit eddig hallottam Túl vagyok már jónéhány Atmos-anyagon, de ez mindet messze veri! Szerintem ez az az anyag, ami a legjobban érthetővé teszi, hogy miről is szól az Atmos. Egyszerűen referencia, nem csodálkoznák, ha jobb helyeken ezentúl ezt használnák az Atmos demójaként... Fenomenális, ott vagy az események közepében, beszippant, és teszi mindezt hivalkodás nélkül... Még az én szegényes 5.1.2-es (de azért mennyezetre helyezett magassági hangsugárzós) konfigurációmmal is hatalmas élmény! És ez már a “sima” mezei BD-n is ott van, amit - ha van legalább egy Atmos-képes AVR-ed, akkor akár egy 10 éves normálisabb bluray lejátszóval is meg lehet nézni, feltéve, ha az tud audio bitsream throughpass-t. Remélem előbb-utóbb kiadják ezt az “Atmos”-os normál BD-t külön is... akkor sokkal barátibb áron lehetne hozzáférni az igazi Atmos-os házimozi-élményhez.
Na, és akkor az UHD BD... ja, igen, hirtelen felindulásból időközben boldog tulajdonosa lettem egy 4K UHD BD-lejatszónak is (ami nem mellesleg egy Oppo UDP-203

), szóval ennek köszönhetően az történt, hogy a Mátrixot 2 nap alatt kétszer is végignéztem. Az UHD-verzió ugyanis képminőségben is referencia anyag. Talán nem is annyira a 4K felbontás miatt (bár az is komoly addendum), hanem inkább a fantasztikus HDR színkódolás miatt (a “mezei” HDR10 formátumot használják amúgy, szóval nem DolbyVision, ami elvileg még jobb lenne...). Óriási az előrelépés, ezt látni kell! Szintén csak annyit tudok mondani, hogy megmutatja, mi a HDR lényege... vagyis ebből a célból is lehet referenciaanyagnak használni. Ja, és ez valódi 4k HDR, amit az eredeti 35mm-es film eme formátumba való újradigitalizálásával, nem holmi 4K-upscalinggel hoztak létre. Ennyire “mozifilmszerű” élményem még nem volt eddig. Zseniális.
Összegzésként: az újrakiadott Mátrixot, 4K-ban Atmos hanggal látni és hallani kell. Mindenkinek ajánlom. Számomra (és ilyen értékelést szinte soha nem adok) ez a csúcs: 10/10