Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Filmajánlók,sorozatok,vélemények,csevegő...

Csutka

Hozzászólás Szerző: Csutka »

Éppen most, Aszpirin írta:

Kicsit megöregedett közben szegény...

Semmi gond, ma is jó formában van! 

Lehetne nyugdíj előtt álló rendőr ezredes. Persze a mociját is le kell cserélni valami szuper járgányra.

Szerednyey Béla (nem tudom már hogy hívták a filmben) persze még most is taxis lenne...

Ő gyakorlatilag nem is öregedett semmit.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6331

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

33 perce, Csutka írta:

Görbe Nóra is jöhetne újra egy pár Linda résszel! Azt inkább nézném. 

Kicsit megöregedett közben szegény...

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 265

Hozzászólás Szerző: scaurus »

26 perce, Csutka írta:

Ez most jó hír? 

...

Persze, hogy az.

Egyrészt a 80' évek ikonikus filmje, én magam sokszor felhozom, mint (majdnem) tökéletes ifjúsági filmet, van benne minden és olyan arányban, ami és ahogy kell.

Nem vagyok ellene "remake"-nek, sem "reboot"-nak, akkor HA valamit hozzá tudnak tenni a karakterhez, a történethez (akár egy csavart, egy nézőpontot).

Pl. Jackie Chan és Jaden Smith fémjelezte újrázásnak SEMMI értelme nem volt, mint film (annyira) nem volt rossz, de jó sem, megismételte a régit és SEMMIT nem adott hozzá, leforgatni is kár volt.

Bár, még nem láttam, de az előzetes alapján ez a sorozat mintha mondana valamit, mutatna egy új nézőpontot az ominózus versenyről.

Meglátjuk.

A Lindával ugyanezt tudom mondani, ha tudnak valami újat mutatni, és mindazt szórakoztatóan, ám legyen.

Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

Csutka

10 perce, scaurus írta:

Rejtett tartalom mutatása

Ott sem látjuk, csak fegyvert, aztán jön egy teljesen üres (feketített) oldal, tetején "I love you" szöveg, illetve "BLAM" hangutánzó szóval, majd egy utolsó (utáni) jelenetben múlt időben van utalás James-re.

MÁS:

Cobra Kai

Avagy a Karate kölyök után 34 évvel - az eredeti(!) főszereplőkkel.

Youtube sorozat, eredetileg, ha jól értem, a Premium előfizetőknek, de a "mezei" felhasználók számára is elérhető (már).

Előzetes:
https://www.youtube.com/watch?v=xCwwxNbtK6Y

Ez most jó hír? 

Görbe Nóra is jöhetne újra egy pár Linda résszel! Azt inkább nézném. 

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

6 perce, giotto14 írta:

Így elég egyértelmű, hogy a képregényt nem ismerem  Akkor tényleg nincs remény 

Spoiler

Ott sem látjuk, csak fegyvert, aztán jön egy teljesen üres (feketített) oldal, tetején "I love you" szöveg, illetve "BLAM" hangutánzó szóval, majd egy utolsó (utáni) jelenetben múlt időben van utalás James-re.

MÁS:

Cobra Kai

Avagy a Karate kölyök után 34 évvel - az eredeti(!) főszereplőkkel.

Youtube sorozat, eredetileg, ha jól értem, a Premium előfizetőknek, de a "mezei" felhasználók számára is elérhető (már).

Előzetes:
https://www.youtube.com/watch?v=xCwwxNbtK6Y

Talán belépőszintűnek mondható rendszerem: Sony BDP-S7200, Pioneer VSX329, Jamo S626, Jamo J112 sub, Audioquest Pearl és KáCsa kábelek

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Hozzászólás Szerző: lehoako »

1 hour ago, bitrograde said:

Nem a franciáddal van a baj, hanem az angoloddal. 

Azt mondja, hogy "közhellyé vált a nyolcvanas évek slasherjeiben....". Vagyis semmit sem mond a máról. Simple past vs. Past perfect, esetleg present perfect, de akkor variálni kell a mondaton.

Egyébként minden közhely csak annyira közhelyes, amennyire közhelyesen mondják. Szvsz.

Angol igeidők mennek, köszi, csak amiatt kérdeztem, h igen, a 80as években közhellyé vált a slasherekben. Emiatt bizonytalanodtam el, h közhelyes építőkockákból hogy nem lesz-e közhelyes a végeredmény, de adom azt is, amit legalul írsz. Attól, h van hulla a sztoriban (Piroska és Hófehérke tetszhalálától kezdve a JAncsiék által a kályhába tuszkolt Banyáig, vagy az összes Sherlock Holmes és más, illetve mindenmás), még nem feltétlenül lesz közhelyes minden. 

giotto14
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 445

Hozzászólás Szerző: giotto14 »

1 órája, scaurus írta:

Az alapul szolgáló képregény, szerintem, nem sok kétséget hagy.

Rejtett tartalom mutatása

a Lencsilány c. magyar képregény

Így elég egyértelmű, hogy a képregényt nem ismerem  Akkor tényleg nincs remény 
"Ma az emberek tudják mindennek az árát, de nem tudják semminek az értékét." /Oscar Wilde - Dorian Gray arcképe/

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

19 perce, giotto14 írta:

Miért, Te láttad meghalni a kölyköt a végén?

Az alapul szolgáló képregény, szerintem, nem sok kétséget hagy.

Bár, nyilván, a sorozat ebben eltérhet (nagyon remélem, hogy nem), ahogy Rambo is meghalt a könyvben, az az alapján készült film meg folytatásokat kapott, ugye.

Ami, nem film, de hasonlóan durva a vége:

Spoiler

a Lencsilány c. magyar képregény

giotto14
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 445

Hozzászólás Szerző: giotto14 »

1 órája, Csutka írta:

Nem lehet persze happy lezárása egy ilyen nyomasztó sorozatnak, de valami kis fény kellett volna bele az alagút végén. 

Miért, Te láttad meghalni a kölyköt a végén?

"Ma az emberek tudják mindennek az árát, de nem tudják semminek az értékét." /Oscar Wilde - Dorian Gray arcképe/

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1817

Hozzászólás Szerző: bitrograde »

37 minutes ago, lehoako said:

" The framework of the cautionary tale became a cliché in the slasher films of the 1980s, in which adolescents who had sex, drank alcoholic beverages, or smoked marijuana inevitably ended up as the victims of the serial killer villain."

Nem vagyok jó a francia kifejezések angol nyelvű használatában, de ez nem valami olyasmit jelent, hogy közhelyes cucc lett mára?

Nem a franciáddal van a baj, hanem az angoloddal. 

Azt mondja, hogy "közhellyé vált a nyolcvanas évek slasherjeiben....". Vagyis semmit sem mond a máról. Simple past vs. Past perfect, esetleg present perfect, de akkor variálni kell a mondaton.

Egyébként minden közhely csak annyira közhelyes, amennyire közhelyesen mondják. Szvsz.

Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

44 minutes ago, bitrograde said:

Ez egy régi, kitalált műfaj. Még neve is van.

" The framework of the cautionary tale became a cliché in the slasher films of the 1980s, in which adolescents who had sex, drank alcoholic beverages, or smoked marijuana inevitably ended up as the victims of the serial killer villain."

Nem vagyok jó a francia kifejezések angol nyelvű használatában, de ez nem valami olyasmit jelent, hogy közhelyes cucc lett mára?

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött

23 minutes ago, Csutka said:

Hááát, mivel nem akartam két rész alapján dönteni - jelentem - végignéztem.

Mivel úgy látszik, hogy én vagyok az egyedüli kritikus, még leírom a véleményemet.

Nemi erőszak, drogok és egy "kis" emberölés a folytatás. Rablás, lopás, betörés, stb...

Az összes felnőtt a sorozatban kattant. Az egyik rendőrnőről gondoltam, hogy végre valaki, de az meg leszbikus. 

Rengeteg olyan jelenet van, ami egyszerűen túlzás - cumizás, kutya elütése...

Számomra lehangoló volt az egész és tényleg annyit mutat, mint a címe - the end of the fucking world.

A kattant felnőtteknek és gyerekeknek sivár az élete és nyomorúságos. Szülőként én kifejezetten nem ajánlom. 

A mondanivalót értem és azt elismerem, egyre jobban játszanak a főszereplők, de az apa által elmondott szlogen - ha kattant a világ és te is kattant vagy - az a legjobb megoldás.

Ez nincs így és nem ad semmilyen kapaszkodót, semmilyen lehetőséget, vagy reménysugarat. Ez a legnagyobb hibája. 

Nem lehet persze happy lezárása egy ilyen nyomasztó sorozatnak, de valami kis fény kellett volna bele az alagút végén.

Igen, talán az a mondanivaló, hogy bármilyen is az élet veled, mindig akadhat egy társad - de ezt is elveti a vége.  

Ez egy régi, kitalált műfaj. Még neve is van.

Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Csutka

2018. 06. 16. at 7:05, Lemmy9 írta:

Amúgy meg merem kockáztatni, hogy neked is tetszene, és mint szülő kifejezetten ajánlom. Amiket írtál jeleleneteket hogy zavar, kell a történet egészéhez, és abban a pár jelenetben ki is merül. Utána nem fogsz látni semmi ilyesmit. 

Tehát őshiba az első rész alapján eldobni, mert k@rvára nem arról szól mint  amire gondolsz. 

Van pár hősös ami nem rossz, nem zárkózom el, de túlzásba vitték és unalmas már. A sötét lovag a top 10-ben  benne van nálam. 

Hááát, mivel nem akartam két rész alapján dönteni - jelentem - végignéztem.

Mivel úgy látszik, hogy én vagyok az egyedüli kritikus, még leírom a véleményemet.

Nemi erőszak, drogok és egy "kis" emberölés a folytatás. Rablás, lopás, betörés, stb...

Az összes felnőtt a sorozatban kattant. Az egyik rendőrnőről gondoltam, hogy végre valaki, de az meg leszbikus. 

Rengeteg olyan jelenet van, ami egyszerűen túlzás - cumizás, kutya elütése...

Számomra lehangoló volt az egész és tényleg annyit mutat, mint a címe - the end of the fucking world.

A kattant felnőtteknek és gyerekeknek sivár az élete és nyomorúságos. Szülőként én kifejezetten nem ajánlom. 

A mondanivalót értem és azt elismerem, egyre jobban játszanak a főszereplők, de az apa által elmondott szlogen - ha kattant a világ és te is kattant vagy - az a legjobb megoldás.

Ez nincs így és nem ad semmilyen kapaszkodót, semmilyen lehetőséget, vagy reménysugarat. Ez a legnagyobb hibája. 

Igen, talán az a mondanivaló, hogy bármilyen is az élet veled, mindig akadhat egy társad - de ezt is elveti a vége.  

bitrograde
Beköltözött
Beköltözött

Patrick Melrose. Minőségi irodalmi alapanyag: kb. egy regény, egy epizód. Az arisztokrácia, az irónia és a szarkazmus nyomora, a küzdelem a valódi érzelmek kinyilvánításáért. Az első rész kb. ötven percnyi folyamatos rossz trip (és nem csak mondja, mutatja is). A többi fura rémálom, melyet csak néhol enyhít a finom humor, vagy a csúcsra járatott irónia.

Megkönnyebbülés, amikor egy-egy szereplő meghal.

Cumberbatch eddigi legjobb szerepe, Jennifer Jason Leigh jutalomjátéka, Hugo Weaving visszatérése a színészethez az 1994-es Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai után.

Kizárólag erős idegzetű, felnőtt nézőinknek!!! Üdítő szórakozást keresők messze kerüljék!!!

9/10, simán, és csak mert nincs vége.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

1 órája, scaurus írta:

Utóirat: a magam részéről és is befejeztem ezt a témát, megértettem és ismét köszönöm az álláspontodat!

(Ha a könyvvel végeztem, majd beszámolók, ha érdekel.)

Nagyon érdekel, előre is köszönöm! (én sem olvastam még) 

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

59 perce, scaurus írta:

Az 2001 Űrodisszeia filmet az elmúlt 20 évben láttam 3 vagy 4 alkalommal, de nem jöttem rá, hogy miért is jó annyira.

(A könyveket viszont rongyosra olvastam, még az összecsapott A 3001. Végső űrodisszeiát is, ha lehet ilyet mondani, a 2. (2010) a kedvencem.)

Akkor biztos nem zavar, hogy a 2001 Űrodüsszeia könyvet a film forgatókönyvével egyidőben írta Clarke, tehát nem a film készült a könyv alapján, hanem a könyv a film miatt. Vagy legalábbis a film volt a könyv megszületésének fő motivációja. A film és a könyv alapjául is Clarke egyetlen rövid novellája (The Sentinel) szolgált. Ez fogta meg Kubrickot, aki megkereste Clarke-ot, bogy írjon regényt belőle, és egyúttal forgatókönyvet is.  A film forgatókönyvét is Clarke írta tehát, de Kubrick ötletei is benne voltak - és a könyv -ha jól tudom - a film után jelent meg. Ettől még a könyv nagyon jó. A film pedig azért olyan jó, mert megmutatja azt, amit a könyv megpróbál megmagyarázni (azt hiszem, az utolsó jlelenetet csak az érti meg igazán, aki elolvassa a könyvet).

A 2010 is megvan filmen, az  ár a könyv alapján kézsült, és sajnos elég gyengére sikeredett szerintem. Nekem pont a harmadik tetszett a legjobban, de azt már meg sem filmesítették.

A 3001.-gyel kapcsolatban egyezik a véleményünk, megvan olvastam, Clarke talán leggyengébb műve (ha egyáltalán tényleg ő írta, és nem csak az ő nevével adták el...)

Én nagyon drukkolok, hogy a Randevú a Ramával meg A távoli Föld dalai is méltó módon vászonra kerüljenek...

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

44 perce, Aszpirin írta:

...

Az Imterstellar-ral kapcsolatban pedig semmi kedvem vitát nyitni, mert a port.hu fórumban már küzdöttem ezzel eleget, és rájottem, hogy parttalan. Ha nem tetszik valamiért, úgyis blöffnek, felháborítónak, tudománytalannak, stb fogod nevezni, szóval a békesség kedvéért ezt a fejezetet én nem nyitom újra itt, egy másik fórumban, vagy ha mégis, hát kimaradok belőle...

Úgyis ezek a viták csak arról szólnak - nem tudom, talán pont Te írtad? - hogy süketek párbeszéde-szerűen elbeszéljünk egymás mellett, mert a legtöbb esetben érvek nem hangzanak el, csak mélyenszántó kijelentések.

Én sem, csak egyet jegyeznék meg, a Csillagok közöttel pont NEM a tudományos résszel volt a problémám, hanem a körítéssel.

(Ahogy az Érkezésben (Arrival) is az emberi dráma a tudományos és fantasztikus elemek rovására ment).

37 perce, Aszpirin írta:

...

az Űrodüsszeia pedig nehezen emészthető (főleg a vége), soha nem akart egy egyszerű kikapcsolódást nyújtó filmnek lenni (akárcsak Kubrick legtöbb filmje).

...

A tudományos valóság unalmas. Azért engedtessék meg nekem, hogy egy “sci” rövidítést tartalmazó műfajban számomra fontos legyen. Akinek meg nem, hát nézze a Star Wars-t, abban gyakorlatilag minden tudománytalan. Jó szórakozást :-)

Az 2001 Űrodisszeia filmet az elmúlt 20 évben láttam 3 vagy 4 alkalommal, de nem jöttem rá, hogy miért is jó annyira.

(A könyveket viszont rongyosra olvastam, még az összecsapott A 3001. Végső űrodisszeiát is, ha lehet ilyet mondani, a 2. (2010) a kedvencem.)

A tudomány nem unalmas, az egyik legérdekesebb dolog.

(Magam is szerveztem pl. humán végzettségű kollégáknak egy kis részecskefizikai előadást, meghívtunk egy fizikust (őt /de nem ez a helyszín, de hasonló előadásra/: https://www.youtube.com/watch?v=A6BsmcA3C_k,), az más kérdés, hogy a kilencven kollégából 8-t érdekelt...)

Sőt, az utóbbi időkben olvasott könyvek közül izgalmasnak találtam A prímszámok zenéje és az E=m*c^2 (De miért olyan nagy ügy ez?) köteteket.

Abban (is) egyetértek, hogy számos "sci-fi"-ként eladott film, valójában csak "-fi".

Viszont vásznon én ez utóbbit szeretem.

Utóirat: a magam részéről és is befejeztem ezt a témát, megértettem és ismét köszönöm az álláspontodat!

(Ha a könyvvel végeztem, majd beszámolók, ha érdekel.)

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

1 órája, scaurus írta:

Űrodüsszeiát filmtörténeti értékeinek elismerése mellett egy lassú, unalmas, rosszul öregedett és önmagában rossz filmnek tartom (erről már korábban volt szemecsere), egy Gravitációt c. filmet meg eszembe se jutna megnézni.

Pedig mindkettőt érdemes megnézni, főleg, ha vitaalapként hozod fel őket. A Gravitációról viszont tudni kell. hogy elég sok tudománytalan dolog van benne. Részemről nem veszítesz sokat vele. az Űrodüsszeia pedig nehezen emészthető (főleg a vége), soha nem akart egy egyszerű kikapcsolódást nyújtó filmnek lenni (akárcsak Kubrick legtöbb filmje).

Hollywood pedig nem véletlenül találta ki a “saját” kliséit, ezek kellenek ahhoz, hogy a filmek eladhatók legyenek. Nincs értelme rajtuk számonkérni a tudományos hitelességet, sem scifiben, sem történelmi filben, sem egy egyszerű verekedős jelenetben, ahol az ütések úgy suhognak és puffannak, ahogy a valóságban soha nem tudnak, de hat ez kell ahhoz, hogy eladható legyen egy film. A tudományos valóság unalmas. Azért engedtessék meg nekem, hogy egy “sci” rövidítést tartalmazó műfajban számomra fontos legyen. Akinek meg nem, hát nézze a Star Wars-t, abban gyakorlatilag minden tudománytalan. Jó szórakozást :-)

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

42 perce, scaurus írta:

Megint ízlések és pofonok,  más elvárások és hozzáállások.

Ha a First Live 4K from Space-re gondolsz, kb. 10 perc után kinyomtam, tovább nem bírtam, annyira untam.

HANGSÚLYOZOM, kizárólag az én elvárásom (és egyáltalán nem egyedüli és üdvözítő út!!!): filmen az űrben látványos és hangos (függetlenül attól, hogy prof. Brian Cox is is szívesen idézi, hogy az űrben nem hallatszik a sikolyod...) űrcsatákat várok.

Oké, hajrá. Semmi gomd. Mimdenesetre én megtettem, amit kértél, elmagyaparáztam a szempontomat. A 

first Live 4K from Space egy esemény dokumentálása, nem játékfilm, szóval ha unod, hát megvan rá minden jogod.

Az Imterstellar-ral kapcsolatban pedig semmi kedvem vitát nyitni, mert a port.hu fórumban már küzdöttem ezzel eleget, és rájottem, hogy parttalan. Ha nem tetszik valamiért, úgyis blöffnek, felháborítónak, tudománytalannak, stb fogod nevezni, szóval a békesség kedvéért ezt a fejezetet én nem nyitom újra itt, egy másik fórumban, vagy ha mégis, hát kimaradok belőle...

Úgyis ezek a viták csak arról szólnak - nem tudom, talán pont Te írtad? - hogy süketek párbeszéde-szerűen elbeszéljünk egymás mellett, mert a legtöbb esetben érvek nem hangzanak el, csak mélyenszántó kijelentések.

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

1 perce, Aszpirin írta:

...

Az Amazon Prime-on van egy film, ami az első élő 4K közvetítés felvételét tartalmazza, az ISS-ről

...

A másik, ami ezen is túl megy, az az Interstellar.

...

Érdemes nézni a tudományos hitelességgel elkészített hard scifiket (elég kevés van sajnos), még akkor is, ha ismered a természet törvényeit, mert egy életre szóló lehet szemmel látni, amit ésszel tudsz.

Megint ízlések és pofonok,  más elvárások és hozzáállások.

Ha a First Live 4K from Space-re gondolsz, kb. 10 perc után kinyomtam, tovább nem bírtam, annyira untam.

A Csillagok közöttet egy felháborító blöffnek tartom,  vitathatatlanul látványos, de egy felfújt semmi (hasonlóan az Eredethez),  hál' Istennek csak bluray-ről láttam és korongot gyorsan el tudtam adni, így anyagilag minimális bukta volt, de a megtekintésével töltött időt nem kaphatom vissza.

Nem nagyon érdekel a hitelesség, az Űrodüsszeiát filmtörténeti értékeinek elismerése mellett egy lassú, unalmas, rosszul öregedett és önmagában rossz filmnek tartom (erről már korábban volt szemecsere), egy Gravitációt c. filmet meg eszembe se jutna megnézni.

HANGSÚLYOZOM, kizárólag az én elvárásom (és egyáltalán nem egyedüli és üdvözítő út!!!): filmen az űrben látványos és hangos (függetlenül attól, hogy prof. Brian Cox is is szívesen idézi, hogy az űrben nem hallatszik a sikolyod...) űrcsatákat várok.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

10 órája, scaurus írta:

Amiket írsz, azokat én könyvekből veszem.

Gondolhatod, hogy nem ebből a sorozatból tsnultam őket ☺︎ 

Viszont egy dolog tudni, és más dolog látni, működés közben. Az egy egés más dimenziót ad hozzá.

Az Amazon Prime-on van egy film, ami az első élő 4K közvetítés felvételét tartalmazza, az ISS-ről. Két amerikai űrhajós bohóckodik rajta 4K-ban, és nagyon hasonló dolgokat csinálnak, mint ami at Expanse egyik jelenetében az egyik főszereplő, miközben egyedül van az űrhajóban nullgravitációs körülmények között, és unatkozik. A felvétel egyébként lélegzetleállító, és bár tudod, hogy kb mire számíts, amit látsz, az tuti beég az agyadba életed végéig, ha érdekel a tudomány.

A másik, ami ezen is túl megy, az az Interstellar. Felfogadták Kip Thorne-t, a feketelyukak kutatásának egyik legismertebb specialistáját, egy valódi fizikust, hogy közreműködjön a folm látvanyvilágának magvalósításában, és bánáskodjon a film tudományos szempontból legjobb megvalósításában. Az egyik dolg amit tett, hogy az emberiség történetében először számolták ki szuperszámítógéppel, sugárkövetéses módszerrel, hogy hogy nézhet ki a feketelyuk... és ehhez nem a klasszikus sugárkövetéses algoritmusokat használták, (amelyek a fény egyenes vonalban terjedését feltételezik), hanem az Einstein-féle tenzoregyeneleteket is bevitték az ábrazolásba, szóval, amit ott látsz, az a világon az első valóban tudományos megjelenítése egy Kerr-féle (perdülettel igen de töltéssel nem) rendelkező szupernagy (mintegy 100ezer naptömegű) fekete lyuknak. A mai ismeretek szerint így KELL kinézzen, matematikai egyenletekkel levezetve. A vicc az, hogy korabban nem volt egyetlen fizikakönyv vagy tudományos publikáció, amely a kelyes kinézetre figyelmet fordított volna, annyira úgy gondolták, hogy tudják, hogy nézhet ki egy fekete lyuk közelröl, hogy soha eszükbe nem jutott kiszámolni.

Kellett ehhez egy film, és kellett egy KipThorne nevű, a tudományos világban is szaktekintélyként nyilvántartott elme, akit felfogadtak a stábba.

Érdemes nézni a tudományos hitelességgel elkészített hard scifiket (elég kevés van sajnos), még akkor is, ha ismered a természet törvényeit, mert egy életre szóló lehet szemmel látni, amit ésszel tudsz.

Sajnos a menő hollywoodi, scifinek mondott produkciók alapján (pl Star Wars sorozat, de nemcsak) az emberek többségében olyan kép alakul ki az űrről (és még egy jópár dologról, pl. a számítástechnikáról is), ami olyan mesze van a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Nem várjuk el persze, a realizmust ezektől a filmektől, de ha vannak filmek vagy sorozatok, amik ezt helre teszik (pl. Mentőekxpedíció, Imterstellar vagy The Expanse a világűrrel kapcsolatban, vagy a Mr.Robot a kiber iztonsággal kapcsolatban), azoknak a magamfajta szakbarbárok örülnek. S istenítik.

Ez van.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

3 hours ago, scaurus said:

Ezt nem értem, mi csap agyon mindent és mindenkit?

" És nem holmi ócska teknőket, hanem a Birodalom legmodernebb, szuperspéci űrhajóit rázta le a másodperc törtrésze alatt. Ez azért már csak elég jó, nem, Öcskös? " .-)))

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

14 órája, lehoako írta:

..

És mennyire igaz, h a DIY agyoncsap mindent és mindenkit...

Ezt nem értem, mi csap agyon mindent és mindenkit?

scaurus
Fórumlakó
Fórumlakó

2018. 06. 16. at 0:05, Aszpirin írta:

Ezekkel az érvekkel nehéz vitatkozni, mert ezzel az erővel mi értelme van zenét hallgatni pl.

De mivel azt írod, tényleg érdekel, és vagyok elég naiv, hogy ezt elhiggyem neked, hát legyen.

Először is:

Amiket írsz, azokat én könyvekből veszem.

Pl. A.C.Clarke Jupiter V novellája vagy Randevú a Rámával regénye arra késztetett, hogy vegyek kézbe fizika tankönyvet, papírt, ceruzát és magam is számolgassak keringési időt, centrifugális és centripetális erőket.

A filmektől, sorozatoktól én időnkénti kikapcsolódást, szórakozást, időnkénti agyzsibbasztást várok.

A sorozatokban, rádaásul sokszor számomra a karakterek érdekesebbek (így a nem eltalált szereposztás már nálam ok az elkaszálásra, míg a jó szereposztás nálam megment egy gyengébb sztorit) mint a történet, és egy idő (néhány évad) után tényleg felmerül, hogy miért mások társas kapcsolatait nézem, a sajátjaim megélése helyett.

Mindig gyanúsak voltak nekem az emberek, akiknek nincs hobbijuk ("a munkám a hobbim"), de azok is, akik a választott hobbijukat (bármi is legyen az!) túlzásba viszik, így azok is, akik napi szinten darálják a sorozatokat.

Félreértés ne essék megint, nem tudom és nem is akarom megmondani a tutit, pusztán a véleményemet írtam le korábban is, ahogy mások is.

Még egy utalás a fentebb, részben idézett hozzászólás (idézetben nem szereplő - hosszabb hozzászólás idézést teljes terjedelmében mindig feleslegesnek tartottam) egy mondatára, a párom fogalmazta meg tömören: "a zenehallgatás nem program"...

(Nálunk tényleg nem, jellemzően Corellitől és Galuppitól Hans Zimmerig háttérként, hangulatkeltésként szolgál, pl. Enigma: Le roi est mort, vive le roi! albuma teljes mértékben összefort az A.C.Clarke-féle Rama II-vel, vagy furcsa módon, Dead Can Dance: Towards Within albuma a Sárkánydárda krónikákkal, de egy gyönge Wondar Woman képregényen is sokat dob, ha a WW filmzene szól a háttérben.)

Na, a hétvégen eddig nem sikerült semmit megnézni, lehet, este Az utolsó jedik lesznek terítéken (asszony még nem látta), vagy, amit évek óta nem sikerült megnéznem (pedig itt van gyári korongon...),  az Ahol a vadak várnak. 

Utólag betoldott utóirat: Aszpirin, az ajánlód miatt teszek egyet a sorozat alapjául szolgáló könyvsorozat 1. kötetével!

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Hűűűű, most jövök a Solo-ról, egynek tökjó volt, a srác nem Harrison Ford, de, hogy beledokumentálták Sötét Pofát a műlábával, miután Obi-Wan kettévágta, totál jól belecuppantották a sztoriba, Woody Harrelson tökéletesen hozta Woody Harrelsont, és amikor Chewie-t megkérik, hogy akkor hátsó pajzs fel, annyit kütyüzött, h aszittem még egy kávé is lejön 93 fokon egyből ilyen latte-art-jelleggel. :-) Robotcsajszit sajnálom, jó, h az adatbázisát felszippantotta a Falcon.

És mennyire igaz, h a DIY agyoncsap mindent és mindenkit...

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”