Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

"Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 605

"Kertész leszek, fát nevelek...", avagy kertészkedjünk a ház körül.

Hozzászólás Szerző: Palm »

1 perce, lehoako írta:

Így van, csak olyan büdös,mint a frissen kitett levélkomposzt, a szomszédok bosszút fognak állni...

Szerencsére nálam ilyen probléma nincs, toleráns szomszédaim vannak. Ők is kezdenek a bio dolgokra nyitotak lenni.

"Más dolog ismerni az utat, és más dolog járni rajta." - Morpheus

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Just now, Palm said:

Állítólag a csalán lé (csalánt kicsit össze kell vágni és vízbe kell áztatni jó 1 hétre) is jó levéltetvek ellen is.

Így van, csak olyan büdös,mint a frissen kitett levélkomposzt, a szomszédok bosszút fognak állni...

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Igen, kivonták a Zolone-t, már jó régen...

Nekem még mindig van és még mindig működik...

http://balintgazda.hu/kertesz/novenydok ... ombol.html

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég

1 perce, lehoako írta:

Szerintem valamilyen szívókártevő lesz ott. Nem látsz pici fekete pontokat a virágok tövénél, levelek fonákján, stb? És fénylő csíkokat, ahol a hangyák felhordják a tetveket petézni a növényekre? Levelek fonákja stb? 

Egy langyos szappanos vizes lemosást javaslok (nem vicc, a szappan jó a tetű ellen, de nem rászárítva), utána meg valamilyen felszívódó komplex szívókártevő ellenit. Korábban Zolone-t használtam meg Systhane-t, de lehet, h ezek mára be lettek tiltva. 

Milyen vízzel locsolod? Ha pár levél is elkeztett sárgulni, lehet klorózis is, érdemes pár napig állni hagyni a csapvizet, hogy kimenjen belőle a klór. 

Nem kapott hirtelen nitrogént a növény? A friss hajtásokat gyakran elárasztják a tetvek és egyéb szívók...

Állítólag a csalán lé (csalánt kicsit össze kell vágni és vízbe kell áztatni jó 1 hétre) is jó levéltetvek ellen is.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

31 minutes ago, Palm said:

Lehet hülyeség: Esetleg sok víz és elrohad? Nem szereti a talajt?

Megkérdemegyik ismerősömet, hátha Ő tud valami okosat mondani.

Szerintem valamilyen szívókártevő lesz ott. Nem látsz pici fekete pontokat a virágok tövénél, levelek fonákján, stb? És fénylő csíkokat, ahol a hangyák felhordják a tetveket petézni a növényekre? Levelek fonákja stb? 

Egy langyos szappanos vizes lemosást javaslok (nem vicc, a szappan jó a tetű ellen, de nem rászárítva), utána meg valamilyen felszívódó komplex szívókártevő ellenit. Korábban Zolone-t használtam meg Systhane-t, de lehet, h ezek mára be lettek tiltva. 

Milyen vízzel locsolod? Ha pár levél is elkeztett sárgulni, lehet klorózis is, érdemes pár napig állni hagyni a csapvizet, hogy kimenjen belőle a klór. 

Nem kapott hirtelen nitrogént a növény? A friss hajtásokat gyakran elárasztják a tetvek és egyéb szívók...

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég

2018. 06. 19. at 18:01, Aszpirin írta:

Brian élete után szabadon: boldogok a kertépítők. Na de miért pont a kertépítők?

Mert Ők építik a Paradicsomot?

Ha már blájen élete, akkor biztos Ők is aktív kertépítők:

Biztos támfalat építenek kőből vagy sziklakertet.

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég

Bio fűnyíró:

És nagypályás kivitelben:

Pár hónap után lehet sütni vagy főzni a nyúl szaporulatot.

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég

Fűnyírás "örömei":

Ezért kell teljes arcvédőt viselni.

Minden damilos fűnyírós kutyatartó megtapasztalja ezt az érzést.

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég

15 órája, Sene írta:

Sziasztok!

leánder virágozni szeretne, de inkább elszáradnak a bimbók. Mit javasoltok? (Naponta locsolom, így nem víz hiány)

Lehet hülyeség: Esetleg sok víz és elrohad? Nem szereti a talajt?

Megkérdemegyik ismerősömet, hátha Ő tud valami okosat mondani.

Palm
Törzsvendég
Törzsvendég

2018. 06. 19. at 14:19, lehoako írta:

Plusz azt is tudják, h aki a füvesítéshez sem ért, azt úgy verik át, ahogy akarják, és meg is teszik...

Sajnos igencsak elgondolkodtató, hogy mi a jobb megoldás, mert mindenhol vannak jó és oda nem illő alakok is. Ha nem kellően vastag a pénztárca, akkor felejtős a kertépítő cég. A saját munkánál csak nyersanyag és szerszám kell, munkaköltség megspórolható. Ha több szakember kell, akkor nagyon össze kell válogatni a társulatot. Szerencsére a kert építésnél ezt könyebb összehozni, mint 1 ház építésnél. Viszont szerintem a kertészkedés lényege, hogy csináljunk meg mindent, amit csak tudunk, amit nem azt tanuljuk meg, hiszen a kertet gondozni kell állandóan és ez a kertészkedés lényege, hogy a saját munkánk szépségét csodálhatjuk, mely örömet okoz.

Sene
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: Sene »

Sziasztok!

leánder virágozni szeretne, de inkább elszáradnak a bimbók. Mit javasoltok? (Naponta locsolom, így nem víz hiány)

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 465

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

23 órája, Aszpirin írta:

Brian élete után szabadon: boldogok a kertépítők. Na de miért pont a kertépítők?

Köszönöm! Bár húsz év után már csak tervezek...

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2284

Hozzászólás Szerző: Shimano »

3 órája, lehoako írta:

Szép munka! 

Csak tippet adok, de Te is biztos tudod, vékony átlátszó takarófóliával védd a kiszáradástól, ha ekkorában meg tudod csinálni, üvegházi dunsztos klíma lesz alatta, gyorsabban is hajt a fű és nem is szárad ki. Amíg nincs 3-4 centi magas, nyugodtan maradhat a fólia, madarak se zabálják fel vagy ugrálják széjjel, mert sajna nekem a locsoláskor előjövő giliszták miatt rendszeresen szétugrálják, lukas lesz, ott meg azonnal meggyomosodik...

Na én ilyesmivel nem vacakolok.Tegnap vetettem,szerintem pénteken már zöldülni fog a terep.A giliszták meg ha előmernek bújni,akkor azok a szép számmal jelenlévő rigócsaládom martalékai lesznek. Szeretem őket,öröm nézni a ténykedéseiket.Most volt a második utódpótlás náluk,és szedegetik is szorgalmasan az ifjoncok táplálékát.Szinte hihetetlen hogy milyen rafináltak etetéskor. 

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6537

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6537

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

3 órája, Shimano írta:

A kertépítő cégek tudják jól azt,hogy aki ilyen ajánlatot kér tűlük,ott a pénz nem akadály,tehát vastagon lehúznak mindenkit.

Attól függ, mit nevezünk “vastagon lehúzásnak”. Mert azért a dolgozók bruttó bérét és az összes rárakódó terhet, na meg némi profitot is ki kell hozni ugye. Ha meg valaki tisztességesen meg akar élni a jominőségű munkájából, akkor azt mar itthon hajlamosak “lehúzásnak” titulálni. Szóval a fenti elég durva általánosítás.

Mindenesetre a helyzet az, hogy kertépítő cégeknél is nagyonb a kereslet  , mint a kínálat, így az árakat az igények határozzák meg (amint azt a főoldali üzenőfalon írtam pár napja, úgy érzékelem, hogy most nincsenek versenyhelyzetben a kertépítők sem). Keresletből most van bőven, tehát az ár is magas, és még jó sokat kell is várni, hogy sorra kerülj. Ez van.

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

Vagy a Banksiae Lutea, de ahhoz még nem vagyok elég komoly. Ő nincs is meg nekem. :-(((

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

OK, OK, melyik A kedvencem.......?  :-)

Nagyon nehéz kérdés, és, bár csak egyszer virágzik, (az első évben egyszer se) egy óóóóóóriási futó, fehér, dupla almavirágokkal, nagyon vadrózsásan kampós tüskékkel, és nyolcszor nyolc méter "futófelülettel". Bobbie James. -23 fokig fagytűrő, most látom, h Wiki oldala is van :-))).

https://de.wikipedia.org/wiki/Bobbie_James_(Rose)

https://www.davidaustinroses.co.uk/bobbie-james

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

1 hour ago, Shimano said:

Szépek a szinte festett meseszerű kertek is,de én pl megelégszem a természet egy kicsit kifinomultabb közelségével is a kertben,ami ettől másabb,az nekem már sok a jóból.Sokat járok ki a vad természetbe,lehet azért.

Én is hagyom, hadd burjánozzanak a dolgok .-), de ha meseszerűség kell és veszély- és gyakorlatilag gondozásmentes növény kell, ami északi fekvésben is jól érzi magát,  citromos-bourbonrózsás illatos virágai vannak, nem tüskés és gyönyörű, plusz még vázában is jól tart a vágott virágja, akkor őt ajánlom. Nekem 3 tő van a kertben, tolerálta a 3m magas árvizet is 2 hétig, csak nőtt tőle... Relatíve ellenálló, egy kis tavaszi antitetű elleni szisztemikuson és egy lisztharmat elleni lemosáson kívül (sajnos a Dunakanyarban feszt nagyon nagy a pára) nem kér semmit, csak ad és ad és ad... :-)

Ha akarod, letemetek pár hajtást és önbujtja magát őszre. Ha akarod, adok hajtást vagy akár fásdugványt és megszemzed magadnak, ha van vadrózsa a kertedben, vagy szerzel vad alanyt, ahogy szeretnéd. Fagyot is bírja, futórózsában az egyik kedvencem, kb 3 méterre fut fel, ha nedves a talaj, még magasabbra is tud.

https://www.davidaustinroses.com/us/mme ... mbing-rose

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

2 hours ago, Shimano said:

Épp tegnap vetettem be fűvel 180nm-t a kertben,és a rotációval együtt kb 5 óra alatt megvoltam vele.Ebben a hengerelés,és a locsolás is benne volt.És hogy mennyibe is fájt a munkán kívül?Hát másfél liter benzin,és hat kiló fűmag,ami 8ezer volt.

Szép munka! 

Csak tippet adok, de Te is biztos tudod, vékony átlátszó takarófóliával védd a kiszáradástól, ha ekkorában meg tudod csinálni, üvegházi dunsztos klíma lesz alatta, gyorsabban is hajt a fű és nem is szárad ki. Amíg nincs 3-4 centi magas, nyugodtan maradhat a fólia, madarak se zabálják fel vagy ugrálják széjjel, mert sajna nekem a locsoláskor előjövő giliszták miatt rendszeresen szétugrálják, lukas lesz, ott meg azonnal meggyomosodik...

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

1 órája, lacee írta:

Mindegy is,ki,hogy látja,az én kertemet saját magam epítgettem,de ha tehettem volna akkor mással csináltatom.Ismerősnél láttam ilyet a szám tátva maradt,összeget nem kérdeztem de nem is érdekelt.

Szépek a szinte festett meseszerű kertek is,de én pl megelégszem a természet egy kicsit kifinomultabb közelségével is a kertben,ami ettől másabb,az nekem már sok a jóból.Sokat járok ki a vad természetbe,lehet azért.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

23 perce, lehoako írta:

Plusz azt is tudják, h aki a füvesítéshez sem ért, azt úgy verik át, ahogy akarják, és meg is teszik...

Épp tegnap vetettem be fűvel 180nm-t a kertben,és a rotációval együtt kb 5 óra alatt megvoltam vele.Ebben a hengerelés,és a locsolás is benne volt.És hogy mennyibe is fájt a munkán kívül?Hát másfél liter benzin,és hat kiló fűmag,ami 8ezer volt.

lacee
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1178

Hozzászólás Szerző: lacee »

Mindegy is,ki,hogy látja,az én kertemet saját magam epítgettem,de ha tehettem volna akkor mással csináltatom.Ismerősnél láttam ilyet a szám tátva maradt,összeget nem kérdeztem de nem is érdekelt.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎

5 minutes ago, Shimano said:

Csak ismételni tudom magam,akkor fogod értékelni a kertet ha te csinálod.A kertépítő cégek tudják jól azt,hogy aki ilyen ajánlatot kér tűlük,ott a pénz nem akadály,tehát vastagon lehúznak mindenkit.

lacee
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1178

Hozzászólás Szerző: lacee »

4 perce, Shimano írta:

Csak ismételni tudom magam,akkor fogod értékelni a kertet ha te csinálod.A kertépítő cégek tudják jól azt,hogy aki ilyen ajánlatot kér tűlük,ott a pénz nem akadály,tehát vastagon lehúznak mindenkit.

Úgy mint a hifiben

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

20 perce, lacee írta:

Szerintem:

Valakinek ha megvan a pénze rá és nem akar kubikolni és kókányolni,akkor megcsináltatja ezzel foglalkozó céggel, ahol értenek is ehez.

Gondolj bele,hogy vannak több millió forintos hifi készülékek ami sokszor téma a fórumon,hogy miért annyi az annyi.......Úgy gondolom,hogy 1 nagyobb munkára 1,5-2 millió forint nem olyan eget rengető,nyílván ezt is mint a hifiben 1 réteg tudja meglépni,de 1 életen át élvezed a kerted adta szépséget,kényelmet ,én ha most csinálnám a kertet és meglenne a keret rá nem gondolkoznék rajta.....

Válasz küldése

Vissza: “Autó Sport és szórakozás”