Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

DAC-olás

levi75
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 29

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: levi75 »

19 hours ago, La_Valse said:

@Levi75:

Annak idején az USB-t nem kifejezetten audióra hegyezték ki. Az S/PDIF átvitelt kifejezetten erre.

Az USB sokat fejlődött az évek során. Hol is tart, 3.1? Az S/PDIF alapjaiban nem változott. Az interfész

kontrollert persze fejlesztik, pl. XILINX LogiCORE. A szóba hozott Lynx kártya 16 csatornás, profi célra

való, a 600-700 $,€ árával. Menyus ajánlotta IIS-t is inkább alkatrészek összekapcsolására álmodták meg,

készüléken belül.

Ha már viszket a tenyered, az enyém is, akkor AoIP AES67 irányba mozdulnék. Ha visszakeresel, kaef2

fórumtársunk nemrég sokat értekezett a témáról.

Köszönöm, nagyon hasznos info.

| Heed | ProAc | Target Audio | kábelek: Chord, Eupen |

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

2 hours ago, Aszpirin said:

Valamit félreértettem volna? Ismereteim szerint a jitter és a bithiba nem ugyanaz... bár extrém esetben az előbbi talán vezethet az utóbbihoz. A jitter az érkező bitfolyam (véletlenszerű) órajel-ingadozása, ami tényleg okozhat a hangban mindenféle "leromlást" (akár úgy is, hogy "kevésbé teres a hang"), mert a DAC által előállított analóg jelbe egfajta negyfrekvenciás zajt visz (és jó kérdés, hogy ezt hogy érzékeli az emberi fül, ha egyáltalán érzékeli). De a jittert ismereteim szerint (elnézést, és javítsatok ki ha tévednék) puffereléssel és a DAC saját (második), nagyon pontos órajel-generátorával nagymértékben javítani lehet.

A digitalis adatatvitelnel letezik legalabb 6-8 fele "jitter"......    ez mind okoz valamifele romlast....  

egyszer mar megosztottam a dokumentumokat, de nem hinnem hogy sokan vettek a faradtsagot atolvasni.    

Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 613

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

Sziasztok!

Izgatja a fantáziámat ez a meghirdetett "Audio Note Dac Zero". van-e valakinek ilyenje, tapasztalata a hangjával, minőségével, megbízhatóságával kapcsolatban?

Ha jól olvastam külföldi oldalakon a csöve nem cserélhető-fixen beforrasztott-viszont valami extrém hosszú élettartamú.

Vélemények? 

Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Jester »

37 perce, Aszpirin írta:

Valamit félreértettem volna? Ismereteim szerint a jitter és a bithiba nem ugyanaz... bár extrém esetben az előbbi talán vezethet az utóbbihoz. A jitter az érkező bitfolyam (véletlenszerű) órajel-ingadozása, ami tényleg okozhat a hangban mindenféle "leromlást" (akár úgy is, hogy "kevésbé teres a hang"), mert a DAC által előállított analóg jelbe egfajta negyfrekvenciás zajt visz (és jó kérdés, hogy ezt hogy érzékeli az emberi fül, ha egyáltalán érzékeli). De a jittert ismereteim szerint (elnézést, és javítsatok ki ha tévednék) puffereléssel és a DAC saját (második), nagyon pontos órajel-generátorával nagymértékben javítani lehet.

Igen is, meg nem is. A jitter az amit írsz, órajel ingadozás, viszont ha egy USB DAC-ot rákötünk egy számítógépre, akkor mire az a HDD-től az analógra konvertálásig eljut, jónéhány helyen megfordul  Digitális - digitális átvitel esetén a jitter vagy bithibaként jelentkezik, vagy nem jelentkezik, ezt elég könnyű belátni. Magyarul ha az USB átvitel jitteres akkor pattogni fog a hang. A D/A konverzió esetén szintén van órajelezés, és itt ugye a jitter úgy jelentkezik, hogy ha megfelelően nagy nagyítóval nézzük, akkor két D/A konverzió után kapott analóg jel sosem lesz ugyanaz, mindig van egy kis tökéletlensége. Hogy ezt füllel meg lehet-e hallani? Szerintem nem. Mérni és tesztelni is lehet, bárki foghatja és vegye fel kétszer ugyanazt a zenét analóg kimenetről, valami értelmesebb hangkártyával. Itt ugye pár plusz kört is belerakunk a játékba az A/D konverzióval is. Ha valaki megkülönbözteti vakteszten a két felvételt, az vendégem egy tálca sörre   A különbség persze simán mérhető nulltesztel. De hogy mit hallunk az mindig más kérdés.

Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6173

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

4 órája, wittao írta:

obbszor felmerult mar ez a jitter tema is... ott is kiderult ha jitter hiba lenne egy nagy pattanast hallunk a hangban 1bit hibazas eseten, nem “kevesbe lesz teres a hang”... 

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1745

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

3 órája, wittao írta:

Furcsa, hogy az USB hibalehetosegei kerulnek elo/vagy nem “audiora lett kifejlesztve”, hat szerintem digitalis jelek tovabbitasara lett kifejlesztve. Nem is tudom, talan 15 eve is meglehet, hogy USB 2.0-n kapcsoltam ossze adathordozokat es szamitogepeket, ezalatt EGYETLEN EGYSZER SEM tortent adatvesztes, vagy adatmodosulas. Hogy lehet, audio dolgokon meg van? Atmasolnek egy fenykepet, es a feher a masolas miatt sarga lenne? Tobbszor felmerult mar ez a jitter tema is... ott is kiderult ha jitter hiba lenne egy nagy pattanast hallunk a hangban 1bit hibazas eseten, nem “kevesbe lesz teres a hang”... 

Valaki okosabb majd kifejti, a lényeg, hogy különféle eszköztípusok vannak usb-n megkülönböztetve ("device classes"), ezekkel eltérő módon megy a kommunikáció, van ami nem tűri meg a hibát (pl. háttértár) és van ami igen...  Ettől függetlenül a rettegés szintje szerintem eltúlzott.

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3922

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

4 hours ago, La_Valse said:

@Levi75:

Annak idején az USB-t nem kifejezetten audióra hegyezték ki. Az S/PDIF átvitelt kifejezetten erre.

Az USB sokat fejlődött az évek során. Hol is tart, 3.1? Az S/PDIF alapjaiban nem változott. Az interfész

kontrollert persze fejlesztik, pl. XILINX LogiCORE. A szóba hozott Lynx kártya 16 csatornás, profi célra

való, a 600-700 $,€ árával. Menyus ajánlotta IIS-t is inkább alkatrészek összekapcsolására álmodták meg,

készüléken belül.

Ha már viszket a tenyered, az enyém is, akkor AoIP AES67 irányba mozdulnék. Ha visszakeresel, kaef2

Igen és semmit nem változott a véleményem, az AOIP megoldások igen jók lehetnek nagyon sokféle rendszerben és ma már sokféle árkategóriában is. 

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 719

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

@Levi75:

készüléken belül.

"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

kakaox
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 385

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: kakaox »

2 minutes ago, BLX said:

Azt meg lehet kerdezni, hogy miert jobb a szamitogep kimeno USB-t atalakitani SPDIF-re majd ugy be a DACba, ha van a DACon mindket fajta bemenet?

Szia BLX!

Nem biztos hogy jobb, nekem olyan DAC-om van, amiben Amanero USB-vevő van és az egyszerű (olcsó, alap) USB-SPDIF átalakítók elvéreztek.

A műszaki magyarázatra nem tudok válaszolni, mert amiben áram megy ahhoz én nem értek :-), de gondolom jobb táp, jobb Clock, jobb Software...

Viszont van egy nagyon egyszerű megoldás, mert teszel egy próbát és kiderül, hogy Nálad milyen hatása van ezeknek.

Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Audio-GD Master 7 DAC
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp  Vége:Sonus Faber Guarneri Memento  Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian  Szoba:Panel

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1041

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: BLX »

Azt meg lehet kerdezni, hogy miert jobb a szamitogep kimeno USB-t atalakitani SPDIF-re majd ugy be a DACba, ha van a DACon mindket fajta bemenet?

kakaox
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 385

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: kakaox »

18 hours ago, levi75 said:

....Itt AES/EBU kimenetekkel rendelkező kártyára gondolok pl. Lynx AES16e ? Milyen eredménnyel ? Van-e más jól bevállt/olcsóbb megoldás (pl egy sima hangkártya, amin van SPDIF kimenet) ?....

Szia Levi75!

Ilyesmi megoldásra gondolsz?

https://www.pinkfaun.com/index.php/prod ... ridge.html

A Pink Faun-nak vannak ilyen kártyái, de hogy milyen minőségű arról nincs saját tapasztalatom.

...vagy létezik egy RME, amiről szintén nincs tapasztalatom, de 32 csatornás és kell még egy átalakító kábel.

http://www.rme-audio.de/en/products/hdspe_aes.php

szóval ez sem az otthoni zenehallgatásra termett.

Évekig kerestem egy olyan megoldást, amit felvetettél, de elengedtem, mert sajna nem ebbe az irányba ment az otthoni PC-s zenehallgatás.

Maradt az USB-SPDIF konverter, dedikált USB kártya  és minőségi USB kábel.

Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Audio-GD Master 7 DAC
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp  Vége:Sonus Faber Guarneri Memento  Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian  Szoba:Panel

menyus2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 485

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: menyus2 »

i2s
„A balgatag ember úgy van az élet igazságával, mint a gyerek a káposztafejjel. Száz levelét leszaggatja, s csak mikor a kemény torzsához ér, akkor veszi észre, hogy a káposztát eldobta.”

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: lehoako »

5 hours ago, levi75 said:

Sziasztok !

Köztudott dolog, hogy a dac-ok USB bemenetéhez képest manapság jobb hangot lehet elérni ha egy jó külső USB-SPDIF illetve USB-AES/EBU átalaítot használunk. Legtöbb mai DAC-ban XMOS átalakító van (még a felsöbb kategóriás DAC-okban is használják). Szerintem nagyon kevés gyártó implementált saját USB bejáratot, ami valójában jó.  Próbálkozott-e már valaki  külső átalakító (USB transzport) helyett belső PC kártyával (PCI express) ? Itt AES/EBU kimenetekkel rendelkező kártyára gondolok pl. Lynx AES16e ? Milyen eredménnyel ? Van-e más jól bevállt/olcsóbb megoldás (pl egy sima hangkártya, amin van SPDIF kimenet) ?

Jómagam a minnél kevesebb eszköz híve vagyok, audio PC-m mini ITX alaplapján pedig van egy szabad PCI express slot.

Előre is köszönön a válaszokat.

KImemeti dedikált USB-kártya - SPDIF-konverter - DAC a jó sorrend, köztük, ill. a DAC és az erősítő közé minél jobb kábelekkel. SZVSZ. 

levi75
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 29

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: levi75 »

Sziasztok !

Köztudott dolog, hogy a dac-ok USB bemenetéhez képest manapság jobb hangot lehet elérni ha egy jó külső USB-SPDIF illetve USB-AES/EBU átalaítot használunk. Legtöbb mai DAC-ban XMOS átalakító van (még a felsöbb kategóriás DAC-okban is használják). Szerintem nagyon kevés gyártó implementált saját USB bejáratot, ami valójában jó.  Próbálkozott-e már valaki  külső átalakító (USB transzport) helyett belső PC kártyával (PCI express) ? Itt AES/EBU kimenetekkel rendelkező kártyára gondolok pl. Lynx AES16e ? Milyen eredménnyel ? Van-e más jól bevállt/olcsóbb megoldás (pl egy sima hangkártya, amin van SPDIF kimenet) ?

Jómagam a minnél kevesebb eszköz híve vagyok, audio PC-m mini ITX alaplapján pedig van egy szabad PCI express slot.

Előre is köszönön a válaszokat.

| Heed | ProAc | Target Audio | kábelek: Chord, Eupen |

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1041

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: BLX »

Jol tudom, hogy az RIF Audio csoves DAC-ja USB-n 24bit/96kHz-et tud? 

Akinek esetleg van/volt ilyen keszuleke,  tudna irni a tapsztalatairol?

Dactilus 3-hoz viszonyitva mit lehet mondani rola?

hunhun
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 61

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: hunhun »

Sziasztok,

van valakinek tapasztalata a Pro-Ject DAC Box RS-el és Chord Mojo-val egyszerre? Hogyan viszonyúlhatnak egymáshoz hangban?

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 719

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

1 órája, svan írta:

A kényelem nagy úr

Elég nagy lesz az illesztetlenség. Csinálj egy ilyet.

"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

prando
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 160

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: prando »

21 órája, wittao írta:

Kette osztani a jelet Te eretnek Te! Adjatok egy kovet hadd vagjam hozza  

Szia wittao!

Nálad az Omegába van minden készülék csatlakoztatva?

Köszi!

Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

svan
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 185

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: svan »

A kényelem nagy úr
Sztereó: TMP Ant LE Dac | Jadis DA 60 | JMlab Utopia Mini
Sztereó 2: TMP Quantic F50 | Dynaudio Confidence C1

prando
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

6 órája, fülelek írta:

https://www.ebay.com/itm/New-MPN-PCM173 ... SwT6pVkfVg

Köszi, náluk nincs, de innen vettem egyet.

Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

svan
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 185

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: svan »

Gondoltam mi lenne, ha az usb-spdif converterre csatlakoztatnék egy RCA-2RCA elosztót, így a fejhallgatós és a hangsugárzós rendszer dac-ja között nem kellene folyton átdugdusni a digit coaxot. Okozhat ez bármilyen problémát hardveresen, vagy hangminőséget tekintve?
Sztereó: TMP Ant LE Dac | Jadis DA 60 | JMlab Utopia Mini
Sztereó 2: TMP Quantic F50 | Dynaudio Confidence C1

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5262

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: fülelek »

20 hours ago, prando said:

Telefonáltam.

A hölgy nagyon kedves és éppen úgy nem ért hozzá, ahogy én, de azért eligazodott a táblázatában és eléggé megértettem én is a szövegét.

1732 persze nincs.

Ajánlott 30 és 33-t, vagy Cirrus CS4334-et.

https://www.ebay.com/itm/New-MPN-PCM173 ... SwT6pVkfVg

Lotz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 10

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: Lotz »

Sziasztok!

Egy kis segitseget kernek DAC chip beszerzessel.  Egy Yulong sabre d18 -ban van elszaloban a 9018 -as chip, ezt kellene cserelni.  Honna tudok ilyet beszerezni, lehetoleg jo arban.  Illetve modositas nelkul lehet bele mast is tenni(pl. 9028 PRO)?  

Koszi

prando
V.I.P.
V.I.P.

DAC-olás

4 órája, lehoako írta:

Kihoztad a legtöbbet a sztoriból. :-)

Sok sikert! Most ezt keresed tovább, gondolom. Felhajtok egypár privát lapulevelet, hátha akad itt-ott ez-az... :-)

Köszi, rendelek egy kínait is.

nadtom
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

DAC-olás

Hozzászólás Szerző: nadtom »

Nálam járt tesztelésre egy Audiobyte Hydra-Z USB bridge (gyári táppal). Röviden csak annyit tudok mondani WOOOW!

Minden tekintetben javított a hangzáson, sokkal több részlet került elő, megnőtt a  tér (nem kicsit), pontosabbak, precízebbek lettek a mély hangok, és végül de nem utolsó sorban zeneibb, lágyabb lett a hangzás. 

Az új családtag már a helyén!  

Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”