Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

B.Levente
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: B.Levente »

10 hours ago, venomer said:

Abban ne gondolkodj szerintem, hogy az idők végezetéig veled fog maradni. Na nem azért, mintha hebrencs lennél és seftelős lelkületű, kitűnik az írásodból, hogy megfontolt vagy, azonban ezt sem szabad túltolni. Hanem mert nem láthatod előre mit fogsz meghallani menet közben, látogatáskor, váratlanul jön szembe az ilyen, arról nem is beszélve, hogy a választott sem feltétlen muzsikál úgy, ahogy te azt elképzeled előre vagy hallottad más helyen, más rendszerben. Éppen ezért a buktákat elkerülendő, inkább egy használt erősítőt javasolnék. Nagyobb lehetőség a cserére és a legritkábban ad annyival többet egy komponens, mint amennyivel magasabb az új ára. Mindig bennem van a para olyankor, hogy valóban új-e, kivéve, ha a szemem előtt bontják. Az Onkyo egyébként sem olyan nagy dobás, és finoman fogalmaztam (kizárólag az érdekedben). Ezeket gondold át. A kereskedési kultúra a fórumon belül igen korrekt alapvetően, választék is van, magyar gyártóktól is, sokkal jobb hangok.

Jogos. Nagyon szépen köszönöm!

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: venomer »

Abban ne gondolkodj szerintem, hogy az idők végezetéig veled fog maradni. Na nem azért, mintha hebrencs lennél és seftelős lelkületű, kitűnik az írásodból, hogy megfontolt vagy, azonban ezt sem szabad túltolni. Hanem mert nem láthatod előre mit fogsz meghallani menet közben, látogatáskor, váratlanul jön szembe az ilyen, arról nem is beszélve, hogy a választott sem feltétlen muzsikál úgy, ahogy te azt elképzeled előre vagy hallottad más helyen, más rendszerben. Éppen ezért a buktákat elkerülendő, inkább egy használt erősítőt javasolnék. Nagyobb lehetőség a cserére és a legritkábban ad annyival többet egy komponens, mint amennyivel magasabb az új ára. Mindig bennem van a para olyankor, hogy valóban új-e, kivéve, ha a szemem előtt bontják. Az Onkyo egyébként sem olyan nagy dobás, és finoman fogalmaztam (kizárólag az érdekedben). Ezeket gondold át. A kereskedési kultúra a fórumon belül igen korrekt alapvetően, választék is van, magyar gyártóktól is, sokkal jobb hangok.

B.Levente
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Sztereó erősitők

10 hours ago, Doky said:

Nos, az Onkyo-ban lévő dac-ot csak akkor tudod használni a laptopal ha van rajta optikai vagy coax spdif kimenet, usb-hez kell egy átalakító (10-100e ft.), az meg egy másik dolog hogy ki tidja mit tud a benne lévő dac.

Sajnos én nem vagyok kibékülve az Onkyo-val (persze vannak igen jó készülékei is) így nem mérvadó a véleményem.

A Nad-al a MA dobozok jó párost szoktak alkotni.

Eddig mivel használtad (hallgattad) az MR4-eseket? Miben szeretnél változást?

Nagyon köszönöm a válaszod!

"Nos, az Onkyo-ban lévő dac-ot csak akkor tudod használni a laptopal ha van rajta optikai vagy coax spdif kimenet"

- Úgy érted a laptopon?  sajna az nincs

Látszik, nem értek hozzá.......

Most kezdem a HiFi-t, nem volt eddig semmim. Úgy alakult, hogy  hangsugárzót vettem először. Itthon még bele se tudtam hallgatni, mert ugyebár nincs erősítőm. Lehet nem a legjobb dolog így venni dobozhoz erősítőt - (nevezetesen, hogy fórumon érdeklődök, bele sem hallgatok....amit írnak megveszem...) - de nincs lehetőségem túl nagy feneket keríteni neki. Ezért érdeklődök nálatok, mert már van tapasztalatotok, ismeritek ezeket, tudjátok mely termékek szólnak legtermészetesebben (komolyzene, beat és film) ebben az árfekvésben. (Ha megtehetném akkor valószínű angol erősítőt vennék még akkor is ha nem csak analógot hallgatnék pl OTO, MEISHU, SORO stb, vagy Vass Andrási György. Természetesen az MA-t úgy vettem, hogy több dobozt is meghallgattam előtte, és messze ez volt a legjobb C 316BEE-vel.

Egyébként úgy jött ez az onkyo dolog, hogy  hirdet egy srác egy tx-8150-t, és kicsit utána olvastam. Egy magyar tesztben  pl, a szerzőnek jobban tetszik mint a vele összehasonlított C 356BEE. (De persze minden relatív...)

Láttam van az onkyoban D/C, hááát akkor...... miért ne? Ráadásul a termék hirdetője is MA-t hajt vele. (egy biztos nem fogok tudni még  plusz 40-300ezret DACra költeni.)

Egyébként itt vannak az onkyo 8130 jellemzői: http://www.onkyobemutatoterem.hu/index. ... 3&ID=15915

és itt a 8150-é: https://www.extremeaudio.hu/onkyo-tx-81 ... kete-10742

Azért is kérdeztem az onkyo-kat mert ha hirdetve vannak az avx-n, nem igazán kapkodnak utána. (gondolom "olcsóbb"  onkyot (170-200eFt) az itt fórumozók nem sokba néznek.) Egy nadot inkább elvisznek, hangja az analóg felé húz.

Doky, ha meg kérhetlek rá néznél a két linkre? félve kérdezem: vélemény?

nagyon köszönöm...

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1029

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Doky »

Nos, az Onkyo-ban lévő dac-ot csak akkor tudod használni a laptopal ha van rajta optikai vagy coax spdif kimenet, usb-hez kell egy átalakító (10-100e ft.), az meg egy másik dolog hogy ki tidja mit tud a benne lévő dac.

Sajnos én nem vagyok kibékülve az Onkyo-val (persze vannak igen jó készülékei is) így nem mérvadó a véleményem.

A Nad-al a MA dobozok jó párost szoktak alkotni.

Eddig mivel használtad (hallgattad) az MR4-eseket? Miben szeretnél változást?

Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

B.Levente
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Sztereó erősitők

Sziasztok, tanácsotokat szeretném kérni: van egy pár MA MR4 hangsugárzóm, ehhez szeretnék sztereó erősítőt, akár használtan.

Szemezgetek a NAD C 326BEE-vel illetve az Onkyo TX8130-al. Ebből is látszik nem értek hozzá, másról szól a kettő. A TX8130-at meg szabad  venni v felejtsem el? Az idealo-n 75ezertől van. (tetszik hogy van benne DAC. Bár nem biztos, hogy ér is valamit. Ha úgy alakul hogy laptopról kell zenét kivezetnem az erősítőbe, akkor a jelet átalakítja analóg jellé? Vagy az onkyo mellé is kell egy külön DAC?)) Az nem érdekel hogy később eladhatatlan, legyen ár-érték arányban, kategóriájában szép hangja és legyen megbízható. Komoly zene, beat, rock, filmnézés....

Válaszaitokat, tanácsaitokat előre is köszönöm!

Jouido
Isten Hozott! :)

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Jouido »

Sziasztok,

Bielik X20-as hangsugárzóhoz van csatlakoztatva.
Rudolf kábelekkel.
A Brio-n nincs IEC aljzat.

A jelenlegi probléma:

1.Nem túl tiszta a hang.
Ennek az oka lehet a forrás főképpen, de lehet az Extigy és
lehet a Brio is.
Valamikor kérdeztem Füleleket, neki a válasza az volt, hogy eléggé rudimentális, kezdetleges
kapcsolási terv-rajz lehet az oka annak a zajosságnak amit lehet hallani.

2.Lehet nem épp erősítő gond, hanem a Bielik jelleme, de egy kicsitt túl sok a magas hang,
ugyanakkor egyszer próbáltam ifi DAC-al és volt különbség, mert az Extigy egy eleggé régi darab már,
de azért én eleggé nagyon kellett hegyezzem a füleim, valószínű más könnyebben meghalláná a hiányosságokat.

A Regába bele volt matatva, így jutott hozzam, a tranzistorok cserélve lehettek, de nem biztos, hogy ez ront a hangon.

Ezért kérdeztem, hogy valakinek van-e tapasztalata az ilyen all-in-one D 3020-as erősítővel.

Eléggé laikus vagyok, ennél szebben nem tudnám körbeírni a problémát.

Köszöntem!

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1029

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Doky »

Nem tudsz esetleg kölcsönkérni valakitől egy jobb/másik DAC-ot?
Én kipróbálnám elsőnek milyen másik DAC-kal.

Milyen hangusgárzókkal használod?
Mi a jelenlegi "probléma"?

A végén van a jó kérdés szerintem!
Min szeretne változtatni a polgár?
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1055

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: BLX »

Nem tudsz esetleg kölcsönkérni valakitől egy jobb/másik DAC-ot?
Én kipróbálnám elsőnek milyen másik DAC-kal.

Milyen hangusgárzókkal használod?
Mi a jelenlegi "probléma"?

Sziasztok,

Rövid kérdés:

Valakinek van/volt tapasztalata NAD D 3020-as hibriddel?

Lecserélném a jelenlegi Rega Brio + Creative Extigy kombinációt,
és lenne egy lehetőségem egy D 3020-asra...

Inkább egy jobb DAC-ot vegyek, s maradjon a Rega?

Hogyan lehetne egy Rega Brióból többet kihozni, tuningolást értem ez alatt,
mibe lenne érdemes fordítani a pénzt?

Köszönöm,

Botond

Jouido

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Jouido »

Sziasztok,

Rövid kérdés:

Valakinek van/volt tapasztalata NAD D 3020-as hibriddel?

Lecserélném a jelenlegi Rega Brio + Creative Extigy kombinációt,
és lenne egy lehetőségem egy D 3020-asra...

Inkább egy jobb DAC-ot vegyek, s maradjon a Rega?

Hogyan lehetne egy Rega Brióból többet kihozni, tuningolást értem ez alatt,
mibe lenne érdemes fordítani a pénzt?

Köszönöm,

Botond

Kriss
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Kriss »

Sziasztok!

Imeri valaki az UHER Z-140 + VG-840 párost?

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

A képeken az is látszik, hogy a komplemeter mosfet-pár minkét tagjának a source kivezetése közvetlenül táplálja a kimenetet, valóban nincs közbeiktatott ellenállás...
Így igaz. Az ellenállás a drain és a táp között van.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 356

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: shany »

kb mind feluton vagy tevuton jartok.... vagyis fel igazsag ....
ha barmit is tanulni akarsz a felvezetos erositokrol olvasd el Nelson Pass irasait.

amugy az Infinity Kappa 9 volt nehzen parosithato, mivel keves erosito birta a 0,5Ohm alatti terhelest. Persze a regi NP terveyte erosito ezt is tudta...... 

Alapvetően kétféle módon lehet meghajtani nagyon alacsony impedanciát.
1. Izomból, az erősítő nagyon alacsony kimeneti ellenállású és akár nagyon nagy kimenőáramot képes kiadni alacsony torzítás mellett. Ez felel meg a feszültséggenerátoros működési elvnek, ez a műszakilag legkorrektebb

2. Nagy kimenőellenállású erősítő, amely nem torzít kis terhelőellenállás esetén sem, de a hangsugárzó impedanciamenetének függvényében, megváltozik a lesugárzott frekvenciaválasz, a kapott hang színezett lesz. A (diy) Pass erősítők nagy része ide tartozik  

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 356

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: shany »

Nem ismerem a kapcsolást, ebből indultam ki (a 3-ik bekezdésből, amire lentebb utaltam):

"The output stage consists of a single pair of 700-watt new generation transistors operating in push-pull Class A with a new constant-current bias circuit to compensate for temperature drift. They connect directly to the loudspeaker without ballast resistors for lowest possible distortion and highest damping factor."

"In their ideal state, matched push-pull Fets give perfect square-law cancellation of distortion. That effect is somewhat spoiled by degenerative source resistance used to constrain the 'personality' of the devices. The removal of this form of feedback is an important element in the performance of the XA25. It is accomplished by new approaches to stabilizing gain and bias of push-pull Fets."

De biztos nem igaz, ami oda fent van írva, hiszen a képen is látszik, hogy egyáltalán nem így van.

A képeken az is látszik, hogy a komplemeter mosfet-pár minkét tagjának a source kivezetése közvetlenül táplálja a kimenetet, valóban nincs közbeiktatott ellenállás...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3038

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Azért nem kell bővíteni a kört az erősítőkről szóló topikban  ...
Különben is a hagyományos hangszórókat tartalmazó, igen alacsony impedanciát elérő hangfalakban a keresztváltó a tragikus, nem pedig a hangszórók 
Üdv: TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

kb mind feluton vagy tevuton jartok.... vagyis fel igazsag ....
ha barmit is tanulni akarsz a felvezetos erositokrol olvasd el Nelson Pass irasait.

amugy az Infinity Kappa 9 volt nehzen parosithato, mivel keves erosito birta a 0,5Ohm alatti terhelest. Persze a regi NP terveyte erosito ezt is tudta...... 

https://www.passdiy.com/project/amplifi ... -amplifier

https://www.stereophile.com/content/nel ... nd-science

https://forum.audiogon.com/discussions/ ... 9-s-please

http://audiokarma.org/forums/index.php? ... rs.789167/

en maadok a vacak Qa-nal..... az is tudd falat bontani 25W-al
Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5296

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: fülelek »

http://www.6moons.com/audioreviews2/passlabs3/1.html

Ha már "mindig", akkor mégsem. Nyílván kivétel, de ebben az erősítőben nincs az általad említett ellenállás. A fenti linken található 3-ik bekezdésben írnak pontosan erről a témakörről.

Nem csak az emitter (source) ellenállás a limitáló tényező, hanem a hálózati trafó szekunder feszültségesése is, magyarul csökken valamelyest a tápfeszültség, emiatt nem lehet annyira kivezérelni fele terhelő impedancián.
De az említett erősítőt mérte a Stereophile és az alábbi eredmény jött ki nekik, amit nem vonok kétségbe:

b_t
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 372
Kapcsolat:

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: b_t »

Nem ismerem a kapcsolást, ebből indultam ki (a 3-ik bekezdésből, amire lentebb utaltam):

"The output stage consists of a single pair of 700-watt new generation transistors operating in push-pull Class A with a new constant-current bias circuit to compensate for temperature drift. They connect directly to the loudspeaker without ballast resistors for lowest possible distortion and highest damping factor."

"In their ideal state, matched push-pull Fets give perfect square-law cancellation of distortion. That effect is somewhat spoiled by degenerative source resistance used to constrain the 'personality' of the devices. The removal of this form of feedback is an important element in the performance of the XA25. It is accomplished by new approaches to stabilizing gain and bias of push-pull Fets."

De biztos nem igaz, ami oda fent van írva, hiszen a képen is látszik, hogy egyáltalán nem így van.

http://carbon4copy.blogspot.com/

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég

Sztereó erősitők

Persze.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Sztereó erősitők

Erre gondoltál?

LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég

Sztereó erősitők

Ha már "mindig", akkor mégsem. Nyílván kivétel, de ebben az erősítőben nincs az általad említett ellenállás. A fenti linken található 3-ik bekezdésben írnak pontosan erről a témakörről.

És az a 6 darab párhuzamosan kötött 1 ohmos ellenállás micsoda?

füci
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 110

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: füci »

Üdv.

Elnézést az új témáért  -
- mit jelent a h osztály az erősítőnél - végfoknál ?
Köszönettel 

b_t
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 372
Kapcsolat:

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: b_t »

Sajnos nem pont így van.
Mivel  a végtranzisztorok emitter körében mindig van egy kis ellenállás (0,22-047Ohm), emiatt a teljesítmény duplázás fele impedancián nem megy, mert a dupla áram dupla feszültségesést idéz elő az ellenálláson, és  nem lesz akkora tápfeszültség a tranzisztoron, ami szükséges az adott kimeneti teljesítményhez. Ráadásul a tranzisztorok maradékfeszültsége is valamelyest nő a kimeneti áram növekedése esetén. Hogy mégis miért adnak meg egyes cégek valóságban is mérhető duplázó adatokat, annak az az oka, hogy pl. megadják, 8Ohmra 100W, 4 Ohmra 200W, de a valóságban 8 Ohmra nem 100 Wattot tud, hanem 110-et, és ily módon már lehetséges a 200W/4Ohm adat.

http://carbon4copy.blogspot.com/

zz7
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 363

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: zz7 »

Milyen nagy szerencse, hogy sikerült valamit megint beírnod, még az a szerencse, hogy kivételesen rövid voltál, mert a lényegi részekről fogalmad sincs, mint ezt már többször is bizonyítottad, csak a soha véget nem érő, semmiről sem szóló körmondatok körmöléséhez értesz.
 Szerinted miért gyári adatokra hivatkoztam ? Megválaszolom neked. Azért mert nem volt kedvem leírni egy erősítő tervezését a kapcsolástól az alkatrész elhelyezésig stb.stb., és mert a gyárak soha nem adnak meg kvázi dinamikus körülmények között mért adatokat, mert kiderülne, hogy a száz Wattosnak hazudott erősítő a való világban még tíz Wattot sem képes kisajtolni magából.
 Azért mert Te nem tudsz róla, attól egyébként létezik olyan hangsugárzó, aminek konstans nyolc Ohm az impedanciája. Ennek egyébként semmi jelentősége, mert csak az a kivétel, ami erősíti a szabályt.

Óóó! Bocsánat hogy belegyalogoltam a lelkivilágodba. És bocsánat hogy nem vagyok erősítő tervező mérnök csak egy hifi hobbista és zenehallgató. És bocsánat hogy be mertem írni megint egy (valamikor még) hifi hobbi témájú fórumba.
Viszont amiket írtál azokkal mind tisztában vagyok. Nem tudom honnan vetted hogy én ezeket nem tudom.
Amúgy a többi részével abszolút egyet értek és annak ellenére hogy nem vagyok erősítő tervező mérnök, magam is kb. ugyanezeket írtam volna le a következő válaszban. Ha még megengedik nekem a válaszadás lehetőségét ebben a fórumban a kereskedők, szakemberek, mérnökök. Talán még hozzászólhat egy csak hifi hobbista is.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Sztereó erősitők

Azt az ismert alaptételt, hogy az erősítő "lelke" a tápegysége - most nem akarnám körbejárni, inkább arról írnék, hogy nem egyszerű elintézni néhány mondattal ezt a témakört...

- átkapcsolható váltófeszültségű tápok ("A" - "AB" üzemhez)
- stabilizált feszültségű végfokok
- az erősítő kimenőjelével vezérelt "bootstrap" tápegységek
- a külön táptranszformátor szekunderét vezérlő, dedikált végfokozat
- stb...például nem publikált további megoldások

Tehát nem jelenthetjük ki egyszerűen, hogy egy tápegység jó, vagy rossz egy erősítőben, mert több esetben a kettő egy egységet képezhet.
Üdv: TJ.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5296

Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Amennyiben ügyelünk, arra, hogy ne hajtsuk jobban az erősítőt, mint amennyit bír, és ez elegendő hangnyomást idéz elő hangsugárzónkból, akkor nincs jelentősége a wattoknak, és a mit bírna, ha... fikciónak.
A teljesítménytől nem függ a hangminőség, 3 wattos és 1000 wattos erősítő is szólhat szépen és csúnyán egyaránt. Sok egyéb paramétertől függ, amikből csak keveset szoktak megadni, ezért van csak kis jelentősége az adatlapoknak.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”