Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 783

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Ezzel vagyunk így egypáran.

Sok az eretnek.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1642

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Indy »

Üdv mindenkinek!
Akad a lemezeim között jugoton meg india is,hallom is természetesen,hogy nem az igazi,viszont még mindig inkább azokat teszem fel mint ugyan azon albumokat cd-n. Számomra nem tud elég gyík lenni egy lemez nyomása ahhoz,hogy cd t válasszak helyette,ha megvan lp-n is.

Ezzel vagyunk így egypáran.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

cyan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 163

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: cyan »

Figyelem a témában a hozzászólásokat, de egy körülményt senki sem említett:

A lemezek présgépben készülnek, nagy nyomáson és magas hőmérsékleten. Az un. "présmatrica" ami a barázdát, vagyis a zenét belenyomja és beleégeti a vinyl pogácsába, kb 500 lemez után kopik/deformálódik annyit, hogy az már a nyomatok minőségén is hallható. Ezért aztán az igényes lemezgyárak matricákat 500 példányonként cserélték. Bár az 500. lemez is még szabványon belüli volt, de lehet gondolkodni, vajon ugyanazon gyár ugyanazon lemezének 1. és 500. darabja közt van-e különbség?

De mondom tovább. Az LP hőskorában az a legenda járta, hogy amikor a nyugati lemezgyárak cserélték az 500-as présmatricákat, akkor azok nem a kukába kerültek, hanem a Yugoton vagy a nálunk is jól ismert Dum-Dum India présgépeibe, ahol a pletykák szerint még további 500-1500 példány készült belőle. Na, az utolsó példányok hangjára tipp?

Állítólag a Melogyijánál még ennyire sem voltak szívbajosak, eleve 2000 db volt a norma/présmatrica, ehhez vegyük hozzá, hogy a vinyl minősége is erősen ingadozott, attól függően, hogy épp milyen volt raktáron ...
Hát ezért van, hogy egyes Melogyija lemezek brutálisan jól szólnak, mások meg pocsékul.
És ez - ha nem is ilyen szórással - szerintem mindenhol jellemző volt, és a technológiai szórás megvan ma is.

(Most szólok, a fenti számokért nem vállalok felelősséget, meg az is lehet, hogy az információk egy része urban legend, dejazé' na ... nem zörög a haraszt!)

Amikor újra elkezdtem LP-t hallgatni, vettem pár régi magyar lemezt a korai '70-es évekből - egészen egyszerűen érdekelt ez a korszak, mert kisiskolásként akkoriban a magyar pop-rock nemigen foglalkoztatott.
Van két lemezem, sima százforintos-turkálósak: az egyik egy Zalatnay lemez 1971-ből (amit a Frenreisz féle ős LGT-vel csináltak) és a Corvina első lemeze 1974-ből, ami mindkettő brutálisan jól szól, keverésre és megszólalásra egyaránt.

Szóval azt gondolom, az LP minősége (is) meglehetősen sokismeretlenes egyenlet, és én személy szerint azokkal értek egyet, hogy az izgalmas zenei tartalom a lényeg, a muzsika úgyis magával ragad, és ilyenkor még egy kis sercegés sem tud érdekelni.
Üdv mindenkinek! Akad a lemezeim között jugoton meg india is,hallom is természetesen,hogy nem az igazi,viszont még mindig inkább azokat teszem fel mint ugyan azon albumokat cd-n. Számomra nem tud elég gyík lenni egy lemez nyomása ahhoz,hogy cd t válasszak helyette,ha megvan lp-n is. Amúgy tök hihető amit írsz.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Ezt azért kifejthetnéd bővebben is, szerintem sokunkat érdekelne, mit is kell látni ezekből a számokból.

Az a gond,hogy minden kiadó más betű illetve számjelzést használ,de például itt van a Pink Floyd lemezek listája:

http://pinkfloydarchives.com/DUKLPPF.htm
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3383

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Ezért kell figyelni az u.n. mátrix számokat ami a kifutó barázdáknál van.

Ezt azért kifejthetnéd bővebben is, szerintem sokunkat érdekelne, mit is kell látni ezekből a számokból.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

arzachel
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

A lemezek présgépben készülnek, nagy nyomáson és magas hőmérsékleten. Az un. "présmatrica" ami a barázdát, vagyis a zenét belenyomja és beleégeti a vinyl pogácsába, kb 500 lemez után kopik/deformálódik annyit, hogy az már a nyomatok minőségén is hallható. Ezért aztán az igényes lemezgyárak matricákat 500 példányonként cserélték. Bár az 500. lemez is még szabványon belüli volt, de lehet gondolkodni, vajon ugyanazon gyár ugyanazon lemezének 1. és 500. darabja közt van-e különbség?

Ezért kell figyelni az u.n. mátrix számokat ami a kifutó barázdáknál van.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

De mondom tovább. Az LP hőskorában az a legenda járta, hogy amikor a nyugati lemezgyárak cserélték az 500-as présmatricákat, akkor azok nem a kukába kerültek, hanem a Yugoton vagy a nálunk is jól ismert Dum-Dum India présgépeibe, ahol a pletykák szerint még további 500-1500 példány készült belőle. Na, az utolsó példányok hangjára tipp?

Állítólag a Melogyijánál még ennyire sem voltak szívbajosak, eleve 2000 db volt a norma/présmatrica, ehhez vegyük hozzá, hogy a vinyl minősége is erősen ingadozott, attól függően, hogy épp milyen volt raktáron ...
Hát ezért van, hogy egyes Melogyija lemezek brutálisan jól szólnak, mások meg pocsékul.
És ez - ha nem is ilyen szórással - szerintem mindenhol jellemző volt, és a technológiai szórás megvan ma is.

(Most szólok, a fenti számokért nem vállalok felelősséget, meg az is lehet, hogy az információk egy része urban legend, dejazé' na ... nem zörög a haraszt!)

Amikor újra elkezdtem LP-t hallgatni, vettem pár régi magyar lemezt a korai '70-es évekből - egészen egyszerűen érdekelt ez a korszak, mert kisiskolásként akkoriban a magyar pop-rock nemigen foglalkoztatott.
Van két lemezem, sima százforintos-turkálósak: az egyik egy Zalatnay lemez 1971-ből (amit a Frenreisz féle ős LGT-vel csináltak) és a Corvina első lemeze 1974-ből, ami mindkettő brutálisan jól szól, keverésre és megszólalásra egyaránt.

Szóval azt gondolom, az LP minősége (is) meglehetősen sokismeretlenes egyenlet, és én személy szerint azokkal értek egyet, hogy az izgalmas zenei tartalom a lényeg, a muzsika úgyis magával ragad, és ilyenkor még egy kis sercegés sem tud érdekelni.

Ezt az "500 darabos" történetet én is így tudom, szerintem hihető.
Több helyről is hallottam, és még senki nem cáfolta meg. De lehet mindjárt jön valaki aki megcáfolja.
Talán ebből adódik, hogy alig hallottam Jugoton lemezt jól szólni. Vagy csörömpölö, torz, mélyhiányos, vagy dinamikátlan, fedett, szinte már tompa.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2633

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: mishow »

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Vannak minőségi nyomások, pl az Impex AAA Yamamoto Trio Midnight Sugar 45-ösben hozza egy eredeti 3 vakegeres kiadás szintjét.

Szóval vannak minőségi nyomások, de sajnos áruk is van. A hivatkozott Impex Yamamoto 60 font volt, ami még mindég olcsóbb,mint az eredeti 3 vakegeres verzió,amit úgy 60-500 dollár között kínálnak(VG-SS)

Talán rosszúl fejeztem ki magam, a saját új kiadású lemezeimre hivatkozva állapítottam meg.
Az ilyen drága lemezek beszerzését nem eröltetem, nálam 10 ezer Ft a felső határ , szimpla lemezeknél.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1300

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Lehet az Operát, mint műfajt kihagyom, maradok Beethovennél, Dvoraknál.
Pedig nagyon jó operák vannak!

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Lemezjátszó

Erre semmi szükségem,kétlem,hogy nálad mást,vagy nekem tetszőbbet hallanék,annál is inkább,mert,habár igen sok helyen voltam,még nem találkoztam olyan rendszerrel,ami megközelítette volna a saját tapasztalatom alapján felépített saját rendszeremet!
(Nekem is van egyébként pár száz általad említett lemez.)
Üdv. Gyuri

Csak azon csodálkozom, hogy az ecm meg a harmonia mundi annyira tetszik a DG meg csapnivaló.

karbantartó
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: karbantartó »

Általában a hifiről topicban a decca 58-62 közötti lemezeit mondták legjobbnak. Ezek hol találhatók vásárolhatók?Lehet az Operát, mint műfajt kihagyom, maradok Beethovennél, Dvoraknál.

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 868

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

Srácok, ne hozzuk már be minden topicba a f@rok méregetést, ne már!
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 402

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

Nálam hallgathatsz jól szóló magyar lemezeket. Meg Melogyiát. Meg DG- ket is.
Szerintem felül kellene vizsgálnod otthon valamit.

Erre semmi szükségem,kétlem,hogy nálad mást,vagy nekem tetszőbbet hallanék,annál is inkább,mert,habár igen sok helyen voltam,még nem találkoztam olyan rendszerrel,ami megközelítette volna a saját tapasztalatom alapján felépített saját rendszeremet!
(Nekem is van egyébként pár száz általad említett lemez.)
Üdv. Gyuri

lehoczati
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 61

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: lehoczati »

Jazzben: Verve, Blue-note, Pacific, Contemporary (zöld label jobb egy kicsivel, mint az okker-label), de csak eredeti USA. De itt sem igaz mindre, hogy kiváló hangzásúak. Az OJC után nyomottak főleg a japánok, meg egyszerűen katasztrófálisak.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Lemezjátszó

Háát!
Ez így nagyon nem igaz!
Mivel azért a zene a lényeg,ilyen szempontból mindegy!
Ha csak hifi minőségileg nézzük,akkor ez így nagyon nem igaz!
Magyar komolyzenei lemezek maximum közepesek,népzenei és jazz kiadványok között vannak nagyon jók.
Az ECM-ek kiválóak,a Harmonia Mundi-k szintén, CBS,Columbia változó,a Melogyia közepes, a Deutsce Grammophon katasztrófa,a többi általad felsoroltat nem ismerem.
Régebben valahol találkoztam egy részletes minőségi leírást a lemezkiadókról,de már nem tudom,hogy hol.
Gyuri

Nálam hallgathatsz jól szóló magyar lemezeket. Meg Melogyiát. Meg DG- ket is.
Szerintem felül kellene vizsgálnod otthon valamit.

karbantartó
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

Vannak minőségi nyomások, pl az Impex AAA Yamamoto Trio Midnight Sugar 45-ösben hozza egy eredeti 3 vakegeres kiadás szintjét.

Szóval vannak minőségi nyomások, de sajnos áruk is van. A hivatkozott Impex Yamamoto 60 font volt, ami még mindég olcsóbb,mint az eredeti 3 vakegeres verzió,amit úgy 60-500 dollár között kínálnak(VG-SS)
Ez az album még mp3-ban is jó.

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

A mai új nyomású lemezek nem túl lelkesítőek, kb mintha CD-t hallgatnék...

Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

azért nem,és írtam már korábban is: pl. concorde, impulse, pablo stb (nyilván van átfedés a "fő tulajban") ad ki jó nyomású lemezeket, és sok esetben nem újranyomásról beszélek. vettem pl. nem is olyan régen egy sonny rollins lemezt, 1991-es felvétel, és tavalyi nyomás (milestone), a borítón jelezve,hogy előszöt lp-n

Ezt azért örömmel hallom. Az új kiadású lemezeim(25-30db) közűl alig 1-2 ami emlékeztet a régi nyomású lemezek hangzására. Lehet, csak nem volt szerencsém.

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 868

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

A király utca ment át a dürerbe.
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

karbantartó
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

Persze van némi kockázat, de ha megbízható helyről tudsz rendelni, akkor olyan lemezekhez is hozzájuthatsz, amikhez nálunk, nem, vagy csak nehezen. Jövő hét vasárnap pl. lesz börze Pesten a Dürer kertben, ott minden hónapban van
A Király utcában már nincs?

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 713

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: GTomi »

azért nem,és írtam már korábban is: pl. concorde, impulse, pablo stb (nyilván van átfedés a "fő tulajban") ad ki jó nyomású lemezeket, és sok esetben nem újranyomásról beszélek. vettem pl. nem is olyan régen egy sonny rollins lemezt, 1991-es felvétel, és tavalyi nyomás (milestone), a borítón jelezve,hogy előszöt lp-n
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PP V2/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc

lacee
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1171

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: lacee »

Azért van ott jó minőség is....

karbantartó
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

Van még itt egy “DE”. A jó vagy ismert lemezkiadó neve sem mindig garancia a jó hangra. El kell döntened, zenét akarsz hallgatni vagy hangokat/rendszert analizálni. Attól még, hogy a kedvenc előadómat nem nem a legjobb felvételeken hallgatom, még attól mindig élvezetes hallgatni. A zene adta információ van előnyben, nem a hangok.
Ez teljesen igaz,mondjuk én is igy indultam neki.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Külföldi oldalról nem rendelek.
Börzék, hol vannak Pesten?
Néztem még a Laci bácsi lemezboltot, de ott nagyon változó minőségű lemezek voltak.
Budapesten jónéhány lemezbolt található, pl. azon a környéken, ahol a Laci bácsi lemezboltja van, vagy 4-5 lemezboltot ismerek a közelben. Ajánlott környék. De kb. Tíz boltot ismerek szerte a városban.Persze vannak silány állapotú lemezek is de egyáltalán nem ez a jellemző, ezek a boltok azért nem bolhapiaci színvonal. Meg kell válogatni mit vesz meg az ember.
A kiadókról: A CBS, Merkury, Philips lemezekkel jó tapasztalataim vannak, és úgy álltalában a holland nyomású lemezek jók.
A volt keleti blokkból származó lemezek közűl, igen jó minőségű Lengyel kiadású jazz lemezim vannak, valamint a Csehszlovák supraphon lemezek is jó nyomások, különösen a fényespiros cimkések. A magyar lemezekkel én személy szerint elégedett vagyok, akad 1-2 félresikerült nyomás, de nem ez a jellemző.
Viszont a jugoszláv kiadású, pl. Jugoton lemezeket inkább kerülöm. Sokkal több a silány minőségű nyomás mint a jó.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”