Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: audioline »

Az aláírásában ott a megoldás!
Gyuri

Szerinted melyikkel van a gond?
.

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 390

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

Meghallgatás nélkül...? 
Az aláírásában ott a megoldás!
Gyuri

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég

Általában a hifiről

Csak az a baj, hogy fordítva nem igaz.
Vagyis, én már sok nagydinamikájú rendszert hallottam, ami gyors volt, tiszta, remekül megfogott mélyekkel, óriási teljesítménytartalékokkal, PRAT ezerrel, és a hangszerhelyesség meg kétségbeejtően rossz volt.

Természetesen a hangszerhelyesség ugyanolyan fontos,,de az előző paraméterek is ugyanolyan fontosak!!!
Gyuri

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Valószínűleg sokunknak messze lenne a jótól rendszered...

Meghallgatás nélkül valószínű...?   Amiről Chord írogat, ahhoz egy szükséges minimum 'erőpotenciál' szint felett tényleg nem sok köze van a névleges teljesítménynek. A szoba méretének és az alany 'fülének' ismerete nélkül különösen nehéz találgatni...
.

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég

Általában a hifiről

Olykor azt hiszem, hogy teljesen két malomban őrölünk.
Állandóan a dinamikán lovagoltok, meg a többi, mérhető paramétereken.
Soha nem látom leírva ezt, hogy tónushelyesség, meg hangszerhűség. De miért nem?

Számomra ez a legfontosabb.

A hangerő? Nálam volt a szobában viola da gamba, amikor megszólalt. Soha nem tervezném ezzel a a valódi hangerővel hallgatni a gambalemezeimet. Arra kellene a lenti táblázat meg kb. 700W blokkpár...meg egy nagy terem.
Nyilván nem élvezhetetlenül kicsi hangerőn szól nálam a zene, de valóban dinamikaösszenyomott.
És?
Visszaadja azt, amit keresek. Sokkal jobban, mint sok nagyhangerős nagydinamikás nagywattos rendszer.

Valószínűleg sokunknak messze lenne a jótól rendszered,de az a lényeg,hogy számodra élvezetes!
Gyuri

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Ha az ember tisztában van a méréstechnikával és a saját elvárásaival, illetve azokat meg is tudja fogalmazni műszaki nyelven, akkor műszerek, szaktudás és némi szerencse segítségével fülelés nélkül is meg tudja valósítani a vágyott megszólalást.

Ez a veleje, én pont erre írtam, hogy az nem ez a hobbi. Ennek a fülelés a Rubiconja.

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: chord »

És ennek fordítottját is írhatja bárki,
Vagyis, én már sok kisdinamikájú rendszert hallottam, ami lassú volt, tisztátalan, gyengén megfogott mélyekkel, kicsinyke teljesítménytartalékokkal, PRAT alig, és a hangszerhelyesség meg kétségbeejtően rossz volt.

Vajon melyik végletből lehet több, melyik oldalon hallunk gyakrabban siralmas hangot, kétségbejtő hangszerhelyességet?

Igazad van.
Valóban, ezek a paraméterek fontosak, tehát itt perfekt helyzetnek kell lenni, így igaz, mielőtt valaki azt hiszi, hogy a dinamika meg a PRAT meg most már valami rossz dolog....
Aztán, ha itt tiszta a kép, akkor viszont nem automatikus a hangszerhelyesség eljövetele, kell dolgozni rajta, nem keveset.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3464

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Vagyis, én már sok nagydinamikájú rendszert hallottam, ami gyors volt, tiszta, remekül megfogott mélyekkel, óriási teljesítménytartalékokkal, PRAT ezerrel, és a hangszerhelyesség meg kétségbeejtően rossz volt.

És ennek fordítottját is írhatja bárki,
Vagyis, én már sok kisdinamikájú rendszert hallottam, ami lassú volt, tisztátalan, gyengén megfogott mélyekkel, kicsinyke teljesítménytartalékokkal, PRAT alig, és a hangszerhelyesség meg kétségbeejtően rossz volt.

Vajon melyik végletből lehet több, melyik oldalon hallunk gyakrabban siralmas hangot, kétségbejtő hangszerhelyességet?

chord
Beköltözött
Beköltözött

Általában a hifiről

Én úgy gondolom, hogy megfelelő dinamika híján nincs igazi hangszerhűség, meg tónushelyesség sem. A hangszer tónusának élethű ábrázolása túlmutat a hullámforma hű közvetítésén, a vonó húrokkal történő érintkezésének, egy-egy pengetés attack-jának, lecsengésének és hangszertest és a terem zengésének fizikalitása csak megfelelő dinamikai képességekkel idézhető fel. Ráadásul számomra a ritmika talán még fontosabb eleme a produkciónak.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10994
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Olykor azt hiszem, hogy teljesen két malomban őrölünk. Állandóan a dinamikán lovagoltok, meg a többi, mérhető paramétereken. Soha nem látom leírva ezt, hogy tónushelyesség, meg hangszerhűség. De miért nem?
Szerintem nincs olyan messze az a két malom. A hangszerhűséget gyakran emlegetem és szerintem elég sok köze van a dinamikához, a tónushelyesség pedig (gondolom) hangszínt jelöl, az meg gyakorlatilag azonos a frekvenciaválasszal. A dinamika nem az én paripám, de HiFi-s körökben talán a leggyakrabban emlegetett paraméter a hangfelvételek esetében. Hogy miért pont ez, arra nem tudom a választ, de azért olyan sok technikai paramétere nincs egy hanganyagnak.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4047

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: juliush »

Soha nem látom leírva ezt, hogy tónushelyesség, meg hangszerhűség. De miért nem?

A hangerő? Nálam volt a szobában viola da gamba, amikor megszólalt. Soha nem tervezném ezzel a a valódi hangerővel hallgatni a gambalemezeimet. Arra kellene a lenti táblázat meg kb. 700W blokkpár...meg egy nagy terem.
Nyilván nem élvezhetetlenül kicsi hangerőn szól nálam a zene, de valóban dinamikaösszenyomott.
És?
Visszaadja azt, amit keresek. Sokkal jobban, mint sok nagyhangerős nagydinamikás nagywattos rendszer.

Én úgy gondolom, hogy megfelelő dinamika híján nincs igazi hangszerhűség, meg tónushelyesség sem. A hangszer tónusának élethű ábrázolása túlmutat a hullámforma hű közvetítésén, a vonó húrokkal történő érintkezésének, egy-egy pengetés attack-jának, lecsengésének és hangszertest és a terem zengésének fizikalitása csak megfelelő dinamikai képességekkel idézhető fel. Ráadásul számomra a ritmika talán még fontosabb eleme a produkciónak.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord
Beköltözött
Beköltözött

Általában a hifiről

Nagyon viszket a kezem, hogy feltegyem a kérdést, mit értesz hangminőség alatt, de nem akarlak összeborzolni.

Kis hangerőn is megfelelő hangminőség...  Igen, én is elvárom a cucctól, hogy éjjel lábujjhegyen is hozzon élvezetes produkciót, de ilyenkor azért felmerül bennem, hogy az agyonszapult hangfelvételeknél rendszeresen felróják a degradált dinamikát, mint fő hibát. Éjszaka, mikor a kis hangerő miatt alig néhány dB dinamikát tud a rendszer létrehozni, miért nem probléma a szűkülés? Vagy nem ezen múlik a hangminőség?

És?

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8930

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Azért az "ingyen" meg az 40 milka között elég markáns a különbség . Bár -szerintem- egy okosan, türelemmel, némi hozzáértéssel felépített 2-3 milliós rendszer minőségében (max. hangerőben pár dB híján) elég közel kerülhet akár az említett tizenegynéhányszoros árúhoz is. Lehet tévedek, nem próbáltam....
Igen, ez így igaz, lásd pár hsz-el ezelőtti írásomat.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Általában a hifiről

Jó ez a "minőségi zúzás" ... Azt én idáig -kevés, jól hangosított koncerten kívül- csak Wilson Alexandria XLF-ekből hallottam, az a cucc a gurulós bőrönd méretű erősítőkkel (4 darabbal)  kb. egy jobban szituált kertes családi ház ára.....
Jah keremszépen, azt senki sem állította, hogy van ingyen kör...

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Általában a hifiről

Te legalább tudod, mit akarsz elérni az egésszel, mi a cél. Amíg nincs meg a cél csak valamiféle ködös álomvilág, addig nem is lehet azt elérni. Régen a nagyok céljait próbáltam megvalósítani némi időbeni lemaradással, hát az egy lótúró volt.
Hifiben reális célokat kitűzni nem könnyű, mert az egész nem a realitásról szól, ráadásul sokan igyekeznek is a teljes irrealitás felé vinni a népet, és kellően hangosak és erőszakosak is. Pedig ha az megvan, nagyot tisztul a helyzet.
Ez szerintem mindenre (is) igaz. A saját utadat járd. Ez a megfelelési kényszer egy lótúró. Minap voltam egy új rendszert meghallgatni egy ismerősömnél. Az utóbbi pár hónapban minden lecserélődött. Lehetősége adódott és összerakott egy tizenmilliós rendszert, a nagyágyúkból. Nagy várakozással tekintettem a meghallgatás elé, bár nem az én stílusomból válogatott komponensek voltak. Hát mondtam is, hogy az előző 2-3 év alatt összecsiszolt rendszere, ami mondjuk az ötödébe került az újnak, számomra sokkal nagyobb élményt nyújtott. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a jóval drágább dolgok nem jók, csak azt, hogy egy szint felett is nagyon sokat szamít a rendszerben gondolkodas és még most is azt állítom, hogy szinergia és akusztika mindenek felett!(Jah és tisztességes mélysugárzó rulez!)

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7554

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Én megpróbálok, persze, lehet, hogy az is kevés lesz...
Te legalább tudod, mit akarsz elérni az egésszel, mi a cél.   Amíg nincs meg a cél csak valamiféle ködös álomvilág, addig nem is lehet azt elérni. Régen a nagyok céljait próbáltam megvalósítani némi időbeni lemaradással, hát az egy lótúró volt. 
Hifiben reális célokat kitűzni nem könnyű, mert az egész nem a realitásról szól, ráadásul sokan igyekeznek is a teljes irrealitás felé vinni a népet, és kellően hangosak és erőszakosak is. Pedig ha az megvan, nagyot tisztul a helyzet.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Általában a hifiről

Akkor én itt kiestem... én meg a gondolkodás... pláne előre...   

Én megpróbálok, persze, lehet, hogy az is kevés lesz...

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Vagy csak előre kell gondolkodni...
Akkor én itt kiestem... én meg a gondolkodás... pláne előre...   

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2282

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: cables »

A "jó" hangú rendszer halka(bba)n is jól szól.
Még jobban is szól, csak nem hat rád annyira, mert kevesebbet hallasz belőle. Az élmény viszont így kisebb.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Általában a hifiről

Én nem az árra gondoltam, de az is fontos tényező az biztos.
A zúzási képesség nálam már nagyon a fontossági sor végén van, de tény, hogy nem mindig volt ez így. Minőségi zúzáshoz baromi jó akusztika (is) kell, nah az aztán tényleg drága.
Vagy csak előre kell gondolkodni...

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Had tegyek fel egy kérdést. Tegyük fel hogy van két különböző gyártónak két különböző hangszórója (legyen az egyszerűség kedvéért két széles sávú egyutas hangszóró) Minden mérhető paraméterében megegyeznek, (méret, T/S , freki görbe stb ) . Beépítjük őket két teljesen azonos dobozba.
Ugyan úgy szólnak? Van, lehet hangzásban észrevehető eltérés?

Még az 'egyforma' hangszórókat is párba válogatják. Az igényesebb gyártók.
.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Ingyen még Jézus koporsóját sem őrizték, ugye...
Sajnos így van ez, a jó dolgok nem olcsók. Egyébként, ha meg zúzni akarsz, neagyisten minőségi zúzást szeretnél, oda eszköz kell, markos...

Én nem az árra gondoltam, de az is fontos tényező az biztos.
A zúzási képesség nálam már nagyon a fontossági sor végén van, de tény, hogy nem mindig volt ez így. Minőségi zúzáshoz baromi jó akusztika (is) kell, nah az aztán tényleg drága.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Általában a hifiről

Annyi baj van vele, hogy ahány problémát megold, annyit hoz is a képletbe. Node mi van "ingyen"?
Ingyen még Jézus koporsóját sem őrizték, ugye...
Sajnos így van ez, a jó dolgok nem olcsók. Egyébként, ha meg zúzni akarsz, neagyisten minőségi zúzást szeretnél, oda eszköz kell, markos...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10994
Kapcsolat:

Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Had tegyek fel egy kérdést. Tegyük fel hogy van két különböző gyártónak két különböző hangszórója (legyen az egyszerűség kedvéért két széles sávú egyutas hangszóró)  Minden mérhető paraméterében megegyeznek, (méret, T/S , freki görbe stb ) . Beépítjük őket két teljesen azonos dobozba.
Ugyan úgy szólnak? Van, lehet hangzásban észrevehető eltérés? Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye.

Még az azonos gyártótól származó azonos típusok példányai sem teljesen egyformák. Ha meg minden paraméter azonos, akkor a két hangszóró egy és ugyanaz.

Célszerű lenne konkretizálni a mérhető paraméterek listáját. Ha kellő mennyiségű és azonos értékű változót írunk fel a listára, akkor szerintem már nem fog eltérni a hangzás. A méret, a T/S paraméterek és a frekvencia válasz még nem garantálja ugyanezt, tehát több változó kell. (De szerintem eleve kizárt két különböző kialakítású hangszórónál a teljesen megegyező adatlap.)

A kérdés inkább úgy szokott felmerülni, hogy az egyforma mérési eredményt adó hangsugárzók ugyanúgy szólalnak-e meg. A válasz itt is azon múlik, hány paramétert vizsgálunk. A többség csak a tengelyben mért hangnyomás görbét vizslatja, esetleg tesz mellé egy impedancia görbét is, de ez így nyilván sovány adatbázis még. 

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.

Általában a hifiről

Nah, akkor jól gondolom, hogy az “igényekhez az eszközt” dolognak működnie kellene?
Annyi baj van vele, hogy ahány problémát megold, annyit hoz is a képletbe. Node mi van "ingyen"?

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”