Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Dharma9
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Dharma9 »

...és ami lemaradt:

Dharma9
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Cooler-mg-nek igaza van!
De ...sajnos még nem járok ilyen mélységekben.
Ezt a mélységet (őszinte leszek) csak kísérletezéssel fogom tudni megoldani ("kész"...1,5 ohm-tól mentes váltóval).
Bútorlapból készítek hangszórónként ugyan olyan alakú, literszámú dobozokat mint amilyen a végleges lesz, ezeket fogom tologatni, és erről veszem le a mintát, ez fog szolgálni a zsaluként :-)....(1,5-2 évet műkőkészítőnél dolgoztam)
És a fázis helyzet kitapasztalására hallgatózom, és mérek (HOLM Acoustics).
Itt küldöm a párhuzamos, és soros verziót (a soros kapcsolást...ahogy én tudom...inkább kerülni kell, de nekem ez a tettszősebb,  halkabb, de kiegyenlítettebb...DE MIND KETTŐNÉL MEG VAN AZ A BIZONYOS 1,5 ohm...majdnem ugyanabban a tartományban).

Itt jöttök ti a képbe! :-)

teac
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: teac »

Tisztelt Sonny uram !

Még szerencse, hogy ez egy Diy fórum, meg topik. Nem kérdezem meg, hogy van-e bármilyen zenei alapműveltsége, stb. de a disco dobozokat össze hasonlítani torzítás szempontjából bármilyen hifi zenehallgatásra szánt dobozzal, több mint hiba. A dolgot nem én találtam ki, hogy létezik a doboznak hatása a hangképre, amit alkot. Nem kell velem egyetértenie, ágálhat is ellene, hogy nem igaz, de igaz. A fizika nem attól működik úgy ahogy állítom, mert én azt hiszem, vagy gondolom, hanem mert úgy működik ahogy. Ezt számtalan teszt, mérés, stb. igazolja. A méréseket ne úgy tessék érteni, mint itt oly sokan ! A körülmények egy részt szabványosak, más részt komoly technikai háttérrel mértek, aminek áráért egy házat is lehetne venni.

Felőlelem meg úgy ítél ahogy akar. A megjegyzése a "csöves" készülékekre szintén hiba, mert számtalan csöves megoldás létezik ami igen széles sávú, és zajtalan, meg embertelen kis torzítású, mint ahogy létezik számtalan félvezetős készülék, ami hallgathatalanul "mos", torzít, felépítéséből, és alkatrész használatából kifolyólag ! A minőségi erősítő nem csöves, és nem félvezetős, hanem kifogástalanul megépített ! Ez mindent magában foglal.

Ami a "nagy" gyártókat illati, talán nézzen körül, nem harminc évre visszamenően, és ne az átlag hifi, főleg ne angol kis dobozokat említse példának, benne meg ne az AN-t, mert utóbbi taglalása egy regényt tenne ki. A Bowers, a KEF nagyobb dobozain, hogy csak kettőt említsek a nagyon régből, fázis kompenzált elhelyezéssel gyakorlatozott már az őskorban is, nem beszélve magáról a hangsugárzó dobozok élkialakításáról. Az meg, hogy a "nagy" gyártók mit tesznek meg, meg mit nem a dobozuk formáját illetően, az pénzkérdés, mert ez alapvetően üzlet ! Lásd AN !

A doboz formája nem divat, hanem hozzáértés kérdése ! Akiknek nem volt kitől tanulni, mint például AR- 1960, letették az alapköveket, ami nem azt jelenti, hogy nincs tovább. Az audio, és benne az audio ipar magával hozott millió fejlődést, ami természetes folyamat. A stúdiótechnika, és a "hifi" karöltve fejlődtek, és fejlődnek, benne a felvételtechnika. Egy marad, a hasonlítani a valósághoz törekvése. Akik MP-3 at, meg mobilról "zenét" hallgatnak, elkorcsosult hallással rendelkeznek, vagy rendelkeznek majd ! Nekik még a disco is High End !

A zene milyenségének objektív megítéléséhez megfelelő tréningre van szükség, ami semmi mást nem jelent, mint minőségi, és rendszeres élő zene hallgatását. Azonos helyen, azonos körülmények között, nyilván változó szereplőkkel. Aki nem hallgat nagy mennyiségben akusztikusan, tehát élőben zenét, az legyen bármilyen körültekintő, hamis véleményt fog mondani mindenről. Mert elveszti legfőbb mérőműszerének, a fülének a kalibrálását !

A torzítások nagyon sok esetben nem torzításként megélt dolgok, hanem a hangszínt erősen megváltoztató hatások.

Ami meg a "vaktesztet" illeti, hol van az a doboz, ami minden szempontból azonos avval, mint a vita tárgyát képező doboz, csak más a külső megmunkálása, élkialakítása ? Egyéb esetben miből állhat egy "vakteszt" ?

További jó munkát, üdvözlettel,: TEAC

teac
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Bátran vállalnék vaktesztet - szerintem nem lehet a éleket "hallani"
Az emberi fül egy nagyon rossz műszer, 1,5-2dB hangnyomás különbséget és 5% torzítást sem vesz észre.
// ezért hallgatunk még csöveket  //

Sok "nagy"  gyártót sem zavarnak az élek, alul sem.

Most a mély dobozok a divat, régen meg a széles dobozok.
AN-eket sem cserélik le, mert megváltozott az ízlés . . .

cooler-mg
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 30

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: cooler-mg »

Óvatosan megjegyezném, hogy nem ártana a hangszórók helyzetét is figyelembe venni ha már nem egy síkban vannak ( "D'appolito elrendezésben,ívelt előlappal" ) a tervezésnél, csúnyán elcsúszhatnak a fázis viszonyok a váltásnál is, hacsak elméletben, azonos síkkal számolsz. Az optimális fázis és átvitel elérésénél jelentősen módosulhatnak az alkatrészek értékei, ami persze beleszól az impedanciába.

Javaslom erre is adj meg adatokat.

1db-magas; 2db 13 cm-s mély-közép; 2db 20cm-s mély...és 1db 20cm-s "extra" mélyeknek - ez csatolt, bandpass bobozban (ez legalul, majd feljebb a többi D'appolito elrendezésben,ívelt előlappal...műkő dobozban).

https://www.avx.hu/forum/viewtopic.php? ... 5#p2807625

Megjelenítő: Lapos, Hangsugárzó: Unique Sound Tiger, Puma, Panther. Kábel:DIY, Erölködő:Mod Luxman, DAC: Mod Audio Gd, Lejátszó: Philips 620 MOD CD, Raspberry (Volumio)

Dharma9
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Feltételezem, az impedanciára gondolsz. Ha ennyire leesik, akkor nem jó a kapcsolás. A váltó rajza alapján meg lehet mondani, hol a probléma.
Igen arra gondoltam....most dolgozom, de holnap otthonról küldök képernyőből kivágott képet a váltóról (igaz, nem nyákrajz, csak amit a visaton program tud :-))

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11456
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Ma csak ennyit tudtam írni....holnap/holnap után küldök azt is.....
De egy mondatban: Ennek (200-300 Hz-s tartománynak) az ohmikus ellenállását kellene meg emelni, hogy az átviteli karakterisztika, vágási frekik ne változzanak!" (maradjon a kb.5dB.-en belüli "jósága").

Feltételezem, az impedanciára gondolsz. Ha ennyire leesik, akkor nem jó a kapcsolás. A váltó rajza alapján meg lehet mondani, hol a probléma.

Dharma9
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Nehéz kivenni az írásodból, mit is szeretnél, de a váltó rajzának és a hangszórók típusának publikálása nélkül biztosan nem fogsz választ kapni.
Ma csak ennyit tudtam írni....holnap/holnap után küldök azt is.....
De egy mondatban: Ennek (200-300 Hz-s tartománynak) az ohmikus ellenállását kellene meg emelni, hogy az átviteli karakterisztika, vágási frekik ne változzanak!" (maradjon a kb.5dB.-en belüli "jósága").

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Tisztelt Topiktársak!
Eddig sehol nem találtam olyan írást ahol a hangváltó (teljes átviteli tartományban, adott frekvenciák között), ohmikus ellenállás növeléséről szólt volna!....
Mindenhol az ellenállás csökkentéséről beszélnek (pld. „Zobel”, impedancia csúcskorrekció…stb… :-))
Az a problémám adódott hangdoboz tervezése közben, hogy ha az általam elvártaknak megfelelően állítom be a hangváltót/dobozt (még csak papíron, és a gyári tervező programmal) akkor annak az ellenállása nagyon leesik(200-300 Hz között...~1,5 ohm!).
 Úgy szeretnék hangdobozt építeni, hogy az gyors, pontos , zenei legyen…és ne égjen le az erősítő :-)… (pld. a 20 cm-ek ne menjenek 200-300Hz felé; a mély-középek ne menjenek 200 Hz alá...fc=86 Hz/7 L ugyan, de ezt meg sem szeretném közelíteni!..
Csak zárt dobozban gondolkodom!
1db-magas; 2db 13 cm-s mély-közép; 2db 20cm-s mély...és 1db 20cm-s "extra" mélyeknek - ez csatolt, bandpass bobozban (ez legalul, majd feljebb a többi D'appolito elrendezésben,ívelt előlappal...műkő dobozban).
Ha a 2db 20 cm-s alúláteresztő szűrőjét piszkálom, vagy piszkáltatom a programmal…akkor  az a gond, hogy az ellenállás (a fentebb említett 200-300 ohm között) ugyan már 5-6 ohm is lesz :-) , de akkor ezek átvitele fel megy egészen 1500-2000 Hz-ig is!
De ezt mint fentebb le írtam...ezt nem szeretném! Mert nem lesz elég gyors, zenei...pld. női hang, stb....(az én ízlésem szerint!)
Akárhogy variáltam az alkatrészekkel... eddig csaknem sikerült mind két feltételnek megfelelnem :-(
Vágási frekvenciák: ~~~3000 Hz~~~220 Hz~~~100 Hz.
Ennek (200-300 Hz-s tartománynak) az ohmikus ellenállását kellene meg emelni, hogy az átviteli karakterisztika, vágási frekik ne változzanak!
Előre is köszönöm a válaszokat!

Nem tudom, milyen meredekségű szűrőket használsz pl a mélyek és a közepek közt, illetve az "extra" mély dolgot se teljesen értem, de ha maradunk csak a 2 mély-2 közép felállásnál és 250Hz a keresztezési frekvencia, akkor itt egyszerre 4db hangszóró szól, de lehet még az 5. extra mély is. Egy ilyen bonyolult doboz megtervezése profi szakembereket is megizzasztana és elvinne pár 10 órát a tervezés-mérés minimum...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Tisztelt Topiktársak!
Eddig sehol nem találtam olyan írást ahol a hangváltó (teljes átviteli tartományban, adott frekvenciák között), ohmikus ellenállás növeléséről szólt volna!....

Nehéz kivenni az írásodból, mit is szeretnél, de a váltó rajzának és a hangszórók típusának publikálása nélkül biztosan nem fogsz választ kapni.

Dharma9
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Hangsugárzó építés

Tisztelt Topiktársak!
Mindenhol az ellenállás csökkentéséről beszélnek (pld. „Zobel”, impedancia csúcskorrekció…stb… :-))
Az a problémám adódott hangdoboz tervezése közben, hogy ha az általam elvártaknak megfelelően állítom be a hangváltót/dobozt (még csak papíron, és a gyári tervező programmal) akkor annak az ellenállása nagyon leesik(200-300 Hz között...~1,5 ohm!).
 Úgy szeretnék hangdobozt építeni, hogy az gyors, pontos , zenei legyen…és ne égjen le az erősítő :-)… (pld. a 20 cm-ek ne menjenek 200-300Hz felé; a mély-középek ne menjenek 200 Hz alá...fc=86 Hz/7 L ugyan, de ezt meg sem szeretném közelíteni!..
Csak zárt dobozban gondolkodom!
Ha a 2db 20 cm-s alúláteresztő szűrőjét piszkálom, vagy piszkáltatom a programmal…akkor  az a gond, hogy az ellenállás (a fentebb említett 200-300 ohm között) ugyan már 5-6 ohm is lesz :-) , de akkor ezek átvitele fel megy egészen 1500-2000 Hz-ig is!
De ezt mint fentebb le írtam...ezt nem szeretném! Mert nem lesz elég gyors, zenei...pld. női hang, stb....(az én ízlésem szerint!)
Akárhogy variáltam az alkatrészekkel... eddig csaknem sikerült mind két feltételnek megfelelnem :-(
Vágási frekvenciák: ~~~3000 Hz~~~220 Hz~~~100 Hz.
Ennek (200-300 Hz-s tartománynak) az ohmikus ellenállását kellene meg emelni, hogy az átviteli karakterisztika, vágási frekik ne változzanak!
Előre is köszönöm a válaszokat!

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Egészen fölösleges erről vitatkozni, tanulható ez is. Az emberek nem tudják mi az a kis és nagy szeptim, a rendes szolfézs alapvizsgás gyerek meg felismeri, pedig énekhang tartományában 10-20Hz különbségekről van szó. Sokféle lehetőség van.

Sonny

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Sonny »

Diszkóban, koncerten sokan azt sem veszik észre, ha a hátukra öntenek egy pohár sört. E bizonyított tény ellenére nem állítanám, hogy az emberek háta érzéketlen.

Jó, túloztam az 5%-al, de fenntartom, hogy az emberi fül nem egy pontos mérőeszköz.
Főleg, ha nincs viszonyítási alap, könnyű becsapni.
S

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Az emberek 95%-a egy koncerten észre sem veszi, hogy "szarul" szól.
Diszkóban, koncerten sokan azt sem veszik észre, ha a hátukra öntenek egy pohár sört. E bizonyított tény ellenére nem állítanám, hogy az emberek háta érzéketlen.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: avl2 »

stereophile test cd-n vannak különbözö fajta /2., 3., 7. harmonikus stb. es különbözö erössegü torzitasok (10%, 3%, 1%, 0.3%, 0.1%)  aki akarja kiprobalja mit hall meg a rendszerén, es milyennek hallja.

a 0.1% is hallhato, de nem hatterzenehallgataskor, hanem arra figyelve

Sonny

Hangsugárzó építés

Remélem, ezt senki nem veszi komolyan.

"A hangfrekvenciás erősítők modulációs torzítása kellemetlen hangképet eredményez és 1 % feletti értéke erősen érzékelhető. A harmonikus torzítás az emberi fül számára kevésbe kellemetlen, de 3 % körüli értéke már érzékelhető."

Elég sok "diszkós" hangfalat javítottam, így a 3%-ot felemeltem önkényesen 5%-ra. 
Olcsóbb drivereknek nagy hangerőn simán van ekkora (sőt nagyobb) torzítása.
Az emberek 95%-a egy koncerten észre sem veszi, hogy "szarul" szól.

Én nem engedhetem meg, hogy Meyer Sound-al hangosítsak sajnos . . .

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Hja, lásd LP belső barázdák. Ott is bejön néha 5++%.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hangsugárzó építés

Az emberi fül egy nagyon rossz műszer, 1,5-2dB hangnyomás különbséget és 5% torzítást sem vesz észre.
Remélem, ezt senki nem veszi komolyan.

Szeki2
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 171

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Szeki2 »

Köszönöm szépen!

Gondolom zárt doboz. Van rendes mélye  főleg így faltól elhúzva?

Nem, nem, reflex doboz. Egy kis mélyet még el tudnék viselni.

Üdv.: Jani

Vendég

Hangsugárzó építés

Köszönöm!

Vifa C17WG-69 és TC26TG05-06 a hangszóró. A hangváltó tervezésénél/mérésénél természetesen jelen voltam, érdekes munkafolyamat volt, de nekem teljesen kínai. De megbízom a készítőjében.

Köszönöm szépen!

Gondolom zárt doboz. Van rendes mélye  főleg így faltól elhúzva?

Szeki2
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Tényleg nagyon szép. 
A hangszórókról és váltóról mit lehet/érdemes tudni azon kívül hogy Vifa és Visaton?

Köszönöm!

Vifa C17WG-69 és TC26TG05-06 a hangszóró. A hangváltó tervezésénél/mérésénél természetesen jelen voltam, érdekes munkafolyamat volt, de nekem teljesen kínai. De megbízom a készítőjében.

Sonny

Hangsugárzó építés

Bátran vállalnék vaktesztet - szerintem nem lehet a éleket "hallani"
// ezért hallgatunk még csöveket  //

Sok "nagy"  gyártót sem zavarnak az élek, alul sem.

Most a mély dobozok a divat, régen meg a széles dobozok.
AN-eket sem cserélik le, mert megváltozott az ízlés . . .

A doboz hosszanti éleinek a bármilyen ívelése, lemarása hoz a konyhára, de azok a sarkokon ott hagyott díszítő elemek, nagyon komoly hangzásbeli anomáliákat okoznak.

A másik, hogy a doboz alsó élei, főleg kisebb dobozoknál pont annyira számítanak, mint a felső élek, tehát azt is "kerekíteni", ívelni kell, itt megmaradt derékszögnek.

Amit még ha szabad javasolnom, a térfogat megtartása mellett, a doboz mélységét tessék növelni a szélességét a mély-közép sugárzó mérete határozza meg, és ha lehet növelje a magasságot, 

Szeki2
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Szép a furnér  + az állvány is masszívnak néz ki.

Szia, Sanyi!

Köszi! Az állvány "oszlop" 19+4mm-es MDF-ből van, masszív, bár a felső lapot (még) nem ragasztottam le. Lehet, hogy feltöltöm homokkal. A felső lap 38mm, a talp 57mm-es.

teac
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hangsugárzó építés

Tisztelt Szekeja uram !

Nem szeretném megbántani semmiben, de véletlenül ide hozott a kíváncsiság, és mert láttam a kész dobozt, tennék pár megjegyzést a jövőre nézve.

A doboz hosszanti éleinek a bármilyen ívelése, lemarása hoz a konyhára, de azok a sarkokon ott hagyott díszítő elemek, nagyon komoly hangzásbeli anomáliákat okoznak. A másik, hogy a doboz alsó élei, főleg kisebb dobozoknál pont annyira számítanak, mint a felső élek, tehát azt is "kerekíteni", ívelni kell, itt megmaradt derékszögnek. Mint látom rendelkezik műhellyel, tehát nem okoz gondot a  jövőben építendő dobozai készítésénél ezeket az Önnek bizonyára nem feltűnő, de higgye el a hangzásban komoly problémákat okozó egészen kis dolgoknak a kijavítása. Amit még ha szabad javasolnom, a térfogat megtartása mellett, a doboz mélységét tessék növelni a szélességét a mély-közép sugárzó mérete határozza meg, és ha lehet növelje a magasságot, legfeljebb a váltót kiveszi a dobozból, és az aljába teszi, ami már nem hasznos térfogat. Próbálja ki, ha megteheti, akár pont ugyan evvel a két hangszóróval, váltóval, stb. !

Üdvözlettel,: TEAC

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Néhány kép az első DIY hangsugárzóm készítéséről:
(28+4mm MDF, mahagóni fúrnér, Vifa hangszórók, Visaton hangváltó, amit nem én készítettem)

Tényleg nagyon szép. 
A hangszórókról és váltóról mit lehet/érdemes tudni azon kívül hogy Vifa és Visaton?

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”