Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Csevegő

Moderátor: Luxor Audio

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11118
Kapcsolat:

Csevegő

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Néhány gyakori kérdés és válasz az elmúlt napokból:

Maradsz az ezüst huzaloknál?
Nem, a vezetőknél is anyagváltás lesz. Az ezüst huzaloknak sok szempontból előnyös hangzási jellemzőik vannak, de néhány téren elégedetlen voltam velük, illetve a gyártásuk és beszerzésük is nehézkes volt.

Továbbra is árulsz majd alkatrészeket?
Igen, lesznek minőségi csatlakozók, huzalok, szerelési kellékek, de a kínálat teljesen meg fog változni az eddigi tapasztalatokból kiindulva.

A kábeleidnél marad a Luxoros kinézet?
Nem, az új kábelcsalád az új belső szerkezet mellett exkluzív, az eddiginél elegánsabb külsőt fog kapni. Nem mindenkinek jött be a harsány fekete/fehér burkolat.

Mekkora lesz a kínálat? Többféle kábelt is gyártasz majd?
Minden feladatra egyetlen kábelt fogok kínálni, tehát csak egyféle összekötő, USB, hangfal- és tápkábel lesz a kirakatban. A kábelhosszak persze továbbra is rugalmasak lesznek, egyedi méretekben is lehet majd rendelni. A gyakori méretek raktárról azonnal vihetőek majd, egyedi igények teljesítésére néhány napot várni kell. Az eddigi kábelek gyártása megszűnt, az alapanyagból is kifogytam. A régi kínálatból kizárólag a Kontasettel közösen gyártott elosztók maradnak meg.

Lesz áremelés?
A végleges árak még nem alakultak ki, néhány beszállítóval még folynak a tárgyalások, de az a célom, hogy nagy árváltozás ne legyen a Luxor Gold kábelekhez képest. Néhány kábel kicsit drágább lesz, de némelyiknél árcsökkenés is lesz.

Lesz valamilyen beszámítási akció a régebbi Luxor kábelek lecserélésére?
Árkedvezményt továbbra is kapnak a törzsvásárlók. Mivel a Luxor Gold kábelek gyártása és árusítása befejeződött, ezeket már nem tudom visszavenni.

Mikor lehet rendelni az új kábelekből?
Októberben minden infó napvilágot lát majd, vásárolni onnan kezdve lehet.

Csak tőled lehet vásárolni az új kábelekből?
Tőlem is, de két fővárosi HiFi kereskedőnél is kaphatóak majd azonos áron.

Próbára lehet már kérni az új fajta kábelekből?
A tesztelés jelenleg zárt körben zajlik. Az új kábelcsaládra is érvényes lesz a korábbi lehetőség, tehát egy hetes próbaidőszakot biztosítok minden vásárlónak. Ennyi idejük lesz eldönteni, megtartják-e a kipróbált kábelt.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2120

Csevegő

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Sok sikert, erőt és egészséget az új projekthez!
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Tévúton jár, aki a kábelek hatását egyenes vonal mentén próbálja besorolni, a nem jó - elég jó - nagyon jó dimenzió túl szűkös ehhez. Ráadásul a kábelekről nem lehet a kiszolgálandó rendszertől és embertől függetlenül beszélni, ahogy a hangsugárzó sem függetleníthető az akusztikai környezettől. Sok éve gyártok összekötőket és többször előfordult, hogy egymásnak ellentétes visszajelzéseket kaptam ugyanarról a példányról, de eltérő rendszerekből. Sőt még olyanra is volt példa, hogy ugyanabban a rendszerben egyszerre történt meghallgatás után eltérően nyilatkoztak a hallgatók. Ebből is látszik, hogy a különféle készülékek és az eltérő ízléssel megáldott hallgatók mást és mást kívánnak, minden esetre ráhúzható tökéletes megoldás nem létezik. Ha lenne ilyen, mindenki azt gyártaná és venné.

A Luxor Gold szériának, mint minden kábelnek, számos hangzási jellemzője volt, némelyikben nagyon szépen, másokban átlagosan szerepelt. Úgy gondoltam, egy 20e forintos kábeltől ez szép teljesítmény, amit visszaigazolt a több száz vásárló is. Az új széria más jegyeket visel majd. Összességében jobb hangzást produkál, az én fülem szerint nem is kevéssel, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben és minden szempontból meghaladja majd a Luxor Gold kábelek produkcióját. Biztos vagyok benne, hogy lesz olyan kolléga, aki a régi példányokat fogja preferálni, de a készülékek és hallgatók többségnek szerintem az új kábelek jobban fognak tetszeni, ezért én egyértelmű előrelépésnek tartom a típusváltást. Kombinálja a 80-as évek jól bevált,de mára kissé elfeledett koncepcióit és a modern technológiát.

A Luxor Gold összekötők megjelenésükkor megmutatták az akkori személyes ízlésemet, aktuális piaci és műszaki lehetőségeimet, a kábelek szerepéről alkotott véleményemet. Ezek azóta némileg módosultak, de a változatlan gyártást fontosnak gondoltam, így a kábeleken nem változtattam 3 éven át, még akkor sem, amikor én itthon már teljesen más kábelezést használtam. (Néhány hozzám látogató barátom előtt le is buktam párszor.) Az érdeklődők sok helyen olvashattak véleményeket a Luxor Gold kábelekről, sokan ezek alapján döntöttek a vásárlás mellett. Becsapás lett volna, ha én közben folyamatosan módosítgatom a kábeleimet. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy a Luxor PC fejlesztése és a masinák építése annyi időmet vitte el, hogy nem nagyon jutott a kábelekre. Mivel ezt a feladatot néhány hónappal ezelőtt sikeresen átadtam, ismét tudtam foglalkozni a kábelezéssel. 3 évvel ezelőtt még nem álltak rendelkezésemre olyan megoldások, források és ismeretségek, mint most. Az új széria az elmúlt 3 év kutakodásainak, beszélgetéseinek és sok-sok kísérletezésnek az eredménye. Mivel a kábelek belső szerkezetükben és anyaghasználatukban teljesen eltérnek a korábbi modellektől, más jelzést fognak kapni, a régi széria gyártása pedig megszűnt, hogy ne legyen keveredés.

Továbbra sem fogok ingatag műszaki magyarázatokat, varázsigéket, légből kapott indoklásokat irkálni, ezekhez nincs is megfelelő szakvégzettségem. Bár végeztem méréseket az új anyagokkal és kábelszerkezettel, de elsősorban kíváncsiságból. Nem ismerünk olyan mérhető paramétert, ami nagy biztonsággal leírná egy kábel szubjektív hangzási minőségét. A kábelek használati jellemzőit nem a műszaki paraméterek fogják megadni, hanem a vevők visszajelzései.

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

Csevegő

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Remek
Még jó hogy nem most vettem 4 szett Luxor tápkábelt...

Miért ne vehettél volna?
Azért, mert kifut még lehet jó 

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Csevegő

Hozzászólás Szerző: supravox »

Remek
Még jó hogy nem most vettem 4 szett Luxor tápkábelt...
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Csevegő

Hozzászólás Szerző: audioline »

No ezt hogyan értsem?

Régóta mondogatom, hogy nem kínálok semmi olyasmit, amit én ne vennék meg, ezért hát nincs szándékomban százezer forintos kábeleket készíteni. Némi árváltozás lesz, mert minden alkatrész, beszerzési hely és technológia változik, de nem lesz árkategória ugrás. Minőségben annál inkább.

Jól értetted! Köszi az infót!
.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Ez az árakban is tükröződni fog?
No ezt hogyan értsem? 

Régóta mondogatom, hogy nem kínálok semmi olyasmit, amit én ne vennék meg, ezért hát nincs szándékomban százezer forintos kábeleket készíteni. Némi árváltozás lesz, mert minden alkatrész, beszerzési hely és technológia változik, de nem lesz árkategória ugrás. Minőségben annál inkább.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Csevegő

Hozzászólás Szerző: audioline »

...annyit már most elárulhatok, hogy a kábelgyártás folytatódik, csak kicsit magasabb szinten.

Ez az árakban is tükröződni fog?
.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2120

Csevegő

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Példaértékű!! 

Egy mérnöktől elvárjuk!
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Ez mit jelent, befejezted a kabelgyartast vagy netan ujfajta kabelek lesznek? 
Idén ősszel sok változás lesz nálam. Az ezüst/arany vezetős Luxor Gold kábelek és a T3 tápkábelek gyártása befejeződött, a készlet kiárusítása zajlik. A Luxor PC gyártási licenszét értékesítettem, így a készülékek gyártását és értékesítését már nem én végzem. Hamarosan új kínálattal jelentkezem, részleteket később publikálok, de annyit már most elárulhatok, hogy a kábelgyártás folytatódik, csak kicsit magasabb szinten.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 885

Csevegő

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Ez mit jelent, befejezted a kabelgyartast vagy netan ujfajta kabelek lesznek? 
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Most, hogy már apró remény sincs rá, hogy valaha is dolgozom velük ebben az életben, kis nosztalgia a legutóbbi LGT turnéról:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

A témában írandó cikkemhez kerestem forrásokat, mikor ezekre a grafikonokra leltem. Ez itt éppen a zenei ipar forgalmának alakulását mutatja meg évekre lebontva. Szerintem mellbevágó adatok olvashatóak le róla:

- A fizikai adathordozók eladásából származó bevétel a felére esett vissza az elmúlt 7 év alatt
- Az online értékesítés (letöltések, streaming) értéke meghaladja a fizikai adathordozókból származó bevételt
- Megállt az iparág forgalmának 15 éve tartó folyamatos csökkenése, sőt tavaly már némi fejlődés is észlelhető volt

Egy másik ábra a világ legnagyobb zenei piacának számító USA-ban jelenleg érvényes helyzetet mutatja meg:

- Itt már a 30 %-ot sem éri el a fizikai adathordozók által hozott bevétel
- A streaming, azaz online zenehallgatás meghaladta a letöltésekből származó összeget

Erről grafikont nem tudok mutatni, csak egy adat: az USA-ban az online forgalom növekedésével párhuzamosan a peer to peer fájlcsere (torrent) adatforgalom 25 %-kal esett vissza az elmúlt 1 évben.

Tehát több zenét fogyasztunk, nem vásárlunk már CD-ket, sőt egyre kevésbé tároljuk a muzsikákat, inkább online hallgatjuk azokat legális forrásból. Azt gondolom, enyhén szólva is egy felhasználói forradalom tanúi vagyunk.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2186

Csevegő

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Bár az egyik diplomámon villamosmérnök megnevezés szerepel, nem mondanám, hogy teljes mértékben tisztában vagyok a villámcsapás minden természettudományos részletével, fizikai, gazdasági, jogi és egészségügyi következményeivel. Abban viszont biztos vagyok, hogy egyetlen vevő sem gondolja, hogy egy zajszűrővel és védelmi áramkörrel felszerelt villamos elosztó minden elemi csapás ellen megvédi a készülékeit és szerintem nem is elsősorban emiatt vásárolják. Azonban ahogy a riasztó, a masszív rács, vagy a biztonsági zár, ez a készülék is egy lehetséges eszköz a baj bekövetkezési esélyének csökkentésére. A betörőhöz hasonlóan sajnos a villámot sem lehet teljesen kizárni otthonunkból.
Hát igen,sajnos nem lehet kizárni.Így marad az ima,és a dugókihúzás vihar esetén mint egy lehetséges megoldás.
Rettenet hogy mit művel egy jól irányzott villám,volt benne részem.
Viszont jók lehetnek ezek az elosztók gyengébb löketek esetében,tahát javasolt lehet az alkalmazásuk.
Nálunk szoktak még lenni olyan sűrű ki bekapcsolások is a hálózaton időnként,amit nem igazán díjaznak a készülékek,lehet ezek ellen is véd egy ilyen elosztó.Nem biztos,de lehet.

hm74
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 73

Csevegő

Hozzászólás Szerző: hm74 »

A KEFI-t én se azért vásároltam, hogy villámcsapás ellen védje a készülékeimet. A hangminőség tekintetében viszont feljebb lépést jelentett a láncomban. A megszűrt árammal nyugodtabb, kifinomultabb lett a hangzás. Továbbá eltűntek azok a zavaró pattogások, amiket a lakás különböző elektromos eszközeinek ki-be kapcsolása okozott.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

Azért mielőtt mindenki vihar esetén hátradőlve bedugva hagyja a készülékeit, a levél hatására, ezek az elosztók max a villámcsapás másodlagos hatásától védenek, a közvetlen villám csapás igen pusztító egy családi házban, tudom mivel láttam sajnos, az a biztos ha kihúzod a készülékeket az aljzatból, a telefon vezeték és a kábel tv vezetékét is ki kell húzni mivel ott is tud pusztítani a másodlagos hatás.
Bár az egyik diplomámon villamosmérnök megnevezés szerepel, nem mondanám, hogy teljes mértékben tisztában vagyok a villámcsapás minden természettudományos részletével, fizikai, gazdasági, jogi és egészségügyi következményeivel. Abban viszont biztos vagyok, hogy egyetlen vevő sem gondolja, hogy egy zajszűrővel és védelmi áramkörrel felszerelt villamos elosztó minden elemi csapás ellen megvédi a készülékeit és szerintem nem is elsősorban emiatt vásárolják. Azonban ahogy a riasztó, a masszív rács, vagy a biztonsági zár, ez a készülék is egy lehetséges eszköz a baj bekövetkezési esélyének csökkentésére. A betörőhöz hasonlóan sajnos a villámot sem lehet teljesen kizárni otthonunkból.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3552

Csevegő

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Azért mielőtt mindenki vihar esetén hátradőlve bedugva hagyja a készülékeit, a levél hatására, ezek az elosztók max a villámcsapás másodlagos hatásától védenek, a közvetlen villám csapás igen pusztító egy családi házban, tudom mivel láttam sajnos, az a biztos ha kihúzod a készülékeket az aljzatból, a telefon vezeték és a kábel tv vezetékét is ki kell húzni mivel ott is tud pusztítani a másodlagos hatás.
továbbá, amikor volt az alábbiakban leírt céges épületbe villám, az épületben munka folyt, én is benne, a villámláskor a fogaimban az amalgám tömések megcsíptek, pedig csak 2-3mm esek max. Abban is feszültség indukálódott, annak ellenére, hogy szinte faraday kalitkát alkotott a lindab tetőszerkezet. A szabadban lépés feszültségről nem is beszélve. A norvég jávorszarvasok is ettől pusztultak el.

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1200

Csevegő

Hozzászólás Szerző: thxfan »

mi a nem 100%? a kihúzás a hálózatból? akkor inkább szedjük össze a cuccost a lakásban, cipeljük le a pincébe (már ha van)
A villám közvetett indukciós hatása az, ami túlfeszültséget okoz, akkor is ha nem zárt az áramkör, volt benne részem.  Ha éppen a házba talál egy villám (maradjunk családi háznál, amire nem előírás a saját villámvédelem levezetővel) akkor nem csupán túlfesz keletkezik, a fali áramvezetéket kitépi a falból a villám keltette feszültség és áram, az egyéb mechanikus rombolásról és tűzről már nem is kell beszélni.

Nem tisztem a konkrét esettel vitatkozni, de ha a házba beüt egy villám, akkor nem a mikrosütő megy tönkre, ha nem minimum a tető szerkezet beomlik, kiég. Ha viszont a mikrosütő volt az említésre méltó kár, az elosztó varisztora mellett, akkor az közvetett villám hatás.
Saját tapasztalás. Cégnél volt 5éve, nagy viharban az épületbe villám csapott. Az épületből kiemelkedik egy relatíve nagy kémény, rajta egy három méteres villámhárítóval. Az épület teteje lindab lemezes, tartó szerkezete fém, ezek mind összekötve EPH és villám levezetőre. A villám hatására az épületben a számítógépek 80% elszállt, hálózati kártya oldalon, telefonok 20% dettó. Volt valami a konyhában is, már nem emlékszem mi volt. Az épülettől 10m-re lévő fűzfa ketté hasadt, szerencsére nem gyulladt meg, nem abba ütött a villám.
A lényeg, az épület jól volt villámvédve, a másodlagos hatás így is pusztított.

Előre is elnézést, ha nagyon Off.

Nem sok téma van, amihez fapacinál érdemben hozzá tudok szólni, de villám téren van némi gyakorlati tapasztalatom.
Villámcsapás indukciós hatása nem kizárólag a villamos, hanem egyéb más hálózaton is közlekedhet pl. telefon/ internet stb., így majdnem mindegy, hogy kihúzzuk-e a falból a hálózati csatlakozót. Az össze-vissza dugdosott készülékeknél óhatatlan, hogy valamilyen formába ne legyen kapcsolatban a villamos hálózaton kívül távközlési hálózattal. Érdekes, de a Tv-k nagy részét induktív hatásnál nem a hálózaton, hanem a "tuner" részen keresztül éri el a túlfeszültség. Az meg, hogy melyik készüléket éri el a végzet ilyenkor, szinte kiszámíthatatlan. Egy minőségi túlfesz.védelmi elosztó igen hatásos lehet ilyenkor, mert inkább az károsodjon, mint a beledugdosott készülékek, bár egy nagyon komoly lökés akár át is húzhat rajta (10 év alatt 1 ilyen esettel találkoztam). Nem is mindig kell villám ahhoz, hogy a hálózaton túlfeszültség keletkezzen, elég pl. egy távolabbi trafóház beázása csendes esőben és az e miatti zárlat, földmunkák közbeni kábelszakítás miatt annak visszakötésénél stb., és ezek ellen nem is tudunk előre védekezni a készülékek kihúzásával. Az esetek többségében bőven elég egy minőségibb túlfesz védő elosztó a villamos hálózaton fellépő túlfeszültség ellen.

Elrettentésnek néhány kép, hogy miket tud művelni egy villám pl. egy szarufával, hálózati csatlakozókkal, tv-vel, de még vízvezeték földelésnél is kisülhet:

Beraknék még egy hitelesnek tekinthető mérést, hogy mekkora túlfesz lehet a hálózaton és egy komolyabb villámtevékenység esetén hány db és mekkora túlfesz lehetséges (pl. 65,1 kA, 240 m-re):

10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1038

Csevegő

Hozzászólás Szerző: tonya »

Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Csevegő

feladó:
Tamas Tordai <xxxxxxx@gmail.com> címzett: Papp László <fapaci@gmail.com> dátum: 2015. augusztus 12. 13:34 tárgy: Re: Akusztikai felmeres küldő: gmail.com hitelesítő: gmail.com 
"Kedves László!

Gyöngécske hozzáértésem végett nem gyakran írok levelet műszaki dolgokról, de most úgy érzem, mégis meg kell tennem. Múlt hétvégén nagy vihar volt mifelenk, a mi házunk volt az egyik áldozat, amibe belecsapott ménkű. Tönkrement a mikrosütőnk és egy fagyasztóláda, villanyszerelő vejem szerint ezek nem javíthatóak. De a tavaly vásárolt Panasonic plazma tévénk és a házimozi berendezés semmilyen károsodást nem szenvedett. Azért írok, mert ezek az öntől vásárolt KEFI elosztóba voltak dugva. Az elosztó meghibássodott, nem jön áram belőle, viszont az összes készülék túlélte a csapást...

Hálás köszönettel

Tordai Tamás, Keszthely"

u.i.: A leoldott védelmet azóta a Kontaset ingyen kicserélte Tamás részére. (faló)

Nem tisztem a konkrét esettel vitatkozni, de ha a házba beüt egy villám, akkor nem a mikrosütő megy tönkre, ha nem minimum a tető szerkezet beomlik, kiég. Ha viszont a mikrosütő volt az említésre méltó kár, az elosztó varisztora mellett, akkor az közvetett villám hatás.
Saját tapasztalás. Cégnél volt 5éve, nagy viharban az épületbe villám csapott. Az épületből kiemelkedik egy relatíve nagy kémény, rajta egy három méteres villámhárítóval. Az épület teteje lindab lemezes, tartó szerkezete fém, ezek mind összekötve EPH és villám levezetőre. A villám hatására az épületben a számítógépek 80% elszállt, hálózati kártya oldalon, telefonok 20% dettó. Volt valami a konyhában is, már nem emlékszem mi volt. Az épülettől 10m-re lévő fűzfa ketté hasadt, szerencsére nem gyulladt meg, nem abba ütött a villám.
A lényeg, az épület jól volt villámvédve, a másodlagos hatás így is pusztított.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Csevegő

nono, villámcsapás ellen? azért egy villámlevezető nem így néz ki, meg azt nem illik lakáson belül elhelyezni. Maradjunk a túlfesz védelemnél, ami csak csökkenti a villám másodlagos feszültség emelkedés hatását. Viszont ha valaki biztosra akar menni, az húzzon ki minden érzékeny és drága készüléket a falból zivatar közeledtével. feladó: Tamas Tordai <xxxxxxx@gmail.com> címzett: Papp László <fapaci@gmail.com> dátum: 2015. augusztus 12. 13:34 tárgy: Re: Akusztikai felmeres küldő: gmail.com hitelesítő: gmail.com  
"Kedves László!

Gyöngécske hozzáértésem végett nem gyakran írok levelet műszaki dolgokról, de most úgy érzem, mégis meg kell tennem. Múlt hétvégén nagy vihar volt mifelenk, a mi házunk volt az egyik áldozat, amibe belecsapott ménkű. Tönkrement a mikrosütőnk és egy fagyasztóláda, villanyszerelő vejem szerint ezek nem javíthatóak. De a tavaly vásárolt Panasonic plazma tévénk és a házimozi berendezés semmilyen károsodást nem szenvedett. Azért írok, mert ezek az öntől vásárolt KEFI elosztóba voltak dugva. Az elosztó meghibássodott, nem jön áram belőle, viszont az összes készülék túlélte a csapást...

Hálás köszönettel

Tordai Tamás, Keszthely"

u.i.: A leoldott védelmet azóta a Kontaset ingyen kicserélte Tamás részére. (faló)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Csevegő

sajnos az sem biztos 100%-ig, mert legtöbbször nem a közvetlen villámcsapás (ami igen ritka), hanem a közvetett, indukált áramlökés teszi tönkre az elektronikákat.

ettől függetlenül az elosztóban található varisztor (mint túlfeszültség védő) tökéletes végpontja ("D" vagy "VI" fokozata) lehet egy komplett kiépített rendszernek.

mi a nem 100%? a kihúzás a hálózatból? akkor inkább szedjük össze a cuccost a lakásban, cipeljük le a pincébe (már ha van)
A villám közvetett indukciós hatása az, ami túlfeszültséget okoz, akkor is ha nem zárt az áramkör, volt benne részem.  Ha éppen a házba talál egy villám (maradjunk családi háznál, amire nem előírás a saját villámvédelem levezetővel) akkor nem csupán túlfesz keletkezik, a fali áramvezetéket kitépi a falból a villám keltette feszültség és áram, az egyéb mechanikus rombolásról és tűzről már nem is kell beszélni.

stereofan
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 10

Csevegő

Hozzászólás Szerző: stereofan »

nono, villámcsapás ellen? azért egy villámlevezető nem így néz ki, meg azt nem illik lakáson belül elhelyezni. Maradjunk a túlfesz védelemnél, ami csak csökkenti a villám másodlagos feszültség emelkedés hatását. Viszont ha valaki biztosra akar menni, az húzzon ki minden érzékeny és drága készüléket a falból zivatar közeledtével.

sajnos az sem biztos 100%-ig, mert legtöbbször nem a közvetlen villámcsapás (ami igen ritka), hanem a közvetett, indukált áramlökés teszi tönkre az elektronikákat.

ettől függetlenül az elosztóban található varisztor (mint túlfeszültség védő) tökéletes végpontja ("D" vagy "VI" fokozata) lehet egy komplett kiépített rendszernek.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Csevegő

Szeptemberben kizárólag AVX fórumtagoknak minden hálózati elosztó kedvezményes áron:

KEI elosztó (7 kimenet): 12.000   10.500,- Ft
KEKI elosztó (6 kimenet + főkapcsoló): 12.000   10.500,- Ft

KEFI elosztó (5 kimenet + zavarszűrő és villámvédelem): 25.000   22.000,- Ft

A Kontasettel közösen gyártott ... villámcsapások ... ellen is hatékony elektromos védelmi modullal is kérhetőek.

nono, villámcsapás ellen? azért egy villámlevezető nem így néz ki, meg azt nem illik lakáson belül elhelyezni. Maradjunk a túlfesz védelemnél, ami csak csökkenti a villám másodlagos feszültség emelkedés hatását. Viszont ha valaki biztosra akar menni, az húzzon ki minden érzékeny és drága készüléket a falból zivatar közeledtével.

Válasz küldése

Vissza: “Luxor Audio”