Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3732

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Nyílászárók cseréjére ,fűtéskorszerűsítésre is van támogatás.
Ezt a napelemekre magánembernek miért nem lehet?

lehet kísérletezni, augusztus 15-től indul magánszemélyeknek pályázható 5millárd Ft keretösszegű program, max 2,5millió vissza-nem térítendővel, de megtakarítás arányban 900Ft/kg/CO2/év=900Ft-al meghatározva hőszigetelés, nyílászáró, fűtéskorszerűsítés, napelem, napkollektor, biomassza beruházásokhoz. Ha optimistán egyenlő arányban kerülne lekötésre, akkor  2315 1kWp napelemre 360ezer Ft támogatás kérhető, de ezt vegyük inkább 2kWp-re háztartásonként átlagosan, így talán 1157db napelemes kiserőmű kaphat talán támogatást. De szerintem a hőszigetelés és nyílás zárósok fogják elvinni a nagyobb részt a keretből.

http://www.naplopo.hu/miert-napenergia/ ... yazat-2016

sssggg
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 338

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: sssggg »

Ami a tamogatast illeti, azt valahogy sose ertettem. Az mi az?
3M helyet nekem adjak oda kettoert? Fura.

Ami nem szep ebben a napelemes izeben az inkabb a kulon kivetett ado es
a masra is meglevo Europaban pelda nelkuli merteku AFA.

Egyebkent torzitasmentes hangra nincs vmi tamogatas?
Az is szennyezi a kornyezetet.

Nyílászárók cseréjére ,fűtéskorszerűsítésre is van támogatás.
Ezt a napelemekre magánembernek miért nem lehet?

dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 378

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: dualcs5000 »

Ami a tamogatast illeti, azt valahogy sose ertettem. Az mi az?
3M helyet nekem adjak oda kettoert? Fura.

Ami nem szep ebben a napelemes izeben az inkabb a kulon kivetett ado es
a masra is meglevo Europaban pelda nelkuli merteku AFA.

Egyebkent torzitasmentes hangra nincs vmi tamogatas?
Az is szennyezi a kornyezetet.

bibababa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 54

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: bibababa »

ha - energiatudatos, komolyan sporolo eletmod miatt - eves fogyasztasunk 750 kWh alatt van, akkor is erdemes gazdasagossag alapjan napelemrendszert telepitettni ? mekkorat ?
A 750-et hogyan csinálod ?
Kertes ház ?

sssggg
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

ha körbenézel akkor láthatod, bruttó tetőre telepített, terv. engedély komplett fajlagos költsége 600.000Ft/kWp, 10kW nagyságban már 500.000Ft/kWp. Lehet ennél olcsóbb árat is találni, de vigyázat, mert trükköznek is, amikor nem adnak meg minden költség elemet, csak esetleg a hardwert. Aztán hogy miből finanszírozod? magán ügy, mindenesetre kedves kormányunk jóvoltából magán ember napelemre állami vissza nem térítendő támogatáshoz nem fér hozzá, ha hirdetik azt nem fogod megkapni. Még a kamat támogatás is necces, miközben a hiteleknél a kamat jelenleg nagyon kis tétel.
/magán házilagos kivitelezést 99%-ban az áramszolgáltatók nem veszik át, ezt tessék beszámítani/

Na igen,pont emiatt nem csinálom meg, nem sokkal jobb a helyzet támogatás ügyileg mint tíz éve.
Egyébként Köszönöm a választ, erre is számítottam sajnos.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Esetleg nagy vonalakban még a finanszírozásra lennék kíváncsi,mert más a saját tapasztalat és más amit ajánlanak.
Gondolom kp-ra nem sokan engedhetik meg maguknak a majd 3 milliós költséget.

ha körbenézel akkor láthatod, bruttó tetőre telepített, terv. engedély komplett  fajlagos költsége 600.000Ft/kWp, 10kW nagyságban már 500.000Ft/kWp. Lehet ennél olcsóbb árat is találni, de vigyázat, mert trükköznek is, amikor nem adnak meg minden költség elemet, csak esetleg a hardwert. Aztán hogy miből finanszírozod? magán ügy, mindenesetre kedves kormányunk jóvoltából magán ember napelemre állami vissza nem térítendő támogatáshoz nem fér hozzá, ha hirdetik azt nem fogod megkapni. Még a kamat támogatás is necces, miközben a hiteleknél a kamat jelenleg nagyon kis tétel.
/magán házilagos kivitelezést 99%-ban az áramszolgáltatók nem veszik át, ezt tessék beszámítani/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

ha - energiatudatos, komolyan sporolo eletmod miatt - eves fogyasztasunk 750 kWh alatt van, akkor is erdemes gazdasagossag alapjan napelemrendszert telepitettni ? mekkorat ?
ahogy lejjebb íram, 1kWp kapcitású napelem éves átlagban Magyarországon termel 1050-1150kWh-t. Telepíteni magán célra csak annyit érdemes, ami a saját fogyasztás+kb 10%, legyen benne tartalék többletfogyasztásra és későbbi hatásfok romlásra. Az enyém 4 év átlagában 1170kWh-t termel/kWp/év, pedig nem is pont déli tájolású Kecskemét közelében.

sssggg
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Visszatekeres valoban nincs
Esetleg nagy vonalakban még a finanszírozásra lennék kíváncsi,mert más a saját tapasztalat és más amit ajánlanak.
Gondolom kp-ra nem sokan engedhetik meg maguknak a majd 3 milliós költséget.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: avl2 »

dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó

Zöld topik

Visszatekeres valoban nincs

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

nem maradt sok megválaszolni való.
a megtérülés számítása azért nem egyszerű,
de jelenleg mégis az egyik legjobb hozammal bíró
befektetés, azzal a jó érzéssel, hogy mégis csak teszel vmit
a környezetedért.

amúgy van annak egy különös bája, hogy áll, vagy visszafelé teker a villanyórád.
(legális hekkelés)

nincs visszafelé tekerés, mert a kétirányú óra külön méri befelé, és kifelé menő energiát kWh-ban, elszámolás a kettő különbözete alapján. Nekem kb 15% többletet termel éves átlagban a napelem, így az EDF fizet, de csak 14Ft/kWh tarifával. Ha többet fogyasztanák mint amit a napelem termel, többletet azt 38Ft/kWh-val kapnám manapság.
Több féle utily-t lehet találni napelem várható termelésre térkép, tájolás, solárPV típus és sokéves besugárzási statisztika alapján pl:
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó

Zöld topik

nem maradt sok megválaszolni való.

a megtérülés számítása azért nem egyszerű,

de jelenleg mégis az egyik legjobb hozammal bíró

befektetés, azzal a jó érzéssel, hogy mégis csak teszel vmit

a környezetedért.

amúgy van annak egy különös bája, hogy áll, vagy visszafelé teker a villanyórád.

(legális hekkelés)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Nem baj ha más válaszol,köszönöm.
Ez a 15 év megtérülés még elég soknak tűnik.
Mennyi a napelemek élettartama,arra lennék kíváncsi,hogy ha nullába érek akkor még hány évig használhatom ingyen?

25év élettartamot írnak mondanak, garantálnak, elmehet 40 évig is. Tipikusan Németországban már jóval túlhaladták ezt az időt. ők kezdték Európában tömegesen telepíteni 80-as években. Az inverter az gyakrabban hibásodik meg, öregszik, főleg az elkók miatt, gondolom.
A napelem táblára a dió, vagy annál nagyobb jégverés a veszély, de lehet vihar kárra biztosítani.

sssggg
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Nem tőlem kérdezted, de ebben nekem is van tapasztalatom. Egyszerűbb számolásban a bruttó beruházási költséget elosztod a napelem kWp-onként Magyarosztágon átlagos éves kWh (1100-1150kWh/kWp) forintjával, abban az esetben ha minden kWh-át te magad használod fel, továbbá nem számolsz a napelemek éves várható 0,5% hatásfok romlásával. Mivel én még drágában vettem a 2,2kWp méretű "kiserőművet" nekem 15év kb a nullszaldó. Ha most venném a rendszert, (4évvel később), akkor 30%-al lett volna olcsóbb, a nullszaldót is 30%-al hamarabb lehet elérni.
Nem baj ha más válaszol,köszönöm.
Ez a 15 év megtérülés még elég soknak tűnik.
Mennyi a napelemek élettartama,arra lennék kíváncsi,hogy ha nullába érek akkor még hány évig használhatom ingyen?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Kb mennyi időt számoltál a megtérülésre?
Nem tőlem kérdezted, de ebben nekem is van tapasztalatom. Egyszerűbb számolásban a bruttó beruházási költséget elosztod a napelem kWp-onként Magyarosztágon átlagos éves kWh (1100-1150kWh/kWp) forintjával, abban az esetben ha minden kWh-át te magad használod fel, továbbá nem számolsz a napelemek éves várható 0,5% hatásfok romlásával. Mivel én még drágában vettem a 2,2kWp méretű "kiserőművet" nekem 15év kb a nullszaldó. Ha most venném a rendszert, (4évvel később), akkor 30%-al lett volna olcsóbb, a nullszaldót is 30%-al hamarabb lehet elérni.

sssggg
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Furcsa erzes tegnaptol kiseromu tulajdonosnak lenni...

image.jpeg

image.jpeg

Kb mennyi időt számoltál a megtérülésre?

dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó

Zöld topik

Furcsa erzes tegnaptol kiseromu tulajdonosnak lenni...

Acme
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 500

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Acme »

Nekem  tetszik a góliát (D-cell) elem, a Maglite lámpámba vettem 8 éve. Azóta is kiveri a szemem a fényével

Még mindig gyártanak góliát elemeket, ezen meglepődtem. Laposat is. Mikre, mikbe használják ezeket manapság az emberek?

Megéri-e góliát akkut venni? Ezekhez is gondolom ugyanúgy van töltő mint a kisebb társaihoz. A dilemma - öreg rokon segítséget kért - hogy táskarádió üzemeltetése a cél, a sima elem 130 Ft körül, az akkunak darabja 1200 Ft/db körül van, abból sokba kerülne a 6. Ugye jó gondolom, hogy kevesebből nem lehet megoldani még párhuzamos kapcsoással sem az ellátást? (1.5Volt/db)
Pówerbankra/egyéb, mai akksitehcnológiákra is nyitottak vagyunk.

Kép: RX470 - SR6003 - HW55ES/UE40JU7000 Hang: Xonar Essence ST/XB 930QS - Octave - Unico - GX200 Csend: Canamp - HD600

"Az a baj az interneten talált idézetekkel, hogy sosem lehetsz biztos a forrásban." - Abraham Lincoln

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Még mindig gyártanak góliát elemeket, ezen meglepődtem. Laposat is. Mikre, mikbe használják ezeket manapság az emberek?

Megéri-e góliát akkut venni? Ezekhez is gondolom ugyanúgy van töltő mint a kisebb társaihoz. A dilemma - öreg rokon segítséget kért - hogy táskarádió üzemeltetése a cél, a sima elem 130 Ft körül, az akkunak darabja 1200 Ft/db körül van, abból sokba kerülne a 6. Ugye jó gondolom, hogy kevesebből nem lehet megoldani még párhuzamos kapcsoással sem az ellátást? (1.5Volt/db)

Ezt azért neked kéne eldönteni. 6db góliát elem 9V-ot ad frissiben, a 6db NimH aksi 7,2V-ot. Ki kell próbálni, ezzel a feszkóval elmegy-e a készülék, ha nem akkor dobható az ötlet. Ha külső bankot csinálsz, akkor hozzá teszel még egy aksit, és 8,4V, az már elég. Aksiból elég nagy szórás van névleges kapacitásban, ahogy látom a kínálatot 2500mAh-10000mAh-ig lehet kapni, persze a felső kapacitás tartomány. pl egy 9000mAh GP aksi darabja 4900Ft. A tartós elemekhez sajna nem közlik a kapacitást, lutri vajon mekkora, de tapasztalat az, ha friss és megbízható márka van az 15000-20000mAh. Számolj. Az aksi egy kulturált töltővel, gyors-töltés nélkül, 500-1000ciklussal tölthető. Ha csak 500 ciklusig használjuk 500x9000mAh=4500Ah kapacitás. Ugyanez ez 225db minőségi alkáli elemből jön ki. Ha te megkapod a minőségi alkálit 130Ft/db (szerintem nem), akkor 29250Ft. Ezzel szemben ugyanekkora kapacitást nyújtó aksi 4900Ft. Aksival kevésbé szennyezed a környezetet.

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: venomer »

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Ez nálunk egy jódarabig nem fog előfordulni, kedves kormányunk megvéd ettől a balesettől. Németországban vasárnap pár óráig nem ingyen volt az áram, hanem fizettek a fogyasztóknak az áram felhasználásért, nem annak aki termelte, hanem annak aki fogyasztotta.

http://index.hu/gazdasag/2016/05/11/nem ... n_az_aram/

dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó

Zöld topik

szia

nyilván csak a visszatáplálós verzió jöhet szóba

a zaj-parám miatt csak egy fázisra menne az inverter

meglátjuk, rövidesen kész a rendszerke

elektrorudi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 150

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Urrakok!

Tud itten valaki ajánlani olyan 1/3 fázisú invertert (napelem),
ami nem szór rá nagyon a hálózatra?
3-5% körüli torzításokról olvasok.

köszönöm!

Hali!
Mi a cél?
Közüzemi hálózatra akarsz csatlakozni, vagy stand alone (szigetüzem) szeretnél létesíteni?
Az előző esetben nem kell nagyon aggódnod, mert
- a hálózatról most bejövő feszültséged torzítása is bőven 5% felett van (nézd meg szkóppal). 
- csak az ELMŰ által engedélyezett típusokat használhatod, azok közül viszont bármelyiket. Tehát a torzítás miatt nem kell aggódnod.
Ha a saját hálózatodat akarod védeni a torzításoktól (és szigetüzemről beszélünk !!!), akkor viszont egy felharmónikus szűrőt kell beépíteni az inverter után. Alapból azért nem építik bele, mert lényegesen megdrágítaná a berendezést, gyakorlatilag teljesen feleslegesen. Csak a nagyon White fülűeknek van szüksége szűrt betápra. Ez a felhasználóknak kb. 0,05%-a. 

dualcs5000
Fórumlakó
Fórumlakó

Zöld topik

Napelemes topik van az AVX-en?

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: avl2 »

viztakarekossag kapcsan ki konkretan mit tesz ?

pl.: esövizhasznositas ?   - en ezt szeretnem, de nem csinaltam még semmit
mosogepböl kijövö viz + fürdöviz WC öblitesre - ezt teszem; semmi "automatika vagy rendszer, manualisan (nem vagyok lusta zöld kerdesben, nem a kenyelmet tartom legfontosabbnak)
...

es hol tartotok ?  nalunk kb. 1.1 m3 / fö / ho a fogyasztas

ezen a teren sokan nem "dicsekedtetek" eddig

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”