Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11015
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Ez is csak papíron van így. Az okoskodás meg a nemhallók kifejezése, általában őket bőszíti az, amit nem tapasztalnak (azon keresztül, akik igen). Az elkövetkező napokban kipróbálom a könyveket, kockákat, meglátjuk hova tartozom.
Szerintem a gyakorlatban is így van. Ha valaminek a létezését megtapasztalod, érdektelenné válnak a győzködések (okoskodások), amik a nem létezést próbálják bizonyítani. A félreértéseket megelőzendő... nekem semmi bajom nincs azzal, ha valaki tanácsomra kipróbál valamit, de nem hall különbséget. De ha valaki próba nélkül tagad, mert hogy "nem lehet különbség!", az számomra a totális szűklátókörűség és lustaság, amit megvetek.
Kábelezzünk
Ez is csak papíron van így. Az okoskodás meg a nemhallók kifejezése, általában őket bőszíti az, amit nem tapasztalnak (azon keresztül, akik igen). Az elkövetkező napokban kipróbálom a könyveket, kockákat, meglátjuk hova tartozom.
Ha valaki hallja a különbséget, számára máris érdektelenné válnak az okoskodások.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Ne vicceljetek már! Nem kell tudósnak lenni ehhez... Minden hangsugárzó dobozán jelen vannak rezgések (természetesen ez eltérő mértékű, mivel sokféle felépítésű hangsugárzó van)amit a hf kábel simán átvesz, vezet stb. Ezáltal simán beleszól a hangja.
Úgy tűnik, nem a rezgések nehezen tagadható jelenléte osztja meg a csapatot, hanem hogy ennek van-e hallható hatása egy kábel esetében. No ez az, amit egy pár perces kísérlettel el tud bárki dönteni, felesleges elméleti vitát folytatni a kérdésben. Ha valaki hallja a különbséget, számára máris érdektelenné válnak az okoskodások.
Kábelezzünk
Az érzékek mentén, azoknak korlátai mentén való meggyőződés egy igen makacs dolog. Akik utánagondolnak a benyomásaikon túli világnak, ők vannak kevesebben. Nem a "beszéljük meg, te mit tapasztaltál az összes változót számba véve", hanem az "itt valaki hazudik" rendkívül összetett gondolat érvényesül. Ez - legyünk őszinték - jószerivel intelligencia kérdése. Persze szorosan karöltve a tapasztalásokkal, azokat is lehet tanulni: minél többet tud, annál több kétely szorul az emberbe és annál jobban számol a lehetőséggel, hogy ő a szűk keresztmetszet. Tapasztalásokkal viszont a magabiztosság a meggyőződés is teret nyer(het). Hogy e kettő szembenálló között miként libikókázik, az már megint csak ész és érzelmiek kérdése. Hogy melyiké jobban, az jó kérdés.
ezért kikiáltják nemlétezőnek.
Kábelezzünk
Ne vicceljetek már! Nem kell tudósnak lenni ehhez... Minden hangsugárzó dobozán jelen vannak rezgések (természetesen ez eltérő mértékű, mivel sokféle felépítésű hangsugárzó van)amit a hf kábel simán átvesz, vezet stb. Ezáltal simán beleszól a hangja.
Rudolf az alábbi rövid összegzést idézte angolul egy irományból :
”Azok az állítások, amelyek a hangfalkábelekben fellépő audio-frekvenciás rezgéseket, vagy bennük az RLC (ellenállás-induktivitás-kapacitás) tulajdonságok ezen frekvenciáknak betudható ugrásszerű megváltozását hirdetik, valótlanok és megalapozatlanok.”
gondoltam, ha már ilyen jó angolból, és nem veszi a fáradságot, hogy ezt a végtelen hosszú mondatot magyarul is közkinccsé tegye, lássuk-a-medvét-alapon fölveszem a kesztyűt, és a következőt válaszoltam – fentiek okán angolul :
"rendben van, akkor hát beszéljünk angolul, ha azt szeretnéd : attól függetlenül, hogy mit tekintesz ’audio frekvenciák’nak, mivel a teljes spektrumot halljuk, végtelenül egyszerű a helyzet: helyezd csak az ujjacskáidat a hangfalkábel bármelyik végére, miközben szól a zene > roppant könnyen érzékelhető rezgéseket tapasztalsz, amelyek a zenével együtt rezegnek, bizonyítva az ’audio frekvenciák’ jelenlétét, melyekről azt állítod, nincsenek jelen – azonban, mindenféle tudományos okfejtés nélkül, épp’ az érzékszerveid győztek meg ezek jelenlétéről "
nagyképűségnek pedig a nyomát sem vél(t)em fölfedezni magamban - sokkal inkább egy (fentiek szerinti) adekvát választ láttam és látok magam előtt - már ha értitek
P.S.: bár láttam, Rudolf közvetlenül azután olvasta amit írtam, mégsem válaszolt...
az valóban a kábel rezgése? nem lehet, hogy a szobádban levő hanghullámokat érzékeled, főleg ha már van egy bizonyos hangerőszint ? nem kötekedésnek szánom a kérdést.
- -KP-
- V.I.P.
- Értékelés: 1685
Kábelezzünk
Rudolf az alábbi rövid összegzést idézte angolul egy irományból :
”Azok az állítások, amelyek a hangfalkábelekben fellépő audio-frekvenciás rezgéseket, vagy bennük az RLC (ellenállás-induktivitás-kapacitás) tulajdonságok ezen frekvenciáknak betudható ugrásszerű megváltozását hirdetik, valótlanok és megalapozatlanok.”
gondoltam, ha már ilyen jó angolból, és nem veszi a fáradságot, hogy ezt a végtelen hosszú mondatot magyarul is közkinccsé tegye, lássuk-a-medvét-alapon fölveszem a kesztyűt, és a következőt válaszoltam – fentiek okán angolul :
"rendben van, akkor hát beszéljünk angolul, ha azt szeretnéd : attól függetlenül, hogy mit tekintesz ’audio frekvenciák’nak, mivel a teljes spektrumot halljuk, végtelenül egyszerű a helyzet: helyezd csak az ujjacskáidat a hangfalkábel bármelyik végére, miközben szól a zene > roppant könnyen érzékelhető rezgéseket tapasztalsz, amelyek a zenével együtt rezegnek, bizonyítva az ’audio frekvenciák’ jelenlétét, melyekről azt állítod, nincsenek jelen – azonban, mindenféle tudományos okfejtés nélkül, épp’ az érzékszerveid győztek meg ezek jelenlétéről "
nagyképűségnek pedig a nyomát sem vél(t)em fölfedezni magamban - sokkal inkább egy (fentiek szerinti) adekvát választ láttam és látok magam előtt - már ha értitek
P.S.: bár láttam, Rudolf közvetlenül azután olvasta amit írtam, mégsem válaszolt...
az valóban a kábel rezgése? nem lehet, hogy a szobádban levő hanghullámokat érzékeled, főleg ha már van egy bizonyos hangerőszint ? nem kötekedésnek szánom a kérdést.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Vannak az objektív műszaki adatok és vannak a szubjektív benyomások. Ahogy fejlődik a tudomány, úgy sorban megtalálja a kapcsolódásokat a két terület között, de addig is talán nem célszerű összekeverni őket, de közöttük sorrendet felállítani sem érdemes. Ha számomra élvezetesebb a zenehallgatás attól, hogy egy krumplit egyensúlyozok közben a fejemen, azt nem akarom mások számára bizonyítani, tőlük viszont elvárom, hogy ne akarják megcáfolni. Egy jelenség mindenkire érvényes létezését nem kell bizonyítani ahhoz, hogy számunkra jelentősége legyen. Ha csak ezt a kis alapvetést elfogadjuk, sokkal békésebb lesz a fórum és esetleg ismét visszatérnek a saját tapasztalásokat megosztó hozzászólások, amik az elmúlt évek rombolása és az áltudományos okoskodások miatt szépen kihaltak. Itt tippeket adhatunk egymásnak és ha ezek közül néhányaknak bejön, akkor együtt örülünk. Ha nem jön be, akkor sincs világvége, de háború se legyen!
Kábelezzünk
Hát igen, a (felületes) szaktudás sokszor gátolja a világ megismerését. Talán pont a kábeles téma hozza ki az emberekből a legszélsőségesebb megnyilvánulásokat, az általam látogatott topikok közül háromban is emiatt meg a marakodás. Soha nem értettem, miért célja bárkinek is, hogy mások által megtapasztalt élményt megpróbáljon nem létezővé nyilvánítani. Lehetséges, hogy a lustaság ennyire nagy úr és könnyebb a monitor előtt órákon át okoskodni, mint pár percben kipróbálni valamit?
Néhányan ki is próbálják, de mivel nem hallanak semmi változást - ennek több oka is lehet... -, ezért kikiáltják nemlétezőnek. Mások valóban a karosszékből online szerzett bölcsességet felbüffentve teszik ugyanezt.
Ez a kábel 'alátámasztásdi' is olyan "nüansz" szerintem, ami a rendszer minőségi szintje és a hallgató "hallás tudása" fényében vagy érzékelhető vagy sem. És még ha meg is történik a felismerés, változó, hogy ki mennyire tartja jelentősnek a változást ill. az okozott másság jobban tetszik é...
.
- hollohazi
- Törzsvendég
- Értékelés: 308
Kábelezzünk
Hálózati kábel rezgéscsillapításának fontosságára jó példa lehet a japán Tiglon cég legutóbbi fejlesztése a TCA hálózati kábel. http://www.tiglon.jp/?p=212#TCA12W
2-2 réteg réz és magnézium fólia mellett 5 réteg pvc burkolat.Természetesen az elektromágneses hullám elleni védelem is szerepel ebben a konstrukcióban.Épp a negyedárú kistestvért teszteltem a minap /MGL-1000/,hát azt nem kellett alátámasztani, rögzíteni, annyira merev volt.
Ha nem hat egy hálózati kábel hangjára a mechanikai rezgés, akkor hogyan tudnak eladni bő háromnegyed millióért egy nem egészen 2 méteres madzagot?
Ahol nem fordít a gyártó kiemelt figyelmet a rezgéscsillapításra, ott igenis a felhasználóra marad ez, ha igényli. Attól még lehet jó hangilag, más okból egy más konstrukció is .Én például az említett Tiglon kábelt a harmadárú Kondo KSL SPC III kábelből készült hálózatival szemben füleltem és bizony hiába a csak egyszeres árnyékolás, mégis az utóbbi bizonyult jobbnak. Nyilván itt a vezető anyaga volt annyival jobb, hogy ezt az eredményt produkálta, ugyanakkor a Kondo kábel hangját is tovább javította az alkalmazott rezgéscsillapító elem/Tiglon TMX/
Ugyanígy, a talajra tett mezei hosszabbító kábele alatt is jól hallható a csillapító eszköz használata. Az elosztó háza alatt természetesen még inkább.
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő, 47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger
Kábelezzünk
Hát igen, a (felületes) szaktudás sokszor gátolja a világ megismerését. Talán pont a kábeles téma hozza ki az emberekből a legszélsőségesebb megnyilvánulásokat, az általam látogatott topikok közül háromban is emiatt meg a marakodás. Soha nem értettem, miért célja bárkinek is, hogy mások által megtapasztalt élményt megpróbáljon nem létezővé nyilvánítani. Lehetséges, hogy a lustaság ennyire nagy úr és könnyebb a monitor előtt órákon át okoskodni, mint pár percben kipróbálni valamit?
Vannak olyan emberek, akik annyira hisznek a saját igazukban, hogy még kipróbálni sem hajlandóak más megtapasztalásait. Az eleve hülyeség és nem létező jelenséget hallott, mert ő tudja, és aki mást mond az hülye, és pont.
Az ilyen emberel nem fogod tudni kipróbáltatni a dolgokat, mert jobban fél attól, hogy megborul a saját kis világa, amiben addig hitt. Meg hát ugye már mindenkit lehülyézett, aki mást gondol, hát még a végén kiderülne hogy ő maga is az
Én sem hiszek sok mindenben, de nem hülyézem le a hívőket, és ha látok benne fantáziát, akkor veszem a fáradságot a kipróbálásukra. Ezután eldöntöm magam, hogy érdemes-e vele foglalkozni vagy sem
Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
" Szánalmas tud lenni, mikor hifisták elemeznek olyan jelenségeket, amikkel képzett mérnökök sem tudnak mit kezdeni. "
Néha a képzett mérnököket a legnehezebb meggyőzni egy jól hallható jelenség létezéséről .
Kedves mérnök munkatársam - barátom is kicsit hitetlenkedve emésztette meg pl. hogy egy USB kábel (...vagy egyáltalán egy digitális) meg tudja változtatni a hangot.
- TurboSteve
- Fórumlakó
- Értékelés: 88
Kábelezzünk
" Szánalmas tud lenni, mikor hifisták elemeznek olyan jelenségeket, amikkel képzett mérnökök sem tudnak mit kezdeni. "
Néha a képzett mérnököket a legnehezebb meggyőzni egy jól hallható jelenség létezéséről .
Kedves mérnök munkatársam - barátom is kicsit hitetlenkedve emésztette meg pl. hogy egy USB kábel (...vagy egyáltalán egy digitális) meg tudja változtatni a hangot.
Kábelezzünk
Nálam speciel a parketta szegélyléchez van fogatva úgy.hogy alatt szilikon melltartó pántból kivágott csík van.
Amikor kivágod az utolsó fát,a folyóból kifogod az utolsó halat,
rájössz arra a pénzed semmit sem ér.
Kábelezzünk
Minél nyitottabb egy emberi elme annál fogékonyabb a Világ dolgaira!
Így van ez a Zene hallgatásnál is.
Az,hogy Valaki miben hisz vagy sem az a dolgok létezését nem befolyásolja.
A kábel rezonancia természetesen létezik,hogy ezzel ki mit kezd az már egyénfüggő.
Egy igazi Zene rajongó a legjobb tudása szerint mindent elkövet annak érdekében,hogy
az otthoni rendszere számára minél közelebb vigye a Zene élvezetéhez.
Ehhez több út vezet....
Amikor kivágod az utolsó fát,a folyóból kifogod az utolsó halat,
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Szerintem egy olyan dologra amire akár itt, akár a "szakmában" ilyen szinten szórnak a vélemények kicsit erős a "tudjuk".
(valaki szerint nincs ilyen jelenség, van, de nem számít, van éstöbbet számít mint egy jobb kábel)
Pláne ha kiterjesztjük ezt az összes audio komponensre, melyek mind funkcióban, mind felépítésben merőben eltérnek egymástól.
(egy kicsit tudományosabban hangzana egy olyan kijelentés hogy a rezgések negatívan befolyásolják a kábelek hangját, de a lánc digitális részére nem hatnak pl.)
Persze nem azt mondom hogy nincs ilyen jelenség(pl hogy a kábel hangfrekvenciás rezgése jelentősen befolyásolja a hangot), de nagyon úgy látszik, hogy maga a jelenség léte sincs igazolva, nemhogy a magyarázat.
Számomra evidencia a sok a gyártó által - pl. a digitális készülékeknél is - évtizedek óta fontos szempontként kezelt rezgéscsillapítás. Véleményem szerint a kábeleknél használt fonási technikák az elektromágneses szempontok mellett a mechanikai rezgések csillapításáról is szólnak, de már szándékosan nem indoklok meg műszakilag hallható jelenségeket, mert ez néhányaknak csábító támadási felület. Persze az indoklások sok sebből véreznek általában, mivel nincs kellő szaktudásunk. Szánalmas tud lenni, mikor hifisták elemeznek olyan jelenségeket, amikkel képzett mérnökök sem tudnak mit kezdeni. Leírtam néhány megtörtént esetet és a hozzájuk köthető logikámat, aztán hogy ezt ki mire használja, az már nem rajtam múlik. Talán lesz, aki kipróbálja a gyakorlatban és mindig lesz olyan is, aki próba nélkül a fotelból leszólja, mondván, hogy ez nem működhet. Tudjuk, hogy az emberek nagy része a szemének és fülének sem hisz, ha nem tudja megmagyarázni a jelenséget.
Kábelezzünk
Biztosan vannak kivételek itt is, tehát bocs a többesszámért!
Szerintem egy olyan dologra amire akár itt, akár a "szakmában" ilyen szinten szórnak a vélemények kicsit erős a "tudjuk".
(valaki szerint nincs ilyen jelenség, van, de nem számít, van éstöbbet számít mint egy jobb kábel)
Pláne ha kiterjesztjük ezt az összes audio komponensre, melyek mind funkcióban, mind felépítésben merőben eltérnek egymástól.
(egy kicsit tudományosabban hangzana egy olyan kijelentés hogy a rezgések negatívan befolyásolják a kábelek hangját, de a lánc digitális részére nem hatnak pl.)
Persze nem azt mondom hogy nincs ilyen jelenség(pl hogy a kábel hangfrekvenciás rezgése jelentősen befolyásolja a hangot), de nagyon úgy látszik, hogy maga a jelenség léte sincs igazolva, nemhogy a magyarázat.
Kábelezzünk
Jó reggelt mindenkinek. Erősítőhöz és BD lejátszóhoz szándékozom valamilyen komolyabb tápkábelt vásárolni. Érdekelne a véleményetek, ki mit ajánl, köszönöm szépen.
Kábelezzünk
Azért nem válaszoltam, mert én nem a saját véleményemet írtam le, csak egy felvetésre: Tudjuk? próbáltam érzékeltetni, hogy nem egységes ebben a szakmai közösség.
Ha a saját véleményem érdekel bárkit, akkor azt tudom mondani, hogy szerintem ezzel (kábel rezgés) nem érdemes foglalkozni. Az egész audió misztikum arról szól, hogy tudjuk: minden számít a hangzásban, csak nem mindegy, hogy mennyit számít. Szerintem ez nem igazán számít.
Kábelezzünk
Vicces hogy angolul nyomjátok, de a többség így nem fogja érteni.
Na és? Nem ez a lényeg... Egyébként is minek egy Magyar fórumon magyarul kommunikálni, flancolni akarsz?
.
Kábelezzünk
Az lehet, de ez itt most a műveletet mutatja, értsd meg! Mint a francia régen, akkor meg az jelentette a műveltséget Európában. Ma már annyira alap, hogy aki tud, az ritkán kérked vele, aki meg nem, az - szerencsésebb esetben - egyáltalán nem, tehát "nincs" jelen magyar közegben. De nem baj, ha néha igen. Szenzáció.
then talk English, if you will : regardless of what you consider to be 'audio frequencies', for we hear all the spectrum, the fact is pretty obvious: just put your tiny fingers on the speaker cable at either end of it when music is being played > you will feel quite discernible resonances in it dancing together with the music that is the proof of the presence of 'audio frequencies' you claim not be present - but they actually, without any scientific reasoning, are there as evidenced by your own sensation
Funny that pound in english, but the majority will not understand so.
(nem tudok ennyire jól angolul, de a fordítóval megy!)
- nebulo5
- V.I.P.
- Értékelés: 56
Kábelezzünk
then talk English, if you will : regardless of what you consider to be 'audio frequencies', for we hear all the spectrum, the fact is pretty obvious: just put your tiny fingers on the speaker cable at either end of it when music is being played > you will feel quite discernible resonances in it dancing together with the music that is the proof of the presence of 'audio frequencies' you claim not be present - but they actually, without any scientific reasoning, are there as evidenced by your own sensation
Funny that pound in english, but the majority will not understand so.
(nem tudok ennyire jól angolul, de a fordítóval megy!)
Üdv: nebulo
Kábelezzünk
Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Kábelezzünk
Tudjuk?
Vannak ezzel ellentétes vélemények is:
https://www.audioholics.com/audio-video ... -resonance
ConclusionClaims of speaker cable resonating at audio frequencies, or drastic changes in RLC properties at these frequencies are both false and unwarranted.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Tudjuk?
Tudjuk hát,és ezért is csak a portörlés miatt matatjunk a rendszeren ha már egyszer összeállt,és a kábelekhez még véletlenül sem nyúljunk.