Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangsugárzó építés

Vendég

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Sajti:
Tegnap értettem meg, mit is akartál mondani a csillapítóanyaggal kapcsolatban.
Sonido-nál jártam tegnap, és elég szépen belőtte a dobozomat, csak alkatrész hiányában ma fogom berakni. Ja és szerinte szép hangja is van.

Léva

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: sajti »

Én pedig lassan elkezdek egy szubprojektet. A hangszóró már megvan (46cm-es, 750W-os, hatásfok 98dB/W/m), zárt dobozt tervezek hozzá, egy kis elektronikus ekvalizációval. Ha minden jól megy 17Hz lesz a -3dB-s pontja  Aztán már csak egy fickósabb végfokot kell összekalapálni, hogy kellően meghajtsa 

sajti

20 méteres moziszobád lesz? A 17Hz-nek ennyi kell, hogy ki tudjon "alakulni"...

Jó is lenne! Majd ha megvettem a Buckingham palotát Szoktunk céges bulikat rendezni, ahol projektoros mozizást is tervezünk. Ehhez szánom a szubot...

sajti

Posza
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Posza »

Én pedig lassan elkezdek egy szubprojektet. A hangszóró már megvan (46cm-es, 750W-os, hatásfok 98dB/W/m), zárt dobozt tervezek hozzá, egy kis elektronikus ekvalizációval. Ha minden jól megy 17Hz lesz a -3dB-s pontja Aztán már csak egy fickósabb végfokot kell összekalapálni, hogy kellően meghajtsa

sajti

20 méteres moziszobád lesz? A 17Hz-nek ennyi kell, hogy ki tudjon "alakulni"...
AV-SYSTEM: SONY KD-65ZD9 4K HDR/3D tv, SONY UBP-X800M2 4K HDR/3D/BD/SACD-player, SONY TA-AN1000 Dolby Atmos/DTS-X amplifier, DUNE HD PRO VISION 4K media-player, front: JBL ES80, center: JBL ES25C, rear: JBL ES30, height: JBL ES10, sub: JBL ES150P, TAGA HARMONY PF-1000 V.2, TAGA HARMONY DC-100.

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Én pedig lassan elkezdek egy szubprojektet. A hangszóró már megvan (46cm-es, 750W-os, hatásfok 98dB/W/m), zárt dobozt tervezek hozzá, egy kis elektronikus ekvalizációval. Ha minden jól megy 17Hz lesz a -3dB-s pontja
Aztán már csak egy fickósabb végfokot kell összekalapálni, hogy kellően meghajtsa

sajti

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Magassugárzónál hallottám már, ha fordítva kötöd be, 3 dB-vel halkabb lesz, ez igaz?

Ez nem igaz.

sajti

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Válaszok: 
1/a trafóval
1/b hangszórócserével

2, Az attól függ. Erre nemigen lehet egyértelmű választ adni. Csak a hangszórótól, az RLC kör alkatrészértékeitől, meg a meghajtás körülményeitől függ. Szóval macerás...

3, Butterworth, vagy R-L. Ez leginkább szubjektív döntés kérdése.

4, Szerintem legfeljebb 12dB/oktáv.

sajti

1. A trafót nem értem, hangszórót meg nem szívesen cserélnék, mert elég mélyen zsebbe kéne nyúlni ha jobbat akarok.

3. Nekem még a Linkwitz-et ajánlották (most Butterworth van 6/6-6/12)

4. Sonido azt mondta felfelé érdemesebb 6 dB-el vágni, lefelé kell a 12 dB.
A 6 dB-es vágással az a baj, hogy 90 fokot fordít a fázison.

Léva

1, A trafóval egyszerűen tudod csökkenteni, vagy növelni a feszültséget. Így lehet az eltérő érzékenységű hangszórókat egymáshoz hangolni. Ennyi. Szerintem értelmetlen. Az ellenállás az egyszerűsége mellett a legjobb.

3, A Linkwitz is jó lehet. Leginkább a profi célú hangosításban használják, aktív váltóknál 24/48/96dB/oktávval

4, Minden hangdobozoknál használt passzív váltó tol fázist. De igazán sokat a zárótartományban. Az áteresztő tartományban a fázistolás lassan tart a 0 felé. Egy dekádnyira a vágási frekitől már csak néhány fok. Tudom, hogy nem igazán vígasztaló, ha a 2kHz-en vágott magas 20kHz-en már csak 5fokot tol, dehát ez van. Kicsit nyugtasson a tudat, hogy a rezonanciafrekije környezetében a hangszóró sokkal durvább dolgokat tud művelni a fázissal. A hangváltó egyébként a doboznak az a része, amivel a legtöbbet lehet kísérletezni, viszonylag olcsón

sajti

Vendég

Hangsugárzó építés

Vágd 12-vel, az 180 fok, így bekötheted a hangszórót fordítva.
És az miért jó?
Magassugárzónál hallottám már, ha fordítva kötöd be, 3 dB-vel halkabb lesz, ez igaz?

Léva

Vendég

Hangsugárzó építés

4. Sonido azt mondta felfelé érdemesebb 6 dB-el vágni, lefelé kell a 12 dB.A 6 dB-es vágással az a baj, hogy 90 fokot fordít a fázison.

Vágd 12-vel, az 180 fok, így bekötheted a hangszórót fordítva.

Vendég

Hangsugárzó építés

Válaszok: 
1/a trafóval
1/b hangszórócserével

2, Az attól függ. Erre nemigen lehet egyértelmű választ adni. Csak a hangszórótól, az RLC kör alkatrészértékeitől, meg a meghajtás körülményeitől függ. Szóval macerás...

sajti

1. A trafót nem értem, hangszórót meg nem szívesen cserélnék, mert elég mélyen zsebbe kéne nyúlni ha jobbat akarok.

3. Nekem még a Linkwitz-et ajánlották (most Butterworth van 6/6-6/12)

4. Sonido azt mondta felfelé érdemesebb 6 dB-el vágni, lefelé kell a 12 dB.
A 6 dB-es vágással az a baj, hogy 90 fokot fordít a fázison.

Léva

sajti
Törzsvendég
Törzsvendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok! 
Pár kérdésem lenne!
Mivel már szép dobozokat tudok csinálni, és bele is tudom csavarozni a hangszórókat, ideje kikupálnom magamat hangváltó témában is.

1. Hogyan lehet két hangszórót azonos hangszintre hozni ellenállások nélkül?

2. Egy soros R-L-C kör mennyit ront a hangon? Mivel ez egy bizonyos tartományt hívatott halkítani, milyen más megoldás van eme hiba orvoslására, ami kevésbe van kihatással pl. impedanciamenet, fázis...

3. Ki milyen hangváltóra esküszik és miért?
Pár a választás szabadsága kedvéért:
- Butterworth
- Linkwitz-Riley
- Bessel
- Chebychev

4. Milyen meredekségű váltást érdemes használni?

Válaszokat előre is kösz! (ha lesz )

Léva

Válaszok:

1/a trafóval
1/b hangszórócserével

sajti

Vendég

Hangsugárzó építés

Sziasztok!

Pár kérdésem lenne!
Mivel már szép dobozokat tudok csinálni, és bele is tudom csavarozni a hangszórókat, ideje kikupálnom magamat hangváltó témában is.

1. Hogyan lehet két hangszórót azonos hangszintre hozni ellenállások nélkül?

2. Egy soros R-L-C kör mennyit ront a hangon? Mivel ez egy bizonyos tartományt hívatott halkítani, milyen más megoldás van eme hiba orvoslására, ami kevésbe van kihatással pl. impedanciamenet, fázis...

3. Ki milyen hangváltóra esküszik és miért?
Pár a választás szabadsága kedvéért:
- Butterworth
- Linkwitz-Riley
- Bessel
- Chebychev

4. Milyen meredekségű váltást érdemes használni?

Válaszokat előre is kösz! (ha lesz )

Léva

norbi31
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 27

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: norbi31 »

Sziasztok  
Vásároltam tavaly egy Panasonic SC-HT37R rendszert
Azt szeretném kérdezni, ha lecserélném a két front sugárzót Conan T1-re (idővel a háttér sugárzókat is, meg a centert), szóval szólna-e normálissan? Lenne-e minőségi javulás?Ki tudje-e adni a Pana erősítöje a mély hangokat a front és háttér sugárzókra?
Mondjuk majd le szeretném cserélni az erősítőt is, És aztán eladnám a
rendszert mert keveslem a Panasonic-ot, nem minőségre inkább hang
erőre kevés. Már bánom, hogy olyan erősíttöt vettem aminek a "lelke" a mélyládában van, nem pedig önnálló erősítőt.

Conan-ra semmiképp, ha minőségi javulást akarsz. Én már hallottam, nagyon lehangoló (finoman szólva).
Szerintem is cseréld le és valami normális hangfalat vegyél az új erölködőhöz.

Üdv: Norbi

Samsung proji, Yamaha AVR, Wharfedale Pacific PI hangsugárzók, Mordaunt-Short sub, Popcorn Hour nmt.

kmados
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: kmados »

Sziasztok

Vásároltam tavaly egy Panasonic SC-HT37R rendszert
Azt szeretném kérdezni, ha lecserélném a két front sugárzót Conan T1-re (idővel a háttér sugárzókat is, meg a centert), szóval szólna-e normálissan? Lenne-e minőségi javulás?Ki tudje-e adni a Pana erősítöje a mély hangokat a front és háttér sugárzókra?
Mondjuk majd le szeretném cserélni az erősítőt is, És aztán eladnám a
rendszert mert keveslem a Panasonic-ot, nem minőségre inkább hang
erőre kevés. Már bánom, hogy olyan erősíttöt vettem aminek a "lelke" a mélyládában van, nem pedig önnálló erősítőt.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 344

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

De az is jó módszer, ha egyenáramúlag ohm mérővel megméred, és ha olyan 3 ohm körül mérsz akkor az 4 ohmos, ha olyan 6-7 közt akkor meg 8 ohmos, ha valahol a kettő közt, akkor meg 6.
A boltban így szokták, de nagy eltérések is lehetnek. Pl. nem derül ki a névlegesen 6 ohmosról, hogy 3.3 ohm a minimuma és 15 ohm a maximuma.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

Vendég

Hangsugárzó építés

Mivel lehet mérni egy hangfal impedanciáját?
Hanggenerátor,a hangfrekis sávban pontos feszmérő,vagy szkóp,ha pontos a feszkijelzése,egy párszáz,vagy 1k ellenállat,számológép,vagy ezek helyett célprogram,mint pl.specraplus...(hanggenya ide is kell,végére legjobb a vékfok kimenete)

Üdv!

Vendég

Hangsugárzó építés

Impedancia mérővel...
Kicsit bonyolultabban hanggenerátorral, voltmérővel szkóppal de nem külön külön, hanem eggyütt.
De az is jó módszer, ha egyenáramúlag ohm mérővel megméred, és ha olyan 3 ohm körül mérsz akkor az 4 ohmos, ha olyan 6-7 közt akkor meg 8 ohmos, ha valahol a kettő közt, akkor meg 6.

szoati
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: szoati »

Marantz CD65II - OFC IC - Sony TA-FE510R - AudioLink 2,5 - Tangent SR-500

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 695

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: GTomi »

wazzeg.
nem gondoltam, hogy mást is pont most érdekel. ezért nem is gondoltam rá, hogy keresgéljek.
barátomnak kéne, vonalban voltam vele, mondtam, hogy mindjárt megvan a válasz, de nem gondoltam, hogy ennyirre közel van a megoldás.na megjegyeztem: hagfalselyem
újabb tanulság
ja: és a poén.barátom, pont tegnap volt a kácsában egészen más ügybôl kifolyólag....

köszi
Rega Brio - CA DacMagic 200M + TMP táp - PC/Audirvana - Revox B226 - Hivox 3 utas zárt monitor
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer

Vendég

Hangsugárzó építés

No azt leginkább hagszóróselyemnek becézik, és hárommal lejebb pont erről írtam...

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Hol lehet hangfal elé  "hálót" venni ?
Horgászboltban..

Ha pindurkát pontosabban leírnád mire gondoltál mert így hiába töröm a fejem...

ami a fakereten van, ami védi a hangszórókat.elméletileg.
Rega Brio - CA DacMagic 200M + TMP táp - PC/Audirvana - Revox B226 - Hivox 3 utas zárt monitor
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer

Vendég

Hangsugárzó építés

Horgászboltban..

Ha pindurkát pontosabban leírnád mire gondoltál mert így hiába töröm a fejem...

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Horgászboltban..

Vendég

Hangsugárzó építés

Hol lehet hangfal elé "hálót" venni ?
Horgászboltban..

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Hangsugárzó építés

Hol lehet hangfal elé "hálót" venni ?

Kacsento
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 15

Hangsugárzó építés

Hozzászólás Szerző: Kacsento »

Köszi Lacy utánajárok.
" Nagyon szépen szól, az éles is és a mély hangok is tiszták. "

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”