Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

mezzo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 103

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: mezzo »

Minek kell 75 ohmosnak lennie egy kábel esetén?
Ez még is csak egy standard.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3177

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Gondolom ez az ellenállása. De inkább ezt magyarázd el Te, ha valaki, akkor Te biztos tudod miért van ez így.  Had tanuljunk.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A hullámimpedancianak, de ezt Te tudod a legjobban.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10997
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Elvileg egy digit kábelnek 75 ohm-osnak kellene lennie...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Ez is egy DIY gyártó madzagja volt, amit analógra is használ. Szándékosan nem írok nevet.
Most egy ilyenem van:

Én sem írtam szándékosan nevet. Ez a "drót" viszont igen bizalomgerjesztő, és ha jól látom azokkal a bizonyos 75 ohmos WBT dugókkal van szerelve.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Thunder »

Persze, biztos van jelentősége, pláne, ha ilyen különbség lehet amit vázolsz.
Azért érdekes, hogy a legtöbb Diy gyártó, ugyan azt a kábelt kinálja, digitális, és analóg jelátvitelre, és talán nem is próbál 75 ohmost készíteni, de még senkit nem hallottam panaszkodni, hogy nem működne.
Próbáltam jó néhány kábelt gyárit/diy-t egyaránt, igaz csak cd-játszó, és dac közé, de nekem az egyik, itt is jelen lévő gyártó, diy kábele nyújtotta a legjobb hangot.
Ami a nagyfelbontású jelet illeti, abban igazad lehet, oda elkellhet egy dedikált digit ic.

Ez is egy DIY gyártó madzagja volt, amit analógra is használ. Szándékosan nem írok nevet.
Most egy ilyenem van:

Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Én jártam már úgy analóg összekötővel, hogy a 192 kHz / 24 bit nem ment át rajta.
96 / 24 még tökéletes volt, de a 176,2 és a 192 már megszakadozott. A DAC elvesztette a jelet.
Úgy gondolom valamennyi jelentősége azért csak van a 75 ohm-nak

Persze, biztos van jelentősége, pláne, ha ilyen különbség lehet amit vázolsz.
Azért érdekes, hogy a legtöbb Diy gyártó, ugyan azt a kábelt kinálja, digitális, és analóg jelátvitelre, és talán nem is próbál 75 ohmost készíteni, de még senkit nem hallottam panaszkodni, hogy nem működne.
Próbáltam jó néhány kábelt gyárit/diy-t egyaránt, igaz csak cd-játszó, és dac közé, de nekem az egyik, itt is jelen lévő gyártó, diy kábele nyújtotta a legjobb hangot.
Ami a nagyfelbontású jelet illeti, abban igazad lehet, oda elkellhet egy dedikált digit ic.

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Thunder »

Elvileg egy digit kábelnek 75 ohm-osnak kellene lennie a tökéletes illlesztéshez, de ez a valóságban nem mindíg van így. A nagy kábelgyártók álltalában adnak rá, sőt még 75 ohm-os rca dugó is létezik. Állítólag egyes készülékek érzékenyek rá, hogy meg legyen a 75 ohm, ennek ellenére nagyon sokan  gyártanak/használnak(elsősorban diy) analóg összekötöt ilyen célra minden gond nélkül. Azt mondom, a saját megnyugtatásodra vehetsz dedikált digit coax összekötöt, de nagy valószínűséggel nem hallasz/látsz különbséget.

Én jártam már úgy analóg összekötővel, hogy a 192 kHz / 24 bit nem ment át rajta.
96 / 24 még tökéletes volt, de a 176,2 és a 192 már megszakadozott. A DAC elvesztette a jelet.
Úgy gondolom valamennyi jelentősége azért csak van a 75 ohm-nak
Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

sziasztok a köv kérdésem lenne: adott egy régi 5,1 kenwood 5560 erositő és egy LG BP125  bluray-cd játszó. 
a manual azt írja hogy digital audio output-on keresztül kössem öket össze egy coaxial cable-el. 
most egy tyúkbél RCA-RCA madzaggal van összekötve. 

érdemes nekem drágább koax kábellel összekötnöm ha a hangminőségen (CD , mp3)  akarok javitani? 
köszi

Elvileg egy digit kábelnek 75 ohm-osnak kellene lennie a tökéletes illlesztéshez, de ez a valóságban nem mindíg van így. A nagy kábelgyártók álltalában adnak rá, sőt még 75 ohm-os rca dugó is létezik. Állítólag egyes készülékek érzékenyek rá, hogy meg legyen a 75 ohm, ennek ellenére nagyon sokan  gyártanak/használnak(elsősorban diy) analóg összekötöt ilyen célra minden gond nélkül. Azt mondom, a saját megnyugtatásodra vehetsz dedikált digit coax összekötöt, de nagy valószínűséggel nem hallasz/látsz különbséget.

mezzo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 103

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: mezzo »

érdemes nekem drágább koax kábellel összekötnöm ha a hangminőségen (CD , mp3)  akarok javitani? 
köszi

Egyszerű digit-koax kábel sem tétel. Digitális jelet "digitális" kábelen továbbítunk és nem "analóg" összekötőn.

murray
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: murray »

sziasztok a köv kérdésem lenne: adott egy régi 5,1 kenwood 5560 erositő és egy LG BP125  bluray-cd játszó. 
a manual azt írja hogy digital audio output-on keresztül kössem öket össze egy coaxial cable-el. 
most egy tyúkbél RCA-RCA madzaggal van összekötve. 

köszi
Pana 37PV70 Plazma ,LG BP125 BD player , Kenwood Home KRF-V5560D DD/DTS erösitö, SONY SS-FCR 115 hangszóró szett , Neotec KS-1007B 2,5 mm2 hangszóró kábel.

murasake
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 254

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: murasake »

Én még hifi/ audiofil kábelgyártó cégtől csak jobb hangú kábellel találkoztam mint az ölflexek. Szóval nem tudom mihez képest lenne. Persze biztosan van olyan aminél még ez is jobb.
Csatlakozom, nálam sem váltak be.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1196

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

A helyes válasz, a mihez képest.

Soha nem hallottam semmilyen formában, viszont a fellehető információk alapján technikailag jobb minőségű, mint az Atoll-hoz gyárilag csomagolt, tehát ahhoz képest "előrelépést jelenthet".
Én még hifi/ audiofil kábelgyártó cégtől csak jobb hangú kábellel találkoztam mint az ölflexek. Szóval nem tudom mihez képest lenne. Persze biztosan van olyan aminél még ez is jobb.

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Alapvetően az Ölflex is inkább ipari kábel.
Nálunk a cégben az összes gyártógépben van belőle, hol ilyen, hol olyan (táp, vezérlő kábel, szenzorkábel is, bár abból inkább Balluff vagy Festo)...

Inkább a jobb tűrőképessége miatt elterjedt: tekergetést, mechanikai igénybevételt, esetleg hőt jobban elvisel alapból.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Szerinted az Ölflex most akkor egy jó kábel?!
A helyes válasz, a mihez képest.

Soha nem hallottam semmilyen formában, viszont a fellehető információk alapján technikailag jobb minőségű, mint az Atoll-hoz gyárilag csomagolt, tehát ahhoz képest "előrelépést jelenthet".
longkft.hu/audioblog/

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1196

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Az Atoll-odhoz gyárilag csomagolt kábel ugyanúgy 0,75-ös, mint az Ölflex.

Azonban különbség van a kábel anyagában - az Ölflex vezetőanyaga jobb.

Különbség van a vezetőerek számában - az Ölflex-nél meg tudod oldani, hogy a fázist 2 vezeték viszi, a nullát és a védőföldet 1-1. A fórumon van némi eltérés, hogy a dupla fázis, vagy a dupla 0 vezeték az előnyösebb, ezt akár magad is kipróbálhatod. Az Ölflex színjelölése a fázis duplázására inspirál.

Harmadik különbség, hogy az Ölflex kábel árnyékolt, amely árnyékolást az induló oldalon (falialjzat felől) kell összekötnöd a 0, vagy a védőföld vezetékkel, csatlakozóval - ez szintén előnyös lehet.

Ezek alapján úgy tűnik, előrelépést jelenthet a gyárilag készülékhez csomagolt hálózati kábelhez képest - és akkor még a gyáritól jobb minőségű csatlakozók választási lehetőségét még nem is említettem.

Hangfalkábelnek inkább keress mást

Szerinted az Ölflex most akkor egy jó kábel?!

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

"Bármilyen huzalból lehet bármit csinálni

Csak jó helyen kell....guberálni!    

No de ehhez is érzék kell... Amúgy maximális katedrális...
.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Köszönöm! Még csak annyit,hogy jobb lehet egy alap erősítőhöz járó kábelnél?
Az Atoll-odhoz gyárilag csomagolt kábel ugyanúgy 0,75-ös, mint az Ölflex.

Azonban különbség van a kábel anyagában - az Ölflex vezetőanyaga jobb.

Különbség van a vezetőerek számában - az Ölflex-nél meg tudod oldani, hogy a fázist 2 vezeték viszi, a nullát és a védőföldet 1-1. A fórumon van némi eltérés, hogy a dupla fázis, vagy a dupla 0 vezeték az előnyösebb, ezt akár magad is kipróbálhatod. Az Ölflex színjelölése a fázis duplázására inspirál.

Harmadik különbség, hogy az Ölflex kábel árnyékolt, amely árnyékolást az induló oldalon (falialjzat felől) kell összekötnöd a 0, vagy a védőföld vezetékkel, csatlakozóval - ez szintén előnyös lehet.

Ezek alapján úgy tűnik, előrelépést jelenthet a gyárilag készülékhez csomagolt hálózati kábelhez képest - és akkor még a gyáritól jobb minőségű csatlakozók választási lehetőségét még nem is említettem.

Hangfalkábelnek inkább keress mást  
longkft.hu/audioblog/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3472

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Tovább is mennék, bár ez sokaknál kiveri majd a biztit, de akkor is igaz. Nem nagyon érdemes úgy kábeleket készítgetni, hogy valaki magának csinál kábelt. Tudom, hogy nagy öröm, amikor megszólal egy saját gyártmány, de az igazság az, hogy baromi sok kábelt kell csinálni ahhoz, hogy az ember elkezdje kapisgálni mit hogyan kell csinálni az igazán jó hang érdekében. Nagyon sok rossz kábelt kell csinálni, gondosan visszahallgatni, változtatni, amíg kijön valami elfogadható eredmény. A buktatók száma pedig szinte végtelen. pl. a jó forrasztás audióban egészen mást jelent, mint az iparban általában. Aztán ott van a csatlakozók kiválasztása, az igazán jó csatlakozók - nem véletlenül - baromi drágák. Viszont vannak az olcsó csatlakozók közül is olyanok, amelyek meglepően jól szólnak, de sok rosszat kell venni és kipróbálni, amíg megtalálja valaki ezeket.

A kereskedelem is megtesz mindent azért, hogy csőbe húzza a kezdőket. Ezért árulnak pl. olyan RCA vagy hálózati dugókat, amelyek látszatra méregdrága pl. Oyaide vgy WBT csatlakozókra hajaznak, de 2-3e Ft-ért  rosszabbak, mint az igazán olcsó csatlakozók.

Egy másik tévút, ha valaki gyári kábeleket próbál meg másolni. A megfizethető árú gyári kábelek ( új árban 20- 40 eFt-os kategória) semmire se jók, ezeket nem érdemes másolni. Az igazán drágákat meg nem lehet. Szóval sok a buktató, nagyon sokat kell szívni, amíg eljut valaki egy szintre a kábel készítésben. 

Kellemes hétvégét mindenkinek!

Ez már tényleg kiver minden fórum biztit, itt mindenki hülye, csak a mester, aki képes egyedül, senki más több kábelt kigyúrni a kábelgyári csencselt maradék készletből .Ne haragudjál Rudolf, de ezért kevésbé szigorú helyen alacsonyabb szintű fikázásért kivágnak embereket. Béla meg is lépte ezt már több emberrel itt is.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2282

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Bármilyen huzalból lehet bármit csinálni. Minden szólni fog, csak nem mindegy, hogy fog szólni. Minden kábel fajtának, IC, hangfal, táp stb. szigorú feltétele van a huzal vastagsággal és a huzal elrendezéssel szemben. Ahhoz, hogy jól, vagy éppenséggel nagyon jól szóljon a kábel. És a gyári kábelek ezeknek a feltételeknek nem felelnek meg. 
Tovább is mennék, bár ez sokaknál kiveri majd a biztit, de akkor is igaz. Nem nagyon érdemes úgy kábeleket készítgetni, hogy valaki magának csinál kábelt. Tudom, hogy nagy öröm, amikor megszólal egy saját gyártmány, de az igazság az, hogy baromi sok kábelt kell csinálni ahhoz, hogy az ember elkezdje kapisgálni mit hogyan kell csinálni az igazán jó hang érdekében. Nagyon sok rossz kábelt kell csinálni, gondosan visszahallgatni, változtatni, amíg kijön valami elfogadható eredmény. A buktatók száma pedig szinte végtelen. pl. a jó forrasztás audióban egészen mást jelent, mint az iparban általában. Aztán ott van a csatlakozók kiválasztása, az igazán jó csatlakozók - nem véletlenül - baromi drágák. Viszont vannak az olcsó csatlakozók közül is olyanok, amelyek meglepően jól szólnak, de sok rosszat kell venni és kipróbálni, amíg megtalálja valaki ezeket.

A kereskedelem is megtesz mindent azért, hogy csőbe húzza a kezdőket. Ezért árulnak pl. olyan RCA vagy hálózati dugókat, amelyek látszatra méregdrága pl. Oyaide vgy WBT csatlakozókra hajaznak, de 2-3e Ft-ért  rosszabbak, mint az igazán olcsó csatlakozók.

Egy másik tévút, ha valaki gyári kábeleket próbál meg másolni. A megfizethető árú gyári kábelek ( új árban 20- 40 eFt-os kategória) semmire se jók, ezeket nem érdemes másolni. Az igazán drágákat meg nem lehet. Szóval sok a buktató, nagyon sokat kell szívni, amíg eljut valaki egy szintre a kábel készítésben. 

Kellemes hétvégét mindenkinek!

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Bármilyen huzalból lehet bármit csinálni. Minden szólni fog, csak nem mindegy, hogy fog szólni. Minden kábel fajtának, IC, hangfal, táp stb. szigorú feltétele van a huzal vastagsággal és a huzal elrendezéssel szemben. Ahhoz, hogy jól, vagy éppenséggel nagyon jól szóljon a kábel. És a gyári kábelek ezeknek a feltételeknek nem felelnek meg. 

Még szerencse, hogy a "cables termékek", a "gyáriakkal" szemben a tudatos anyagösszetétel és huzalvastagság megválasztása miatt ennyire tökéletesek. 

Egyebekben mindenki olyan huzalból készít kábelt, ami van neki, vagy amihez hozzá tud jutni. Én véletlenül régí huzalokhoz jutottam hozzá, ennyi a történet.

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Lehet, hogy igen, de lehet hogy nem 

karesz41
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 36

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: karesz41 »

Alap képességű tápkábelt lehet belőle készíteni. Árában szól.
Erősítő:Nelson Pass Aleph5 diy Hangfal:proac response 2.5 diy Hangfalkábel: qed xt40 Összekötő kábel:klotz xlr dac:Cayin idac6 Fejhallgató: shure srh440 Megjelenítő: Lg 55" led tv

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3472

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Mesterem, feje(de)n találtad a szöget. Ezzel a marketing blődséggel talán Média Markban "Hülye azért nem vagyok" kuncsaftokat megfogod?

meridián
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 544

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: meridián »

"Bármilyen huzalból lehet bármit csinálni"

Ezzel maximálisan egyetértek!

Csak jó helyen kell....guberálni!    
Amikor kivágod az utolsó fát,a folyóból kifogod az utolsó halat,
rájössz arra a pénzed semmit sem ér.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”