Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

Vinyl hallgatásához érdemes lecserélni a gyári gumi alátétet filcre?
És a súly stabilizátort/leszorítór mekkorát éedemes/ajánlott használni?
Neten nézegettem, kapható 310, 665, 860, 1050 g -al.

Van aki a filcre esküszik,van aki a gumira, parafára stb.
A súlynál vedd figyelembe mit bír a tengely. Egy 11 kilós Thorens 10 mm körüli tengelye elbír 750 grammot az alap 4 kg tányér mellett.
Egy 3-4 kg- os lemezjátszó viszont nem biztos,hogy tartósan bírja.
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 20

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: franz »

Vinyl hallgatásához érdemes lecserélni a gyári gumi alátétet filcre?

És a súly stabilizátort/leszorítór mekkorát éedemes/ajánlott használni?
Neten nézegettem, kapható 310, 665, 860, 1050 g -al.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 668

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Szia!
Már találkoztam a jelenséggel. A kapcsoló érintkezőit áthidalja egy pár nF kondenzátor. (nálad ez egy narancssárga színű korong, két lábbal). Ennek az a szerepe, hogy megvédje a kapcsoló érintkezőit a károsodáskor, amikor kikapcsolod a gépet. Viszont ennek hozadéka, hogy egy minimális áram akkor is folyik a kondenzátoron, (és így a motoron is) amikor ki van kapcsolva. Ez a kis áram kevés ahhoz, hogy a motort megforgassa, de ahhoz elég, hogy rezegtesse, ami viszont hangot ad. Ha a kondenzátort kiforrasztod, a hang megszűnik, Viszont előbb fog meghibásodni a kapcsoló. 

Köszi
közben kicsit játszottam a kapcsolóval, egyértelmű ott van a hiba. van mikor félállásnál megszűnt a pörgetés. oda kell figyelnem a kikapcsolásra, illetve olyan elosztóba tettem, amin van kapcsoló.
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1215

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Szia!
Már találkoztam a jelenséggel. A kapcsoló érintkezőit áthidalja egy pár nF kondenzátor. (nálad ez egy narancssárga színű korong, két lábbal). Ennek az a szerepe, hogy megvédje a kapcsoló érintkezőit a károsodáskor, amikor kikapcsolod a gépet. Viszont ennek hozadéka, hogy egy minimális áram akkor is folyik a kondenzátoron, (és így a motoron is) amikor ki van kapcsolva. Ez a kis áram kevés ahhoz, hogy a motort megforgassa, de ahhoz elég, hogy rezegtesse, ami viszont hangot ad. Ha a kondenzátort kiforrasztod, a hang megszűnik, Viszont előbb fog meghibásodni a kapcsoló.

Így van ahogy írod. Lehet hogy érdemes lenne beszerelni egy hálózati kapcsolót ami teljesen áramtalanítaná a készüléket. De ha nem zavar a jelenlegi állapot sem így hogy már tudja a kérdező a probléma okát , akkor nyugodtan marsdhat eredetiben minden.

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

rendben, én értem félre a bekapcsoló gombot: de igen van a jobb sarokban az "on-off", én még egy plusz kapcsolóra gondoltam, az nincs

leszedtem a tányért, motor felől jön és nem egyenletes az elektromos búgás, hanem amolyan "ta-ta-ta-ta-ta".

valóban ha áram alatt van, folyamatosan pörög a tengely.

hogyha a rögzítő piros rögzítő csavarokat megfogom, enyhén remegnek, ami nem tudom normális dolog-e, de valszeg igen.

Szia!

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Hát nem tudom. Nem ismerem a készüléket belülről. Eghez már látni kellene a belsejét.
netes

Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

lehet kicsit elbeszélünk egymás mellett...

automata lift és a kar megtalálható a lejátszón.
ha automata teszi le gombnyomásra, akkor huppan.
ha a kart használom, ezt nevezem manuálisnak, akkor mivel én szabályozom a tú lemezre engedését nincs gond...hogy eközben a lift is megy lefele, azt soha nem figyeltem meg, pláne nem azt h ilyenkor az is fonoman ereszkedik le, vagy úgy huppan, mint autómata üzemmódnál.

nem tudom erre gondoltál-e?

Manuálisan a lifttel tedd le a kart de csak indittsd el a liftet és figyeld hogy megy le. Ha huppan mint automatán akkor a lift rendszerében van probléma. Lehet hogy csak állítani kell akkor rajt. Valahol belül gondolom. De lehet hogy a zsír ment ki belőle. Vagy épp valakinek. Meg lassan működött é beolajozta. ..... De ez csak úgy lehet ha nemrég került hozzád.

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

Tehát manuálisan funoman megy le a lift anélkül hogy vezetnéd?

lehet kicsit elbeszélünk egymás mellett...

automata lift és a kar megtalálható a lejátszón.
ha automata teszi le  gombnyomásra, akkor huppan.
ha a kart használom, ezt nevezem manuálisnak, akkor mivel én szabályozom a tú lemezre engedését nincs gond...hogy eközben a lift is megy lefele, azt soha nem figyeltem meg, pláne nem azt h ilyenkor az is fonoman ereszkedik le, vagy úgy huppan, mint autómata üzemmódnál.

nem tudom erre gondoltál-e?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Manuálisan is letudom engedni a kart.
Ekkor a huppanás értelemszerűen nem jelentkezik, hisz finoman történik ilyenkor a ráhelyezés.
Nem vészes a jelenség automata indításnál, csak jobb lenne tű kímélés szempontjából és érzés szempontjából is , hogy ne úgy kezdődjön a móka, hogy "huppp".
Gondoltam megkérdem hátha tud valaki egyből megoldást, hátha van olyan hogy csak valami csavart kell meghúzni.

Tehát manuálisan funoman megy le a lift anélkül hogy vezetnéd?

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

Manuálisan is lehet kezelni ? Úgy nem csinálja? Akkor sem ha a karliftet hagyod magától lemenni a kézi beindítás után?

Manuálisan is letudom engedni a kart.
Ekkor a huppanás értelemszerűen nem jelentkezik, hisz finoman történik ilyenkor a ráhelyezés.
Nem vészes a jelenség automata indításnál, csak jobb lenne tű kímélés szempontjából és érzés szempontjából is , hogy ne úgy kezdődjön a móka, hogy "huppp".
Gondoltam megkérdem hátha tud valaki egyből megoldást, hátha van olyan hogy csak valami csavart kell meghúzni.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

sajnos nem, próbáltam már.

Hát nem tudom. Nem ismerem a készüléket belülről. Eghez már látni kellene a belsejét.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Próbáld meg a konnektorba fordítva bedugni a hálózati kábelét. Változik a helyzet?

sajnos nem, próbáltam már.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Még valamire figyelmes lettem pár hete.
Az automata lejátszó indításkor mikor magától helyezi le a lemezre a tűt, kissé gyorsnak találom, nem mondanám , hogy úgy dobja, de egy huppanás mindig kihallatszik a hangszóróból.
Lehet ezen valamit finomítani, hogy szép lassan tegye le? (Technics sl-1900)

Manuálisan is lehet kezelni ? Úgy nem csinálja? Akkor sem ha a karliftet hagyod magától lemenni a kézi beindítás után?

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

Még valamire figyelmes lettem pár hete.
Az automata lejátszó indításkor mikor magától helyezi le a lemezre a tűt, kissé gyorsnak találom, nem mondanám , hogy úgy dobja, de egy huppanás mindig kihallatszik a hangszóróból.
Lehet ezen valamit finomítani, hogy szép lassan tegye le? (Technics sl-1900)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

rendben, én értem félre a bekapcsoló gombot: de igen van a jobb sarokban az "on-off", én még egy plusz kapcsolóra gondoltam, az nincs

leszedtem a tányért, motor felől jön és nem egyenletes az elektromos búgás, hanem amolyan "ta-ta-ta-ta-ta".

hogyha a rögzítő piros rögzítő csavarokat megfogom, enyhén remegnek, ami nem tudom normális dolog-e, de valszeg igen.

Próbáld meg a konnektorba fordítva bedugni a hálózati kábelét. Változik a helyzet?

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

köszönöm szépen a válaszokat!
a Degrell féle könyvet mégis csak el kellett volna 'óvasni az elején de majd pótolom!

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1362

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Bocsi, nem kizökkentve a beszélgetésből senkit, de egy más témából kérnék segítséget.

Már az elején kellett volna kérdeznem mikor megvettem első lejátszómat tavaly, de ez elmaradt,...tegnap esti lemezhallgatás után már elhatároztam magam, hogy megkérdezem.

Elindítom a lejátszót, lemezre helyezem a tűt és az erősítő be sincs kapcsolva, már halkan , baromi halkan hallom az zenét a shell/pick up felől.

Ez miért van?
Természetes jelenség ez?
Vagy valamit cserélnem kéne?

Ennél természetesebb jelenséget el sem lehet képzelni. Azt a mechanikus rezgést amit hallasz, azt alakítja a pu. át elektromos jellé.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Indy »

Elindítom a lejátszót, lemezre helyezem a tűt és az erősítő be sincs kapcsolva, már halkan , baromi halkan hallom az zenét a shell/pick up felől.

Ez miért van?
Természetes jelenség ez?

Teljesen természetes a dolog. 
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

franz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

Bocsi, nem kizökkentve a beszélgetésből senkit, de egy más témából kérnék segítséget.

Már az elején kellett volna kérdeznem mikor megvettem első lejátszómat tavaly, de ez elmaradt,...tegnap esti lemezhallgatás után már elhatároztam magam, hogy megkérdezem.

Ez miért van?
Természetes jelenség ez?

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1362

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: akvapark »

nincs rajta kapcsoló. áram alatt van akkor búg, fórumtársnak, akinek szintén ugyanez van, azt írta nála nincs ilyen.
A motor felől jön a hang ?
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

nincs rajta kapcsoló. áram alatt van akkor búg, fórumtársnak, akinek szintén ugyanez van, azt írta nála nincs ilyen.
Mi van benne ? Nem csak a motor egy végálláskapcsolóval?

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

nincs rajta kapcsoló.
Akkor tegyél re egyet............
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Lemezjátszó

Kell rajta lennie egy kapcsolónak. Kikapcsolt állapotban is hallható a búgás?

Ha igen, elöregedett a kapcsoló és "áthúz".
Átenged(het) annyi áramot, hogy a rotor és a tekercsek között létrejön ugyan a mágneses térváltozás, ám megmozgatni nem tudja - ilyenkor keletkezhet búgó hang, látható mozgás viszont nem.
Ha csak bekapcsolt állapotban hallható de a lemeztányér (és a motor) nem forog, akkor lehetséges, hogy egyenáram jelent meg az elektromos hálózaton, ami szintén képes a transzformátorokban (tekercsekben) búgó zajt gerjeszteni.

Ezeket a zajokat pedig a lemezjátszó fadoboza felerősítheti.

Így elsőre ezek jutnak eszembe, meg kellene nézni (hallgatni), mérni.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: hosszu »

magából a készülékből
Kell rajta lennie egy kapcsolónak. Kikapcsolt állapotban is hallható a búgás?

Ha igen, elöregedett a kapcsoló és "áthúz".
Átenged(het) annyi áramot, hogy a rotor és a tekercsek között létrejön ugyan a mágneses térváltozás, ám megmozgatni nem tudja - ilyenkor keletkezhet búgó hang, látható mozgás viszont nem.
Ha csak bekapcsolt állapotban hallható de a lemeztányér (és a motor) nem forog, akkor lehetséges, hogy egyenáram jelent meg az elektromos hálózaton, ami szintén képes a transzformátorokban (tekercsekben) búgó zajt gerjeszteni.

Ezeket a zajokat pedig a lemezjátszó fadoboza felerősítheti.

Így elsőre ezek jutnak eszembe, meg kellene nézni (hallgatni), mérni.

longkft.hu/audioblog/

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”