Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hifi rendszereim (evolúciós láncok)

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1279

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Proac Response 2.5 Clón by Fapaci(a jelenlegi, és hifis pályafutásom legnagyobb előrelépése/fogása, mármint hangminőségben. Valószínű, hogy végállomás, mert a feljebblépéshez annyira zsebbe kéne nyúlni, ami az én lehetőségeimet már meghaladja.
...ezzel a "végállomással" nagyon sokan kiegyeznének, nem is kell onnan semerre lépegetni, csak élvezni a hangját  

longkft.hu/audioblog/

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

Az erősítőim története.

Annak idején amikor a mikor a sony ta-f120 -ra esett a választás már olvasgattam én is a hifipiacot nagy gondolkodóba voltam a nad3020-at illetően hisz egy menő manó volt akkoriban és nagyon sok jót írtak róla
az ára kb annyi volt mint a sony-nak, melyiket válasszam.A nad külsőre elég ronda volt igy a sony-ra esett a választás. Nagyon sokat zenélt nálam, nem volt rossz választás még ma is a konyhában teljesít szolgálatot. Aztán az egyik munkatársam mesélt a quad405 legendáról meg is építettem magamnak meg neki is.Kis idővel olvasgatva a tranzisztorok és mos-fet világát rájöttem kell csinálnom egy mos-fet-es  erősítőt is abban az időben elég nehéz volt jó alkatrészeket beszerezni maradt az a készlet amihez hozzá tudtam jutni annak idején. Hallgatva a quad vs mos-fet felállást mindig a mos-fet felé döntött valahogy.
Miután eltelt egy kis idő hallgatózással próbáltam elemezni a különbségeket majd rájöttem az alkatrészek bizonyos kondenzátorok hangjára majd elkezdtem cserélgetni őket mindkét erősítőbe. A javulás egyértelmű volt a két erősítő el kezdett közeledni egymáshoz hangban, de még mindig megvolt a karakteres változás a mos-fet felé.Aztán hozzájutottam ofc vezetékekhez is ahogy az idő haladt előre. A vezetékeket is kicseréltem mindkét erősítőben, itt is érezni lehetett a javulásokat.Már a két erősítő majdnem egyformán szólt,aztán további fejlesztések a lényeg a két erősítő egyformán szól, hmmm vakartam ám buksit.
Közben még vettem egy csövest is áradoztak a meleg hangjáról mondom teszek próbát mit is tud egy csöves kezdeni.Az első bekötés után jött a kép hogy lehet nem kellet volna megvenni de nem adtam el.
Türelmes ember vagyok ismerkedjünk a csöves technikával is. Egyszer nagyon megutáltam amikor egy lyukat égetett az ujjamba egy hétig éreztem a bizsergést.Összegzésnek annyit elmondanék az erősítővel
kapcsolatba, annyival lesz jobb amit bele tesz az ember. A csöves erősítő DP211.Aztán hogy fejlődjünk is jött a  egy sony da50es,  ebben kisebb volt a csalódás mint a 211.
A másik nagy csalódás a nad7050 személyében érkezett majdnem elsírtam magam amikor be lett kötve,manapság ilyen erősítőket gyártank. Nem is tudom hova fejlődik ez a világ szerintem visszafelé?
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3436

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Csatlakozom Én is ehhez a remek topichoz(kössz kimber!), azzal hogy megosztom, milyen készülékeim voltak, vannak.
Sajnos csóró családból származom, ahol nem igazán nézték jó szemmel, hogy ilyen "haszontalan" dolgokra költöm, vagy akarom költeni azt a nemlétező pénzt is. Sem a tágabban vett családban, sem a barátaim közt nem volt, ma sincs egyetlen hifi rajongó sem. Úgymond magányos farkas vagyok.
Nem is igazán tudom honnan jött a hifi, hacsak nem a zene, a zenehalgatás szeretete.
Látva a Szüleim, hogy "menthetetlen" a gyerek, a 85'-ös karécsonyra, kaptam egy Philips sztereo rádiós magnót, persze használt készülék volt, de nekem, 12 évesen, maga volt a menyország! Persze ez minden volt,csak nem hifi, de kezdésnek jó volt.
Ezt követő nyáron, nyárimunkából összehozte egy kis pénzt(6000Ft) Ebböl vettem egy Tesla NZC 420-as erősítős lemezjátszót, a gyári hangsugárzóival. Na ez már hifi! Legalábbis nekem akkor(14-15 évesen) hifi volt. Majd később, nagy spórolások árán csatlakozott hozzá, egy Pioneer CT-506-os magnódeck. Ezt a rendszert tekintem hifis pályafutásom első igazi állomásának.
 Középiskolásként, nem igen tudtam fejleszteni, anyagi forrás nem lévén, csak sóvárogtam, egy-egy bizományi bolt kirakata előtt.
Azért ezt -azt sikerül lecserélni, de ezen a szinten nem voltak csodák. Azt hittem ha majd elkezdek dolgozni, akkor eljön a kánaán. Nem így lett. Mivel szerény körülmények közt éltünk, és mindenki szerint ez csak egy hülye hóbort, ezért nem is tudtam annyit költeni rá mint amennyit szerettem volna. Gondolom ezzel nem voltam/vagyok egyedűl. Új készülékekről szó sem lehetett, maradt a használt piac.
Az itt-ott megszerzett Hifi-magazin néhány példányát, majd a 90'-s években feltűnő szaklapokat(sztereó magazin, hifi piac), szinte bibliaként forgattam. Nagyon sokat tanultam belőlük.
És most jöjjön egy kis felsorolás.
Erősítők:
Orion SE 1025b
Videoton Cleopátra
Videoton EA 6383S
JVC AX-4
Pioneer A-229
Technics SU-V 670
Sony TA-TE 610R
Sony TA-FA3ES
Nad 309
Primare A10
Creek Classic 5350SE
DIY Etalon elő- Végerősítő(jelenlegi)

Lemezjátszók:
Lemezjátszóm mindig is volt, a cd érkezésével nem mondtam le róla. A 90'-es évek elején elterjedő mini hifi-k, nem igazán vonzottak, úgymond "átláttam a szitán".

Tesla NZC 420
Siemens RW 677
Yamaha PL-220
Saba PSP 480
Dual CS 2215
Nad 5120
Thorens TD 280 mkII
Pro-Ject 1 Xpression III(jelenlegi)

Magnók:
Abban az időben, ez nagyon fontos volt, lehetett felvenni!

Pioneer CT-506
Sharp SM-250
Aiwa AD-WX 220
Aiwa AD-R 450
Sherwood DS-3030S
Sony TC-K 611S(ez megmaradt)
Sony TC-K750ES

CD-játszók:

Supertech CD 36
Technics SL-PG 100
Technics SL-PG 300
Sony CDP-195
Pioneer PD-203
Marantz CD 53
Pioneer PD-R 609
Sony CDP-XB 930S
Sony CDP-XA 20ES
Musical Fidelity X-Ray V8(jelenlegi)

Hangsugárzók:

Tesla ..?
Orion HS-100
Orion ST-82
Orion HS-280
Orion HS-511
Videoton DC 2550(tuningolt)
Videoton Sonus C101
Jamo D165
Jamo BX 200(csak kölcsön kaptam, kb. 2 évre)
JBL XE 4
Magnat Vector 55
Magnat Vintage 450
DIY monitor(Hivi)
DIY nagymonitor(Vifa,Hivi)
Chario Constallation Delphinus
Proac Response 2.5 Clón by Fapaci(a jelenlegi, és hifis pályafutásom legnagyobb előrelépése/fogása, mármint hangminőségben. Valószínű, hogy végállomás, mert a feljebblépéshez annyira zsebbe kéne nyúlni, ami az én lehetőségeimet már meghaladja.

Az évek alatt a zenei izlésem sokat formálódott, ezért a készülékek is sokat változtak, cserélődtek, végigjártam a ranglétrát.
Nagyjából ennyi lenne. Tudom nem egy veretes lista, de hát "szegény ember vízzel főz".
Sokat nem agyalok a készülékeken, nem vagyok márkahű, szinte már csak a hangminőségre adok, más nem zavar, csak szóljon a zene.

Köszönöm, hogy elolvastad!

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Köszönöm Long fórumtársnak a kiigazítást, úgy tűnik, így kb. 25 év távlatából kicsit összekeveredtek a miskolci emlékek.

Kimber kolléga zenei ízlés változásáról és a hifi komponensek összefüggéséről szóló gondolatmenetéhez annyiban kapcsolódnék, hogy nálam a Rega Ela Mk1.5 volt ennek a legjobb példája. Noha ma is azt tartom, hogy a legjobb hangsugárzóm az AN AZ-Two volt, a Rega Ela valami olyan csodát tudott a húros hangszerek hangjának reprodukálásában, hogy reggeltől estig csak viola de gambát, viola d'amore-t és csellót hallgattam (kis családom hatalmas örömére...  ). A vonó nyakhoz koppanását, a húrok rezdülését semmi nem adta vissza olyan élethűen.

Egyfajta fundamentum volt nálam a kis Mission 760i hangsugárzó, mely ugyan sokszor - míg más rendszereket hallgattam - hosszú ideig félre volt téve, azonban ma is nagyon jó, méltatlanul elfeledett kis doboznak tartom. Az angol Ebay-en olykor 10 E Ft körüli áron felbukkannak szép példányok, én a régi, ütött-kopottak mellé nemrég (csak úgy ) vettem egy "szépet" is.

A Royd-ról szintén szép emlékeim vannak, azonban az elmúlt időszak hype-ját követően az ár-érték aránnyal kapcsolatban itt már van némi dilemmám...

Hogy negatívumot is mondjak (bocs... ), a mai napig nem értem, hogy a laposkaros NAD 5120 hogyan kerülhetett a HFM által javasolt készülékek közé. A Pro-ject 1 után hatalmas visszalépésnek éreztem, szerintem a mindkettőnek alapot adó Tesla is bőven jobb volt nála, bár lehet, hogy közrejátszott az is, hogy a gyári DIN csatlakozós kábel helyett RCA aljzatok kerültek a készülékre.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

...Mert tökéletes, igazi mindenevő rendszer elég kevés van, így jobbára igyekszünk a meglévő zenei ízlésünkhöz igazítani a rendszerünket. Aztán néha belenyúlunk valami másba, és idővel rájövünk, hogy az aktuális rendszernek másféle zenei stílus illik jobban. Ilyenkor vagy elkezdjük többet hallgatni azt a fajta stílust, és szeretünk bele, vagy jön megint a cserebere. Könnyű annak, aki egyféle, vagy egymáshoz hasonló stílusú zenét, zenéket hallgat, de aki széles spektrumból válogat hangulata szerint, az sokszor marad elégedetlen, annak valahol általában kompromisszumot kell kötnie. Ez a legnehezebb, de ha eddig eljut az ember, akkor tud megnyugodni.

Teljesen igazad van, minél szélesebb az ember zenei "látóköre" annál nehezebben találja meg a számára optimális rendszert.
Sose tudtam, melyik kezemet harapjam le. Verdire, Beethoven-re, Miles Davis-re, Deep Purple-re, vagy SBB-re "hangoljak", mert külön-külön viszonylag egyszerű(?), de együtt a többféle műfaj... Azt sosem akartam, hogy ízlésemet a hifi irányítsa, soha nem volt demo, vagy "high end" lemezem, inkább megalkudtam egyik, vagy másik műfajjal.

Harmadik gondolatom, hogy általában a legtöbb hifisnek van egy kedvenc részeleme a rendszerében, kvázi fundamentuma, amihez mint etalonhoz ragaszkodik, és ehhez igazítja a lánc többi elemét. Ez lehet kábel, erősítő, hangfal, de akár forráskészülék is. Kíváncsi lennék kinél mi ez, és miért pont ez? Hány rendszercserét élt túl ez a bizonyos készülék?

Azt a bizonyos "nem leggyengébb lánceszemet" a Magneplanar hangsugárzókban találtam meg, amelyekhez többször is visszatértem, majd megállapodtam az 1.7-nél. (Ha nem férne el a szobában Magneplanar, akkor pedig egyértelműen Shahinian.)

A másik örök elem a különféle Siltech kábelezés volt, amit kb. 26-27 év után cseréltem (ebből kb. 10, illetve 15 évig ugyanazok a kábelek). A Siltech minden készülékcserét túlélt, biztos pont volt. Ettől függetlenül nem okozott lelki problémát végül megválni tőlük.

Érdekes módon mára a legstabilabb (legrégebbi) pont(ok) a Solidsteel állvány(ok), a házimozi alattiak kb. 15 évesek, a hifi alattiak pedig kb. 10 - talán nem véletlenül.

longkft.hu/audioblog/

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Most kellene meghallgatnod, a dac-ban és a tápban kicseréltem a kondikat nichicon mouse-okra és a hidegítőket is silver-micara, a belseje is rendbe lett téve. A régi futómű is működik, két rugó volt kicsit megfáradva a mechanikában, azért nem olvasott be rendesen.
Örülök, hogy jó helyre, hozzáértő emberhez került!
longkft.hu/audioblog/

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: muvimi »

MF A308CD - az ízlésemnek hosszútávon túlságosan hideg, rideg hangkép

Most kellene meghallgatnod, a dac-ban és a tápban kicseréltem a kondikat nichicon mouse-okra és a hidegítőket is silver-micara, a belseje is rendbe lett téve. A régi futómű is működik, két rugó volt kicsit megfáradva a mechanikában, azért nem olvasott be rendesen.

petig1
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 88

Hozzászólás Szerző: petig1 »

Íme az én sztorim:

Kis srácként apám hazaállított egy kazettás NEC rádiós magnóval.Itt fertőződtem meg.Ez a konyhába került.A dolgozó szobában volt neki egy csöves rádiója egy BRG szalagossal egyetemben.Ezek eddig mono dolgok ugye.Majd egyszer csak a zsiguliban feltünt egy magnó ami sztereo volt,de én erről mit sem tudtam csak az volt furcsa,hogy a két oldalról más szól a műsoros kazettán.Hű ez mekkora királyság.Majd volt egy nagy áruház aminek a kirakatában minden féle műszaki cikk volt kiállítva.Mindíg ott áltam és nyaggattam az őseimet,hogy mik ezek.(Orion,Videoton,Tesla)A nagy áruház az Alföld volt Kméten.Aztán a jézuska hozott egy mini Orion erősítőt,meg kettő Sharp hangfalat,a deckje később került meg.Én voltam a világ császára.Majd lett egy Tesla is így már másolni is tudtam lpről.Jugóból mindenki lemezt hozott nekem.
Azután 87-ben lehetett Bécsbe menni.Apám mondta,hogy van ott olyan "hifi torony"ami egyben van és két kazettás.A kis orion használtboltban elad,Samsung music center megérkezett.Sőt még egy video is lett a pénzből.Hát nem jó üzlet ez így?Hát nem volt az.Valahogy nem szólt semmi sem úgy,mint eddig.
Na ekkor kezdődött a baj.Music center elcserél egy Aiwa decre.Majd lett egy Pio az Aiwa mellé.Mindkettő elad,welcome Technics rsb665.Lett hozzá Technics receiver sa-gx 200l és egy sl 900cd.Hű ez nagyon jónak tűnt,a nyári munkával keresett pénzt kiegészítve lett Technics sacd320 hangfalak is.
Ez így tartotta magát jó pár évig majd lett egy Technics Sa-da8.Valami háttér sugárzó is volt szintén Technics de a típusára nem emlékszem.

Na ez maradt is volna így,míg egyszer bementem egy boltba dvd lejátszót venni és ott meghallottam egy Quadral Argent azt hiszem 80-ast.Szerelem lett egyből.(2003-at írunk).

Elmentem egy "szakihoz"valami autó hangszóróval és ott szólt egy szélessávú Philips csöves erősítőjével,és csövesített cd játszóval.(2009)Na mindenTechnics elad,kálvária indul.A pontos sorrendre nem elékszem de mintha így lett volna:

Teac vrds 10,diy csöves push pull,micro seiki,lancetta
Lowther Audiovector,Esoteric csöves elő-vég,Esoteric Vrds 25,Luxman pd265,Esoteric v9000,Tascam 3300sx 2t( na ez már majdnem jó volt)
Lowther acousta,Sonus Faber musica,Vrds25,HG féle csöves dac(ezen ment a karate az eladó topicban)
Kábelek:Nirvana s/l ic,Hf VDH nova,Syltech digi ic,volt pointe elosztó,nordhost thor,

Ha valami kimaradt sorry.

A mostanit nem írnám le,de érkezés a célhoz.Tökéletesen elégedett vagyok vele,eszembe sem jut elmenni hallgatózni sehová.Az eddigi mi van akkor,ha.... Fel sem merül.

Rengeteg rendszert megfüleltem,mire ez a mostani összeállt,de rá kellett jönöm,hogy az ár nem minden esetben arányos a kapott hanggal.
Ne terjessz rólam hazugságot,cserében én sem terjesztem rólad az igazságot."Gordon Gekko"

Ha azt gondolod,hogy meg tudod csinálni,vagy ha azt,hogy nem tudod,mindkét esetben igazad van." Henry Ford"

Nincsen sem jó,sem rossz.Csak a gondolat teszi azzá" Shakespeare"

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Talán egy-két évvel azelőtt már megvettem a miskolci Zsolt Audio bemutatóteremben a Pro-ject 1 lemezjátszómat Audio Technica AT95E hangszedővel. Demo készülék volt ott. (Azt hiszem, a bemutatóterem egy tízemeletes ház földszintjén volt valahol Diósgyőr felé, ha emlékeim nem csalnak, a srácot – is – Zsoltnak hívták, miskolci egyetemistaként akkor meg voltunk róla győződve, hogy Ő volt „a” névadó Zsolt.  ) 
Csak a történelmi hűség kedvéért  

A Zsolt Audio miskolci viszonteladóját Kapás Zolinak hívták és hivatalosan nem árultak Pro-Ject készüléket.
A hivatalos forgalmazó a Datateam volt, melynek miskolci képviselete először az Avasi lakótelepen egy tízemeletes bérházban volt, majd az Erzsébet téren, vezetője pedig Bíró Sándor.

Ebből azonban csak az a fontos, hogy a régi szép időkben a kicsinyke magyar piac vidéki bemutatótermeket, viszonteladókat is eltartott, Miskolcon pl. hármat - ne felejtkezzünk el a merlines Vass Andrási Györgyről (Gyuribácsiról) sem.
longkft.hu/audioblog/

Vendég

Szuper kezdeményezésnek tartom e hiánypótló topic indítását, „ismeretlen ismerős” fórumtársaink jobb megismerésében is nagy segítséget nyújthat. Egykori készülékeim hangjának leírása helyett – melyet amúgy is lehetetlen vállalkozásnak tartok – én inkább itt pár akkori érzésemet szeretném megosztani, előre is elnézést kérek a terjengősségért.

Számomra mindenkor irányelv volt, hogy a készülékek vásárlására fordított pénzösszeg soha ne haladja meg lehetőségeimet (pontosabban soha még csak meg se közelítse azt, hát igen, elég sóher vagyok…  ), így igazán nagy ínyencfalatokra nem lehet számítani. Azt gondolom, a zenehallgatás nálam mindenkor fontosabb volt a „hifizésnél”.

Az első bogár valamikor 1980-82 között, a pécsi úttörőház rádiós szakkörének tagjaként (ez ma már elég hülyén hangzik  ) indult útjára. Az agymenés eredményeként több kisebb-nagyobb „forrasztgatás” után nekiugrottam  egy TDA 2020 IC-s erősítő megépítésének, a QUAD 405-nek nem mertem nekikezdeni. A projekt eredményét ma már fedje jótékony homály  , de innentől kezdve (egészen a megszűnésig) HiFi Magazin nélkül nem telt el hónap, vágyakozva nézegettem a számomra akkor elérhetetlennek tűnő csodákat.

Mikor középiskolásként-egyetemistaként már akadt némi zsebpénzem, a kollégiumi szobába elég hamar bekerült egy Orion Mini torony (SE-SM-ST 1025) HS280 hangfalakkal, mellyel jelentős minőségi ugrást sikerül elérnem a kristályhangszedős családi Tesla lemezjátszó-magnó-erősítő egységhez képest. (Az erősítő az 1025B széria volt, akkor még nem tudtam, hogy ez a második sorozat annyiban különbözött az eredetitől, hogy a drága japán IC-t olcsóbb, baráti országokból származó alkatrészekkel váltották ki.  )

Aztán évek alatt – a HFM ajánlásait követve – jött a Philips 614 CD lejátszó, a Sony TC-K370 deck és a Mission 760i hangdobozok. 1992-ben, első pár havi fizetésemből a pécsi Datateam bemutatóteremből (egy lakás volt a Jókai utcai tégla négyemeletesek egyikének II. emeletén) bekerült a rendszerbe a ma is meglévő Cambridge Audio P25 erősítőm (átkapcsolható MM-MC fokozattal, kapcsolható 4-8 ohm kimenettel, a hangszínszabályzót kiiktató „Direct” kapcsolóval és természetesem „Loudness” gomb nélkül, kész orgazmus…    ). Talán egy-két évvel azelőtt már megvettem a miskolci Zsolt Audio bemutatóteremben a Pro-ject 1 lemezjátszómat Audio Technica AT95E hangszedővel. Demo készülék volt ott. (Azt hiszem, a bemutatóterem egy tízemeletes ház földszintjén volt valahol Diósgyőr felé, ha emlékeim nem csalnak, a srácot – is – Zsoltnak hívták, miskolci egyetemistaként akkor meg voltunk róla győződve, hogy Ő volt „a” névadó Zsolt.  ) Később kicsit ugyanezen a "spécizett-Tesla" vonalon természetesen volt NAD 3120 lemezjátszóm is (lapos karral), Grado Black hangszedő, stb.

Aztán (időben többszörös átfedésekkel):

Erősítők:
Pointe Sima 20 (na jó, ez csak kipróbálásra), aztán mégis inkább Pointe Amplifica lett,
Heed Obelisk Si + X2,
Rega Mira 3,
Exposure VI-VII-VIII.

Hangsugárzók:
Wharfedale 10.1,
Monitor Audio BX2,
Audio Note Az-Two,
Royd Sapphire,
Rega Ela Mk1.5,
Chario Syntar100,
JMlab.Focal 706S

A jelen (illetve az a múlt, ami egyben jelen is) a profilomban látható. A jövő pedig ki tudja mit hoz, de azt hiszem, így ötvenhez közelítve talán állandósul egy kicsit a rendszerem…

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 10151

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

LP-játszó - nem választanék, inkább az LP-gyűjteményemet cserélném CD-kre
Na ilyet se hallottam még, általában fordítva szokott lenni.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

b_t
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 372
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: b_t »

Erről a témáról akár egy blogot is lehetne írni!

Wait a minute...

http://carbon4copy.blogspot.com/

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Köszi a listát, engem még érdekelne, hogy egyes rendszerek hogy néztek ki, azaz mit mivel, és ezen belül melyik rendszerek ugrottak ki valamiért pozitív, ill. negatív irányban, és miért.
Valamiért mindegyik rendszeremet, készülékemet szerettem, azonban utólag "megvilágosodva" már nem választottam volna az alábbiakat:
Orion HS480 - katasztrofálisan rossz hang
MF A308CD - az ízlésemnek hosszútávon túlságosan hideg, rideg hangkép
Oracle Delphi MKV - az ára inkább a kinézetét mint az árát tükrözi

Legkedvesebb készülékem:
Musical Fidelity A100s, ami egy jubileumi kiadás - ha jól tudom, 25 darab készült belőle -, a cég tulajdonosának aláírásával.

Legrosszabb rendszerem:
Erre azt kell, hogy mondjam, az egyik lakásom!
Egy költözésem során hiába volt a régi és új zeneszobám azonos nagyságú, elrendezésű (ajtók, ablakok száma, helye), azonos berendezésű, az újban nem lehetett zenét hallgatni. Soha nem tudtam megfejteni, mi az oka, de elviselhetetlen volt a hangzás LP-ről, CD-ről egyaránt és nem a készülékek tehettek róla. El is adtam, ajándékoztam minden készülékemet, majd onnan elköltözve nulláról kezdtem felépíteni hangrendszeremet.

Legjobb rendszerem:
Ha nagyon mélyen "magamba nézek", akkor is azt kell, hogy mondjam, a mostani.
Bármilyen zenén sokáig hallgatható, soha sem fárasztó, jelenlétérzetet kelt akár jazz-klubról, akár operaházról van szó, ráadásul a progresszív rock még meg is gyomroz...

Valaha volt készülékeimből az "álomrendszer":
CD-játszó - mindenképpen a jelenlegi (Pro-Ject RS CD/DAC/tápegység)
Hangsugárzó - mindenképpen a jelenlegi (Magneplanar 1.7), esetleg az orosz Sztatik ha stabilan működne az elektronikája
Erősítő - vagy a mostani (MF6 500i), vagy az F25/19 elő-/végfok
LP-játszó - nem választanék, inkább az LP-gyűjteményemet cserélném CD-kre
longkft.hu/audioblog/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3732

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

A gyári ajánlás úgy szólt - erre külön felhívták a figyelmet -, hogy Humbuster kizárólag a PPP előtt lehet(ett), így ez volt a sorrend.
Ma már egyik PS Audio készüléket sem használom.

ezt nem gyári ajánlás alapján, hanem tapasztalattal tettem a PPP után, előtte nem hatott, mivel PPP növelte meg a DC-t. Persz a DIY humbuster nem azonos a gyárival. A PPP kimenetén megjelenő többlet DC-t én kérdeztem PS audio forumon, meg akkor még ott dolgozó Juhász Attilától, de kikerülő választ kaptam, miközben én műszakilag megértettem az okát. Szóval kaptam egy csúnya maszatolást. /de tudni kell, a humbuster a hangra vajmi kevés, de inkább nemleges hatással van, abból is csak a toroidra/

szabo_pitty
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 97

Hozzászólás Szerző: szabo_pitty »

Nagyon jó ötlet, ez a topic.Szóval, régóta hifizek, de túl sok készülék, nem fordult meg nálam. Íme a lista, amire emlékszem.

Erősítő:

Unitra ASW-303
Saba MI-150
AIWA XA-003
Yamaha AX-492
Yamaha DSP-A5

A két Yamaha, a mai napig szolgál.

Magnók:

Philips N2534
Akai CS-F12 kettő is volt belőle
Akai CS-F21
AIWA AD-F260
AIWA AD-R450
Yamaha K-560 
Yamaha KX-390

A két Yamaha, a mai napig szolgál, ha nem is napi rendszerességgel.

CD-lejátszók:

Yamaha CDX-390 (Megvan, de nincs használva, sajnálom eladni.)
Marantz CD5000 (Jelenleg, ezt használom.)
Philips CDR-770 (Megvan, de ritkán van használva.)
Volt két Technincs is, rövid ideig, egy SL-PG570 és egy SL-PG440A, illetve, egy Kenwood DP-1080.

Tuner:

Yamaha TX-492, az első és ezidáig, egyetlen.

Analóg lemezjátszó:

Technics SL-BD2 

Hangsugárzók:

Videoton DC2050E
Yamaha NS-G40
Jamo S606 5.0 szett + Jamo SW505E (Jelenlegi szett.)

Fejhallgató:

AKG K44

Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3015

Hozzászólás Szerző: earforce »

Kiváló ötlet a topik 
Megpróbálom összeszedni, ha nem is 100%-os pontossággal, de ahogy emlékszem:

Hangkártyák/DAC-ok: 
PC speaker
ESS Audiodrive
Terratec 24/96
Styleaudio összes
HiVox Lupus Junior
HRT Music Streamer II
HiVox Suricata 16/44 &192/24
HVox Lupus 1.1
Musical Fidelity M1

CD játszók:
Pioneer PD-5700
Technics SL PG380A
Technics SL PG480A
Technics SL PG570A
Musical Fidelity CD2

Tunerek:
Sony ST-S120
Fisher FM7000
Musical Fidelity T1

Erősítők:
Philips music center
Panasonic music center
Samsung music center
Sony TA-F235
NAD 302
Jungson JA66R
Heed Canopus
Musical Fidelity Rainbow + Typhoon * 2
Musical Fidelity F15+F22

Fejhallgatók:
Technics RPF-880
AKG K-301
Sennheiser HD570
Goldring DR150
AKG K450
AKG K550
AKG K701
Sennheiser PX100-II
Sennheiser HD201
Grado SR80
Sennheiser HD218
Beyerdynamic DT235
Sennheiser HD545
Sennheiser HD580
Beyerdynamic DT990 Edition 300ohm
Sennheiser HD800
Sennheiser HD600

Fejhallgató erősítők:
Musiland SVDAC05
Musiland Monitor 03US
Fatman iTube
Edirol UA101
AVA HP01
DIY OTL

Hangsugárzók:
Videoton AB1010
Wharfedale Valdus 200
Polkaudio RTi6
SoundArt W2
Dynaudio Audience 40
Quad 11L Ebony
Chario Lynx
Chario Academy Millennium I.
Magneplanar MG12

Sub-ok:
REL Q100E
REL Q50
REL T2

SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X

goodman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 514

Hozzászólás Szerző: goodman »

Köszi, ezt is nagyon jó volt olvasni, de hosszúnak feltett kérdéseimre Tőled is örömmel olvasnék valami választ pár sorban ha van kedved hozzá.

Természetesen van kedvem hozzá.

A listák elején szereplő Videoton, Tesla, Orion készülékek és hangsugárzók abban az időben sokat jelentettek számomra.  Ma már persze csak nosztalgiával gondolok rájuk.
A következő a Technics korszak volt. Komplett tornyot sikerült összeállítanom belőlük, aztán azon belül cserélődtek a készülékek. Akkoriban nagyon menőnek gondoltam. A zenei ízlésem ekkor szint kizárólag az elektronikus (trance, house, prog house, prog trance...) műfajokra koncentrálódott, néha egy kis pop-rock.
Valamikor '97-98 táján kezembe akadt egy Sztereó Magazin, benne olyan készülékekkel, márkákkal amiről előtte még soha, vagy csak nagyon ritkán hallottam. Egyre jobban kezdett érdekelni ez a világ. Az újságot innen kezdve rendszeresen megvettem, kiegészítve a Hifi Piaccal. Minél többet olvastam, ismerkedtem a fogalmakkal, annál gyakrabban gondoltam arra, hogy ideje lenne összeállítani egy kezdő rendszert. Erre 2000-ben került sor, amikor újonnan megvettem az Onky A 9211 - Technics SL-PG 770 - B&W DM 601 S1 triót. Büszkén és kíváncsian vittem haza őket. Aztán a nagy várakozásnak és reménykedésnek csalódás lett a vége. Így utólag már tudom, hogy egyrészt nem voltak igazán összeillők, másrészt pedig még én nem voltam megérve erre. Innen egy jó ideig nem történt semmi. Az újságokat továbbra is beszereztem, rendületlenül olvastam, szívtam magamba az információkat. Időközben szép lassan a zenében is változások álltak be. Egyre jobban kezdtek kikopni az addig hallgatottak, helyükbe lépett az akusztikus, vokális zene, illetve kezdett belépni az életembe a jazz. Innentől lassan de biztosan alakultak a dolgok. Készülékek, hangsugárzók jöttek mentek. Volt amikor kényszerűségből, volt amikor kíváncsiságból és volt amikor azért, mert nem tetszett.
Kiemelni az alábbiakat szeretném.

Ezek tetszettek a legjobban:

Denon PMA 560 - Magnat Vintage 120

ION Obelisk 3 - Royd Sapphire

Magnum IA 170 - Royd Coniston

KEL 84 D.I.Y. csöves - Castle Knight 3

és természetesen a jelenlegi, de ez most épp átalakulóban van.

Ami nem nagyon fogott meg :

Onkyo A 9211 - B&W DM 601 S1

Musical Fidelity E10 - Royd Coniston R

Rotel RA 01 - Linn Index

Vendég

A rendszereimben közös pont többnyire, hogy vintage JBL köré épültek studio kábelezéssel. A kábeleket sosem misztifikáltam túl, a márkahűségem pedig a mai napig nem múlt el. 

1. PC-> Hivox Lupus DAC -> Denon PMA 320 -> Tannoy 603. 
Kis szobában egy szerethető rendszer. Nem túl hivalkodó, és kicsit szürke volt. Mondjuk elég rég volt

2. PC -> valamiféle studio dac -> HK 655 -> JBL L26
Tannoy után furcsa volt a JBL nyílt, nagyvonalú megszólalása. Mivel az álmom egy igazi studio JBL volt így mennie kellett. 

3. Sony CDP-x303ES -> Crown DC 300 -> JBL 4312
Sokáig nem volt meg. Visszatekintve a fő problémát a 4312 okozta. A hangzás túlzottan dúrva volt így együtt. További probléma, hogy akkor még azt hittem a passzív előfok jó megoldás, mert ugye nem szól bele aktív elem a láncba

4. HK HD 990 -> Crown DC 300 -> JBL L16
Semmi extra. Hallgatható, részletező, steril de elég semmitmondó rendszer. Együtt lehet vele élni, de nagy élményt nem adott. Átmeneti megoldás volt. 

5. HK HD 740 -> Sony TA-F700ES -> JBL L20T
Kellemes meleg hangzású rendszer. Sokáig nem volt meg, mert az L20T kicsi a szobámba, de játéknak nagyon jó volt. 

6. Parasound DAC 1100 -> HK Citation 17 -> JBL 6290 -> JBL 4311 WX
Újra stúdió vonal, ami már jól is szólt. Aztán haverom elkunyerált a 4311-et. Azóta is boldogan hallgatja, én pedig továbbléptem. 

7. Parasound DAC 1100 -> HK signature előfok -> JBL 6260 -> JBL L166
Abszolút továbblépés. Az HK signature jobb előfok, mint a régi citation. Sokkal. A JBL L166 is egy klasszisokkal jobb hangfal a 4311-nél. 

9. ugyan az a rendszer, csak időközben vettem egy JBL 4411-et ami a mai napig megvan. Pontosabb, részletezőbb hang az L166-nál. Vérbeli stúdió hangfal. 

10. Mindig is építeni akartam egy erősítőt így építettem: 
Csövesített philips cd -> Diy OTL csöves -> JBL 4411
Szerettem, de hamar rájöttem, hogy tetőtérben nyáron nem buli OTL-t üzemeltetni. 10 perc után vert a víz, így kénytelen voltam megválni tőle :(

11. Parasound vonal. Nagy teljesítmény, nagy hang, de kis hangerőn döglött, és semmitmondó volt. 
Nem érte meg az árát. 
Parasound dac 1000 -> HP 850 előfok HCA 1200 II végfok -> JBL 4411

12. Jelen. Aláírásomban látható vintage rendszer. Még nem dőlt el, hogy a JBL S99, 4411 marad, vagy egy teljesen más doboz jön helyettük. Bármi előfordulhat. Jelenleg 4 órás váltásokban hallgatom a két hangfalat

Meg még jött-ment sok minden ami olykor kritikán aluli eredmény hozott pl. exposure JBL 4411 páros

petig1
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 88

Hozzászólás Szerző: petig1 »

Hű de jó ez a topic! Örülök neki,hogy idetaláltam.Éjszaka megírom az én botladozásaimat.
Ne terjessz rólam hazugságot,cserében én sem terjesztem rólad az igazságot."Gordon Gekko"

Ha azt gondolod,hogy meg tudod csinálni,vagy ha azt,hogy nem tudod,mindkét esetben igazad van." Henry Ford"

Nincsen sem jó,sem rossz.Csak a gondolat teszi azzá" Shakespeare"

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

A Humbustert a PPP előtt. vagy után használod?
Én magam fabrikáltam humbustert, de a PPP után pakoltam. A PPP maga is képes enyhén növelni a DC komponenst. Ezt könnyű lemérni, PPP nélkül közvetlenül falba dugva nincs DC, PPP-val pedig megjelenik. Ezt a DC-t nem könnyű kézi műszerrel mérni, de ha van nagy toroid trafód, az hamar kimutatja a DC-t hangos búgással.

A gyári ajánlás úgy szólt - erre külön felhívták a figyelmet -, hogy Humbuster kizárólag a PPP előtt lehet(ett), így ez volt a sorrend.
Ma már egyik PS Audio készüléket sem használom.
longkft.hu/audioblog/

Vendég

Köszi Kimber ezt a topicot. Jó olvasni.

Nem is tudom mennyi készülékem volt az elmúlt 10 évben.

2006-ban majdnem Heed Obelisk erősítővel kezdtem. Most pedig az van. Már akkor jó irányba kacsingattam..... Sajnos sok volt a tanulópénz.

ui. goodman remélem tettszik az Ion Obelisk 2. Örülök, hogy jó helyre került!  

goodman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 514

Hozzászólás Szerző: goodman »

Íme az én listám. Ahogy emlékszem, a sorrend időrendileg is megfelel. A kiemeltek a jelenlegi rendszerem elemei. Kábelekre és egyéb kiegészítőkre nem térnék ki.

Erősítők:
Videoton RA6363S receiver (ebből több is)
Technics receiverek és hm erősítők (a típusszámokra már nem nagyon emlékszem)
Onkyo  A 9211
Denon  PMA 560
NAD  C325 Bee
Jungson  JA 66
Musical Fidelity  E10
Sugden  A25
Luxman  R1500 receiver
NAD 310
ION Obelisk 3
Mission Cyrus Two + PSX
Rotel  RA 01
A&R Arcam Alfa
NAD 3020 B
QED  A 240CD
KEL 84 D.I.Y. csöves
Pioneer  A 400x
ION Obelisk 2                                

CD lejátszók:
Aiwa  XC 300
Technicsek garmadája (SL-P 100-tól az SL-PG 770-ig)  
Sony  CDP 470
Marantz CD 57 mkII
Harman Kardon  DVD 39
Denon  DVD 1930
Harman Kardon  HD 980
Cyrus  DAD 1  
Harman Kardon HD 990
Philips CD 618
Luxman  D 351
Pioneer  PD 7700 (jelenleg eladósorban)
udio Innovation Alto CT1  (hamarosan érkezik)

Hangsugárzók:
Tesla
Videotonok, Orion
Jamo Studio 105
B&W  DM 601 S1
Yamaha  NSG 40 mkII
Magnat Vector 22
Magnat Vintage 120
T+A  Triton TR2
Acoustic Research Status S20 
Gale  4i Se 
Mb Quart QL 10C
B&W  DM 305
Royd  Coniston R
Rega  Kyte
Mission  762i
Mission  M71
Ortofon  P15
Linn  Index
JPW  Sonata
Acoustic  Energy  Aegis Evo 1 
Royd S apphire
Royd  Minstrel
Royd  Coniston
JPW  Sonata
Castle  Knight 3 
Celestion  Ditton 15 
Tannoy  Mercury V1
JPW  Sonata

Lemezjátszók:
Tesla  NZC  150 
Tesla  NZC  431
Marantz  (a típusára már nem emlékszem)
Pioneer  PL 200
Dual  501
Omnitronic  BD 1520
Sansui  SR 4040
Thorens  TD 280 mkII
C.E.C.  BD 1000

Ezeken a készülékeken kívül, volt még jó pár magnóm és tunerem. Nem akarom külön felsorolni őket.       

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3732

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Egyéb elektronikák:
Triangle Goliath aktív frekvenciakorrektor
Audio Agile Clear CD, Audio Agile Clear 3 F hálózatiszűrők
PS Audio Humbuster egyenáram-leválasztó
PS Audio PPP

A Humbustert a PPP előtt. vagy után használod?
Én magam fabrikáltam humbustert, de a PPP után pakoltam. A PPP maga is képes enyhén növelni a DC komponenst. Ezt könnyű lemérni, PPP nélkül közvetlenül falba dugva nincs DC, PPP-val pedig megjelenik. Ezt a DC-t nem könnyű kézi műszerrel mérni, de ha van nagy toroid trafód, az hamar kimutatja a DC-t hangos búgással.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Hifi-s evolúcióm készülékcsoportonként időbeni sorrendben - amikre emlékeztem.

Lemezjátszók:
RFT Ziphona Granat 216
Tesla NC420
Tesla/NAD 5120
Dual 505/3
Oracle Alexandria MKIII
Oracle Delphi MKV

CD-játszók:
NAD ???
Micromega DUO
Copland CDA-266
Primare CD31
Musical Fidelity A308 CD
Pro-Ject CD Box RS

DAC-ok:
Musical Fidelity Digilog
Musical Fidelity X24-K
Pro-Ject DAC Box RS

Tunerek:
Orion ST240
Videoton RA3101
Musical Fidelity T1

Hangsugárzók:
Videoton szélessávú
Videoton Minimax
Orion HS200
Orion HS480
Videoton Preludium
Radiotechnika S30
StandArt 2
Statik - orosz elektrosztatikus
Spendor BC1
Triangle Minimum
Triangle Scalene 2
Magneplanar 1.4
Sonus Faber Electra Amator 2
Magneplanar MMG
Audiostatic ESH50
Shahinian Compass
Magneplanar 1.7

Integrált erősítők:
Videoton Prometheus
Unitra Mercury
Denon PMA320
Musical Fidelity B1
Musical Fidelity A100
Primare I30
Musical Fidelity M6 500i

Előerősítők:
Musical Fidelity Pre 3B
Musical Fidelity MX
Musical Fidelity MVX
Musical Fidelity F25

Végerősítők:
Musical Fidelity P170
Musical Fidelity Typhoon
Musical Fidelity F16
Musical Fidelity F19

Képlemezjátszók:
Pioneer CLD 990
Sony MDP 850

DVD-játszók:
Primare DVD-26
Primare DVD-26 HDMI

HM-erősítők:
Proton hm-processzor (hídba kapcsolt monó MF végfokokkal)
Denon DHT 1311
NAD T757

HM-hangsugárzók:
Celestion F-sorozat, REL T5

Egyéb elektronikák:
Triangle Goliath aktív frekvenciakorrektor
Audio Agile Clear CD, Audio Agile Clear 3 F hálózatiszűrők
PS Audio Humbuster egyenáram-leválasztó
PS Audio PPP 

Időnként utólag bevallottam magamnak, hogy "rossz irányba" mentem, de alapvetően mindig, minden készülékemen szerettem zenét hallgatni. Boldal jelöltem jelenlegi rendszerem elemeit.
Amennyiben valamelyik készülék, régen volt összeállítás, vagy a "mit, miért", bővebben érdekel titeket, szívesen írok róla.
longkft.hu/audioblog/

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

Nekem ne volt ennyi készülékem az évek során de valahogy mindig azt éreztem mintha rengeteg készüléket cserélgettem volna. Nekem a hangok változtak a meglévő hangfalamban.
Mint hobbim a hifi és barkácsolás is a kettő összefonódott eléggé, rengeteg kiállításra jártam mindig csorgattam a nyálam de valahogy sosem éreztem az hogy nekem azokat meg kellene vegyem.
Nem is baj szerintem, mert így is végigjártam szerintem amit kellett és én dönthettem az adott fejlesztésről, hogy mit és mikor mit vegyek.
Mostanában már rettegek ha új készüléket iktatok a rendszerbe mert  mindig csalódást okoznak és ezért inkább nem is veszek semmit.
Nekem a barkácsolás okozta eddig a legnagyobb örömet és hogy x készülékből valami hangot elő tudtam csalogatni.
Próbáltam másoknak is segíteni bár elég sok a negatív tapasztalat is -e téren, nem ez a fő kenyér keresési formám én hobby-ból üldözöm a hangokat.
A mostani két  rendszeremen elégedett vagyok azt mondhatnám megtaláltam amit kerestem, bár mindig találok így is hibákat.

MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”