Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

Akos1994
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 2

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Akos1994 »

kimber: Köszi a tippet, ez mindenképpen esedékes lesz, csak még vegetál a rendszer egy-két hónapig amíg be nem kerül az új helyére.
delac: Polaritást már ellenőriztem (meg most is), de minden rendben van.
audioline: A doboz egy saját készítésű állványon van, fél centi vastag lemez a hangsugárzó formájára vágatva, alul talpként és felül állványként is, közötte pedig szintén masszív zártszelvény és mindez összehegesztve, az egész állvány egyébként egy vastag szőnyegen volt mindig is. Tüskék nincsenek csak a doboz 4 sarkában valami filcszerű anyag odatapasztva, még az előző tulaj hagyta rajta. Én pozitív változást vettem észre, előtte csak az íróasztalon volt.

Várom még az új szobára, hátha csoda történik, mert a régi után az ideiglenes szoba a maradék mélyt is elvette (de lehet csak azért mert nagyon visszhangzik) és a régi is tetőtér volt ami megint nem mindig optimális. Azt már észrevettem, hogy nagyon nagy változásokat tud produkálni az akusztika, és reménykedek, hogy idáig csak rosszat meg nagyon rosszat hallottam aztán most jobb lesz.
Egyébként én úgy olvastam mindenhol, hogy a Tannoy F2-nek kimondottan jó a mélytartománya a többi polc/monitorsugárzóhoz képest, ezért vagyok bajban, hogy akkor meg mire cseréljek, ha azért az angolos hangzás tetszik(ami amúgy középorientált), de mégis kell még mély, de amúgy a monitorok/polcsugárzók nem is tudnak nagyon többet.

Tegyük fel, hogy megtörténik a kábelek cseréje és az új szoba is akusztikailag rendben lesz, de még mindig meg lesz a probléma akkor melyik lenne az ésszerűbb első körben? Új erősítőt nézni nagyobb teljesítménnyel mint ahogy Svedmalac kolléga is mondta, vagy valami jóval érzékenyebb dobozt a meglévő erősítőhöz?
A legegyszerűbb az lenne ha átbattyoghatnék (csak nincs ilyen sajnos a közelben.. ) ismerőshöz (akinek mondjuk van egy elég erős erősítője) a Denon-al és a Tannoy-al és akkor már talán le lehetne esetleg annyi következtetést vonni, hogy az erősítő mennyire szól bele.

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 796

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: lacy »

Nem ismered, de tuti csak jobb lehet...
a helyzet az hogy a cat kábeleket ellenben igen ezért mondom hogy attól csak jobb lehet bármi normális drót.
én még olyan élettelen steril és szűk sávos hangot soha nem hallottam mint cat kábelből csinált hangfalkábellel...
ráadásul itthon a saját rendszeremben így azonnal és nagyon egyértelműen érződött a különbség

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3191

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: audioline »

a Cat kábeleknél azt hiszem bármi jobb még talán a 2 eres lámpazsinór is ami olyan szép arany színű is tud lenni
A Van damme-ot nem ismerem csak amelyik verekszik a filmekben
De tuti csak jobb lehet a cat-nál mindegy hogy 5 vagy 6 vagy akár 7...

Nem ismered, de tuti csak jobb lehet...
.

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 796

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: lacy »

Sziasztok!

Jelenleg az alábbi elemekből áll a rendszerem:

A hangsugárzó kábele egyelőre Cat5, később ez is Van damme lesz.

a Cat kábeleknél azt hiszem bármi jobb még talán a 2 eres lámpazsinór is ami olyan szép arany színű is tud lenni
A Van damme-ot nem ismerem csak amelyik verekszik a filmekben
De tuti csak jobb lehet a cat-nál mindegy hogy 5 vagy 6 vagy akár 7...

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Sziasztok!

erősítő: Denon PMA-255UK
hangsugárzó: Tannoy Mercury F2
forrás: PC, és abból így mennek sorba a dolgok: optikai kábel --> egy félig DIY TDA1543 alapú kínai DAC--> Van Damme 320ft-os csoda IC-je.

A Kínai 1543-as Dac inkább vékonyka hang szerintem. A PC forrásod (hardver/szoftver) minőségi szintje is kérdéses - meg a píztárca vastagsága is gondolom!
Az F2-től nehéz gyomor masszírozó "mélyre menő" basszust várni. Ezzel a felállással max. a  hangzási balance-t tudod kicsit a mély irányába terelni pl. elhelyezéssel (kipróbálni máshogy, falhoz kicsit közelebb, máshonnan hallgatni stb.) és a már alább javallott kedvezőbb kábelezéssel. Olcsó árfekvésben a CAT7 kábel is lényegesen jobb a mostani CAT5-től. 3-3 tömör ér elég vastagságot, de még is feszes megszólalást tud eredményezni, ha a többi feltétel is kedvező. Ha tüskén van a doboz (gondolom állványon, nem polcon), próbáld ki anélkül is, vagy pl. félbevágott gumilabda alátétekkel. Néhol növelik a mély hang érzetet. Másutt felejtős... Összetett dolog ez! Sok erőt, kitartást a probléma megoldásához!
.

delac
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: delac »

...meg ugye mindennek az alapja,hogy a polarítás rendben legyen.  Ellenőrizd !

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Sziasztok!

forrás: PC, és abból így mennek sorba a dolgok: optikai kábel --> egy félig DIY TDA1543 alapú kínai DAC--> Van Damme 320ft-os csoda IC-je.

A Tannoy hangjával/karakterével meg vagyok elégedve, ám mégis lenne egy kis problémám ami nem hagy nyugodni régóta. A mélyek nem azok az igazán mélyről jövő, dinamikában gazdag és részletező mélyek, hanem egy picit vékonykán szól.. vagy ordíttatni kell (és akkor viszont veszettül élvezhető, ha még a szobának az akusztikája is jó) vagy az erősítőn a basszus potit felcsavarni olyan 2-2,5 rovátkát az +5-ös skálán, de ekkor pedig hallhatóan csak kiemeli és így se lesz az igazi, csak inkább átverem vele magamat.. Source directet bekapcsolva pedig már nagyon vékonyka, pedig úgy lenne az igazi.
Idáig tetőtérben volt, most jelenleg költözés miatt egy félig üres szobában, aztán a végső helye egy 13nm-es szobában lesz.
Mondták már, hogy álló dobozzal jobban járnék, de abban már nem volt egyetértés, hogy mennyire szabad egy ilyen méretű helységbe álló hangsugárzókat tenni,mert már a 15nm is határeset. Így az egyedüli lehetőségem az erősítő csere lenne, mert felmerült, hogy több erőt igényelne a Tannoy a 88dB-s érzékenységével. Viszont erre is hallottam már nem egy ellen véleményt. Hol lehet a hiba?

Szerintem az erősítő 2x30W-ja lehetne több is a Tannoy-hoz, akár a duplája is...

Akos1994
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 2

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Akos1994 »

Sziasztok!

A Tannoy hangjával/karakterével meg vagyok elégedve, ám mégis lenne egy kis problémám ami nem hagy nyugodni régóta. A mélyek nem azok az igazán mélyről jövő, dinamikában gazdag és részletező mélyek, hanem egy picit vékonykán szól.. vagy ordíttatni kell (és akkor viszont veszettül élvezhető, ha még a szobának az akusztikája is jó) vagy az erősítőn a basszus potit felcsavarni olyan 2-2,5 rovátkát az +5-ös skálán, de ekkor pedig hallhatóan csak kiemeli és így se lesz az igazi, csak inkább átverem vele magamat.. Source directet bekapcsolva pedig már nagyon vékonyka, pedig úgy lenne az igazi.

Idáig tetőtérben volt, most jelenleg költözés miatt egy félig üres szobában, aztán a végső helye egy 13nm-es szobában lesz.

Mondták már, hogy álló dobozzal jobban járnék, de abban már nem volt egyetértés, hogy mennyire szabad egy ilyen méretű helységbe álló hangsugárzókat tenni,mert már a 15nm is határeset. Így az egyedüli lehetőségem az erősítő csere lenne, mert felmerült, hogy több erőt igényelne a Tannoy a 88dB-s érzékenységével. Viszont erre is hallottam már nem egy ellen véleményt. Hol lehet a hiba?

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1029

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Doky »

Sziasztok !

A nyilvánosság előtt is szeretném megköszönni Kimber kolléga vendégszeretetét !

Tanulságos volt számomra a látogatás, megtapasztalhattam egy átgondolt, profi,
ám de ,,költséghatékony" rendszert.

A zenei élménnyel kapcsolatban csak ismételni tudnám a fórumtársak tapasztalatait, ezért ezt nem teszem,
viszont ami nagyon megfogott, hogy a Sansui/JBL páros szinte kivétel nélkül minden műfajban
remekül muzsikál !

Üdv. Mindenkinek !
Örülök! 
És látod, ha másért nem is de ezért a dologért megérte regisztrálni ide és kérdezni!

A személyes megtapasztalást semmi nem pótolhatja!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

franciás
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 10

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: franciás »

Sziasztok !

A nyilvánosság előtt is szeretném megköszönni Kimber kolléga vendégszeretetét !

Tanulságos volt számomra a látogatás, megtapasztalhattam egy átgondolt, profi,
ám de ,,költséghatékony" rendszert.

A zenei élménnyel kapcsolatban  csak ismételni tudnám a fórumtársak tapasztalatait, ezért ezt nem teszem,
viszont ami nagyon megfogott, hogy a Sansui/JBL páros szinte kivétel nélkül minden műfajban
remekül muzsikál ! 

Üdv. Mindenkinek !

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5244

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Aki küld egy üzenetet, az letöltheti a megadott helyről hétfő estig.

bszab221
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 12

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: bszab221 »

Engem erdekelne a dolog, dosbox sem problema, eleget linuxoztam, hogy ne legyen gond az eger nelkuli hasznalat sot meg amikor en kezdtem akkor meg csak dos volt. Szeretek kiserletezgetni. A szoba megfelel a fentirtaknak de azert kepet nem teszek fel, hogy elkeruljem a hetvegi rohogest.
Engem is erdekelne ez az app
En kepet mar tettem fel, kaptam is hideget-meleget

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 875

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Elég hozzá egy 286-os számítógép , ha win7 vagy felette van, akkor dosbox is kell hozzá, xp-n még megy.
A tutorial angolul van, nem árt érteni, egér se kell hozzá, mert kizárólag billentyűzettel működik. Ha ez még nem riasztott el, fel tudom tenni, ahonnan le lehet tölteni 72 órán belül. Csakis téglatest alakú szobákra jó, viszont aszimmetrikus elrendezés esetén is használható. (Csak halkan megjegyzem, hogy aszimmetrikus elhelyezéssel jobb eredményt lehet elérni)

Engem erdekelne a dolog, dosbox sem problema, eleget linuxoztam, hogy ne legyen gond az eger nelkuli hasznalat sot meg amikor en kezdtem akkor meg csak dos volt. Szeretek kiserletezgetni. A szoba megfelel a fentirtaknak de azert kepet nem teszek fel, hogy elkeruljem a hetvegi rohogest.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5244

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Szia errol a programrol tudsz tobbet mondani? pl.: milyen hardware kell hozza stb.
Elég hozzá egy 286-os számítógép , ha win7 vagy felette van, akkor dosbox is kell hozzá, xp-n még megy.
A tutorial angolul van, nem árt érteni, egér se kell hozzá, mert kizárólag billentyűzettel működik. Ha ez még nem riasztott el, fel tudom tenni, ahonnan le lehet tölteni 72 órán belül. Csakis téglatest alakú szobákra jó, viszont aszimmetrikus elrendezés esetén is használható. (Csak halkan megjegyzem, hogy aszimmetrikus elhelyezéssel jobb eredményt lehet elérni)

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 875

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: tottyi »

szobarezonanciaszamolo program Fülelektöl, amivel az elhelyez(ked)es kapcsan tudsz jatszani, hatasokat latni ...es esetleg elhelyzest kigondolni, elkepzelest modositani.
Szia errol a programrol tudsz tobbet mondani? pl.: milyen hardware kell hozza stb.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

franciás
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kezdő hifi - tanács kéne

Szia,
a fentiek alapjan en sem 3.5m-re helyeznem egymastol a dobozokat, mert akkor vagy a hallgato vagy a doboz kerül közel a falhoz. Inkabb közelebb egymashoz a dobozok, de messzebb a faltol (kiveve, ha epp falközelseget kivano tipus lenne).
pl. 4m x 5m -es szoba lenne 20m2, hallgato es dobozok nagyjabol egyenlö oldalu haromszögben

Ha pü-ben adsz emailcimet, akkor szobarezonanciaszamolo programot küldök (jo par eve kaptam Fülelektöl), amivel az elhelyez(ked)es kapcsan tudsz jatszani, hatasokat latni ...es esetleg elhelyzest kigondolni, elkepzelest modositani.

Szia !

Nagyon köszönöm ! Ment pü.

Üdv.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: avl2 »

...Állót szeretnék, a szoba 20m2...

...A szoba kialakítása olyan, hogy egymástól 3,5m re tudom elhelyezni a dobozokat....

Nem kell 3,5m távolság a hangsugárzók között szerintem.

Szia,
a fentiek alapjan en sem 3.5m-re helyeznem egymastol a dobozokat, mert akkor vagy a hallgato vagy a doboz kerül közel a falhoz. Inkabb közelebb egymashoz a dobozok, de messzebb a faltol (kiveve, ha epp falközelseget kivano tipus lenne).
pl. 4m x 5m -es szoba lenne 20m2, hallgato es dobozok nagyjabol egyenlö oldalu haromszögben

Ha pü-ben adsz emailcimet, akkor szobarezonanciaszamolo programot küldök (jo par eve kaptam Fülelektöl), amivel az elhelyez(ked)es kapcsan tudsz jatszani, hatasokat latni ...es esetleg elhelyzest kigondolni, elkepzelest modositani.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Ha kevesebből megúszom,az csak jó lesz, de félek, hogy az erősítési kérdés is legalább...

Az egyik ajánlatom most elérhető. A52. Szereti a levegőt maga körül. Az SE változat valóban lényegesen jobb, de az említett műfajra ő is befutó lehet. Hátha nem lakik túl messze. Egy fülelést megér(het)! 
http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... nt=1755787
.

franciás
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kezdő hifi - tanács kéne

Kedves Franciás!

Ha a 3,5 méter fix, akkor én ekkora bázistávolságra már nem javasolnám a JBL-t. Viszont egy régebbi Dynaudio monitor doboz jó lehet, akár egy Audience 52 (főleg az SE változata). 20 nm-re is megfelel ez a Dynaudio monitor, nem csak álló hangfalak lehetnek jók ide, mert a szoba mérete pont határeset. 

Én nagyon sokféle zenét hallgatok ami főleg hangulat függvénye, de nagyon szeretem én is az igényes elektronikus zenét. 

Kedves Kimber !

,,Áhítok" egy jó kis fülelést / a magam pimasz, de annál lelkesebb újdonsült fórumos módján.. /
Az ismeretségi körödben van e olyan fórumtárs kinél a fent említett Dynot pár perc erejéig halhatnám?

A JBL is izgalmas számomra, ha tetszik, legfeljebb átbarkácsolom ,,kicsit" a szobát.., a feleségem meg csak nézne..

Üdv.

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

Szia Mylord !
Megkérdezhetem, hogy a Thorens gépedbe milyen pick up-ot használsz?
Nekem jelen pillanatban ortofon x1-es van, de gondolkozom később Dennon T103-as ban. / ha rendeződik az erősítő, és hangfal kérdése../

Üdv.

Üdv Franciás !

Audio-Technica 440 MLA MM van jelenleg.

Üdv
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

franciás
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kezdő hifi - tanács kéne

Hát én 46 évesen kezdtem újra. Mondjuk a HIFI erdejében még nem igazodom el, de egy analóg lemezjátszó "kívánja" a csöves erősítőt. Legalább is szerintem.

Egy szó mint száz, vásárlási tanácsban kérem segítségetek. 54 éves vén fejjel eljutottam odáig, hogy a gyatrán összeállított ,,rendszerem" / Tannoy633, diy kábel, Marantz pm7200, Thorrens 318 mkII/ két tagját, az erősítőt, és a hangfalat is rövid időn belül leváltom.

Szia Mylord !
Megkérdezhetem, hogy a Thorens gépedbe milyen pick up-ot használsz?
Nekem jelen pillanatban ortofon x1-es van, de gondolkozom később Dennon T103-as ban. / ha rendeződik az erősítő, és hangfal kérdése../

Üdv.

franciás
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kezdő hifi - tanács kéne

Szia Kimber !
Magamat megmosolyogván eszembe jut, mikor kb.13 lehettem, és a pacsirta rádiónkat
összehoztam egy grundig orsóssal...
Azóta szinte minden stílus megfordult nálam.
Ezért úgy érzem, hogy mi jó helyzetben vagyunk, hogy a hangulatunktól függően halgatunk zenét.

Üdv.

franciás
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kezdő hifi - tanács kéne

Szia Audioline!

Ha kevesebből megúszom,az csak jó lesz, de félek, hogy az erősítési kérdés is legalább
olyan nehéz lesz, mint a doboz...
A kábelezésről nem is beszélek..

Üdv.

franciás
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kezdő hifi - tanács kéne

Szia !

Valóban, vélhetően az egymástól való távolság ilyen szempotból nem biztos hogy fontos,
csak azért írtam, mert a szoba berendezési adottsága miatt közelebb sajnos nem tudom tenni.
A fal oldal, és hátsó távolság nem probléma.

Kedves Kimber !

Eszembe jut ilyenkor, hogy a kollégák mellém ülnek az autóba, s meredt szemekkel kérdezik,
,,te ilyen zennét halgatsz??"

Üdv.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne

Szia !

Köszönöm válaszod!

Bennem is felmerült a kérdés, monitor, vagy álló.
Az akusztikában Xavián neox1-et is halgattam, kalassz kis gép, de valahogy ,,kevésnek"
Tartottam.
A retro JBL L sorozatából is ajánlottak, csak sajnos még nem volt alkalmam ilyet próbálni.
A Dyno Excit 16 is foglakoztat...
Ezekről esetleg írnál véleményt?
Előre is köszi.
Üdv.

Vélemenyem nyilván tükrözni fogja ízlés világomat. Számomra a régebbi Audience és Contuor széria jobban bejön, mint az Ex. Az említett műfajt nézve nem is biztos, hogy el kell tapsolj 600-700 körül. Van ismerősöm, aki elégedett egy A52-es monitorral (100-120e + állvány). A Contuor széria (pl. 1.3, mkII, ill. SE) más liga. Viszont a kiszolgálásuk kicsit körülményesebb, és az említett szükséglet nem biztos, hogy indokolja.

A JBL L széria is szerethető, de más irány. Meg kellene fülelj párat...
.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”