Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Kábelezzünk
Én egyébként tényleg kíváncsi lennék, hogy egy ilyen tápkábel (melynek 2 métere kb. 150 ezer Ft ):
http://www.av-online...PC_Original.jpg
és egy ilyen (melynek 2 métere kb. 1500 Ft )
https://www.pcx.hu/p...ti_tapkabel.jpg
között mi okozza ezt az irgalmatlan árkülönbséget?
Előállítás és anyaghasználat miatt feltételezem nem kerülne 100x annyiba.
Illetve hogy hangzásban ez mit jelenthet, miért jobb, milyen anyagok benne mit okoznak, miért lesz jobb a hangzás, dinamika.
Köszönöm!
Bármelyik nagy kábelgyártó cápa oldalakat ír az anyagminőségről, a hatkilences rézről meg a dielektrikumokról meg egy csomó műszaki dologról, hogy alátámassza magát, ill. az árait.
Nem feltétlen hazudnak, a nagy tisztaságú anyagok nagyon drágák, a csatik még drágábbak, és ahol fülre megy a fejlesztés, az keserves és drága mutatvány, tehát az ár esetleg érthető is lehet.
De az ő lehallgatóberendezésük és a tied (bármelyikőtöké) között legtöbbször semmilyen egyezés nincs.
És ha mást szeretnek?
Vagyis rendszerbe helyezés nélkül nincs 'jó kábel' meg 'rossz kábel' - ezt nagyon sokan leírták már.
Ezzel az egésszel az az igazi gond, hogy túl sokszor előfordul, hogy a 'jó kábel' rosszabb hangot, vagy csak egy 'oldalösvényt' eredményez.
ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló
Kábelezzünk
Egyetértünk.
És ez egyben azt is jelenti, hogy nem lehet semmit mondani? Nem lehet elmondani, hogy melyek ezek a rendszerek? Hogy van-e ebben az egészben valami, ami az egyes komponensek, mit ad isten, a rendszerek minőségére, valós értékére enged következtetni?
Az sem következik ebből, hogy a DP nem (annyira) érzékeny a konstrukció és megépítettség okán a kábelezésre? Ismerős 211-ese a "tescós" elosztón? Soroljam?
Már ezek is tanácsok, és részben bizony relativizálás (jobb híján).
És hogy ne csak meta legyen: most kötöttem be egy a rendszeremhez kb. 10X szorzóval viszonyuló tápkábelt az erősítőbe. Ismerős kért meg, kölcsönkapta, járassam, játsszak vele, kíváncsi mit szólok hozzá, mert én egészen más zenéket hallgatok, más felfogású a rendszerem, stb. És ugyan soha nem fizetnék/nem tudnék fizetni a kábelért annyi pénzt, igen: nálam van még hová (és miért) előre lépni kábelezés ügyben, mint ahogy oldalra is lehet nagyon sokat: kb. 4-5 tápkábel van itthon szanaszét, és egyik sem rossz a maga módján, de olyannal, amelyik mindegyik erényét tudná az én rendszeremben, és számomra elérhető áron lenne, nem találkoztam még.
Nyilván nem megoldást kell adni, mert az nincs általános. Kutatási szempontokat, viszonyítási pontokat, logikai összefüggéseket (ok-okozat, rész-egész) lehet javasolni megfontolásra, amelyek áttekintése, kipróbálása során ÖNÁLLÓ FELISMERÉSEKET fog tenni a delikvens.
Egyébiránt ajánlom jó szívvel René Descartes: Értekezés a módszerről c. örökbecsűjét, aki elolvassa, okos ember lesz, nem fogja megbánni. Igen, a kábelei is sokkal jobban fognak szólni, és tudni is fogja, miért :-))))))) Salaca már olvasta, nem neki ajánlom most elsősorban, hanem mindenkinek.
http://hu.wikiquote.org/wiki/Értekezés_a_módszerről
Kábelezzünk
Érdekes felvetés. Mostantól tényleg az lesz, hogy csak a hivatalos tanácsadók javasolhatnak bármit, a többiek meg őket fikázzák? Remélem, nem. Jómagam napokig próbáltam megfúrni az új rendszert, ott akkor nem nagyon állt mellém senki. Most viszont, hogy be lett vezetve és megvannak a felplecsnizett tanácsadók, szerintem inkább támogatnunk kellene őket. És megbocsáss, Ákos, de azok az infók, melyeknek közlését elvárod Audioline kollégától, sem a Te, sem más fórumtárs fiókjában sincsenek ott hiánytalanul, tehát kicsit irreálisnak tűnik a kérésed.
u.i.: Lassan tényleg át kellene nevezni ezt a topikot, pl. lelki foglalkoztatóra.
Bocsánat, nem voltam tisztában a moderátorok létezésének okával, aszittem, őket is céllal teremtette az Úr a hatodik napon. :-))))
Nyilván nem a hiánytalan prezentációt hiányolom, hanem simán írhatott volna bárki pl erről a 6 pontról, nyomban kapott volna valami kutatási segédletet az érdeklődő, és nem frusztrálta volna, hogy nem kap segítséget. Talán ezt a 6 témát nemcsak én ismerem, másnak is volt már a fülében kábel :-))))
Az irreális pedig az szerintem, amikor melldöngetve vagyunk az ország legnagyobb hifis fóruma, és innen irányítják a gyakorikerdesek.hu-ra az érdeklődőket. Nekem pl. moderátorként ettől égne az arcom.
Kábelezzünk
Én egyébként tényleg kíváncsi lennék, hogy egy ilyen tápkábel (melynek 2 métere kb. 150 ezer Ft ):
http://www.av-online.hu/pictures/galler ... iginal.jpg
és egy ilyen (melynek 2 métere kb. 1500 Ft )
https://www.pcx.hu/pcx_upload/termek-ke ... pkabel.jpg
között mi okozza ezt az irgalmatlan árkülönbséget?
Előállítás és anyaghasználat miatt feltételezem nem kerülne 100x annyiba.
Illetve hogy hangzásban ez mit jelenthet, miért jobb, milyen anyagok benne mit okoznak, miért lesz jobb a hangzás, dinamika.
Köszönöm!
Kábelezzünk
Tényleg nem akarom szétrobbantani a tanácsadói rendszert, de pont a kábel-téma az, ahol minden lehetséges, meg mindennek az ellenkezője is.
Egyetértünk.
Már ott elvérzünk, hogy hányad X legyen a kábel ára. Meg hogy komponensértékű-e, vagy sem. Ne is kezdjük el, mert nem lesz egyetértés.
Mert van nem-kábelezős drága rendszer, ami jól is szól. Meg van drága kábeles, ami jól szól, meg olyan is van, hogy kiszeded belőle a drága kábeleket, és jobb lesz a hang.
És ez egyben azt is jelenti, hogy nem lehet semmit mondani? Nem lehet elmondani, hogy melyek ezek a rendszerek? Hogy van-e ebben az egészben valami, ami az egyes komponensek, mit ad isten, a rendszerek minőségére, valós értékére enged következtetni?
Most pl. komponensértékű kábeleim vannak. Hogy jók-e?, szerintem inkább drágák, máshol nem akkora ászok, de nálam véletlenül pont szinergia-középpontba esnek, annyira, hogy a zenehallgatás-késztetést eszméletlenül megemelik. Sajnos csak nálam.
Itt amúgy a 'véletlen' szó a kulcs; mert aki azt állítja, hogy Robert Lee (Acoustic Zen) DP erősítőkkel fejlesztette ki a kábeleit, az jó eséllyel téved.
Ebből mi következik Tippmix -nek vagy bármelyikőtöknek? Az égvilágon semmi. Rajtatok ez nem segít, ha meg kell ítélni egy kábelt, sőt, akkor sem, ha egy AZ kábelről kell véleményt mondani.
Óriási az össze-visszaság.
Ja, és tápkábel ügyben úgy tűnik, lehetetlen feljebb lépni nálam. Miért?, fogalmam sincs.
Az sem következik ebből, hogy a DP nem (annyira) érzékeny a konstrukció és megépítettség okán a kábelezésre? Ismerős 211-ese a "tescós" elosztón? Soroljam?
Vagyis. Ezek után. Miféle tanácsokat adhatnék én bárkinek is kábel-ügyben...?
Bármelyikőtök itt miféle tanácsot adhat....? A saját köreinket rójuk.
És ez nem relativizálás, hanem inkább matematika; egy túl sok változós függvény egyes elemeire akarunk általános szabályszerűségeket keresni; ez a matekban nem fog menni, a hifiben sem, szerintem.
Akkor meg mit is csinálunk itt? Különböző véleményeket mutatunk Tippmix -nek; remélem, egyszer majd különböző hangokat/zenéket is; ő meg ebből a nagy főzelékből ki fogja a saját rendszerét építeni, nem kell félteni.
Már ezek is tanácsok, és részben bizony relativizálás (jobb híján).
És hogy ne csak meta legyen: most kötöttem be egy a rendszeremhez kb. 10X szorzóval viszonyuló tápkábelt az erősítőbe. Ismerős kért meg, kölcsönkapta, járassam, játsszak vele, kíváncsi mit szólok hozzá, mert én egészen más zenéket hallgatok, más felfogású a rendszerem, stb. És ugyan soha nem fizetnék/nem tudnék fizetni a kábelért annyi pénzt, igen: nálam van még hová (és miért) előre lépni kábelezés ügyben, mint ahogy oldalra is lehet nagyon sokat: kb. 4-5 tápkábel van itthon szanaszét, és egyik sem rossz a maga módján, de olyannal, amelyik mindegyik erényét tudná az én rendszeremben, és számomra elérhető áron lenne, nem találkoztam még.
Érdekes felvetés. Mostantól tényleg az lesz, hogy csak a hivatalos tanácsadók javasolhatnak bármit, a többiek meg őket fikázzák? Remélem, nem. Jómagam napokig próbáltam megfúrni az új rendszert, ott akkor nem nagyon állt mellém senki. Most viszont, hogy be lett vezetve és megvannak a felplecsnizett tanácsadók, szerintem inkább támogatnunk kellene őket. És megbocsáss, Ákos, de azok az infók, melyeknek közlését elvárod Audioline kollégától, sem a Te, sem más fórumtárs fiókjában sincsenek ott hiánytalanul, tehát kicsit irreálisnak tűnik a kérésed.
u.i.: Lassan tényleg át kellene nevezni ezt a topikot, pl. lelki foglalkoztatóra.
Úgy látom kicsit kezd elkanyarodni a beszélgetés az eredeti témától.
A mutogatásokat szerintem be kellene fejezni és a továbbiakban sem kellene rágódni a semmin.
A tanácsadókon kívül természetesen bárki segíthet és adhat is tanácsot, legyen az gyalogos júzer, gyártó, vagy Jedi lovag. Bár ezt is ezerszer átrágtuk a megfelelő helyen.
Kábelezzünk a továbbiakban, ha kérhetném...
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 9100
Kábelezzünk
Úgy látom kicsit kezd elkanyarodni a beszélgetés az eredeti témától.
A mutogatásokat szerintem be kellene fejezni és a továbbiakban sem kellene rágódni a semmin.
A tanácsadókon kívül természetesen bárki segíthet és adhat is tanácsot, legyen az gyalogos júzer, gyártó, vagy Jedi lovag. Bár ezt is ezerszer átrágtuk a megfelelő helyen.
Kábelezzünk a továbbiakban, ha kérhetném...
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Leho. Tippmix46 nem arra világított rá,hogy vannak kábelek, amik olcsók és vannak kábelek, amik drágák ( már - már irreálisan és csak sznobok veszik ). Az volt a felvetése, hogy nem lehet hallani különbséget. Még csak nem is azt állította, hogy nem hallható akkora különbség, mint az "elvárható" lenne egy 2x - 3x -sokx drágább kábeltől, hanem kijelentette, hogy nincs hallható különbség, csak a sznobok akarják önigazolni magukat ezzel.
De teljesen mindegy, ha Neked ez ennyire fontos, megtehetted volna, hogy amit nekünk javasolsz ( pontokba szedve a dolgokat ), akkor Te is leírhattad volna segítség képpen. ( Mint ahogy nekem is leírtad, hogy az írásjelek után SPEACE - t kell tenni. Bár ez nem helyesírásí szabály, pusztán esztétikum, de tessék, végig odafigyeltem és eszerint írtam Neked. )
Ui: Kérlek hagyjuk is ezeket a helyesírási dolgokat, inkább foglalkozzunk a hifivel és próbáljuk meg elfogadni sértődés nélkül, hogy léteznek dolgok, amiket van aki észrevesz és van, aki nem.
Kábelezzünk
Leho. Tippmix46 nem arra világított rá,hogy vannak kábelek, amik olcsók és vannak kábelek, amik drágák ( már - már irreálisan és csak sznobok veszik ). Az volt a felvetése, hogy nem lehet hallani különbséget. Még csak nem is azt állította, hogy nem hallható akkora különbség, mint az "elvárható" lenne egy 2x - 3x -sokx drágább kábeltől, hanem kijelentette, hogy nincs hallható különbség, csak a sznobok akarják önigazolni magukat ezzel.
De teljesen mindegy, ha Neked ez ennyire fontos, megtehetted volna, hogy amit nekünk javasolsz ( pontokba szedve a dolgokat ), akkor Te is leírhattad volna segítség képpen. ( Mint ahogy nekem is leírtad, hogy az írásjelek után SPEACE - t kell tenni. Bár ez nem helyesírásí szabály, pusztán esztétikum, de tessék, végig odafigyeltem és eszerint írtam Neked. )
Ui: Kérlek hagyjuk is ezeket a helyesírási dolgokat, inkább foglalkozzunk a hifivel és próbáljuk meg elfogadni sértődés nélkül, hogy léteznek dolgok, amiket van aki észrevesz és van, aki nem.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11023
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Mondjuk leír6tad volna ...
... akármelyik szolgálatos moderátor megtehette volna.
Kábelezzünk
A tanulni vágyók könnyen felismerhetők. Vannak kérdéseik. Amikor válaszokat kapnak, valószínűleg tovább kérdeznek. A válaszokat (még ha vannak is ellenérveik, tapasztalatlanságból/hitetlenségből vagy józan eszükből eredően) megköszönik. Ezúttal úgy vélem nem ilyen személlyel volt dolgunk. Erőltetni pedig semmit sem lehet, ill. lehet, csak nincs értelme. A "gyakorikérdések.hu"-n lehet, hogy számára bejövőbb válaszokat kap majd...
Mondjuk leír6tad volna neki, hogy pl miért drágább 1 ilyen kábel. Vagy linkelhettél volna neki oldalakat, ahol ezek a szempontok vannak megvilágítva. Ha EZEKET valaki elmagyarázza, nyilván híd teremtődik az ezoterikus-ismeretlen kábelcsoda és a valóság műszaki szempontjai között és kiviláglik, hogy biza, ez nemcsak drága, hanem MÁS és TÖBB. Nyilván azért "rág be" valaki a Louis Vuitton táskásokra, mert KIZÁRÓLAG magamutgatás, és ha ez az attitűd elkezd terjedni a hifiben, ok-okozati viszonyokat fognak az emberek hitvitának tekinteni, és buta manipulációnak jobban fognak hinni, mint a valóságnak.
1.) Kutatás-fejlesztés
2.) Anyaghasználat
3.) Gyártástechnológia
4.) Műszaki tartalom
5.) Hallható sajátosságok
6.) Ár
Ezeken túl írhattál volna még okos dolgokat, sztem így utólag széttárni a kezedet nem fair.
Bocs, nem személyesen Neked szól a kritika, akármelyik szolgálatos moderátor megtehette volna.
Kábelezzünk
Tényleg nem akarom szétrobbantani a tanácsadói rendszert, de pont a kábel-téma az, ahol minden lehetséges, meg mindennek az ellenkezője is.
Már ott elvérzünk, hogy hányad X legyen a kábel ára. Meg hogy komponensértékű-e, vagy sem. Ne is kezdjük el, mert nem lesz egyetértés.
Mert van nem-kábelezős drága rendszer, ami jól is szól. Meg van drága kábeles, ami jól szól, meg olyan is van, hogy kiszeded belőle a drága kábeleket, és jobb lesz a hang.
Most pl. komponensértékű kábeleim vannak. Hogy jók-e?, szerintem inkább drágák, máshol nem akkora ászok, de nálam véletlenül pont szinergia-középpontba esnek, annyira, hogy a zenehallgatás-késztetést eszméletlenül megemelik. Sajnos csak nálam.
Itt amúgy a 'véletlen' szó a kulcs; mert aki azt állítja, hogy Robert Lee (Acoustic Zen) DP erősítőkkel fejlesztette ki a kábeleit, az jó eséllyel téved.
Ebből mi következik Tippmix -nek vagy bármelyikőtöknek? Az égvilágon semmi. Rajtatok ez nem segít, ha meg kell ítélni egy kábelt, sőt, akkor sem, ha egy AZ kábelről kell véleményt mondani.
Óriási az össze-visszaság.
Ja, és tápkábel ügyben úgy tűnik, lehetetlen feljebb lépni nálam. Miért?, fogalmam sincs.
Vagyis. Ezek után. Miféle tanácsokat adhatnék én bárkinek is kábel-ügyben...?
Bármelyikőtök itt miféle tanácsot adhat....? A saját köreinket rójuk.
És ez nem relativizálás, hanem inkább matematika; egy túl sok változós függvény egyes elemeire akarunk általános szabályszerűségeket keresni; ez a matekban nem fog menni, a hifiben sem, szerintem.
Akkor meg mit is csinálunk itt? Különböző véleményeket mutatunk Tippmix -nek; remélem, egyszer majd különböző hangokat/zenéket is; ő meg ebből a nagy főzelékből ki fogja a saját rendszerét építeni, nem kell félteni.
Kábelezzünk
Tippmix!
Szerintem kicsit túl reagáltad a dolgot. Meglepődnél, ha tubnád, hogy az ide írógatók egy része hány forintos DIY kábeleket használ. És elégedettek velük. Mások drágább gyári vezetékeket használnak. Ők is boldogok. Mi a gond? A drága kábelezés hisztériája szvsz tőled pattant ki, aztán ki így, ki úgy reagálta le. Szerintem beszélgessünk inkább, nincs értelme előítéletből minősíteni, vagy az ismeretlent feszegetni. A rendszeredet sem nézi le senki, nyugi - legalább is többségünk biztosan nem.
.
Kábelezzünk
Amit én eddigi tapasztalataimból érzek az az , hogy ezek hangra gyakorolt hatása érezhető, de messze nem olyan mértékű, hogy teszem azt egy 50 ezer FT tápkábel ár/értékben adhat. Főleg nem akkor, ha egy rendszer egyéb elemei nem olyan kvalitásúak. És még azt is hozzátenném, hogy lehet egyes zenei műfajoknál szinte felesleges. Ha én most kicserélném a pár ezer Ft-os tápkábelemet egy 50 ezer Ft-osra, megeszem a kalapom, ha kihallom, hogy ki lett cserélve, pedig megtanultam hallani. (rendszerem 300 ezer Ft környéki áron van kábelek nélkül)
Azt gondolom abban egyet lehet érteni, hogy ha egy erősítő + cd lejátszó+hangfal összesen ára 300-350 ezer Ft, akkor a 150 ezer Ft kábelokra nem lehet hangban "kifizetődő". De talán az elfogadható, hogy butaság annyit rá költeni. Magyarán én a rendszer ára:kábelek ára arányban a 2:1es arányt túlzónak érezném. (Persze lehet megcáfoltok majd)
Ha ezt a példát nézzük és legyen emberünknek 500 ezer Ft-ja az egész hifi történtre, akkor azt gondolom még mindig jobban jár hangban akkor, ha a 300-350 ezer 400-450 ezer Ft lesz, míg a kábelok a 150 ezer Ft-ról 50-100 ezer Ft.
Ezzel teljesen egyet tudok érteni. Magam is azt gondolom, hogy - itt is - sokan esnek túlzásba kábelekkel - és azok hangra gyakorolt hatásával - a rendszerükhöz képest, ugyanakkor a másik véglet sem célravezető.
(Ill. pusztán árak alapján nem lehet ítélni. Korábbinál jóval drágább és jobb minőségű hangfalaimhoz viszonylag olcsó, nagyon jó ár/érték arányú hangfalkábelt találtam, subomhoz meg simán megérte árának kb. 1/3-át kitevő kábelezés)
Gyakorlatban, ha röviden kell véleményt mondanom, a rendszeredhez a néhány ezres IC kábel kategória már megfelelő, tápkábellel sem játszadoznék túl sokat.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Kábelezzünk
Szia! Mielőtt itt nagyon félremegy a történet és alapjaiban megrengeted az új tanácsadói rendszert, Tőled kérdezném meg, hogy lesajnálva, elhajtva érezted-e magad az itteni eszmecsere során.
Elhajtva nem, lesajnálva azért igen....lásd. hosszú levelem.
Persze amikor az emberben a lesajnálás érzése támad, akkor picit elhajtva kezdi érezni magát....
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11023
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Sziasztok!
Szia! Mielőtt itt nagyon félremegy a történet és alapjaiban megrengeted az új tanácsadói rendszert, Tőled kérdezném meg, hogy lesajnálva, elhajtva érezted-e magad az itteni eszmecsere során.
Kábelezzünk
Jómagam azt látom, hogy ösztönből nagyon okosakat is kérdezett, hiába nyomtátok ('nyomódott') le.Ezért mondtam, hogy "naiv".
Pl. a berendezés/szoba/akusztika/stb.. különbségek kontra kábelek vélt vagy valóságos hangja...teljesen helyesen megérezte a sznobériánkat és a hit mindent elsöprő erejét.
Nagy pénzekkel itt már sokan rengeteg baromságot csináltunk kábelügyileg.
Ismerős helyen, ahol több kábel/készülék járt már a rendszerben, ezeket jó eséllyel el lehet különíteni egymástól. Ezért írtam, hogy teljesen nem lehet relativizálni a hallgatás élményét. Pláne ha van referenciapont.
Vagyis a tanácsadás ebben a témakörben teljesen felesleges; pl. ha engem kérdezne, merre tovább, azt mondnám, inkább igyunk meg valamit, vagy mutatok egy zenét, annak több értelme van. szóval az utak erősen különböznek, ha szereti a zenehallgatást, majd kitalál magának valamit, a fórumokat hiába olvasgatja, ill. arra pl. jó, hogy majd a drága kábelt alátámassza majd, hit-ügyileg... ...én olykor csinálom......és ti....? Ha pedig a tanácsadás felesleges - furcsa ezt egy hifi tanácsadótól hallani? az se jó tanács, hogy hallgasson több zenét? rendszert? - akkor mit is csinálunk most itt?
A tanulópénzt meg nyilván megfizette mindenki, kérdés: mekkora volumenben?
Kábelezzünk
Sziasztok!
Elsőként köszönöm az eddigi tanácsokat, hozzászólásokat, válaszokat!
Összefoglalásként annyit írnék a történethez, hogy első kérdésem egyáltalán nem a kábelek minőségéről szólt, hanem egy rca és vga kábel ugyanazon funkcióra való használatának hangra gyakorolt hatására voltam kíváncsi.
Nyilván onnan eljutni a kábelek "fikázásáig" egyfajta avx-es "kábel-sznobság" is lehet, jelentsen ez jót vagy rosszat ezen esetben.
Azt gondolom, hogy egy magyar átlagember nem tud 40 ezer Ft-ot költeni tápkábelre, miközben azt itt középkategóriának mondják. Nem tud 5-10-15 ezreket, akár többet egy 1-1,5 méteres rca-ra költeni, nem tud méterenként ezreket kiadni egy hangfalkábelra+csatlakozókra.Illetve nyilván tudna, de a rendszeréhez felesleges.
Az érzet, amikor az ember kérdez mindig az, hogy lesajnálják, mert nem költ ennyit kábelekre. Pedig ha ezeket összeszámoljuk, akkor egy rendszer kábelei egy avx fórumosok által elfogadott alap szinten is 120-150 közé tehetőek (tápkábel, rca, sub kábel, hangfalkábel stb.), főleg ha hozzá veszem az állványt, márványlapot is.
Amit én eddigi tapasztalataimból érzek az az , hogy ezek hangra gyakorolt hatása érezhető, de messze nem olyan mértékű, hogy teszem azt egy 50 ezer FT tápkábel ár/értékben adhat. Főleg nem akkor, ha egy rendszer egyéb elemei nem olyan kvalitásúak. És még azt is hozzátenném, hogy lehet egyes zenei műfajoknál szinte felesleges. Ha én most kicserélném a pár ezer Ft-os tápkábelemet egy 50 ezer Ft-osra, megeszem a kalapom, ha kihallom, hogy ki lett cserélve, pedig megtanultam hallani. (rendszerem 300 ezer Ft környéki áron van kábelek nélkül)
Azt gondolom abban egyet lehet érteni, hogy ha egy erősítő + cd lejátszó+hangfal összesen ára 300-350 ezer Ft, akkor a 150 ezer Ft kábelokra nem lehet hangban "kifizetődő". De talán az elfogadható, hogy butaság annyit rá költeni. Magyarán én a rendszer ára:kábelek ára arányban a 2:1es arányt túlzónak érezném. (Persze lehet megcáfoltok majd)
Ha ezt a példát nézzük és legyen emberünknek 500 ezer Ft-ja az egész hifi történtre, akkor azt gondolom még mindig jobban jár hangban akkor, ha a 300-350 ezer 400-450 ezer Ft lesz, míg a kábelok a 150 ezer Ft-ról 50-100 ezer Ft.
Ez persze az én véleményem és örömmel veszem a válaszaitokat, mert sokat lehet tanulni...csak kérem ne legyen lesajnálva az, aki a HAMA család top kábelét használja, mert ár/értékben+rendszerhez való szükségességben, a rendszerben rejlő lehetőségek kinyerésének esélyében lehet elegendő....
És zárszónak:
Nekem Technics rendszerem van, minden része Technics a hangfalak kivételével (JBL ES).
Hogy most ha látnám az arcokat mit tapasztalnék kíváncsi lennék....de sejtem....az AVX-en valamiért a Technics lesajnált kategória...pedig: Made in Japan, 40 év tapasztalat, Technics Reborn 2014/2015...én azt gondolom ár/értékben a legjobbak között van hifire...Vagy persze ha valakinek Jamo Concert 11-e van, akkor lesajnálva nézhet a JBL ES-re, de kérem, ez olyan, mintha egy BMW M5 tulaj lesajnálva néz egy Opel Insigniát vagy Passatot....pedig milyen jó autók is azok és az M5ös nyilván jogosan lenézheti, csak nem sportszerű ...és persze ár/értékben felesleges az Insigniába nem tudom milyen drága gyertyát vagy olajat vagy gumit venni, mert nem hozza azt a pluszt azon autón, amit esetleg az M5ösön hozna....
Kábelezzünk
Kezdeném ott,hogy igenis meg kell Zenét tanulni hallgatni! Nem részletezem,remélem mindenki érti mire gondolok.
Megfelelő nyitottság kell arra,hogy a Zene hallgatást élvezetessé tegyük önmagunk számára.
Az,hogy ki miben hisz lényegtelen,attól függetlenül léteznek dolgok amik működnek.Csupán el kell fogadnunk vagy nem....
Szerintem az a "jó" kábel ami nem csinál semmit!
Nem hallod mikor bekötöd,nem kell figyelni a történésekre csupán a Zene élvezete marad.
Tapasztalataim alapján nagyon megmutatja a hangfelvételek minőségbeli különbségét és a hangmérnök ízlésvilágát.
Magyarul igenis vannak rosszul sikerült anyagok.
Itt némi ellent mondásnak tűnő a mondat,de nem az.
Jó Zene hallgatást mindenkinek!
Amikor kivágod az utolsó fát,a folyóból kifogod az utolsó halat,
rájössz arra a pénzed semmit sem ér.
rájössz arra a pénzed semmit sem ér.
Kábelezzünk
...pl. ha engem kérdezne, merre tovább, azt mondnám, ...mutatok egy zenét, annak több értelme van....
EZ A BESZÉD !!! teljesen egyetertek ! ...neha / többször / gyakran bennem is felmerül, motosz a hifibogar: mit csereljek, hol lehetne javitani a rendszeren ?? ...aztan ha leülök hallgatni zenet, akkor a ZENE van, es nem, hogy uuu, de kellene ide egy masik kabel / DAC / erösitö / .... (en epp ezen komponenseken gondolkodom mostansag amikor nem zenet hallgatok :-)
Kábelezzünk
Jómagam azt látom, hogy ösztönből nagyon okosakat is kérdezett, hiába nyomtátok ('nyomódott') le.
Pl. a berendezés/szoba/akusztika/stb.. különbségek kontra kábelek vélt vagy valóságos hangja...teljesen helyesen megérezte a sznobériánkat és a hit mindent elsöprő erejét.
Nagy pénzekkel itt már sokan rengeteg baromságot csináltunk kábelügyileg.
Vagyis a tanácsadás ebben a témakörben teljesen felesleges; pl. ha engem kérdezne, merre tovább, azt mondnám, inkább igyunk meg valamit, vagy mutatok egy zenét, annak több értelme van. szóval az utak erősen különböznek, ha szereti a zenehallgatást, majd kitalál magának valamit, a fórumokat hiába olvasgatja, ill. arra pl. jó, hogy majd a drága kábelt alátámassza majd, hit-ügyileg......én olykor csinálom......és ti....?
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6282
Kábelezzünk
Egyébként meg nem volt dupla reg. a srácnak? Tippmix és pioneerV nem írtam ki pontosan a nevet. Mintha teljesen ugyanazt kérdezték volna.
Nem ugyanazok. Rákerestem az IP-re, ugyan egyezik, de ugyanarról az IP-ről még több hozzászólás is jött és több fórumostól.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Kábelezzünk
Szerintem senki nem "csórózta" le.Feltett egy kérdést:"nem tudom mennyire gagyi?"Válaszoltam rá,hogy "eléggé".Szerinted valótlant állítottam?Dorián ajánlott is neki egy IC-t,ami olcsó és jobb alternatíva lenne a Hama-tól.Ezek után meg lett kérdőjelezve a kábelek közötti különbség,pontosabban,hogy hallható-e különbség.Többen elmondtuk,hogy ez így van.Nincs így?Nem volt semmi hajlandóság a kérdezőben,csak azt hajtogatta,hogy az ilyen emberek csak önámítják és önigazolni akarják magukat,amiért át lettek verve a drága kábelekkel.Azért ezt nem egy ilyen szakmai fórumon kellene hangoztatnia szerintem.
De pont javasoltam neki hogy fórumozzon tovább,mert tudunk neki segíteni,akár hallgatózásban is,de el lett utasítva.
Tapintat, empátia, segítőkészség.
Ha tudnád, milyen kis gond, h " ilyen emberek csak önámítják és önigazolni akarják magukat,amiért át lettek verve a drága kábelekkel."-ezt írja, hány sokkal fontosabb területén az életnek TÉNYLEG ez van, kábelek kifejezés flottul akármire cserélése simán okés. Ha ez a hivatalos álláspont az egész országban, miért nem világítjuk meg a valós összefüggéseket? MIért nem tolerálhatjuk az első blikkre fennálló bizalmatlanságot? Természetesen sok éleslátás, türelem és felkészültség kell.
Az írásjelek után SPACE jön.
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2112
Kábelezzünk
Egyébként meg nem volt dupla reg. a srácnak? Tippmix és pioneerV nem írtam ki pontosan a nevet. Mintha teljesen ugyanazt kérdezték volna.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Kábelezzünk
Leho! Biztos visszaolvastál rendesen. Eddig azt hittem, neked nincsenek szövegértelmezési problémáid. Nem akarok itt felesleges és nagyrészt OFF vitát gerjeszteni itt, de ha valaki jóindulatúan kérdez, majd kap a kérdésére válaszokat, az miért kezd el fröcsögni.
Senki nem "csórózott" le senkit. Vagyunk itt egy páran, akik úgy hifizünk, hogy a seggünk kivan a gatyából. Itt konkrétan "sznobozás" történt. Többször és értelmetlenül.
Ami pedig a hitvitát illeti: nem tudom, volt-e valaki, aki most azt mondta, hogy nem rendszerben kell hallgatni és összehasonlítani a komponenseket? Mire az egyébként "naív" kérdező igyekezett végzetesen relativizálni a hallgatás során szerezhető tapasztalatot.
Jut eszembe: a folyton előkerülő technikai tudnivalókról és vitákban képviselt álláspontokról és érvekről nem kellene írni egy magyar hifiwikit? Legalább nem egymást marnánk, vagy legalább produktívabban?
Nyilván kezdő érdeklődő, nyilván érzékeny szempontokkal, észre kell venni, mindenki más.
A kábeles sztorihoz még talán annyit, hogy sokan nem fordítanak annyi figyelmet a kábelezésre, amennyit kéne, meg se próbálják, inkább dogmából, hitből tagadnak nyilvánvaló dolgokat és szükségességüket. Persze, ennek-annak elmondva azokat, akik meg hallják esetleg. Itt tartunk most.
És, legyen hifiwiki, akkor aztán jönnek majd az okosságok. Csak azt nem tudom, hogy fogunk abban nagyokat hallgatni meg fejet ingatni :-))))
Kábelezzünk
A helyzet az, hogy ő ebben egy gyerek. Tapasztalat hiányában. Nem csodálom, hogy nincs mindig türelem felnevelni egy ilyen beeső kérdezőt, de ezt lássuk, hogy gyerek. Ha egyik fél sem ismeri fel, hogy a szakadék túl nagy és a világok közelítésre szorulnak, akkor minimum a farkafelvágva balra el borítékolható.
Ezazitten, amiről a nemfrankósat írtam.
Ha valakinek fordítva adják a kezébe életében először a krumplihámozót azok, akik nem egész 1 hete még azért tiporták egymást, hogy ki legyen gurubb meg profabb a másiknál, ha valaki beesik és segíteni kell neki, akkor nemcsak azok sompolyoghatnak arrébb farkafelvégva, akik voltak akkor lúzerek, h tippért-tanácsért az AVXre jöttek, hanem azok is, akik lesajnálták, meg legagyizták a cuccát.
Kábelezzünk
Jut eszembe: a folyton előkerülő technikai tudnivalókról és vitákban képviselt álláspontokról és érvekről nem kellene írni egy magyar hifiwikit? Legalább nem egymást marnánk, vagy legalább produktívabban?
Folyamatban, évek óta gyűjtöm az anyagot hozzá.
És arról egy külön fejezetet, hogy miért a kábelkötegekkel lehet a legjobban felkorbácsolni indulatokat? Egy 400 ezres erősítőt, hangfalat, CD játszót, lemezjátszót ritkán tartanak érthetetlenül drágának, ezzel szemben már egy 40 ezres tápkábel is ki tudja csapni a biztosítékot. (No pun intended, vagy mégis? )