Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: avl2 »

A 8-10 év közöttii megtérülés reális...jelenleg ez igen jó hozamnak tűnik

ott latok lenyeges különbseget, hogy napelemrendszer telepitese utan a töke erösen kötött, csak jelentös veszteseggel ertekesithetö (persze nem ez a terv), befektetesnel - nyilvan volatilitasa, fajtaja valogatja - a töke nem ennyire "tünik el" (normalis viszonyok es atgondolt befektetes mellett)

azaz a hozam szerintem / nekem itt maskepp ertelmezendö dolog.

pjotr
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: pjotr »

Nem kell ebből kételkedni, hőszivattyúban akár háromszoros szorzó is lehet a legalja noname és egy márkás között.
Napelemben is simán lehet 4kW-os rendszert is lehet 1,3-ért is meg 2,5-ért is összerakni...
Simán szórják a noname gyártók az ON-OFF rendszerű hőszivattyúkat olcsón, pár százezerért, miközben egy panasonic 2 misi...

Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3729

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Most gyorsan rákerestem az árakra, van egy olyan csomag 12kw hőszivattyú  + 4kW napelem 1.800.000Ft.

Ami itt a kérdés, hogy bevállal-e az ember egy noname kínai hőszivattyút vagy inkább egy márkás, japán, német cucc de annak 2-3-szoros az ára...

szerintem kezdjél intenzíven kételkedni ebben az árba. Hőszivattyúhoz kevésbé értek, de szerintem egy 12kW levegő-vizes hőszivattyú komplett telepített bruttó 3millió körül mozog (a talajszondásnak jobb a hatásfoka, de költségesebb). Egy 4kWp komplett telepített napelem bruttó 1,8millió körül kínálják.

pjotr
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Most gyorsan rákerestem az árakra, van egy olyan csomag 12kw hőszivattyú  + 4kW napelem 1.800.000Ft.

Ami itt a kérdés, hogy bevállal-e az ember egy noname kínai hőszivattyút vagy inkább egy márkás, japán, német cucc de annak 2-3-szoros az ára...

Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus

pjotr
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

A 8-10 év közöttii megtérülés reális, ha nem kockázatos befektetésekben tartja az ember a pénzét, akkor jelenleg ez igen jó hozamnak tűnik, konzervatív befektetésekkel nem lehet 10% körüli hozamot eléri.
Ha meg kombinálja az ember valami fűtéssel, akkor meg még jobb a dolog.
Persze akkor többet is kell befektetni... 
Mondjuk egy olyan háznál ahol kondenzációs kazánból kell huszonpár kW, ott egy 7kW körüli napelem plussz egy hőszivattyú kombóval nagyjából nullára lehet kihozni a áram + hűtés, fűtés költségeket, persze ez már olyan min. 6 misi befektetés

Ahol 750kwh a fogyasztás, oda én felraknék egy 2-3kw körül napelemet plussz egy két beltéri inverteres klímát ez olyan 2 misi, ez drasztikusan csökkenti a fűtési költségeket, plussz a hűtés is megvan.
Egy ilyen rendszernek még jobb a megtérülési rátája.

A legrosszabb amikor plussz áram képződik, mert azt baromi rosszul veszi az eon.

A környezetvédelmi adó egy baromság, de amúgy nem akkora összeg, hogy az döntsön egy beruházásnál, pár tizezer forint.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11476
Kapcsolat:

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

környezett tudatosság önmagában nagyon keveset tud változtatni az átlag (magyar) ember viselkedésén, döntésein. Ha viszont kevésbé szennyező eszköz alkalmazása költség előnnyel jár, akkor egészen biztos azt fogja választani, ha valamikor döntési helyzetbe kerül.
Bizony nagyon igaz, hogy ha nincs mellette pénzügyi indok, az átlagember nagy ívben tojik a környezet védelmére.

Az elektromos autóknál nem az alacsony fogyasztás a fő érv nálam, nem is igazán ezt szokták hangoztatni. Fontosabb ennél a környezetbarát üzemmód. Természetesen a futáshoz szükséges elektromos energia megtermelése jár némi környezetterheléssel, még akkor is, ha ezt valamilyen zöld módszerrel tesszük. Azonban a hagyományos autókkal szemben ez a terhelés nem lakóövezetekben, nem az orrunk előtt realizálódik, hanem koncentrált módon valamilyen külső telephelyen, ahol egyben sokkal könnyebb kezelni. Itt persze jellemzően a légszennyezésre gondolunk, de érdemes gondolni a hangszennyezésre is, ami az elektromos autóknál szinte nincs. Nehezen feledem a pár évvel ezelőtti nagy budapesti árvizet, amikor napokig le voltak zárva a Dunához közeli budai utcák. Reggelente madárcsicsergésben tekertem melózni olyan helyeken, ahol általában azt sem hallom meg, ha a zsebemben csörög a mobilom, olyan zaj van. Ez sem mellékes szempont az élhetőség palettáján.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

környezett tudatosság önmagában nagyon keveset tud változtatni az átlag (magyar) ember viselkedésén, döntésein. Ha viszont kevésbé szennyező eszköz alkalmazása költség előnnyel jár, akkor egészen biztos azt fogja választani, ha valamikor döntési helyzetbe kerül.

Ennek kapcsán jutott eszembe a villanyautó, nem hibrid. Nem vagyok autó értő ember, de azt látom, igen erős a kábítás a villanyautók körül. Konnektorból feltöltve az autót, szinte ingyen gurulhatunk 300-500km-t egy 60-80kWh-és lithium aksival. Ahogy rákerestem, az Tesla M-S fogyasztása 22-30kWh/100km, magyar háztartási áram költségen ez 924-1260Ft, egyenértékű 2,5-3,0l benzinnel. Ha az erőmű az áramot fosszilis vagy atomból állítja elő, akkor az elektromos autó használat is szennyezi a környezetet, legfeljebb hatékonyabb szennyező anyag kezeléssel.
Viszont van egy másik költség és szennyező anyag elem, maga a 60kWh-ás akkumulátor, amit gyári ajánlás szerint, használati/töltési gyakoriság szerint 5-6 évente cserélni kell. A használt lithium aksi bontása környezetszennyező, a csere aksi piszok drága mulatság. 5ezer$ alatt nem lehet megúszni, a most bemutatott háztartásba szánt TESLA aksi 3ezer$ (1,3millió forint). Ha 5 év alatt futott az autó (optimistán) 300ezer km-t, akkor 100km-enként futás költség emelkedik 430Ft-al, kb 1,2l benzin egyenérték.
Így ott tartunk, a TESLA autó 3,7-4,2 benzin/gázolaj költség egyenértékkel fut 100km-enként. Márpedig dízel BluHDI kategóriában 100-150LE-vel elég sok hasonló futás költségű dízel autót lehet kapni a piacon, környezet szennyezés meg csak egy kevéssel kisebb a villanyautóval.

Peugeot most mutatott be egy 208 modellt, ami képes 2l/100km-el futni, legfeljebb nem gyorsul 4 másodperc alatt 100-ra. 

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Na én meg napelem-szkeptikus lettem. Apropó, mennyiért telepít az engedélyes cég?
elég beütni a googliba, találsz például egy 2kWp ferdetetőre telepítve, tokkal, vonóval, tervvel, engedélyeztetéssel, kiszállás, munkadíjjal, környezetterhelési adóval 1.060.000,-Ft.

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: venomer »

Na én meg napelem-szkeptikus lettem. Apropó, mennyiért telepít az engedélyes cég?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

hogyan kezdenel ma bele ?
mint korabban irtam, nekem eves aramfogyasztasom csupan 750 kWh tajan van, "zöld szemleletü" vagyok, erdekel, korabban cegtöl kertem arajanlatot is, de a 10 eves megterüles nekem soknak tünik (eleg aktivan kezelem a penzügyi befekteteseimet)

van egy nagyon egyszerű szabály. 1kWp napelem (ez 4db tábla) déli és 35fokos lejtéssel termel 1100-1200kWh-t egy évben Magyarországon. 1kWp-nál kisebb rendszert nem nagyon szoktak kínálni. Ezzel te garantáltan évente többlet 350kWh-t fogsz eladni az ELMÜ-EON-EDF-nek, kWh-ánként 20-21Ft veszik át. A 750kWh felhasználásért már nem kell fizetned. Ha neked 1kWh fogyasztás 42Ft volt, akkor évente 31500Ft+7350Ft az éves nyereséged. A déli iránytól eltérés és lejtő szög változás pár százalék tartományban csökkenti a várható 1100-1200kWh termelést, erre van több segédprogram, térkép koordináták figyelembe véve. Nekem nyugati irányban 30fok a naptáblák iránya és Alföld közepén így is teljesül az 1200kWh éves teljesítmény szorzó. Az év minden napján van áramtermelés, télen és nagyon felhős időben kevés, ha hó fedi a táblát, akkor nulla. De a hó hamar lecsúszik-melegszik a táblákról.

Engedélyes céggel célszerű telepíteni, magánban egészen biztos nem veszi át az áramszolgálató, mert ő adja ki az engedélyt a hálózatra csatlakozásra.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: avl2 »

...Ha ma kezdenék a napelem telepítésbe saját erőből, (tehát közpénz egy fillér nincs benne, csak ÁFA, meg az új környzetterhelési büntető adó) akkor már 8-10 év lenne a megtérülési idő, ami után tényleg ingyen van minden kWh.

szerintem várd meg, hogy valaki (pl egy bank) szerződést köt veled, had telepítsen a házadon saját költségén (hitel) egy elegendően nagy kapacitású napelemet, amiből te azonnal ingyen kapod az áramot, a többlet kapacitásból meg kitermelődik a hitel törlesztés, ami ugye neked egy centbe sem került. ...

hogyan kezdenel ma bele ?
mint korabban irtam, nekem eves aramfogyasztasom csupan 750 kWh tajan van, "zöld szemleletü" vagyok, erdekel, korabban cegtöl kertem arajanlatot is, de a 10 eves megterüles nekem soknak tünik (eleg aktivan kezelem a penzügyi befekteteseimet)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Napelem szkeptikusoknak. Becslések szerint 2050-re erőművi méretű (több száz MWp) napelemparkok által termel áram 6ct$ (USA), 4ct$(India) szintre fog csökken /kWh. Ezzel arányosan lesz olcsóbb a házi napelemes rendszer áram költsége, ergó megtérülési idő 5év alá csökkenhet.

http://www.pv-magazine.com/index.php?id ... z3SgPy87fy

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 187

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: suprnova »

A baj az, hogy amint a mellékelt kép is mutatja a nép tűr. Most épp egy elfogadott beruházáson rágjuk mi is a gittet. A zöld energia Mo.-i felhasználása "valamiért" nem tud elterjedni széles körben. Az pedig, hogy inkább hőszigetelésre és fűtéskorszerűsítésre költ a magyar megint csak azt mutatja, hogy pl. fontosabb egy hőszivattyús fűtés (már persze annak aki megteheti) mint a hozzá szükséges áram megtermelésének módja.
Auralic Vega S1 -> Naim HiCap DR -> Naim Supernait 3 -> Chord Epic XL -> AE1 40th Anniversary (Sennheiser HD600)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zöld topik

Szerintem ezek nem a megfelelő hasonlatok. Van az úgy, hogy kifizetődőbb a rendszerben maradni, mint egyéni utakra támolyogni. Ez nem holmi számítás - a példáidban kifejezetten annak számítanának - hanem józan, felelős mérlegelés a jövőt illetően, szerintem. Bár támogatás valamennyi elérhető, nem kevés pénzről beszélünk, ha csak egy háztartásra való napelem-szettről van is szó.

A politikával kapcsolatban egyetértünk, csak nem értem miért említed. Mióta van nekünk beleszólásunk ilyenekbe?

istván01, egy német gazdasági alappal meg lehetett lépni a teljes támogatást - ideig-óráig. Különben megfizette annak más az árát, légy nyugodt. Abban is biztosak lehetünk, hogy ilyen mértékű állami segítség országunkban nem lesz, ahhoz túlságosan "ülünk", nincs lendület, ami ezt megalapozhatná, nem tudnánk visszatermelni azokat a forintokat, sem energetikailag, sem gazdasági értelemben, így számottevő finanszírozás sincs. A terjedéssel viszont lassan, de biztosan megy le az ár, én ebben látok okot a bizakodásra. De lehet, hogy tévesen közelítem meg.

Pedig nálam ezek éppen olyan alaposan átgondolandó kérdések, mint egy ország energiapolitikája és jövőképe. A megtérülési számítások nagyjából semmire sem jók, hiszen senki nem tudja megmondani, mennyi elektromos energiára lesz szükségünk 25 év múlva és mennyibe kerül majd akkor ezt megújuló forrásokból előállítani, no és azt sem tudjuk, mennyi lesz a végszámla Paks 2 esetében. A napelemek és szélerőművek hatékonysága folyamatosan nő, költségük évente 20 %-kal csökken, az energia szükségletünk évek óta stagnál. De ha a többség kedvenc pénzügyi szempontjait nézzük, akkor is sokkal több érv hozható fel a zöld beruházások mellett, pl. egy komplett iparág, benne hazai vállalkozások piachoz jutása, esetleg támogatása, de legalább életben hagyása, mintsem egy átláthatatlan, kizárólag hatalmas cégek által hozzáférhető, minden mást megfojtó mammut beruházásra építeni a következő 50 évünket. Nekem mindenképpen szimpatikusabb, ha a falu végében néhány olcsó légcsavar forog, amit a szomszéd tart karban jutányos összegért, mint ha egy kommandósok által őrzött fekete doboz duruzsol, ami annyiba került, hogy a faluban semmilyen fejlesztésre nem maradt pénz és ha valami baja lesz, a környéken mindenkinek reszeltek.

Hogy mennyire van beleszólásunk az ügyekbe? Leginkább rajtunk múlik. A nép tűr egy ideig, aztán megszólal. Csak az a kérdés, meddig tűr, de a megszólalás garantált, a történelemben mindig bekövetkezett előbb-utóbb.

A német példával dobálózni nagyon egyszerű, de én is tudom, hogy megvan a fonák oldala is. Verhetik a mellüket az atomerőművek bezárása miatt, de a dróton ugyanúgy érkezik a nukleáris energia hozzájuk, csak pár száz kilométerrel odébb állítják elő.

pjotr
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Magyarországon hosszú évek óta nincs napelemre vissza-nem térítendő támogatás, magán és vállalkozóknak semmi. Közintézményeknek igen, de az így is, úgy is közpénz, azt én nem nevezem támogatásnak.
Ezzel szemben fűtés korszerűsítésre (homlokzatszigetelés, ablak csere, kazáncsere, napkollektor) arra pár napja is volt, 4-50 lakásos társasházaknak, 16 óra alatt betelt.

Egy vagy két éve volt vállalkozásoknak elég jó támogatás... mondjuk azóta semmi, magánszemélyeknek meg pláne..

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Bár támogatás valamennyi elérhető, nem kevés pénzről beszélünk, ha csak egy háztartásra való napelem-szettről van is szó.
 .
Magyarországon hosszú évek óta nincs napelemre vissza-nem térítendő támogatás, magán és vállalkozóknak semmi. Közintézményeknek igen, de az így is, úgy is közpénz, azt én nem nevezem támogatásnak.
Ezzel szemben fűtés korszerűsítésre (homlokzatszigetelés, ablak csere, kazáncsere, napkollektor) arra pár napja is volt, 4-50 lakásos társasházaknak, 16 óra alatt betelt.

pjotr
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

ezen a csőlátáson, amit te most itt képviselsz, csak mosolyogni tudok, érvelj csak, napelem nem alkalmas, én addig ingyen kapom az áramot a lakásomban, persze nem ingyen, 25 év átlagában fele annyiért, mint te kapod az áramszolgáltatótól. Ha ma kezdenék a napelem telepítésbe saját erőből, (tehát közpénz egy fillér nincs benne, csak ÁFA, meg az új környzetterhelési büntető adó) akkor már 8-10 év lenne a megtérülési idő, ami után tényleg ingyen van minden kWh.
 Ne haragudj, de nagy butaságot írtál, mosolyoghatsz miközben el sem olvastad amit én írtam, hanem szajkózol valamit....
Te az egyéni megtérülésről beszélsz én meg arról, hogy kiváltható-e Paks napenergiával...

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Szerintem ezek nem a megfelelő hasonlatok. Van az úgy, hogy kifizetődőbb a rendszerben maradni, mint egyéni utakra támolyogni. Ez nem holmi számítás - a példáidban kifejezetten annak számítanának - hanem józan, felelős mérlegelés a jövőt illetően, szerintem. Bár támogatás valamennyi elérhető, nem kevés pénzről beszélünk, ha csak egy háztartásra való napelem-szettről van is szó.

A politikával kapcsolatban egyetértünk, csak nem értem miért említed. Mióta van nekünk beleszólásunk ilyenekbe?

istván01, egy német gazdasági alappal meg lehetett lépni a teljes támogatást - ideig-óráig. Különben megfizette annak más az árát, légy nyugodt. Abban is biztosak lehetünk, hogy ilyen mértékű állami segítség országunkban nem lesz, ahhoz túlságosan "ülünk", nincs lendület, ami ezt megalapozhatná, nem tudnánk visszatermelni azokat a forintokat, sem energetikailag, sem gazdasági értelemben, így számottevő finanszírozás sincs. A terjedéssel viszont lassan, de biztosan megy le az ár, én ebben látok okot a bizakodásra. De lehet, hogy tévesen közelítem meg.

gyerekvállalással, párválasztással, vagy akár egy hanglemez vásárlásával kapcsolatban is azon morfondíroznak-e, mennyi idő alatt térül meg a befektetésük.

az ország energiapolitikája nem kizárólag pénzügyi kérdés

Paks 2 - Csak kérdőjelek (A paksi atomerőmű tervezett bővítésének környezeti hatástanulmányáról szóló közmeghallgatásról.)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zöld topik

Az alább linkelt cikk, bár sok érdemi infót nem tartalmaz, ahogy a közmeghallgatásra sem ez volt a jellemző, de arra talán jó, hogy az e topikban is uralkodó gazdasági kérdésekre szorítkozó szemléletet egy kicsit kitágítsa más irányokba, mint pl. környezetvédelem, fenntarthatóság. Kíváncsi lennék, hogy a tisztelt fórumtársak a gyerekvállalással, párválasztással, vagy akár egy hanglemez vásárlásával kapcsolatban is azon morfondíroznak-e, mennyi idő alatt térül meg a befektetésük. Továbbra is hangsúlyozom, hogy az ország energiapolitikája nem kizárólag pénzügyi kérdés és legalább annyira megkívánja a hosszútávú gondolkodást, mint a saját életünkben hozott nagyobb döntések.

Paks 2 - Csak kérdőjelek (A paksi atomerőmű tervezett bővítésének környezeti hatástanulmányáról szóló közmeghallgatásról.)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Azt várom, mikor esik egy szolárpanel-szett megtérülési ideje 5 év alá, egyéni alkalmazás esetén. Majd szóljatok.
szerintem várd meg, hogy valaki (pl egy bank) szerződést köt veled, had telepítsen a házadon saját költségén (hitel) egy elegendően nagy kapacitású napelemet, amiből te azonnal ingyen kapod az áramot, a többlet kapacitásból meg kitermelődik a hitel törlesztés, ami ugye neked egy centbe sem került. A németek 15-20 éve (akkor még jóval drágább volt a napelemes házi kiserőmű) így kezdtek napelemesedni. Azóta ez a fogyasztónak abszolult nulla költségű napelem finanszírozású forma tudtommal megszűnt, de hátha kedves kormányunk mégis lép ebbe az irányba, ezzel elősegítve az ingyen energia népszerűsítését. Nem úgy mint a Széles professzor által beígért világ megváltó energia forrásét. 

venomer
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Azt várom, mikor esik egy szolárpanel-szett megtérülési ideje 5 év alá, egyéni alkalmazás esetén. Majd szóljatok.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Magyarországon a legdrágább az áram
http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalato ... 97497.html
PaksII után tovább fog drágulni.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Neked mondta valaki, hogy szétosztják Paks II árát az emberek között? Szerintem értjük egymást.
szerinted a lakótelepiek a következő 30évben mennyit fognak fizetni a 6-8ezer milliárdos PAKSII beruházásért fejenként, lakásonként? Kétség ne legyen, azt is ők fogják fizetni, nemcsak a drágább árammal? Arra ezek szerint lesz pénzük.
Auralic Vega S1 -> Naim HiCap DR -> Naim Supernait 3 -> Chord Epic XL -> AE1 40th Anniversary (Sennheiser HD600)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Magyarázd el ezt a lakótelepieknek is légy szíves. Tudom ott érné meg igazán, csak épp pénzük nincs a lakóközösségeknek.
szerinted a lakótelepiek a következő 30évben mennyit fognak fizetni a 6-8ezer milliárdos PAKSII beruházásért fejenként, lakásonként? Kétség ne legyen, azt is ők fogják fizetni, nemcsak a drágább árammal? Arra ezek szerint lesz pénzük.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Magyarázd el ezt a lakótelepieknek is légy szíves. Tudom ott érné meg igazán, csak épp pénzük nincs a lakóközösségeknek.
ezen a csőlátáson, amit te most itt képviselsz, csak mosolyogni tudok, érvelj csak, napelem nem alkalmas, én addig ingyen kapom az áramot a lakásomban, persze nem ingyen, 25 év átlagában fele annyiért, mint te kapod az áramszolgáltatótól. Ha ma kezdenék a napelem telepítésbe saját erőből, (tehát közpénz egy fillér nincs benne, csak ÁFA, meg az új környzetterhelési büntető adó) akkor már 8-10 év lenne a megtérülési idő, ami után tényleg ingyen van minden kWh.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”