Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zöld topik

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3730

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

hogyan kezdenel ma bele ?
mint korabban irtam, nekem eves aramfogyasztasom csupan 750 kWh tajan van, "zöld szemleletü" vagyok, erdekel, korabban cegtöl kertem arajanlatot is, de a 10 eves megterüles nekem soknak tünik (eleg aktivan kezelem a penzügyi befekteteseimet)

van egy nagyon egyszerű szabály. 1kWp napelem (ez 4db tábla) déli és 35fokos lejtéssel termel 1100-1200kWh-t egy évben Magyarországon. 1kWp-nál kisebb rendszert nem nagyon szoktak kínálni. Ezzel te garantáltan évente többlet 350kWh-t fogsz eladni az ELMÜ-EON-EDF-nek, kWh-ánként 20-21Ft veszik át. A 750kWh felhasználásért már nem kell fizetned. Ha neked 1kWh fogyasztás 42Ft volt, akkor évente 31500Ft+7350Ft az éves nyereséged. A déli iránytól eltérés és lejtő szög változás pár százalék tartományban csökkenti a várható 1100-1200kWh termelést, erre van több segédprogram, térkép koordináták figyelembe véve. Nekem nyugati irányban 30fok a naptáblák iránya és Alföld közepén így is teljesül az 1200kWh éves teljesítmény szorzó. Az év minden napján van áramtermelés, télen és nagyon felhős időben kevés, ha hó fedi a táblát, akkor nulla. De a hó hamar lecsúszik-melegszik a táblákról.

Engedélyes céggel célszerű telepíteni, magánban egészen biztos nem veszi át az áramszolgálató, mert ő adja ki az engedélyt a hálózatra csatlakozásra.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: avl2 »

...Ha ma kezdenék a napelem telepítésbe saját erőből, (tehát közpénz egy fillér nincs benne, csak ÁFA, meg az új környzetterhelési büntető adó) akkor már 8-10 év lenne a megtérülési idő, ami után tényleg ingyen van minden kWh.

szerintem várd meg, hogy valaki (pl egy bank) szerződést köt veled, had telepítsen a házadon saját költségén (hitel) egy elegendően nagy kapacitású napelemet, amiből te azonnal ingyen kapod az áramot, a többlet kapacitásból meg kitermelődik a hitel törlesztés, ami ugye neked egy centbe sem került. ...

hogyan kezdenel ma bele ?
mint korabban irtam, nekem eves aramfogyasztasom csupan 750 kWh tajan van, "zöld szemleletü" vagyok, erdekel, korabban cegtöl kertem arajanlatot is, de a 10 eves megterüles nekem soknak tünik (eleg aktivan kezelem a penzügyi befekteteseimet)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Napelem szkeptikusoknak. Becslések szerint 2050-re erőművi méretű (több száz MWp) napelemparkok által termel áram 6ct$ (USA), 4ct$(India) szintre fog csökken /kWh. Ezzel arányosan lesz olcsóbb a házi napelemes rendszer áram költsége, ergó megtérülési idő 5év alá csökkenhet.

http://www.pv-magazine.com/index.php?id ... z3SgPy87fy

suprnova
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 187

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: suprnova »

A baj az, hogy amint a mellékelt kép is mutatja a nép tűr. Most épp egy elfogadott beruházáson rágjuk mi is a gittet. A zöld energia Mo.-i felhasználása "valamiért" nem tud elterjedni széles körben. Az pedig, hogy inkább hőszigetelésre és fűtéskorszerűsítésre költ a magyar megint csak azt mutatja, hogy pl. fontosabb egy hőszivattyús fűtés (már persze annak aki megteheti) mint a hozzá szükséges áram megtermelésének módja.
Auralic Vega S1 -> Naim HiCap DR -> Naim Supernait 3 -> Chord Epic XL -> AE1 40th Anniversary (Sennheiser HD600)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11481
Kapcsolat:

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Szerintem ezek nem a megfelelő hasonlatok. Van az úgy, hogy kifizetődőbb a rendszerben maradni, mint egyéni utakra támolyogni. Ez nem holmi számítás - a példáidban kifejezetten annak számítanának - hanem józan, felelős mérlegelés a jövőt illetően, szerintem. Bár támogatás valamennyi elérhető, nem kevés pénzről beszélünk, ha csak egy háztartásra való napelem-szettről van is szó.

A politikával kapcsolatban egyetértünk, csak nem értem miért említed. Mióta van nekünk beleszólásunk ilyenekbe?

istván01, egy német gazdasági alappal meg lehetett lépni a teljes támogatást - ideig-óráig. Különben megfizette annak más az árát, légy nyugodt. Abban is biztosak lehetünk, hogy ilyen mértékű állami segítség országunkban nem lesz, ahhoz túlságosan "ülünk", nincs lendület, ami ezt megalapozhatná, nem tudnánk visszatermelni azokat a forintokat, sem energetikailag, sem gazdasági értelemben, így számottevő finanszírozás sincs. A terjedéssel viszont lassan, de biztosan megy le az ár, én ebben látok okot a bizakodásra. De lehet, hogy tévesen közelítem meg.

Pedig nálam ezek éppen olyan alaposan átgondolandó kérdések, mint egy ország energiapolitikája és jövőképe. A megtérülési számítások nagyjából semmire sem jók, hiszen senki nem tudja megmondani, mennyi elektromos energiára lesz szükségünk 25 év múlva és mennyibe kerül majd akkor ezt megújuló forrásokból előállítani, no és azt sem tudjuk, mennyi lesz a végszámla Paks 2 esetében. A napelemek és szélerőművek hatékonysága folyamatosan nő, költségük évente 20 %-kal csökken, az energia szükségletünk évek óta stagnál. De ha a többség kedvenc pénzügyi szempontjait nézzük, akkor is sokkal több érv hozható fel a zöld beruházások mellett, pl. egy komplett iparág, benne hazai vállalkozások piachoz jutása, esetleg támogatása, de legalább életben hagyása, mintsem egy átláthatatlan, kizárólag hatalmas cégek által hozzáférhető, minden mást megfojtó mammut beruházásra építeni a következő 50 évünket. Nekem mindenképpen szimpatikusabb, ha a falu végében néhány olcsó légcsavar forog, amit a szomszéd tart karban jutányos összegért, mint ha egy kommandósok által őrzött fekete doboz duruzsol, ami annyiba került, hogy a faluban semmilyen fejlesztésre nem maradt pénz és ha valami baja lesz, a környéken mindenkinek reszeltek.

Hogy mennyire van beleszólásunk az ügyekbe? Leginkább rajtunk múlik. A nép tűr egy ideig, aztán megszólal. Csak az a kérdés, meddig tűr, de a megszólalás garantált, a történelemben mindig bekövetkezett előbb-utóbb.

A német példával dobálózni nagyon egyszerű, de én is tudom, hogy megvan a fonák oldala is. Verhetik a mellüket az atomerőművek bezárása miatt, de a dróton ugyanúgy érkezik a nukleáris energia hozzájuk, csak pár száz kilométerrel odébb állítják elő.

pjotr
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: pjotr »

Magyarországon hosszú évek óta nincs napelemre vissza-nem térítendő támogatás, magán és vállalkozóknak semmi. Közintézményeknek igen, de az így is, úgy is közpénz, azt én nem nevezem támogatásnak.
Ezzel szemben fűtés korszerűsítésre (homlokzatszigetelés, ablak csere, kazáncsere, napkollektor) arra pár napja is volt, 4-50 lakásos társasházaknak, 16 óra alatt betelt.

Egy vagy két éve volt vállalkozásoknak elég jó támogatás... mondjuk azóta semmi, magánszemélyeknek meg pláne..

Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Bár támogatás valamennyi elérhető, nem kevés pénzről beszélünk, ha csak egy háztartásra való napelem-szettről van is szó.
 .
Magyarországon hosszú évek óta nincs napelemre vissza-nem térítendő támogatás, magán és vállalkozóknak semmi. Közintézményeknek igen, de az így is, úgy is közpénz, azt én nem nevezem támogatásnak.
Ezzel szemben fűtés korszerűsítésre (homlokzatszigetelés, ablak csere, kazáncsere, napkollektor) arra pár napja is volt, 4-50 lakásos társasházaknak, 16 óra alatt betelt.

pjotr
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

ezen a csőlátáson, amit te most itt képviselsz, csak mosolyogni tudok, érvelj csak, napelem nem alkalmas, én addig ingyen kapom az áramot a lakásomban, persze nem ingyen, 25 év átlagában fele annyiért, mint te kapod az áramszolgáltatótól. Ha ma kezdenék a napelem telepítésbe saját erőből, (tehát közpénz egy fillér nincs benne, csak ÁFA, meg az új környzetterhelési büntető adó) akkor már 8-10 év lenne a megtérülési idő, ami után tényleg ingyen van minden kWh.
 Ne haragudj, de nagy butaságot írtál, mosolyoghatsz miközben el sem olvastad amit én írtam, hanem szajkózol valamit....
Te az egyéni megtérülésről beszélsz én meg arról, hogy kiváltható-e Paks napenergiával...

Mozi: Mitsubishi HC-3000 Yamaha RVX-340 Popcorn A100 Pioneer 575 Panasonic DMR ES10 Wharfedale Pacific Evo 10, Wharfedale Pacific Evo Center, Wharfedale Diamond 9.0 Grunidg sub
Hifi: Cambridge 640C Popcorn + Pocket Dac Heed Luna & Canopus MKIII Sonus Faber Concertino Domus

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: venomer »

Szerintem ezek nem a megfelelő hasonlatok. Van az úgy, hogy kifizetődőbb a rendszerben maradni, mint egyéni utakra támolyogni. Ez nem holmi számítás - a példáidban kifejezetten annak számítanának - hanem józan, felelős mérlegelés a jövőt illetően, szerintem. Bár támogatás valamennyi elérhető, nem kevés pénzről beszélünk, ha csak egy háztartásra való napelem-szettről van is szó.

A politikával kapcsolatban egyetértünk, csak nem értem miért említed. Mióta van nekünk beleszólásunk ilyenekbe?

istván01, egy német gazdasági alappal meg lehetett lépni a teljes támogatást - ideig-óráig. Különben megfizette annak más az árát, légy nyugodt. Abban is biztosak lehetünk, hogy ilyen mértékű állami segítség országunkban nem lesz, ahhoz túlságosan "ülünk", nincs lendület, ami ezt megalapozhatná, nem tudnánk visszatermelni azokat a forintokat, sem energetikailag, sem gazdasági értelemben, így számottevő finanszírozás sincs. A terjedéssel viszont lassan, de biztosan megy le az ár, én ebben látok okot a bizakodásra. De lehet, hogy tévesen közelítem meg.

gyerekvállalással, párválasztással, vagy akár egy hanglemez vásárlásával kapcsolatban is azon morfondíroznak-e, mennyi idő alatt térül meg a befektetésük.

az ország energiapolitikája nem kizárólag pénzügyi kérdés

Paks 2 - Csak kérdőjelek (A paksi atomerőmű tervezett bővítésének környezeti hatástanulmányáról szóló közmeghallgatásról.)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zöld topik

Az alább linkelt cikk, bár sok érdemi infót nem tartalmaz, ahogy a közmeghallgatásra sem ez volt a jellemző, de arra talán jó, hogy az e topikban is uralkodó gazdasági kérdésekre szorítkozó szemléletet egy kicsit kitágítsa más irányokba, mint pl. környezetvédelem, fenntarthatóság. Kíváncsi lennék, hogy a tisztelt fórumtársak a gyerekvállalással, párválasztással, vagy akár egy hanglemez vásárlásával kapcsolatban is azon morfondíroznak-e, mennyi idő alatt térül meg a befektetésük. Továbbra is hangsúlyozom, hogy az ország energiapolitikája nem kizárólag pénzügyi kérdés és legalább annyira megkívánja a hosszútávú gondolkodást, mint a saját életünkben hozott nagyobb döntések.

Paks 2 - Csak kérdőjelek (A paksi atomerőmű tervezett bővítésének környezeti hatástanulmányáról szóló közmeghallgatásról.)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Azt várom, mikor esik egy szolárpanel-szett megtérülési ideje 5 év alá, egyéni alkalmazás esetén. Majd szóljatok.
szerintem várd meg, hogy valaki (pl egy bank) szerződést köt veled, had telepítsen a házadon saját költségén (hitel) egy elegendően nagy kapacitású napelemet, amiből te azonnal ingyen kapod az áramot, a többlet kapacitásból meg kitermelődik a hitel törlesztés, ami ugye neked egy centbe sem került. A németek 15-20 éve (akkor még jóval drágább volt a napelemes házi kiserőmű) így kezdtek napelemesedni. Azóta ez a fogyasztónak abszolult nulla költségű napelem finanszírozású forma tudtommal megszűnt, de hátha kedves kormányunk mégis lép ebbe az irányba, ezzel elősegítve az ingyen energia népszerűsítését. Nem úgy mint a Széles professzor által beígért világ megváltó energia forrásét. 

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: venomer »

Azt várom, mikor esik egy szolárpanel-szett megtérülési ideje 5 év alá, egyéni alkalmazás esetén. Majd szóljatok.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Magyarországon a legdrágább az áram
http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalato ... 97497.html
PaksII után tovább fog drágulni.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Neked mondta valaki, hogy szétosztják Paks II árát az emberek között? Szerintem értjük egymást.
szerinted a lakótelepiek a következő 30évben mennyit fognak fizetni a 6-8ezer milliárdos PAKSII beruházásért fejenként, lakásonként? Kétség ne legyen, azt is ők fogják fizetni, nemcsak a drágább árammal? Arra ezek szerint lesz pénzük.
Auralic Vega S1 -> Naim HiCap DR -> Naim Supernait 3 -> Chord Epic XL -> AE1 40th Anniversary (Sennheiser HD600)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Magyarázd el ezt a lakótelepieknek is légy szíves. Tudom ott érné meg igazán, csak épp pénzük nincs a lakóközösségeknek.
szerinted a lakótelepiek a következő 30évben mennyit fognak fizetni a 6-8ezer milliárdos PAKSII beruházásért fejenként, lakásonként? Kétség ne legyen, azt is ők fogják fizetni, nemcsak a drágább árammal? Arra ezek szerint lesz pénzük.

suprnova
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Magyarázd el ezt a lakótelepieknek is légy szíves. Tudom ott érné meg igazán, csak épp pénzük nincs a lakóközösségeknek.
ezen a csőlátáson, amit te most itt képviselsz, csak mosolyogni tudok, érvelj csak, napelem nem alkalmas, én addig ingyen kapom az áramot a lakásomban, persze nem ingyen, 25 év átlagában fele annyiért, mint te kapod az áramszolgáltatótól. Ha ma kezdenék a napelem telepítésbe saját erőből, (tehát közpénz egy fillér nincs benne, csak ÁFA, meg az új környzetterhelési büntető adó) akkor már 8-10 év lenne a megtérülési idő, ami után tényleg ingyen van minden kWh.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Ez szép elmélet, de ahogy Fapaci korábbi diagramján is látszik, totál kivitelezhetetlen, a napelem barmi ingatag energiatermelő, megvan, hogy mennyi ilyen jellegű energiaforrás mellé mennyi gyors reagálású hagyományos erőmű is kell, mivel nálunk nem olyanok az adottságok, hogy magasra elhelyezett tárolókba sok vizet fel tudunk szivattyúzni és az egyenlíti ki az ingadozást, így marad az atom, vagy gáz erőmű.

pjotr
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Az új villamosenergia-termelési kapacitások 84,3 százaléka megújuló energiaforrásokból ered az Amerikai Egyesült Államokban, az idei első negyedévben. A nap és a szél együtt mintegy 81 százalékot "termelt".
http://hvg.hu/gazdasag/20150511_Amerika ... nt=default

Jó dolog a statisztika, úgy formálja az ember ahogy csak akarja, lehet azt is írni, hogy a napenergia 81%-ot termelt lehagyva azt, hogy a megújúlókból, meg azt is, hogy a teljes kapacitásuk 1,7% a napelemből származó... Mindegyik igaz, csak a 81% jobban hangzik...

pjotr
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Még mindig PaksII alternatíva, annak kapcsán, hogy tegnap rádióban egy szakértő benyögte, 21ezer-milliárd forint lenne a PaksII napelem alternatívája. Én meg ránéztem annak a kereskedőnek honlapjára, akitől kaptam a napelemet, 20 hónap alatt 25%-al csökkent azonos teljesítményű telepített rendszer ára.

PaksII 90%-os éves átlag terheléssel termelne:
18.921.600.000 kWh /év
1kWp napelem termel 1.150kWh/év
16.453.566 db 1kWp-os napelem termel a PaksII-vel azonos áramot
1kWp napelemnyi telepített rendszer netto kisker ára 350.000,-Ft
 16.453.566 x 350.000 = 5.758.747.826.086Ft a PaksII-vel azonos képességű napelem rendszer ára.

Ami ha a fogyasztó mellé, ingatlanjára van szétosztva telepítve, akkor azok minden áramszolgáltatói árnál olcsóbban kapnak áramot, továbbá mivel szétszórt hálózat, terrorveszélyes országos üzemzavar elvileg sem lehetséges

Ez szép elmélet, de ahogy Fapaci korábbi diagramján is látszik, totál kivitelezhetetlen, a napelem barmi ingatag energiatermelő, megvan, hogy mennyi ilyen jellegű energiaforrás mellé mennyi gyors reagálású hagyományos erőmű is kell, mivel nálunk nem olyanok az adottságok, hogy magasra elhelyezett tárolókba sok vizet fel tudunk szivattyúzni és az egyenlíti ki az ingadozást, így marad az atom, vagy gáz erőmű.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Zöld topik

Hozzászólás Szerző: AVX »

Az új villamosenergia-termelési kapacitások 84,3 százaléka megújuló energiaforrásokból ered az Amerikai Egyesült Államokban, az idei első negyedévben. A nap és a szél együtt mintegy 81 százalékot "termelt".
http://hvg.hu/gazdasag/20150511_Amerika ... nt=default

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Zöld topik

"A kétmilliós Szlovéniában közel háromszor akkora a napelem-kapacitás, mint nálunk. Szlovákiában a magyar kapacitás hétszerese, Romániában huszonháromszorosa, Csehországban pedig huszonnyolcszorosa."

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Hamarosan a napenergia lesz a legolcsóbb

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/04/19/ ... egolcsobb/

Öt év alatt 80 százalékot esett az áramot termelő napelemek ára az USA-ban és Európában. A napból nyert energia hamarosan olcsóbb lesz, mint a gázból vagy szénből nyert energia.

Idén januárban helyeztek üzembe egy óriási napelem farmot Dubajban. Ez a világ első olyan naperőműve, amely olcsóbban állítja elő a villamos energiát, mint a hagyományos, szénhidrogén alapú (szén, gáz) erőművek. Az általa termelt energiának mindössze kWh-ként 6 centes költsége van, amely bőven alatta marad a szénerőművek 6,4-9,6 centes költségének.

Az áramot előállító napelemek ezért fogják lekörözni a hagyományos energiát:

- a technológiai fejlődés miatt nagyságrendekkel hatékonyabban tudják tárolni az áramot (fotovoltatika)
- mivel nő a hatásfokuk, egyre jobban megéri őket használni
- a napelemek árai egyre olcsóbbak lesznek
- egyre jobban elterjednek

2000-ben a legoptimistább számítások szerint a napelemek ára soha nem fog lemenni 1 dollár per watt alá. Ehhez képest 2007 és 2014 között 4 dollárról 0,5 dollárra esett az egy watt energiát előállító napelem ára. Ha ez így folytatódik, hamarosan a napelem lehet a világ legolcsóbb energiaforrása.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

olyan is elhangzott, a PaksII-t helyettesítő napelem telep beborítaná a fél Alföldet.

1kWp napelem 6,4m2
16.453.566 db 1kWp-os napelem nettó felülete 105.3km2, bruttó telepítési felület kb 200km2. Ha ez napelem felület nagyobbik része épület tetőkre van telepítve, akkor jóval kevesebb a mezőgazdaságból kivonandó terület igény.

Észak-Alföld területe: 17 729 km2, Dél-Alföld területe: 18 339 km2, 200km2 a két alföldi terület 1,1%-a

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

Még mindig PaksII alternatíva, annak kapcsán, hogy tegnap rádióban egy szakértő benyögte, 21ezer-milliárd forint lenne a PaksII napelem alternatívája. Én meg ránéztem annak a kereskedőnek honlapjára, akitől kaptam a napelemet, 20 hónap alatt 25%-al csökkent azonos teljesítményű telepített rendszer ára.

PaksII 90%-os éves átlag terheléssel termelne:
18.921.600.000 kWh /év
1kWp napelem termel 1.150kWh/év
16.453.566 db 1kWp-os napelem termel a PaksII-vel azonos áramot
1kWp napelemnyi telepített rendszer netto kisker ára 350.000,-Ft
 16.453.566 x 350.000 = 5.758.747.826.086Ft a PaksII-vel azonos képességű napelem rendszer ára.

Ami ha a fogyasztó mellé, ingatlanjára van szétosztva telepítve, akkor azok minden áramszolgáltatói árnál olcsóbban kapnak áramot, továbbá mivel szétszórt hálózat, terrorveszélyes országos üzemzavar elvileg sem lehetséges

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Zöld topik

http://www.eon.hu/solar/
egyik ismerősöm kért ajánlatot napelemre EON-tól, csábító a 20év garancia, kb 10%-al magasabb árat adtak mint a napelemes speckó kis cégek. Kérdés, hogyan értelmezik ezt a hosszú garanciát, milyen meghibásodás és milyen költség elemekkel. Mert például a vihar sérülés az biztos nincs benne, aztán a túlmelegedési sérülésre (meleg helységben, gyengén szellőzött helyen, erős napsütésben az inverter leéghet). Valószínű ez is csak úgy lesz érvényes, ha az EON megbízott alvállalkozó, mert a tényleges rendszer építést is alvállalkozó cégek fogják végezni, évente karbantartó ellenőrzést végez, persze nem ingyen.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”