Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A Tape out vagy a VCR out kimenetnek az a lényege, hogy mindegy melyik forrást hallgatod éppen, a magnókimeneteken megjelenik a jel, hogy rögzíteni lehessen. Te úristen, mikor kezdtetek ti hifizni?
Egyébként egy kicsi gond lehet a magnókimenettel, mégpedig akkor, ha magas a kimenő jelszint, és az EQ-n nem lehet állítani...

"Egyébként egy kicsi gond lehet a magnókimenettel, mégpedig akkor, ha magas a kimenő jelszint, és az EQ-n nem lehet állítani..."

Mégpedig? Torz hang lesz vagy miben fog ez jelentkezni?

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 705

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tollact »

Technics DA10es lenne az erősítő, amire kötném, ilyen a hátulja:

http://hifi-leipzig.de/ebaybilder/7587.jpg

Tape rec (out) és play (in)-t látok, van VCR1 out és in.......hát nem tudom, egyik vajon jó lehet? Nem akarom csak úgy összekötni, nehogy elszálljon az egész.

Mondjuk azt nem értem, hogy ha a tape out és in verzió jó is lenne, akkor ha tuner-ra van kapcsolva a készülék, akkor a tape-ra kötött equalizer hogyan érzékeli a tuner-en menő rádió zenéjét?
A Tape out vagy a VCR out kimenetnek az a lényege, hogy mindegy melyik forrást hallgatod éppen, a magnókimeneteken megjelenik a jel, hogy rögzíteni lehessen. Te úristen, mikor kezdtetek ti hifizni?Egyébként egy kicsi gond lehet a magnókimenettel, mégpedig akkor, ha magas a kimenő jelszint, és az EQ-n nem lehet állítani...
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Vendég

Kábelezzünk

Pont ezt akartam írni. Előnye továbbá ennek a megoldásnak az is, hogy az equalizer nem szól bele a hangba....

Technics DA10es lenne az erősítő, amire kötném, ilyen a hátulja:

http://hifi-leipzig.de/ebaybilder/7587.jpg

Tape rec (out) és play (in)-t látok, van VCR1 out és in.......hát nem tudom, egyik vajon jó lehet? Nem akarom csak úgy összekötni, nehogy elszálljon az egész.

Mondjuk azt nem értem, hogy ha a tape out és in verzió jó is lenne, akkor ha tuner-ra van kapcsolva a készülék, akkor a tape-ra kötött equalizer hogyan érzékeli a tuner-en menő rádió zenéjét?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1215

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

A CAT más tészta. Egész más alapanyagról van szó alább. Az sem IC-nek, sem hálózati kébelnek nem való. Ellenben a CAT7 1,2Ghz "Stutgart" kis átalakítással megér egy misét hangsugárzó kábelként. Természetesen nem kell a "nehézsúlyú" sok nullás kategóriákhoz hasonlítani...
Értem. Nagyon nem ismerem őket, csak ez a tapasztalatom van vele amit írtam.

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 705

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tollact »

Ha van "Tape out" kimenet rajta, akkor a jel kijön elvileg és akkor az equalizert meg lehet kergetni vele.
Pont ezt akartam írni. Előnye továbbá ennek a megoldásnak az is, hogy az equalizer nem szól bele a hangba....
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

CAT kábeleket már hallottam különféle célra készítve. Nem mondom 1-2 hangot még akár kellemesen is közvetíthet, de ha több van abba már belekeveredik.
A CAT más tészta. Egész más alapanyagról van szó alább. Az sem IC-nek, sem hálózati kébelnek nem való. Ellenben a CAT7 1,2Ghz "Stutgart" kis átalakítással megér egy misét hangsugárzó kábelként. Természetesen nem kell a "nehézsúlyú" sok nullás kategóriákhoz hasonlítani...
.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1215

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

kiszedi, lefejti a SATA-nak a belsejét, abban vezeték párok vannak, azt pakolta analóg és digit kábelbe is. Még Jó hogy hangfaldrótot nem csinált belőle, habár ki tudja, 50 szálat összefogva?
CAT kábeleket már hallottam különféle célra készítve. Nem mondom 1-2 hangot még akár kellemesen is közvetíthet, de ha több van abba már belekeveredik.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

kiszedi, lefejti a SATA-nak a belsejét, abban vezeték párok vannak, azt pakolta analóg és digit kábelbe is. Még Jó hogy hangfaldrótot nem csinált belőle, habár ki tudja, 50 szálat összefogva?

István!

Sok mindenhez értesz..., többek között ügyesen matekozol...! De a számodra ismeretlent nem kéne feszegetned. Az állításodban biztos vagy, avagy az előítélet szól belőled?
Egyik alkalommal az ott tartózkodásom alatt láttam egy kis fagurigát nála, amin az alapanyag leledzett - teljesen gyári tekercselés. Abból használt fel épp valamennyit egy CD játszó digit kijáratához. Megesküdni nem mernék rá, de biztosra veszem, hogy a készülékeiben - jó néhányat már megnéztem cabriósan - és az IC kábeleiben is használatos huzalt láttam. kb. 30 cm-ről vettem szemügyre. Ugyan az a vöröses szín/átmérő. Egy lehelet vékony, szinte átlátszó filmrétegszerű matt burkolat borítja a vezetéket...
Ha nem állt módodban megnézni, megtapogatni, nagyító alá tenni, meghallgatni, akkor szerintem főleg óvatosabban fogalmazhatnál. Néhány remek erősítőt és egyebet azért le tett az asztalra - talán nem kéne a PC kukázás szintjére minősíteni. Csak a tisztelet kedvéért - ami minden Magyar HiFi-s aktivistának, Diyernek és főleg gyártónak szerintem kijár.
.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3489

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Pontosan ugyan az az alapanyag, mint amit IC-nek használ. Valami vékonyka vörösrézre emlékeztető tömörnek tűnő egyeres. A régebbieket teflonba húzta, nekem abból van. Nem tudom, hogy a PC világában használnak e ilyenfélét - de nem is igazán érdekel, mivel a hangja számomra kielégítő.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Én mondjuk tuner-ra kapcsolok a házimozi rádióserősítőn és hallgatom a Class FM-et mondjuk és azt szeretném, ha a zene az equalizer kijelzőjén szépen ugrálna...ez akkor felejtős?
Ha van "Tape out" kimenet rajta, akkor a jel kijön elvileg és akkor az equalizert meg lehet kergetni vele.

Vendég

Kábelezzünk

Szerintem nem.
Akkor tudnád, ha lenne egy külön tunered, egy equalizered meg egy erősítőd.A tuner menne az equalizerbe az az aux bemeneten az erősítőbe.Így kijelezné amit szeretnél.

Én mondjuk tuner-ra kapcsolok a házimozi rádióserősítőn és hallgatom a Class FM-et mondjuk és azt szeretném, ha a zene az equalizer kijelzőjén szépen ugrálna...ez akkor felejtős?

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6203

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Sziasztok!

Ha van egy házimozi rádiós erősítőm és van egy equalizerem, akkor a kettőt össze tudom úgy kötni, hogy az equalizer a rádió hallgatás közbeni zenéz kijelezze a kijelzőjén? Magyarán össze tudok kötni házimozi rádióserősítőt equalizerrel?

Köszönöm!

Szerintem nem.
Akkor tudnád, ha lenne egy külön tunered, egy equalizered meg egy erősítőd.A tuner menne az equalizerbe az az aux bemeneten az erősítőbe.Így kijelezné amit szeretnél.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Vendég

Kábelezzünk

Sziasztok!

Ha van egy házimozi rádiós erősítőm és van egy equalizerem, akkor a kettőt össze tudom úgy kötni, hogy az equalizer a rádió hallgatás közbeni zenéz kijelezze a kijelzőjén? Magyarán össze tudok kötni házimozi rádióserősítőt equalizerrel?

Köszönöm!

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

csak érdeklődöm, a Viba féle digi kábel az nem SATA származék? Viba régóta favorizálja és használja a néhányszáz Ft-os PC kábeleket saját kábel alapanyagként.
Ha a Viba kábeled SATA, akkor tudjál arról, a SATA-II szabvány 300MB/s max adatátvitelt követel, ami soros adatbitként 3Gb/s. És ha tovább áskálódsz a SATA kábelek specifikációjában, azoknak előírt szimmetrikus impedanciája 100ohm +/-10%. Ha ez aszimmetrikus kötésbe van téve, akkor is közel lehet a 75ohm-hoz. Hidd el, a digi kábeleknél a szerkezet sokkal meghatározóbb mint a fém, szigetelő anyag tulajdonsága, szemben az analóg, alapsávi kábelekével, ott fordítva van a súlyozottság.

Pontosan ugyan az az alapanyag, mint amit IC-nek használ. Valami vékonyka vörösrézre emlékeztető tömörnek tűnő egyeres. A régebbieket teflonba húzta, nekem abból van. Nem tudom, hogy a PC világában használnak e ilyenfélét - de nem is igazán érdekel, mivel a hangja számomra kielégítő.
.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Én igyekszem megelőlegezni - ill. az aláírásokból sok esetben látható is - hogy az ide írogatók nagy többsége olyan rendszert hallgat, ahol bizonyos, hogy jól érzékelhető a kábelek, ez esetben a digit kábelként összevetett derótok minőségbeli különbsége. Én nem vitatom, hogy léteznek a 75ohm-os speciális céllal készült kábelek között nagyszerűek is, viszont szvsz a kb. 50e alatt fellelhetők mellett igen is labdába rúghatnak a hasonló árú, vagy akár olcsóbb huzalok. Sok történetet ismerek - szerintem ti is, csak ilyenkor nagy az óvatosság... - ahol a HiFi-sta polgár egy mezei IC-t jobbnak talált coaxálisan, mint egy spécin árnyékolt digit kábelt. Ezt én is megéltem. A már alább említett Vdh digi coupler-t sokáig használtam. Tényleg jó. Aztán a Dac-om mellé grátiszba kaptam egy mindenféle hokusz-pókusz mentes IC-t a VibaVoice-tól. Ránézésre röhej. Lehet, hogy másnak a hangjai is az lenne. Nem tudom. Furi vagy sem engem még mindig jobban érdekel a saját hallásom/izlésem/ítéletem, mint a papírforma, a nagy nevek vagy a marketing köd. A lényeg, hogy a kapott kábel tisztább, simább, lineárisabb hangú, mint a coupler. Persze nagy világrengető konklúziót nem szeretnék ebből levonni. Csupán finoman bánnék a "csak a 75ohm lehet a nyerő" című kinyilatkoztatásokkal. Az is lehet - ahogy már tán Fapaci utalt rá - hogy a hossz, vagy az adott környezet zavarai befolyásoló tényezők lehetnek a kérdésben.  Alap esetben viszont szerintem az alapanyag minősége nyom a legtöbbet a latba.   
csak érdeklődöm, a Viba féle digi kábel az nem SATA származék? Viba régóta favorizálja és használja a néhányszáz Ft-os PC kábeleket saját kábel alapanyagként.
Ha a Viba kábeled SATA, akkor tudjál arról, a SATA-II szabvány 300MB/s max adatátvitelt követel, ami soros adatbitként 3Gb/s. És ha tovább áskálódsz a SATA kábelek specifikációjában, azoknak előírt szimmetrikus impedanciája 100ohm +/-10%. Ha ez aszimmetrikus kötésbe van téve, akkor is közel lehet a 75ohm-hoz. Hidd el, a digi kábeleknél a szerkezet sokkal meghatározóbb mint a fém, szigetelő anyag tulajdonsága, szemben az analóg, alapsávi kábelekével, ott fordítva van a súlyozottság.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A digit kábelek jelentősége akkor kerül előtérbe (az analógokkal szemben), ha a rendszer elér egy bizonyos szintet. Viszont ez a szint nincs olyan magasan, már az előző rendszeremben is előtérbe került ez a dolog.

Én igyekszem megelőlegezni - ill. az aláírásokból sok esetben látható is - hogy az ide írogatók nagy többsége olyan rendszert hallgat, ahol bizonyos, hogy jól érzékelhető a kábelek, ez esetben a digit kábelként összevetett derótok minőségbeli különbsége. Én nem vitatom, hogy léteznek a 75ohm-os speciális céllal készült kábelek között nagyszerűek is, viszont szvsz a kb. 50e alatt fellelhetők mellett igen is labdába rúghatnak a hasonló árú, vagy akár olcsóbb huzalok. Sok történetet ismerek - szerintem ti is, csak ilyenkor nagy az óvatosság... - ahol a HiFi-sta polgár egy mezei IC-t jobbnak talált coaxálisan, mint egy spécin árnyékolt digit kábelt. Ezt én is megéltem. A már alább említett Vdh digi coupler-t sokáig használtam. Tényleg jó. Aztán a Dac-om mellé grátiszba kaptam egy mindenféle hokusz-pókusz mentes IC-t a VibaVoice-tól. Ránézésre röhej. Lehet, hogy másnak a hangjai is az lenne. Nem tudom. Furi vagy sem engem még mindig jobban érdekel a saját hallásom/izlésem/ítéletem, mint a papírforma, a nagy nevek vagy a marketing köd. A lényeg, hogy a kapott kábel tisztább, simább, lineárisabb hangú, mint a coupler. Persze nagy világrengető konklúziót nem szeretnék ebből levonni. Csupán finoman bánnék a "csak a 75ohm lehet a nyerő" című kinyilatkoztatásokkal. Az is lehet - ahogy már tán Fapaci utalt rá - hogy a hossz, vagy az adott környezet zavarai befolyásoló tényezők lehetnek a kérdésben.  Alap esetben viszont szerintem az alapanyag minősége nyom a legtöbbet a latba.   
.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Ezzel nem értek egyet! Mármint a "komoly rendszerek" megkülönböztetéssel. Én évek óta viszek nagyon különböző - így mondanám - "árszinvonalú" rendszerekbe kábeleket és nem tapasztaltam, hogy másképp viselkednek a drága rendszerek, másfajta kábel kell azokba, mint a szerényebb rendszerekbe.
Ez ám az öntömjén! ezzel pontosan azt fejezed ki, a te impedancia és reflexió méretezést/mérést soha nem látott árnyékolatlan digit kábeled (mert most digit kábelekről beszélünk, nem általában a hifi drótokról), pontosan azonosan megfelel egy 50eFt-os, meg egy 5millióFt-os rendszerben? Pontosan ugyan azt fogja mutatni? Persze, a 5millás is úgy fog vele szólni, mint a 10eFt-os.

Gratulálok

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Ezzel nem értek egyet! Mármint a "komoly rendszerek" megkülönböztetéssel. Én évek óta viszek nagyon különböző - így mondanám - "árszinvonalú" rendszerekbe kábeleket és nem tapasztaltam, hogy másképp viselkednek a drága rendszerek, másfajta kábel kell azokba, mint a szerényebb rendszerekbe.

Én bizonyos mértékben egyetértek, saját tapasztalatom is. A digit kábelek jelentősége akkor kerül előtérbe (az analógokkal szemben), ha a rendszer elér egy bizonyos szintet. Viszont ez a szint nincs olyan magasan, már az előző rendszeremben is előtérbe került ez a dolog.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 757
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Big »

Persze, nem is kell! Ettől szép ez a "sport" hogy sokan sokfélét tapasztalunk különböző érzékszervekkel és különböző rendszereken, különböző körülmények között. 
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2293

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Kíváncsian várom a kérdésemre vonatkozót! "Többeknek jobban bevált egy sima IC, mint egy 75ohm..."
(Remélem nem a "rossz a fülem és még sokaknak" célzásra gondolsz! Vagy a piszkos csatikra...)

Erre én is kiváncsi lennék

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2293

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Teljes mértékig osztom istván01 véleményét, nem azért mert értek hozzá, henem mert ezt tapasztaltam. Amíg "kiskategóriás" készülékeim voltak addig a digtkábel kérdés/cserélgetés szinte semmi érdemleges változást nem hozott a hangban, mondhatni oldalra lépegetés történt. Mióta megváltozot a rendszer, komolyodott, azóta igen hallható a különbség és az RCA-ból "kinevezett" digit már nem állja meg a helyét, pedig nem gagyi drótok voltal azok sem, IC ként viszont komoly hangot produkáltak.    
Azt se nagyon akartam barátomnak elhinni, mert ugye nem volt hallható, hogy a dacolás egyik nagyon fontos része a digit kábel. Ma már tudom igaza volt!   Igaz akkoriban kategóriákkal komolyabb rendszert használt mint én. 

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Van tudományos magyarázat...
Kíváncsian várom a kérdésemre vonatkozót! "Többeknek jobban bevált egy sima IC, mint egy 75ohm..."
(Remélem nem a "rossz a fülem és még sokaknak" célzásra gondolsz! Vagy a piszkos csatikra...)
.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

bizony, a 10e$ feletti kategóriában nem pikosec, hanem femtosec tartományban küzdenek a jitter ellen, például a DAC referencia órajelét adja a 33-140fsec fázis hibájú modul.Ehhez képest a korábbi számolgatós példámban a nsec tartomány 4 nagyságrenddel rosszabb jittert produkálhat maga a kábel.Tessék csak nyugodtan illesztetlen drótokkal kísérletezni, lehet annyira elrontani a hangot, hogy a végén a mosott hang fog legjobban tetszeni.

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 757
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Big »

istvan01
Akkor ha jól értelmezem, nagy butaságot nem csinálunk egy próbával, ha tetszik akkor maradhat is.
Viszont -nem odavaló kábelnél- a hallható következménye csak nagyon nívós készülékeknél jön ki egyértelműen? Erre utaltál?

Teljes mértékig osztom istván01 véleményét, nem azért mert értek hozzá, henem mert ezt tapasztaltam. Amíg "kiskategóriás" készülékeim voltak addig a digtkábel kérdés/cserélgetés szinte semmi érdemleges változást nem hozott a hangban, mondhatni oldalra lépegetés történt. Mióta megváltozot a rendszer, komolyodott, azóta igen hallható a különbség és az RCA-ból "kinevezett" digit már nem állja meg a helyét, pedig nem gagyi drótok voltal azok sem, IC ként viszont komoly hangot produkáltak.    
Azt se nagyon akartam barátomnak elhinni, mert ugye nem volt hallható, hogy a dacolás egyik nagyon fontos része a digit kábel. Ma már tudom igaza volt!   Igaz akkoriban kategóriákkal komolyabb rendszert használt mint én. 
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

ja, persze .. és ebből lesznek például CAT kábelből 230V-os hálózati DIY produktumok. /meg a felmágnesező-lemágnesezők/
Erről a cd demagnetizálásról az a kísérlet jut eszembe, amikor is összegyűlt vagy háromféle ilyen szerkezet nálunk (több, mint 10 éve már), és először betettük a kezelt lemezt, legalább tizenöt percig szólt, majd kivettük, és a kezeletlenen meghallgattuk mégegyszer. Egyetlen egyszer sem érezte senki, hogy bárminemű változás lett volna. A szokásos metódussal tesztelve (először 2 percig a kezeletlen, majd két percig a kezelt) valami különbség hallatszott a kezelt javára, de egyszer egymás után két kezeletlent hallgattunk turpisságomból kifolyólag, és annál is jobban szólt másodjára, amit én is hallottam.  

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”