Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
CAT5,mint hangfalkábel
CAT5,mint hangfalkábel
Kedvesek vagytok a vigasztalással. Nem sértődtem meg, csak egy kicsit úgy érzem, ezek az irásbeli dolgok "nem úgy jönnek le", mint ahogy szánja az ember.
Az volt a kiindulásom, hogy használtok egy módszert, és lehet, hogy egy kis figyelmetlenség miatt nem egészen úgy csináljátok, ahogy a legjobb. Próbáltam ezt az akkori hozzászólásomban is előrebocsátani. Azt nem tudtam, hogy megpróbáltátok, és fölösleges az egész túlbonyolítás.
Az volt az érzésem, hogy egyfelől a tapasztalt ember magabiztosságával kinevetitek a hitetlenkedők okvetlenkedéseit (mármint, hogy azt mondják, egyáltalán nincs szükség spéci kábelre), ugyanakkor a javaslatomat, hogy a leírás szerint esetleg mégjobb is lehetne a kábel szintén kinevetitek, mert minek agyonbonyolítani. És ezt nem értettem.
A köpenyt azért kell leszedni - az idézett cikk szerint -, hiszen a művelet fonással kezdődik, 3 érpár összefonásával - ez nyilván nem megy másképp.
Majd egész éjjel keresgéltem, fordítottam, hogy hozzátehessek valamit a dologhoz, de azért persze nincs harag. A tapasztalás a legmeggyőzőbb.
TV Hitachi 42PD4200 * CD Marantz CD 6000 OSE * AMP Marantz PM350 * AVR Marantz SR7300 * SP'S Dynaudio Audience 52, 62
CAT5,mint hangfalkábel
Hiábavalónak érzek bármiféle indoklást vagy magyarázkodást. Ezentúl csak kérdezni fogok, ha azt megengeditek.
engem is komolyan érdekel, hogy van-e értelme eltávolítani a PVC burkolatot?
gordon314.fw.hu
CAT5,mint hangfalkábel
Hiábavalónak érzek bármiféle indoklást vagy magyarázkodást. Ezentúl csak kérdezni fogok, ha azt megengeditek.
Jaj, ne sértődj már meg. De most komolyan:)
Semmi személyesen bántót nem írt neked senki. És magyarázkodnod sem kell.
Egyszerűen leírtam én mit gondolok ennek a kábelnek a készítéséről(magyarul szvsz nincs benne tudatosság).
De mindenki kiváncsi a te véleményedre is.
CAT5,mint hangfalkábel
TV Hitachi 42PD4200 * CD Marantz CD 6000 OSE * AMP Marantz PM350 * AVR Marantz SR7300 * SP'S Dynaudio Audience 52, 62
CAT5,mint hangfalkábel
Azt azért nem hiszem, hogy a szerző csupa időpocsékolásból nekiállt vadul bonyolítani a dolgot.
Nem időpocsékolásból, ő csak akart egy jó vastag kábelt csinálni, és így oldotta meg. Ennyi.
Én csak azt mondom, hogy azért ilyen a kábel, mert így csinálta meg, és nem azért, mert így a jó, szerintem semmit nem tervezett, próbálgatott, egyszerűen így sikerűlt.
Egyébként ma amúgy is sokan képzelnek valami mögöttes tudást, az ilyesmi termékek mögé.
Pl.: a Nordost pulsar point is ilyen szvsz, mindenki azt mondja, hogy a forma pont azért ilyen, mert ez nyeli el legjobban a rezgéseket, meg az anyaga is azért olyan, amilyen, mert ennek van a legjobb hangja. Hát, szerintem, ha megkérdeznénk a tervezőt, akkor a földet fogná a röhögéstől.
Szép ez tény, és ezért, meg a belemagyarázásból adódóan veszik is.
Ha vadász majd benéz ide, akkor majd elmondja, miért olyan a tápkábel a Canopushoz, mint amilyen.
CAT5,mint hangfalkábel
van benne szo a csavarterparrol is...
teny, hogy itt az interconnect felhasznalasrol van szo.
T A M I . H U
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
Kapcsolat: T-VDSL 23008 down/ 5022 up
"... like a bridge ower troubled water ... "
CAT5,mint hangfalkábel
Mint (nyugalmazott) villamosmérnök, messze nem értek veled egyet. Viszont mint a mai hifi technikai trükkökben járatlan kezdő, azt gondolom, ezt is ki kellene próbálni.
Azt azért nem hiszem, hogy a szerző csupa időpocsékolásból nekiállt vadul bonyolítani a dolgot. Akinek van türelme, készítse el, hallgassa meg. Én persze csak felhívtam a figyelmet erre a forrásra, illetve pontosítottam a lényegét. Igazából nem tudom, hogy aki a Cat5-öt szétbontás nélkül alkalmazta, az valamilyen leírás alapján tette így, vagy saját tapasztalatból maradt ennél a megoldásnál.
A vezeték témát még kiegészíteném annyival, hogy más módon is lehet védekezni a zavarok ellen. A számítástechnikában bizonyos ajánlás szerint az árnyékolatlan vezetékeket (pl. UTP=Catx) 12.5 cm-nél nem szabad jobban megközelíteni hálózati kábellel. Az árnyékoltakhoz (FTP, STP) közelebb lehet engedni.
nem mindegyik CAT5 árnyékolt (szerencsére). Amelyik nem árnyékolt, ott nem igazán értem, hogy milyen jelentősége van eltávolítani egy PVC burkolatot, ha a csavart érpárok eleve egymás mellett és a PVC-n bellül mennek.
Attól még, hogy egy honlapra kitettek egy módszert, az még nem bizonyítja, hogy ez egyetlen üdvözítő megoldás. Kb ez olyan kijelentés lenne, hogy "ez igaz, mert a tévében is mondták".
Egyébként nem nagyon látom be, hogy lenne értelme ilyen nagy átmérőjű kábelfonat használatának, mert az elleállása ugyan csökken, de a kapacitása pedig nő. Szvsz a megszólaló hangra nagyobb hatása van a fáziseltolódásnak, mint annak, hogy mekkora feszültséget esik a jel a hangsugárzókábelen.
gordon314.fw.hu
CAT5,mint hangfalkábel
Mint (nyugalmazott) villamosmérnök, messze nem értek veled egyet. Viszont mint a mai hifi technikai trükkökben járatlan kezdő, azt gondolom, ezt is ki kellene próbálni.
Azt azért nem hiszem, hogy a szerző csupa időpocsékolásból nekiállt vadul bonyolítani a dolgot. Akinek van türelme, készítse el, hallgassa meg. Én persze csak felhívtam a figyelmet erre a forrásra, illetve pontosítottam a lényegét. Igazából nem tudom, hogy aki a Cat5-öt szétbontás nélkül alkalmazta, az valamilyen leírás alapján tette így, vagy saját tapasztalatból maradt ennél a megoldásnál.
A vezeték témát még kiegészíteném annyival, hogy más módon is lehet védekezni a zavarok ellen. A számítástechnikában bizonyos ajánlás szerint az árnyékolatlan vezetékeket (pl. UTP=Catx) 12.5 cm-nél nem szabad jobban megközelíteni hálózati kábellel. Az árnyékoltakhoz (FTP, STP) közelebb lehet engedni.
CAT5,mint hangfalkábel
Szerintem nem érdemes ilyen bonyolult fonásokba belemenni, nincs sok értelme, egyszerűen csak nőtt a keresztmetszet, nem attól lesz jobb, hogy így fonjuk.
Szerintem a srácc se kisérletezte ki, hogy pont így a jó, csak leült és ez jött ki.
Szerintem lehet, hogy azért a kapacitása ennyi fonás miatt nőtt.
CAT5,mint hangfalkábel
Kezdő létemre tévedhetek is, de azért megkérdem:
Elolvastátok - a legutóbb RIS által idézett - www.venhaus1.com-on található cikket?
Gyanítom, hogy nem, vagy nem alaposan. Ez derül ki ugyanis a fényképekből és a kérdésekből: "leszedjem a köpenyt, vagy hagyjam?"
Elég gyenge vagyok angolból (de kitartó ), itt egy gyorsfordítás:
Miért ezt használom?
- alacsony inuktivitás (bár viszonylag magas a kapacitása [de a szokásos 2-3 m esetén nem érdekes]),
- szimmetrikus mező-kölcsönhatás,
- az egyenként szigetelt [0.5 ? mm-es - nem érthető dimenzió az eredetiben] vezetékeknél a felületi hatás 20 kHZ-ig nem számottevő
BELDEN Cat5 teflonszigetelésű, kék PVC köpenyű vezetéket vegyél.
Vágj le 14 db 2 m-es darabot, szedd le róla a kék köpenyt, válaszd szét a 4 érpárt, de a párokat hagyd összecsavarva. 56 db érpárod lett - ebből 2-re nem lesz szükség.
Rögzítsd [mondjuk satuba] 3 érpár végét, majd fond össze őket végig, kb. 12 cm-t hagyj szabadon. Elég szorosan és egyenletesen fonj, hogy az indukció alacsony maradjon. Azért ne vidd túlzásba a szorosságot, az érpárok 1.5 mm-re legyenek. Készíts próbafonást gyakorlásképpen.
Aztán fond össze a többit is. 18 korbácsod lett. Ezekből fúrógéppel csavaj össze 3-at-3-at. 6 db pászmád lett. Ezekből ismét fonj össze 3-at-3-at. Összesen 2x3x3x3=54 vezeték van egy-egy kábelben.
Egy érpárban egy egyszínű és egy csíkos szigetelésű vezeték van. Válaszd szét és csoportosítsd az egyszínűeket, majd a csíkosakat mindkét kábelnél. Vágd a végüket egyforma hosszúságúra. Aztán távolítsd el a szigetelést 25 mm hosszban, és csavard össze az egyszínűeket, majd a csíkosakat. Ugyanezt tedd a másik végén is. Ellenőrizd műszerrel, hogy a szinesek és a csíkosak nem keveredtek-e össze, ez kötelező. Egy csere rövidzárt okoz, tönkreteszi az erősítőt! Szerelj banándugót a végekre. A pozitív és negatív pólust minden későbbi kábelnél is hasonlóan válaszd! (Mondjuk + = egyszínű, - = csíkos)
Nincs tehát árnyékolás. Épp a szimmetria miatt szükségtelen. A művelet fonásból, csavarásból, majd ismét fonásból áll, így jön létre végül az egymástól elválaszthatatlan két kábel. Valahol olvastam, hogy a Cat5 40 MHz-ig használható a digitális technikában, a 6 és 7 efölött. Nekünk nincs ilyenre szükségünk, de a teflonszigetelés nem árt.
Lehet, hogy többen más forrásból dolgoztak, egyszerűbben oldották meg a feladatot. De ez a cikk ezt írja; és ha eme félreértés miatt nem működött jól a meghallgatás, próbáljátok meg így. Sok sikert!
CAT5,mint hangfalkábel
Javítsatok ki, ha tévedek.
mkotele: asszem elszámoltad, mert ha 0.5-átmérőjű(D) a kábel, akkor az r=0.25 (D=2r)
Így már csak 1.57mm2 jön ki. Egy UTP-re. Ahogy richies is számolta! Igen így lesz helyes!
2x4 szállal kötöm be, akkor 2x 0,78mm2 (elég tyúkbél)
2x12 szál (3as fonás) akkor 2x 2,35mm2 (ez már alap kábelnem megfelel)
2x24 szál (TirplaT 2x3-as fonás) lenne 2x4,71mm2 (no ez lesz a rendes kábelvastagság)
A Venhaus féle 14-es kélgyó meg kb. 10 négyzetmilliméter.
Számítógép => Edirol UA-101 USB "DAC" => Monitor IC => Yamaha RX-V750 mint előfok => Kácsa Bézik IC => Heed Obelisk kapcsolású quad mono végfok => Cat 5, Cat7, CAV kábelek cserélgetve /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> => CAV DP880 Hivox tuninggal.
- MiSA
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 0
- Kapcsolat:
CAT5,mint hangfalkábel
mkotele: asszem elszámoltad, mert ha 0.5-átmérőjű(D) a kábel, akkor az r=0.25 (D=2r)
Így már csak 1.57mm2 jön ki. Egy UTP-re. Ahogy richies is számolta! Igen így lesz helyes!
2x4 szállal kötöm be, akkor 2x 0,78mm2 (elég tyúkbél)
2x12 szál (3as fonás) akkor 2x 2,35mm2 (ez már alap kábelnem megfelel)
2x24 szál (TirplaT 2x3-as fonás) lenne 2x4,71mm2 (no ez lesz a rendes kábelvastagság)
harmon/kardon AVR 247, Dynaudio Audience 72, 70, Focus 210C, SUB 300
CAT5,mint hangfalkábel
Itt a fórumban írta valaki, hogy a vezetékek darabonkénti átmérője 0,5 mm volt(nekem is kb ilyen van).A kör területe rnégyzetpi, tehát egy elemi szál. tehát egy szál 0.785 mm2.
Tehát egy átlag UTP kábel 6,28 mm2.
Terület=D^2*pi/4
azaz, ha az átmérő 0,5 mm,
akkor T=0,19635*8= 1,57mm^2 a 8 szál (1 UTP)
CD: Arcam Alpha 7SE, Amp: TEAC A-H500 Reference, Speakers: JPW Gold Monitors, IC: Chord Crimson, Hangfal Tyukbel: Csajniiiz Cobra... (varom, hogy levedeljen /emoticons/default_biggrin.png" alt=":D" data-emoticon="" srcset="/emoticons/biggrin@2x.png 2x" width="20" height="20" /> )
CAT5,mint hangfalkábel
Itt a fórumban írta valaki, hogy a vezetékek darabonkénti átmérője 0,5 mm volt(nekem is kb ilyen van).
A kör területe rnégyzetpi, tehát egy elemi szál. tehát egy szál 0.785 mm2.
Tehát egy átlag UTP kábel 6,28 mm2.
- MiSA
- Kapcsolat:
CAT5,mint hangfalkábel
Kb. 2,5 mm2-es kábelnek.
Nem kevés az egy kicsit? Általában 2x4mm2-et szoktak mélyre ...
TripleT mennyi lenne mm2-re? Plíz írjátok le hogy kell kiszámolni …
Próbafonás (1m-es darab) a sima 3-as fonással elkészült, közepes erősséggel fonva 14%-al lett rövidebb a kábel, mint a fonás nélküli hossza egy szálnak.
CAT5,mint hangfalkábel
Ez hány mm2-nek felel meg?
Kb. 2,5 mm2-es kábelnek.
Léva
- MiSA
- Kapcsolat:
CAT5,mint hangfalkábel
Sziasztok, végigolvastam a topicot, sok kérdésemre választ kaptam, de még maradt pár…
Mivel van itthon majdnem egy teljes dob fali cat5 kábelem, készítek én is egy kábelcsodát (meg nincs kedvem 10-15e Ft-ot kiadni most kábelekért). Az erősítőm még nem tud kettős kábelezhető, ezért első körben egy standard 3-as fonást készítek, ami nem bi-kábel.
3x8 összesen 24 szál, vagyis 12 oda, 12 vissza. Ez hány mm2-nek felel meg? Hogy kell ezt kiszámolni?
Kérdésem a következő:
TNT TripleT-t néztem ki bi-kábelnek, itt viszont két fajta (zöld-piros) jelölést látható. Ezek mit jelentenek? Mi a különbség?
http://www.tnt-audio.com/jpg/triplet_2.jpg
http://www.tnt-audio.com/jpg/triplet_4.jpg
CAT5,mint hangfalkábel
Plukacs7
Az árnyékolt, földelt kábel lehet. Hangsugárzókábelnek nem ideális. Ha nem akarsz újat venni, akkor a legegyszerűbb, ha leszeded a belső kábelezésről ezt az árnyékolást különben csak a kapacitását növeli a kábelnek, ami rossz dolog!
Hpx
Nyilvánvaló egyforma hosszúaknak kell leniük, ha azt szeretnéd, hogy egyformán szóljanak. Viszont a feltekerést amennyire lehet kerülni kell, mert az meg a kábál induktivitására lesz rosz hatással.
Mindig a lehető legrövidebb kábelt kellene eleve használni az ideális hangzáshoz. Természetesen mindkét oldalra egyforma hosszban, ezért az erősítő ideális helye a frontok között középen van.
Ha leszedném, szét kéne bontani az egészet, mert persze ekörül még van a kábel normál külső borítása.
Ideiglenes megoldásnak megtartom, aztán ha végre meglesznek a hangfalaim akkor utánajárok, veszek valahonnan normál árnyékolatlan kábelt és nekiállok fonni. Erre a két dobozra ez is bőven megteszi.
Számítógép => Edirol UA-101 USB "DAC" => Monitor IC => Yamaha RX-V750 mint előfok => Kácsa Bézik IC => Heed Obelisk kapcsolású quad mono végfok => Cat 5, Cat7, CAV kábelek cserélgetve /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> => CAV DP880 Hivox tuninggal.
CAT5,mint hangfalkábel
Az alairasodbol gondoltam, hogy nem csak hangfalkabeluk van: 'Interconnect: Audiolink Signal Skill'
De a hangfalkabel is erdekelhet.. milyen atmeroju egyebkent a kabel ?
MAS. Nemtudom hol olvastam, hogy a kabel mindket hangfalhoz ugyan olyan hosszu legyen, hiaba van az egyik sokkal kozelebb. Ez helytallo ? Csak siman feltekerem a maradekot az megfelelo ? (Azt hiszem ezt is olvastam)
A megfelelő topicban válaszolok Neked, mert ez ugyebár a CAT5-ről szól.
Katt
Léva
CAT5,mint hangfalkábel
Plukacs7
Az árnyékolt, földelt kábel lehet. Hangsugárzókábelnek nem ideális. Ha nem akarsz újat venni, akkor a legegyszerűbb, ha leszeded a belső kábelezésről ezt az árnyékolást különben csak a kapacitását növeli a kábelnek, ami rossz dolog!
Hpx
Nyilvánvaló egyforma hosszúaknak kell leniük, ha azt szeretnéd, hogy egyformán szóljanak. Viszont a feltekerést amennyire lehet kerülni kell, mert az meg a kábál induktivitására lesz rosz hatással.
Mindig a lehető legrövidebb kábelt kellene eleve használni az ideális hangzáshoz. Természetesen mindkét oldalra egyforma hosszban, ezért az erősítő ideális helye a frontok között középen van.
gordon314.fw.hu
CAT5,mint hangfalkábel
Engem kezd... hol osztjak ? 0,8 / 1,5m IC kabel mennyi ?
Ez hangfalkábel!
Léva
Az alairasodbol gondoltam, hogy nem csak hangfalkabeluk van: 'Interconnect: Audiolink Signal Skill'
MAS. Nemtudom hol olvastam, hogy a kabel mindket hangfalhoz ugyan olyan hosszu legyen, hiaba van az egyik sokkal kozelebb. Ez helytallo ? Csak siman feltekerem a maradekot az megfelelo ? (Azt hiszem ezt is olvastam)
Megfelelő. csak csúnya. Én a koax kábellel (UPC) vagyok így... mikor bekötötték, még azt hittem a számítógép jóval messzebb lesz. Ha belegondolok, duplán voltam ostoba, mert a kábelmodemtől a gépig megoldhattam volna egy rugalmasabb, szebb és kezelhetőbb patch kábellel
CAT5,mint hangfalkábel
Ez hangfalkábel!
Léva
CAT5,mint hangfalkábel
Ja, egyébként - mint Columbonak - lenne még néhány kérdésem.
A kábel CAT5 fali, tömör szálas, a rajta lévő felirat alapján IBM gyártmány.
Viszont:
1) a 4*2 csavart ér egy polietilén fólia szerű átlátszó műanyaggal van betekerve, e körül pedig egy réz-színű, fémnek vagy műanyagnak egyaránt leképzelhető harisnya. Kb úgy néz ki, mint egy koax kábel belső borítása. (??) Ez árnyékolás? Akkor ez nem jó? (Úgy tudtam, csak CAT 6 és 7 árnyékolt)
2) A nyolc szálon kívül fut a kábelben egy kilencedik. Ez egy sima, nem réz hanem alumíniumnak látszó drót, amin nincs színes szigetelés. Ez a föld? Hova kössem? Vagy vágjam le? (Most levágtam, hogy nehogy összeérjen. Nem kötöttem be a hangfalakba, se az erősítőre).
Kösssz.....
CAT5,mint hangfalkábel
Na!
Bekötöttem életem első CAT5-jét. (Ebédidő limit, tehát semmi fonat, mindkét ládához egy kábel, színes +, fehérek -).
Aztán bekapcsoltam.
Aztán hanyatt estem.
Ez szóóól Nem is olyan rosszak ezek a Fischer ládák...lehet megtartom...
Csak vicc volt
CAT5,mint hangfalkábel
Ez hangfalkábel!
Léva