Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Diy Subwoofer

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 52

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: balageguy »

Az adatlap mellett megadott nettó űrtartalomtól akár egy kicsit el is térhetsz, már amennyiben a paraméterek közel vannak a valósághoz. 66 literig is felmehetsz nyugodtan (persze a megfelelő merevítéssel számolva). Ha testet ölt a terv, oszd meg itt az eredményt
AVR: Marantz Cinema 30
Hangsugárzók: 5x JBL HDI-1600, 2x JBL Stage XD-5, 2x Arendal 1723 2S
Forrás: HTPC, Audio-Technica AT-LP5

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

Bőven. 1 dolgot nem fogsz megkapni: A gyári erősítőbe beépített kompenzációt, amitől ilyen az átvitele, mint ezen a linken:
http://www.hometheatershack.com/forums/ ... -f113.html

Bár én ezen annyira nem aggódnék, utólag lehet erre megoldást találni, ha van igény rá.

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 210

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: t97eat »

Ha van dobozterv, akkor ki lehet számolni, hogy mekkora a tervben foglalt láda belső térfogata. Ha aggaszt a merevítés, akkor szerintem készíts egy saját doboztervet ugyanakkora belső térfogatra rendes merevítéssel.

Ha jól emlékszem ez egyébként ugyanaz a driver, ami a gyári 113-ban is van, úgyhogy nem aggódnék a helyedben

Köszi szépen!
Akkor a végfok is megfelelő lenne erre a célra?

http://www.performanceaudio.com/item/crown-k2/42/

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

Ha van dobozterv, akkor ki lehet számolni, hogy mekkora a tervben foglalt láda belső térfogata. Ha aggaszt a merevítés, akkor szerintem készíts egy saját doboztervet ugyanakkora belső térfogatra rendes merevítéssel.

Ha jól emlékszem ez egyébként ugyanaz a driver, ami a gyári 113-ban is van, úgyhogy nem aggódnék a helyedben

t97eat
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 210

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: t97eat »

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni! Két darab 13w7-13.5 két külön zárt dobozban egy Crown K2-es végfokkal hajtva vajon elérné 2 darab gyári JL Audio F113-as szub szintjét? Szerintetek működhet ez a felállás?
A JL honlapján vannak doboztervek is, csak engem aggaszt a merevítések hiánya:

http://intl.jlaudio.com/13w7ae-d1-5-car ... vers-92116

Szerintetek milyen lehet? Nem olcsó driver, de nagyságrenddekkel olcsóbb lenne, mint két gyári szub.

Üdv
Tomi

PrinceHerceg
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 96

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: PrinceHerceg »

Szép estét Uraim!

Tudna vki ajánlani egy biztoskezű szakit aki a jelenlegi 12"-os papír membrános mélynyomómat kevlár típusra varázsolná át? 

Köszi a tippeket!

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

És ha a külföldi kínálat is szóba kerül? Zenéhez kell.

Három oldalt linkelnék, int potenciális lelőhelyet:
https://www.parts-express.com/cat/subwo ... ifiers/332
http://www.europe-audio.com/Producten_c ... p_A_ID=167
http://www.audionl.com/Aprodview.asp?ty ... 1398&b=253

Az elsőnél számolj vámmal, mert USA, de ott van a legnagyobb választék. A Hypex drága lesz, de elérhető és nem gondolom, hogy csalódást okozna.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 36

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: PLászló »

Látszik, mennyire nézted meg az oldalt. Leülhetsz. Egyes.
Ezt nem tartom helyénvaló válasznak. Az a weblap, amit linkeltél, abban a formában, nem hozza az elvárt minimális szintet. Erre próbáltam utalni, illetve jeleztem a hiányosságait-problémáit, és azt, hogy elképzelhető, hogy félreértettél valamit a táblázatok között.

GeriB
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 110

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: GeriB »

Itthon nem nagy a választék a beépíthető fajtából (értsd: nulla). A Crown XLS DriveCore sorozata rendelkezik crossover-el (HP, LP) de korlátozott frekvenciák között működik. Ha házimozi erősítőről van szó, akkor ez akár elég lehet. Sztereóhoz már úgy gondolom a feature listája kevés, egy külső DSP jól jönne mellé. Nem a legolcsóbb megoldás ez.

És ha a külföldi kínálat is szóba kerül? Zenéhez kell.

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 32

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: niof78 »

Látszik, mennyire nézted meg az oldalt. Leülhetsz. Egyes.
Sensing The Progressive Feeling...

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Diy Subwoofer

Jaj. A fórumok véleményközlésre valók, nem szakmai infók beszerzésére. Akkor sem, ha franciák írják. Ajánlani én is tudnék, bármit, sőt annak az ellenkezőjét is. Egyébként azon a weblapon egyetlen ajánlás nem sok, annyi sincs, csupán különböző szűrőkarakterekhez számolt nettó térfogatok.

Napersze azt senki nem tudja, hogy pontosan mik a T-S paraméterek.   Dokumentáció nulla.

Az 50 liter nem jár messze a valóságtól, az ésszerű és vállalható maximum 80 körül van, aztán ott vége.

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Subwoofer

100L sok? Persze... Az ez előtti doboz akkora volt. A 2 hónap alatt kipróbáltam szimulációk alapján több méretü reflexcsővel, és a legjobb eredmény az volt, amit némileg lejjebb írtam, hogy kb. 38Hz-en volt egy mérés nélkül is hallható hatalmas púp, a 24Hz meg már szinte alig volt észlelhető. Most egész kellemesen egyenletes az átvitel, legalábbis hallás és érzés alapján. Eddig sosem hallott tartományokat szólaltat most meg, aminek eddig híre-hamva sem volt. Nem lusta és nem csak dünnyögy. Nem liffeg a membrán össze vissza, egyszerűen azokon az alacsony frekvenciákon is van légnyomásingadozás, amit eddig csak fejhallgatóban hallottam. Sikerült úgy belőnöm, hogy nem telepszik rá a zenére, vagy a filmeknél feleslegesen az effektekre. Csak ott szól, ahol én szerettem volna. Egyébként ajánlanak hozzá még+50L-el nagyobb dobozt is, persze megfelelő csővel. Hetekig tanulmányoztam a lentebb linkelt francia oldalt, ott is a legnagyobb reflex 250L körüli. Aztán tértem rá a tervező szoftverekre, és az azokkal való szimulációkra. Végűl a WinISD Pro alpha verzióban a kapott ~182L-es eredményt addig módosítottam, míg eljutottam eddig a nettó ~203L-es dobozig, 2db 44cm-es 110—es csővel. Itt 2dB-en belül mutatta az ingadozást az átvitelben, amit elfogadhatónak és ami a legfontosabb, a meglévő dobozzal viszonylag egyszerűen kivitelezhetőnek ítéltem. Ebben az egy napban eddig nem sokat üzemelt, kb 6-7 órát, de úgy tűnik, nem jár messze az eredmény a szimulációtól. Olcsó és jó.
Egyébként a gyári ajánlás reflexhez, ha jól emlékszem 49L, 10cm átmérőjű, 25,4cm hosszú csővel, de mindezt autóba telepítve. Szobai átvitelhez az a karakterisztika szóba sem jöhet, kb azt az eredményt adná, mint a 100L-es doboz, amiben előzőleg volt. Nézzétek át a lentebb linkelt francia oldalt, annál részletesebben szerintem senki nem foglalkozott vele, mint ott ők.

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Diy Subwoofer

De amúgy, miért is ne hallgathatná, ha tetszik neki így. 

Quadlipi
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Quadlipi »

Sajnos PLászlónak igaza van. Tegnap leszimuláltam én is, nemhogy a 205 liter sok, de még a 100 is ennek a hangszórónak.
"Sose vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
diyaudio.hu  facebook/Audophile Room

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Diy Subwoofer

Nem volt szó árról, az árcédula nincs semmilyen hatással a paraméterekre. Abszolút műszaki szempontból értékeltem. A hangszóró nem működik jól ilyen nagy méretű dobozban.

Ennek nincs semmi köze ahhoz, hogy tetszik-e neked, elégedett vagy-e vele. Azok már szubjektív dolgok, nem lehet/érdemes beleszólni.

panzer
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 19

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: panzer »

Grat a subhoz.

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Subwoofer

Annyira tudtam hogy be fog indulni a szokásos AVX-es fikagépezet...
Nektek, ha valamit ki lehet hozni olcsó pénzből, az már nem játszik, csak szar lehet. Legalábbis az ilyen és hasinló dumákból már évek óta ezt látom itt. Na mindegy.

Hogy lomha lenne? Nem, nem az. Mélyre megy? Igen. Dinamika? Annyira nem lényeg, mert az MT-502 kb. 50Hz felett vágja, mert a Bowersek odáig simán lemennek, és azoknál a dinamika is megvan, csak a gyomorbavágó igazi mély frekvenciákat pótolja, oda meg több lett, mint elég. Filmeken eddig meggyőző. A robbanások és egyéb effektek az ember gyomrában és mellkasában érezhetőek. A szobának a rezonanciája megmaradt, mint eddig is az meg nem zavar különösebben.

Majd ha egyszer adócsaló, politikus, bankár vagy rabló leszek, vagy bármiféle gazember, aki milliókat keres, akkor veszek 10-et az SVS akkori aktuális legnagyobb szubjából, addig meg élvezem a szar JBL-em.

Köszi

PLászló
V.I.P.
V.I.P.

Diy Subwoofer

Hogy is szokták mondani? Lassú disznó kategória. A 200 liter ennek a hangszórónak egyrészt öngyilkosság, mert nincs terhelhetőség, másrészt az impulzusválasz az úgy megszűnik kb. A hangszóró/lengőrendszer nem kezel ekkora térfogatot normálisan (erre meg azt szokták mondani, hogy nagy-nagy uborkásüveg).

balageguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Diy Subwoofer

Ok, van mögötte tervezés.
És miért éppen ez a hangszóró? 20Hz körüli átvitelt megkapnál PL. egy Peerless XXLS-től is harmad ekkora dobozban. Bár, ha elfér a szobában, akkor nem szóltam. Nálam ez lehetetlen volna.
Képeket tegyél majd.

Láttam ezt a CS1214-et 14e-ért is. Ha ezzel számolok, 7 ilyen JBL-t is megveszel egy 835017 árából. Én szórakozásból számolgattam ezzel a hangszóróval. Ami már elfogadható méret/átvitel volt (reflex), az 140 literre jött ki 22hz-re.

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Subwoofer

Merevítések
Reflexcsövek
Csövek bent
Lábak
Lazúr előtt
Lazúr után a helyén

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Subwoofer

Jelentem elkészült!
Elég komoly hangja van, de bővebben és fotókat majd csak holnap valamikor nap közben.
A linkelt Katy Perry átírat valami brutális lengésbe hoz mindent a szobában, amit csak lehet!
Majd holnap nap közben hallgatok rajta értelmesebb zenét is, meg bepróbálom 1-2 filmmel is!

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Subwoofer

Itt van a Dropboxomban egy Ultra-Low Muzik által áthangszerelt sláger pl. Alapból nem ilyen zenét hallgatok, de az extra basszusos tesztzenéket szinte kizárólag ilyesmi szerzeményekből keverik újra, meg hip-hop-ból. Ez nem lassított felvétel, mint oly sok másik, hanem a basszussávot keverték újra. Tesztelni mindenesetre jó. 

Vigyázat! 22Hz-től indul!!!  

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Subwoofer

És miért éppen ez a hangszóró? 20Hz körüli átvitelt megkapnál PL. egy Peerless XXLS-től is harmad ekkora dobozban. Bár, ha elfér a szobában, akkor nem szóltam. Nálam ez lehetetlen volna.
Képeket tegyél majd.

Miért épp ez? Mert relatíve olcsó (17k), de ennek ellenére jó minőségű. Sokáig kutakodtam megfelelő után, és ennek internet szerte igen kiterjedt rajongótábora van. Gyakorlatilag az egyszerű zárt doboztól a TL-ig szinte mindent találni, hogy mit építettek belőle, szimpla, vagy dupla hangszóróval egyaránt. Igazából autóba való ez a woofer, de nagyon sokan építettek belőle szobai SUB-ot is. A YouTube is tele van különböző variációkkal. 

Aztán meg is vettem. Igaz, volt vele egy kis bosszúság, a membrán széle rosszul volt gyárilag ragasztva a kosárhoz, de ezt viszonylag egyszerűen megoldottam. A Loctite csodákra képes!
Aztán kb. 2 hónapot üzemelt a régi dobozban. Járattam mindennel, filmekkel, zenékkel, speciális, szubokhoz hangolt extra mélytartományos zenékkel (Decaf és Basso Profondo szerzeményeivel), valamint frekvencia generátorral is meghajtottam, és ezekből vontam le azt, hogy a "kicsi" doboz nem lesz jó neki. Ekkor már egy ideje böngésztem a netet, meg számolgattam is, és úgy döntöttem, belefogok az átépítésbe. Röviden ennyi.

Ha ma sikerül időben hazaérnem, elvileg el is készülhet estig. Utána teszek fel képeket.

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 844

Diy Subwoofer

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Több programmal is számoltattam, és végül a WinISD Pro Alpha mellett tettem le a voksomat. Egyébként közelítőleg hasonló értékek jöttek ki, néhány liter eltéréssel. Valamint van egy francia oldal, ott is több hasonló méretű, sőt, még nagyobb dobozt is ajánlanak ehhez a hangszóróhoz. Egyébként reflex lesz, 2 110-es csővel, 44cm hosszban. Az fb elvileg 22Hz körül fog alakulni, kb. 18,7 Hz-es -3dB-es ponttal.
Képeket tegyél majd.

niof78
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Diy Subwoofer

Ezt a doboz űrtartalmat kiszámoltad, vagy csak hasra ütve lesz ekkora? Nagyon nagynak tűnik. Persze lehet jó, nem mondom, csak ritka ez a brutál méret.
Doboz konstrukciója? 

Több programmal is számoltattam, és végül a WinISD Pro Alpha mellett tettem le a voksomat. Egyébként közelítőleg hasonló értékek jöttek ki, néhány liter eltéréssel. Valamint van egy francia oldal, ott is több hasonló méretű, sőt, még nagyobb dobozt is ajánlanak ehhez a hangszóróhoz. Egyébként reflex lesz, 2 110-es csővel, 44cm hosszban. Az fb elvileg 22Hz körül fog alakulni, kb. 18,7 Hz-es -3dB-es ponttal.
De igazából akkor is elégedett leszek, ha csak közelíti majd a szimulációt (minden bizonnyal így lesz ), mert a régi ~105L-es doboz+ a régi reflex csövek a szimuláció, és a tapasztalatok alapján is olyan 38Hz-en 6-8dB-t emelt, lefelé meg meredeken zuhant. Kb. a 24Hz már épp csak nüánsznyit volt érzékelhető.
A szimuláció szerint kb. ilyesmi lesz:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/839 ... %C3%B3.jpg

És a francia oldal:
http://petoindominique.fr/php/mysql_thi ... ref=CS1214

Válasz küldése

Vissza: “DIY - csináld magad!”